Inget stoppar Anders Olsson. Nu siktar han mot Paralympics i Rio och när du läser det här är han på väg mot kval-tävlingar i Norge. Foto: Hans Andersson

”Järnmannen” peppade Lindesbergs företagare

Lindesbergs Näringslivsdag inleddes på torsdagsmorgonen med både stolthet och mod. Några hundra företagare, politiker och tjänstemän fick peppning som hette duga.
– Jag försökte – och det gjorde mig till vinnare, sade ”Järnmannen” Anders Olsson.

Arrangörerna: kommunen, Företagarna Bergslagen, Stadshotellet, Arenan, Linde City och Handelskammaren Mälardalen, började med att toppa med en återblick av vad som hände 11 december på arenan. Martin Almgren och hans Idol-kompisar fyllde arenan ( 7 000 fribiljetter) och fick applåder även av dagens publik, när den såg honom på storbildsskärmen. ”Martins reklam för Lindesberg är ovärderlig” konstaterade kommunledningen. Stolthet – är ett av ledorden för dagen.

Det andra är –  Mod. För att inspirera – inte bara under Näringslivsdagen utan också under företagarnas dagar framöver hade ”Järnmannen” Anders Olsson bjudits in. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade handikappidrottare och extremsportare – sysslar mest med simning. Han tränar varje dag och det blir en 900 timmar om året. Den sora utmaningen för Anders Olsson från Hagfors var att simma hela Klarälven från längst i norr till hamnen i Karlstad. Det tog honom tolv dagar 165 000 armtag (!) – 28 mil!

– Allt de säger att jag inte kan, det vill jag göra och för mig är det viktigt att jag kommer före, och han berättar om alla de gånger han kommit inte bara före utan först. Han visar bilden på alla guldmedaljer som hänger hemma och säger skämtsamt att det finns någon silvermedalj där också.

Klarälvs-simningen drog in en halv miljon i sponsorpengar och han genomförde den för att finansiera ett camp vid Klarälven för funktionshindrade. Sponsorerna fick betala för varje meter han simmade – ”jag sålde älven meter för meter”. Under näringslivsdagen väckte Anders Olsson från sin rullstol beundran, glädje och tillförsikt och han fick gott om applåder för sina fantastiska bedrifter som idrottare och mycket skratt för den humor han förmedlade från  sin och handikappidrottarnas värld – en humor som gick hem när den förmedlades av en ”hjulbent”.

Handikappidrottaren Anders Olsson ägnar sig också åt triathlon och endurance sport, cyklar och åker skidor. I mitten av 90-talet blev han förlamad från midjan och nedåt. Han blev morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Han blev helt sängbunden i fem år. och gav upp hoppet, men det vände efter en utmaning från en vän och han har haft stora framgångar som idrottare och människa . Han är dubbel guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Under Vansbrosimningen 2008 kom han i mål som nionde man av drygt tre tusen icke-handikappade fullföljande i herrklassen. Och direkt efter att han rullat ner från scenen satte han sig i bilen med sikte på Norge, där han ska kvala för att komma med i Paralympics i Rio de Janeiro. Han fick ett lycka till från Lindesbergspubliken som inte skulle bli förvånad att han finns på pallen i Rio.

Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson
Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson

Roger Hjälm, som driver Sjökrogen Katrinelund vid Hjälmaren och som han lyfte från en omsättning på ett par hundra tusen till 20 miljoner utstrålade också en smittande energi. Han kunde ha tagit över familjens VVS- företag, men i stället för att bli VD och rörmokare blev  han VD och kock och med exempel från sitt tidigare liv som bergsklättrare och extremskidåkare inspirerade han publiken. Budskapet var ”håll dig till (affärs-)planen. Plan A, B eller C, men bestäm vad du vill och håll riktningen”. Det har räddat (livet på?) honom många gånger.
I morse hyllades också Lindesbergs tre Gasell-företag Jardlers Åkeri och Lindesbergs Bygg som tog emot blommor  och Lindesbergs Grus& Maskin som tyvärr inte kunde vara på plats.

Publicerad 28 januari 2016 klockan 15:17

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jocke Saarenpää och hans kollegor sålde den vinstgivande lotten. Foto: ICA Supermarket

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon kronor rikare – direkt på skrapet.
– Det är jätteroligt, det var några år sedan vi hade någon storvinst, säger Jocke Saarenpää på ICA Supermarket.

23 oktober 2020 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsStörre delen av hyresbostäderna på Hagaberg byggdes på 70-talet. Foto: LIBO

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är att förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg och skapa en stadsdel som är hållbar ur flera aspekter, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Det är det kommunala fastighetsbolaget FALAB med dotterbolaget LIBO i spetsen som tillsammans med Lindesbergs kommun står bakom satsningen.

20 oktober 2020 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg

Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som p...

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya ...

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet

PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför...

Jens Isemo, vd på Linde energi. Foto: Linde energi

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”

PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets resultat publicerats står det klart att det kommunägda bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete, når målet att samtliga utvärderade områden ska vara gröna och därmed står sig ännu bättre i internationell jämförelse.

13 oktober 2020 klockan 10:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Greger Nilsson och Roger Sixtensson medverkade under onsdagens invigning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Utställning om beredskap och omställning invigd i Bergsparken

Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” skulle egentligen haft premiär i Grängesberg under sommaren, men coronapandemin ställde till det för föreningen Gruvcentrum Mojsen, som fick tänka om. Under onsdagen kunde man äntligen inviga sin skildring av omställningen och beredskapen på 1940-talet, men nu med Lindesberg som utställningsort.

7 oktober 2020 klockan 15:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs industrijättar protesterar mot neddragningar på akuten: ”Otroligt korkat”
När Volvo etablerade sig i Lindesberg i början av 70-talet var närheten till sjukvård och akutmottagning något som spelade en stor roll i att ...
25 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Därför förlänger vi omställningsstödet
INSÄNDARE/DEBATT: Corona har slagit hårt mot många företag och en del branscher är mer drabbade än andra. Vi socialdemokrater kommer att göra ...
25 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Företagsklimatet: Fortsatt långt efter andra kommuner – men ”det går åt rätt håll”
Samtidigt som grannkommunen Ljusnarsberg likt en raket skjuter i höjden, är Lindesberg fortsatt kvar i bottenskiktet när Svenskt Näringsliv rankar...
23 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Andreas Svahn och Karin Sundin. Foto: Region Örebro Län

FRAMTIDENS VÅRD FINNS I LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT: En gång i tiden var sjukvård bara förunnat den som bodde nära en doktor, en sjukstuga eller ett sjukhus. Bäst vård fick den som hade råd att betala för sig. Det fanns en tid då all nödvändig medicinsk utrustning rymdes i en läkares väska. Det är länge sedan nu. Det är också länge sedan varje sjukhus kunde inrymma hela bredden av alla medicinska specialiteter.

16 september 2020 klockan 11:43 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Moderaternas Pär-Ove Lindqvist. Arkivfoto: LindeNytt/Lina Hagström

Lindqvist till Sundin: ”Upprörd och besviken”

I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på Lindesbergs lasarett, som innebär att antalet jour- och beredskapslinjer inom ortopedi och kirurgi skall minskas. Beslutet, som fattades för cirka ett år sedan, har skapat stor oro och har idogt kritiserats av lokalpolitiker, företagsledare och befolkningen i norra länsdelen sedan dess. Efter gårdagens besked från Region Örebro län har moderaternas ordförande i Lindesberg, Pär-Ove Lindqvist, i en interpellation riktat fem frågor till regionrådet Karin Sundin.

16 september 2020 klockan 08:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Gastropuben är nu redo att ta emot sina gäster

Imorgon, lördag, är det dags för LindeGastro att slå upp portarna till den delen av restaurangen som ...

Hur gick det för årets Drömjobbare?

I maj utsågs årets Drömjobbare, som under sommaren fick prova sina vingar som egna företagare. När nu hösten har ...

Kotten & Co har fått ny ägare

När Sara Lindlöf lade ut Kotten & Co till försäljning i början av sommaren hade hon en önskan om att företaget skulle...

AnnonsGunilla Borensjö och Ywonne Lindberg lägger pralinerna på hyllan efter fem år. Arkivfoto: Hans Andersson

Bergslagspraliner tackar för sig med festlig finalhelg

Efter fem år av kreativt chokladskapande och försäljning av smaskiga praliner i Stripa, lägger nu Bergslagspraliner ned sin verksamhet. Det hela rundas av med en hejdundrande finalhelg som hålls under både lördag och söndag den kommande helgen.

8 september 2020 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi om påstått samarbete med elbolag i Stockholm: ”Rent lurendrejeri”

Det lokala elbolaget Linde energi uppger på måndagen, att "oseriö...

bildspel Snart klart för invigning av LindeGastro

För tre veckor sedan öppnade LindeGastro sin lunchservering med Karin Vidfelt i spetsen, och om bara lite drygt en ...

300 varslades – endast en tredjedel får gå

I juni kom beskedet att Meritor i Lindesberg kan komma att behöva minska personalstyrkan med så många som ...

Vattenskidklubben kunde rusta med hjälp av bankens ägarstiftelse

PRESSMEDDELANDE: Sandigare, säkrare och snyggare. Bad- och båtplatsen där Guldsmedshyttans ...

Pandemin fick Kerstin att tänka om

Coronapandemin slog till hårt mot Kerstin Birath, när både hennes företag och hennes egen hälsa drabbades av virusets ...

bildspel Smygtitta in i den nyrenoverade Lindegården

Makarna Björn och Malin Persson har ägnat många, långa dagar åt att varsamt fräscha upp lokalerna inför premi...

Inom kort kan man lyssna på Lisas böcker. Foto: Privat/Instagram

Lisas romaner släpps som ljudbok – fjärde kontraktet påskrivet

Efter en tuff start på året då hon faktiskt helt slutade skriva under tre månader, har nu Lisa White flera bollar i luften. Redan nästa vecka släpps hennes roman ”Jag är såld på dig” som ljudbok, och hennes fjärde bokkontrakt är nu påskrivet.

21 augusti 2020 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi fortsätter minska sin klimatpåverkan – men fler måste göra mer
PRESSMEDDELANDE: Tillsammans med sina kunder bidrog Linde energi till att minska koldioxidutsläppen på jorden med 30 700 ton CO2e förra året, det ...
18 augusti 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ny aktör öppnar arenarestaurangen
I våras kungjorde Restaurang Krydda att man hade för avsikt att lämna Lindesberg Arena efter knappt fem års huserande i lokalerna. Nu har kommunen...
7 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Krögarparet tar över Lindegården
Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock ...
10 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-07-10

2020-07-09

2020-07-02

2020-06-30

2020-06-22

2020-06-18

2020-06-17

2020-06-12

2020-06-10

2020-06-04

2020-06-03

2020-06-01

2020-05-27

2020-05-26

2020-10-27 18:47