Inget stoppar Anders Olsson. Nu siktar han mot Paralympics i Rio och när du läser det här är han på väg mot kval-tävlingar i Norge. Foto: Hans Andersson

”Järnmannen” peppade Lindesbergs företagare

Lindesbergs Näringslivsdag inleddes på torsdagsmorgonen med både stolthet och mod. Några hundra företagare, politiker och tjänstemän fick peppning som hette duga.
– Jag försökte – och det gjorde mig till vinnare, sade ”Järnmannen” Anders Olsson.

Arrangörerna: kommunen, Företagarna Bergslagen, Stadshotellet, Arenan, Linde City och Handelskammaren Mälardalen, började med att toppa med en återblick av vad som hände 11 december på arenan. Martin Almgren och hans Idol-kompisar fyllde arenan ( 7 000 fribiljetter) och fick applåder även av dagens publik, när den såg honom på storbildsskärmen. ”Martins reklam för Lindesberg är ovärderlig” konstaterade kommunledningen. Stolthet – är ett av ledorden för dagen.

Det andra är –  Mod. För att inspirera – inte bara under Näringslivsdagen utan också under företagarnas dagar framöver hade ”Järnmannen” Anders Olsson bjudits in. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade handikappidrottare och extremsportare – sysslar mest med simning. Han tränar varje dag och det blir en 900 timmar om året. Den sora utmaningen för Anders Olsson från Hagfors var att simma hela Klarälven från längst i norr till hamnen i Karlstad. Det tog honom tolv dagar 165 000 armtag (!) – 28 mil!

– Allt de säger att jag inte kan, det vill jag göra och för mig är det viktigt att jag kommer före, och han berättar om alla de gånger han kommit inte bara före utan först. Han visar bilden på alla guldmedaljer som hänger hemma och säger skämtsamt att det finns någon silvermedalj där också.

Klarälvs-simningen drog in en halv miljon i sponsorpengar och han genomförde den för att finansiera ett camp vid Klarälven för funktionshindrade. Sponsorerna fick betala för varje meter han simmade – ”jag sålde älven meter för meter”. Under näringslivsdagen väckte Anders Olsson från sin rullstol beundran, glädje och tillförsikt och han fick gott om applåder för sina fantastiska bedrifter som idrottare och mycket skratt för den humor han förmedlade från  sin och handikappidrottarnas värld – en humor som gick hem när den förmedlades av en ”hjulbent”.

Handikappidrottaren Anders Olsson ägnar sig också åt triathlon och endurance sport, cyklar och åker skidor. I mitten av 90-talet blev han förlamad från midjan och nedåt. Han blev morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Han blev helt sängbunden i fem år. och gav upp hoppet, men det vände efter en utmaning från en vän och han har haft stora framgångar som idrottare och människa . Han är dubbel guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Under Vansbrosimningen 2008 kom han i mål som nionde man av drygt tre tusen icke-handikappade fullföljande i herrklassen. Och direkt efter att han rullat ner från scenen satte han sig i bilen med sikte på Norge, där han ska kvala för att komma med i Paralympics i Rio de Janeiro. Han fick ett lycka till från Lindesbergspubliken som inte skulle bli förvånad att han finns på pallen i Rio.

Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson
Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson

Roger Hjälm, som driver Sjökrogen Katrinelund vid Hjälmaren och som han lyfte från en omsättning på ett par hundra tusen till 20 miljoner utstrålade också en smittande energi. Han kunde ha tagit över familjens VVS- företag, men i stället för att bli VD och rörmokare blev  han VD och kock och med exempel från sitt tidigare liv som bergsklättrare och extremskidåkare inspirerade han publiken. Budskapet var ”håll dig till (affärs-)planen. Plan A, B eller C, men bestäm vad du vill och håll riktningen”. Det har räddat (livet på?) honom många gånger.
I morse hyllades också Lindesbergs tre Gasell-företag Jardlers Åkeri och Lindesbergs Bygg som tog emot blommor  och Lindesbergs Grus& Maskin som tyvärr inte kunde vara på plats.

Publicerad 28 januari 2016 klockan 15:17

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Foto: Linde energi.

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid rastplatsen på Bergsvägen, uppger Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

2 juli 2020 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Sofie Östgren tillsammans med dottern Freja och hunden Ingemar framför den nya butikslokalen i Rockhammar. Foto: Jennie Larsson

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på fyrdubblat storleken på butiken, och utökat sortimentet rejält.
– Här ska man hitta allt man behöver och allt du inte visste att du behövde, skrattar butiksägaren Sofie Östgren.

30 juni 2020 klockan 08:59 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

P-förbud och bevakning skall stävja nattligt stök på P-plats

Det stora parkeringsområdet, på den så kallade handelsplatsen på industriområdet, har under...

Grant Thornton flyttar kontoret till Örebro

Björn Öhrman, Kontorschef på revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Lindesberg meddelar att man har ...

Stort varsel på Meritor – 300 kan få lämna sina arbeten

På onsdagen meddelade ledningen på Meritor i Lindesberg, att man nu tvingas varsla så många ...

Foto: Fredrik Norman

Bluffen är tillbaka: VVS-firma kontaktar fastighetsägare och ljuger

Under hösten 2019 blev fastighetsägare i Lindesberg med omnejd kontaktade av en VVS-firma, normalt verksam annorstädes, som nu befann sig i vårt område och uppgav sig samarbeta med lokala företag samt Samhällsbyggnad Bergslagen. Detta var rena lögner. Nu har VVS-bluffen tagit ny fart igen, varnar Samhällsbyggnad Bergslagen.
– Vi har fått flera samtal under dagen (läs torsdag) från personer som har blivit kontaktade av en firma som säger sig ha ett samarbete med oss. Det är ren bluff, vi har inget med detta företag att göra, markerar Markus Orre, avdelningschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

12 juni 2020 klockan 07:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Maysaa tillsammans med franchisetagaren Diana. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Premiär för ny skönhetsklinik i Lindesberg

Den bruna pappen som täckt skyltfönstren är nu borta, och under förmiddagen släppte Clinic Scandinavia in sina första kunder i lokalen på Kungsgatan 35 i Lindesberg.
– Det känns jättespännande! säger Maysaa Chaaban som nu tar klivet från sitt arbete som tolk till att bli egen företagare.

10 juni 2020 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning
Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade ...
4 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang
Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu ...
3 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården
Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt ...
1 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Den gamla vårdcentralen byggs om till bostäder. Foto: Fredrik Norman

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex anbud har inkommit under upphandlingstiden – och det visade sig bli ovanligt stora skillnader i prisbilden bland de som räknat på jobbet.
– Jag har aldrig varit med om att det är sådan spridning på priset, det var väldigt överraskande, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.

26 maj 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Annons


Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva...

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare

För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet...

LindeDagen 2020 ställs in

Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs ...

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens ...

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att ö...

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till ...

Näringslivschef Wilhelm Magnusson informerade om vilka insatser man gör för näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs kommun är det inget undantag.
– Det är svårt, komplext och ledsamt, berättade näringslivschef Wilhelm Magnusson under torsdagens pressträff.

24 april 2020 klockan 07:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor startar produktionen igen – förlänger samtidigt permitteringarna fram till höst
Efter tre veckors produktionsstopp kommer Meritor under nästa vecka att köra igång produktionen igen. Samtidigt uppger Kent Blom, platschef och VD ...
23 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros
PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta kundnöjdhet angående myndighetsut...
22 april 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården
Lindesbergsföretaget Bildmakarna - som numera även har säte i Västerås - har tillsammans med sin samarbetspartner i Danmark, LaserTryk.dk, bö...
20 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-04-15

2020-04-09

2020-04-09

2020-04-03

2020-04-01

2020-03-30

2020-03-27

2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-07-03 21:20