Jimmy Persson från Fellingsbro siktar på att slå världsrekord med sin Audi. Foto: Camilla Lagerman

Jimmy siktar mot världsrekord med sin specialbyggda Audi

I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.

Jimmy Persson från Fellingsbro är mannen bakom den numera vita Audin, vars motor endast kan beskrivas som ett rent muskelpaket. Efter 15 månader hos proffsen PPF i Avesta är det enda som återstår av den ursprungliga bilen dess tak, stolpar och baklucka.

– Resten är kol- och glasfiber för att hålla nere vikten så mycket som möjligt. Med bara 5 bultar kan jag lyfta av hela karossen. Vi har i princip inte köpt en enda grej, allt är specialbyggt, förklarar Jimmy.

Efter två tävlingssäsonger med Audin i sin ursprungliga form, kände Jimmy och hans team att det var dags att tänka om, och nytt, för att komma vidare.

– Vi kom ingenvart, det gick inte att åka fortare än vad vi redan gjorde. Vi ville ha en automatlåda och en riktig bakaxel, som andra dragracingbilar har. Men problemet med en Audi är att du kan inte sätta på en automatlåda, för då snurrar bakaxeln åt fel håll, berättar Jimmy.

Specialbyggd motor som ska generera mycket hästkrafter. Foto: Camilla Lagerman

Efter mycket klurande och testande kom man dock fram till en lösning som fick bilen att göra det man ville, nämligen att snurra de olika stora hjulen åt rätt håll. Dessutom har man tunat in växellådan, som är självlärande, vilket innebär den kommer växla snabbare och snabbare ju mer Jimmy kör med den.

– Vi hittade en bakdiff från en stel framaxel som kom från en amerikansk jeepvariant, sedan vände vi den uppochner för att få den att snurra rätt håll. Det tog över ett år innan vi visste att hjulen skulle snurra, så vi har jobbat mycket med utväxlingen för att få den att fungera. Men nu är den provad i bromsbänken, så teoretiskt fungerar den, skrattar han.

På lördag blir det premiär för monsteraudin i Emmaboda. Foto: Camilla Lagerman

Det är just det där med teoretiskt som man ska komma ihåg, för det är faktiskt så att Jimmy inte har kört bilen en enda centimeter ännu. Premiären blir i Emmaboda på lördag, inför publik.

– Jag brukar normalt vara jättenervös, men nu är jag mest taggad, för ingen vet hur det kommer gå.

Även om det fortfarande är ett oskrivet blad exakt hur fort Jimmys monstruösa Audi kommer att gå, finns en målsättning som inte går av för hackor – nämligen att slå världsrekord. Något som han verkligen har satsat allt för att nå.

– Jag sålde huset och även tomten där vi skulle bygga nytt hus, för att kunna satsa. Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi. Först ska vi se att den fungerar, sedan går vi efter det svenska rekordet. Går bilen som vi har tänkt är det absolut inom räckhåll. Men jag vågar inte satsa för hårt från början, jag ska försöka vara lite smart för en gångs skull, skrattar han.

Premiäråket för Jimmys Audi blir i Emmaboda på lördag, men han kommer inte låta hemmapubliken gå miste om den helt världsunika bilen.

– Jag satsar på att köra i tävlingen Bergslagens Snabbaste här i Linde, det var så länge sedan jag körde hemma så det ska bli riktigt kul, avslutar han.

Publicerad 10 maj 2022 klockan 14:13

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Christina Orrbo i den tillfälliga shop-in-shop-butiken i Blombergska Bokhandeln. Foto: Jennie Einarsson

Blombergska spökar till det med nytt butikskoncept

Häxor och dödskallar tar plats bland böckerna när Blombergska Bokhandeln i Lindesberg satsar på ett nytt spännande koncept inför stundande Halloween.
– Vi har haft lite halloweenprodukter även tidigare, men i år går vi all-in, berättar delägare Christina Orrbo när hon glatt visar upp konceptet The Halloween Store.

6 oktober 2022 klockan 08:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Foto: Linde energi

Linde energi donerar inkomst från öppet hus till Röda Korset

I samband med Lindemarken bjöd kommunägda Linde energi in till öppet hus, där man bland annat sålde ut gamla trohetsbonusar. Detta inbringade totalt 2510 kronor, som man nu beslutat att donera till Röda Korsets Lindesbergskrets efter en omröstning bland energibolagets kunder.
– Vi gläds med Röda Korset Lindesberg, som får ett välkommet stöd till sin verksamhet, säger Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi i ett pressmeddelande.

5 oktober 2022 klockan 12:47 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mat, kultur och fest blir grundbultarna när Elin tar över Folkets Hus

Det var när Elin för första gången använde sig av Nya Blå Hallen för att anordna ...

bildspel Benjamins minne blev en känslosam succé

Det bjöds på skratt, segerjubel, tårar, kamratskap och en massa fotboll när cupen Benjamins minne genomfördes ...

bildspel Cirkulära Butiken fick en lyckad invigning

Det rasade in med folk när Rebecka Persson och Matilda Persson öppnade portarna för den nya secondhandbutiken, ...

Björn Dahlfors från Storå släpper sin andra fotobok med namnet 202053. Foto: Kim Corein

Björn fångade pandemin i sin nya fotobok

När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning och det hela resulterade i något helt annat än han själv hade räknat med. Från att vara en kreativ prövning så resulterade arbetet i en dagboksliknande loggbok som följer pandemins utveckling året 2020.
– När jag läser texterna i efterhand märks det hur allvaret griper tag i mig och hur språket blir lite mindre skämtsamt ju större konsekvenserna av pandemin blir, säger Björn Dahlfors i ett pressmeddelande.

29 september 2022 klockan 14:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lindesberg faller igen i Svenskt Näringslivs ranking. Foto: Fredrik Stenfelt

Lindesberg faller igen när Svenskt Näringsliv lägger företagsklimatet under lupp

Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.

28 september 2022 klockan 10:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma
Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största n...
26 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format
Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nä...
23 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare
Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde ...
23 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Håkan Einarsson, Kenth Persson och Anders Södergren. Foto: Jennie Einarsson

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss – i samarbete med LindeNytt – anordnar gratis bussresor under marknadsfredagen mellan resecentrum i Lindesberg och Charlottenlunds Handelsområde. Initiativet hyllas nu friskt av marknadsarrangören, Lions Club Lindesberg.
– Det här är riktigt fint gjort, säger Bengt-Göran Karlsson, Lions.

22 september 2022 klockan 11:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Elin Olofsson är grundaren bakom Leksakshjälpen. Foto: Jennie Einarsson

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken och rensa ur leksaker som sonen hade vuxit ifrån och sedan skänka dessa som julklappar till behövande – vilket snabbt fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Detta födde en idé om att kunna vara med och bidra till samhället även på ett mer långsiktigt sätt – genom hennes initiativ ”Leksakshjälpen”.
– Med hjälp av efterlysningar så har jag exempelvis kunnat samla ihop inredning till ett helt barnrum, berättar Elin entusiastiskt.

21 september 2022 klockan 15:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste...

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra ...

Annons


Metalbandet Sabaton gästar Lindesberg Arena i februari. Foto: Pressfoto.

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari

Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt världen över och stoppet i Lindesberg blir det femte på deras kommande Sverigeturné.
– Det är en jättefin arena och jag vill gärna göra mer konserter där, och då passade det väldigt bra med just Sabatonturnén. Vi gjorde den i Örebro senast och nu passade det bra att göra den i Lindesberg den här gången, säger arrangören Kimmo Kirvesmäki på Laweka Event.

14 september 2022 klockan 14:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället

Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrä...

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid ...

Han blir ny VD för byggbolagen

Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny...

Deckardrottningen gästar Lindesberg i helgen

Anna Jansson är en av Sveriges mest omtycka författare med flera hyllade bokserier i ryggen. Just nu är hon hö...

Helgens Matresa går genom Lindesbergs kommun

Under den kommande helgen stundar en gastronomisk upplevelse när Matresan i Örebro län arrangeras för fjärde...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Årets flytande konsert ställs in

Under lördagen var det tänkt att årets flytande konsert med Martin Almgren skulle äga rum på Råsvalens vatten, men så blir det inte. En alltför illavarslande väderprognos gör att arrangörerna dessvärre tvingas ställa in konserten.
– Det är skittråkigt, men vad ska man göra? Vi får sikta på nästa år istället, säger Martin.

27 augusti 2022 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Energiministern besökte Solhagen i Torphyttan
Under torsdagseftermiddagen fick tackorna i fårhagen celebert besök, då Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) kom på besök för att f...
25 augusti 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Nu står det klart – Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum
Under onsdagsförmiddagen invigdes det nya torget och resecentrumet i Guldsmedshyttan under strålande solsken.  Representanter från kommunstyrelsen...
24 augusti 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nu skall Guldsmedshyttans nya mötesplats invigas
På onsdag klockan 11.00 sker den officiella invigningen av Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum. Målsättningen har varit att skapa ökad tillg...
22 augusti 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-08-13

2022-08-09

2022-08-02

2022-07-23

2022-07-15

2022-07-13

2022-07-12

2022-07-08

2022-07-05

2022-06-30

2022-06-29

2022-06-28

2022-06-25

2022-06-23

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-10-07 17:55