Inget stoppar Anders Olsson. Nu siktar han mot Paralympics i Rio och när du läser det här är han på väg mot kval-tävlingar i Norge. Foto: Hans Andersson

”Järnmannen” peppade Lindesbergs företagare

Lindesbergs Näringslivsdag inleddes på torsdagsmorgonen med både stolthet och mod. Några hundra företagare, politiker och tjänstemän fick peppning som hette duga.
– Jag försökte – och det gjorde mig till vinnare, sade ”Järnmannen” Anders Olsson.

Arrangörerna: kommunen, Företagarna Bergslagen, Stadshotellet, Arenan, Linde City och Handelskammaren Mälardalen, började med att toppa med en återblick av vad som hände 11 december på arenan. Martin Almgren och hans Idol-kompisar fyllde arenan ( 7 000 fribiljetter) och fick applåder även av dagens publik, när den såg honom på storbildsskärmen. ”Martins reklam för Lindesberg är ovärderlig” konstaterade kommunledningen. Stolthet – är ett av ledorden för dagen.

Det andra är –  Mod. För att inspirera – inte bara under Näringslivsdagen utan också under företagarnas dagar framöver hade ”Järnmannen” Anders Olsson bjudits in. Han är en av Sveriges mest uppmärksammade handikappidrottare och extremsportare – sysslar mest med simning. Han tränar varje dag och det blir en 900 timmar om året. Den sora utmaningen för Anders Olsson från Hagfors var att simma hela Klarälven från längst i norr till hamnen i Karlstad. Det tog honom tolv dagar 165 000 armtag (!) – 28 mil!

– Allt de säger att jag inte kan, det vill jag göra och för mig är det viktigt att jag kommer före, och han berättar om alla de gånger han kommit inte bara före utan först. Han visar bilden på alla guldmedaljer som hänger hemma och säger skämtsamt att det finns någon silvermedalj där också.

Klarälvs-simningen drog in en halv miljon i sponsorpengar och han genomförde den för att finansiera ett camp vid Klarälven för funktionshindrade. Sponsorerna fick betala för varje meter han simmade – ”jag sålde älven meter för meter”. Under näringslivsdagen väckte Anders Olsson från sin rullstol beundran, glädje och tillförsikt och han fick gott om applåder för sina fantastiska bedrifter som idrottare och mycket skratt för den humor han förmedlade från  sin och handikappidrottarnas värld – en humor som gick hem när den förmedlades av en ”hjulbent”.

Handikappidrottaren Anders Olsson ägnar sig också åt triathlon och endurance sport, cyklar och åker skidor. I mitten av 90-talet blev han förlamad från midjan och nedåt. Han blev morfinberoende och en gång var det riktigt nära att livet tog slut på grund av tablettförgiftning. Han blev helt sängbunden i fem år. och gav upp hoppet, men det vände efter en utmaning från en vän och han har haft stora framgångar som idrottare och människa . Han är dubbel guldmedaljör i Paralympics och världsmästare i handikappsimning. Under Vansbrosimningen 2008 kom han i mål som nionde man av drygt tre tusen icke-handikappade fullföljande i herrklassen. Och direkt efter att han rullat ner från scenen satte han sig i bilen med sikte på Norge, där han ska kvala för att komma med i Paralympics i Rio de Janeiro. Han fick ett lycka till från Lindesbergspubliken som inte skulle bli förvånad att han finns på pallen i Rio.

Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson
Roger Hjälm entreprenör och extremsportare inspirerade Lindesbergs företagare. Foto: Hans Andersson

Roger Hjälm, som driver Sjökrogen Katrinelund vid Hjälmaren och som han lyfte från en omsättning på ett par hundra tusen till 20 miljoner utstrålade också en smittande energi. Han kunde ha tagit över familjens VVS- företag, men i stället för att bli VD och rörmokare blev  han VD och kock och med exempel från sitt tidigare liv som bergsklättrare och extremskidåkare inspirerade han publiken. Budskapet var ”håll dig till (affärs-)planen. Plan A, B eller C, men bestäm vad du vill och håll riktningen”. Det har räddat (livet på?) honom många gånger.
I morse hyllades också Lindesbergs tre Gasell-företag Jardlers Åkeri och Lindesbergs Bygg som tog emot blommor  och Lindesbergs Grus& Maskin som tyvärr inte kunde vara på plats.

Publicerad 28 januari 2016 klockan 15:17

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Kent Blom, platschef och VD på Meritor. Foto: Camilla Lagerman

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ser Meritor i Lindesberg en markant orderminskning i närtid. Företaget och de fackliga klubbarna har därför enats om ett avtal om korttidspermittering under april månad, informerar Meritors VD, Kent Blom, i ett pressmeddelande på torsdagen.

25 mars 2021 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. ...
16 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kia Katarina Löwenbrink, Enver Ahmeti och Lena Ernstsson. Foto: Röda Korset

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i lokalerna. Nu är det klart, Röda Korset i Lindesberg är de nya hyresgästerna som planerar att utöka sin verksamhet rejält.
-Vi är otroligt glada över vårt nyfunna samarbete, det här innebär att vi syns på ett helt nytt sätt då lokalen enligt vår mening har ett perfekt centralt läge såväl nära stationen som vid genomfarten av staden. Sedan är den handikappanpassad och det finns gott om parkeringar i anslutning vilket är ytterligare en stor bonus, meddelar Kia Löwenbrink, ordförande för Lindesbergs Kommunkrets i ett pressmeddelande.

9 mars 2021 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Annons


Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Bröderna Per och Olle Nelzén lämnar nu över verksamheten till Ann Björklund och Christina Orrbo. Foto: Privat

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.

11 februari 2021 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

2021-01-07

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 09:19