Carola Vikström på Wienerkonditoriet med sitt sista bullbak för dagen

Kanelbullen uppskattas av alla

Den 4 oktober 1999 firades den första Kanelbullens Dag. Instiftat av Kaeth Gardestedt, vid den tidpunkten projektledare hos Hembakningsrådet. Syftet med temadagen var att hylla den svenska hembakartraditionen genom att lyfta fram ett av de vanligaste bakverken – kanelbullen.

Uppskattningen och entusiasmen över detta bakverk av vetebröd, socker och kanel verkar inte ha några gränser när LindeNytt tar en eftermiddagspromenad igenom staden. På Wienerkonditoriet har Carola Vikström haft mycket att stå ifrån tidiga morgonen. Strax efter lunch hade hon sålt närmare femhundra kanelbullar, plus många olika längder och kransar.
– Ulf Pikkarainen övertog Wiener i november förra året och jag började här i julas så vi kan inte jämföra med något tidigare år, men vi är mycket nöjda. Det här blir en riktigt bra dag, berättar Carola.
När Kaeth Gardestedt tog initiativet till dagen för fjorton år sedan var det som en del i fyrtioårsfirandet av Hembakningsrådet. I en intervju med bloggen Högtider och traditioner berättar Gardestedt att valet av datum hade att göra med att dagen inte skulle kollidera med andra mattraditioner som kräftor, surströmming och äppelfestivaler som infaller på hösten. Hon fortsätter; ”1999 var den 4 oktober internationella barndagen. Det tyckte jag var en lämplig dag eftersom min tanke med Kanelbullens Dag var att det skulle var en omtankens dag”.
Camilla Corcoran med sista plåten kanelbullar
Även hos Frosth Konditori har det varit full rulle hela dagen och i konditoridelen är det många gäster. Camilla Corcoran berättar att ruschen efter kanelbullar började redan under onsdagen. Hittills under fredagen har Frosths sålt mellan 1300 – 1400 kanelbullar, vilket motsvarar ungefär vad man brukar sälja under Kanelbullens dag.
– Lindesbergaren är fikaglada människor, och en sådan här dag brukar det allt slinka med lite annat smått och gott i påsarna, tillsammans med kanelbullarna, säger Camilla.
Ingen av de ortsbor LindeNytt träffade under sin eftermiddagspromenad hade heller missat vilken dag det var denna fredag. 
Vet du vad det är för speciellt med idag?
Idag är det fredag och Kanelbullens Dag. Jag har hunnit med en kanelbulle när jag drack kaffe i förmiddags. Numer har jag slutat att baka själv, utan nu köper jag mina bullar. Det blir nästa lika gott som hembakat.
Maj-Britt Hammarström
Lindesberg
Kanelbullens Dag. Jag tjuvstartade redan i tisdags då jag bakade bullar hemma. Jag bakar ofta, det är roligt och så blir de mycket godare än de man köper i affären. I kväll får jag nog sälja en och annan bulle också, när jag står i kiosken på Arenan under tiden som sonen spelar Disco Ball Night.
Örjan Nyberg
Lindesberg
Idag är det Kanelbullens Dag och en hembakad kanelbulle är något vi uppskattar jättemycket.  Vi tar ofta en bulle till vårt förmiddagskaffe, bullar vi brukar hjälpas åt med att baka själva. Men vi måste erkänna, idag valde vi bort kanelbullen – vi tog varsin smörgås istället!
Ulla och Kent Hiding
Lindesberg
Pontus Sand, Marcus Axelsson, Jakob Haraldsson och August Andersson

Visst, det är Kanelbullens Dag och det är därför vi är här. Vi brukar i och för sig vara här ibland, kanske några gånger i månaden direkt efter skolan. Kul att sitta ett gäng och snacka om allt mellan himmel och jord. Idag har det mest handlat om onsdagskvällens studentfest på Folkan 13. Det fanns mycket att snacka om….
Publicerad 4 oktober 2013 klockan 17:02

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Foto: Linde energi.

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid rastplatsen på Bergsvägen, uppger Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

2 juli 2020 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Sofie Östgren tillsammans med dottern Freja och hunden Ingemar framför den nya butikslokalen i Rockhammar. Foto: Jennie Larsson

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på fyrdubblat storleken på butiken, och utökat sortimentet rejält.
– Här ska man hitta allt man behöver och allt du inte visste att du behövde, skrattar butiksägaren Sofie Östgren.

30 juni 2020 klockan 08:59 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

P-förbud och bevakning skall stävja nattligt stök på P-plats

Det stora parkeringsområdet, på den så kallade handelsplatsen på industriområdet, har under...

Grant Thornton flyttar kontoret till Örebro

Björn Öhrman, Kontorschef på revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Lindesberg meddelar att man har ...

Stort varsel på Meritor – 300 kan få lämna sina arbeten

På onsdagen meddelade ledningen på Meritor i Lindesberg, att man nu tvingas varsla så många ...

Foto: Fredrik Norman

Bluffen är tillbaka: VVS-firma kontaktar fastighetsägare och ljuger

Under hösten 2019 blev fastighetsägare i Lindesberg med omnejd kontaktade av en VVS-firma, normalt verksam annorstädes, som nu befann sig i vårt område och uppgav sig samarbeta med lokala företag samt Samhällsbyggnad Bergslagen. Detta var rena lögner. Nu har VVS-bluffen tagit ny fart igen, varnar Samhällsbyggnad Bergslagen.
– Vi har fått flera samtal under dagen (läs torsdag) från personer som har blivit kontaktade av en firma som säger sig ha ett samarbete med oss. Det är ren bluff, vi har inget med detta företag att göra, markerar Markus Orre, avdelningschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.

12 juni 2020 klockan 07:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Maysaa tillsammans med franchisetagaren Diana. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Premiär för ny skönhetsklinik i Lindesberg

Den bruna pappen som täckt skyltfönstren är nu borta, och under förmiddagen släppte Clinic Scandinavia in sina första kunder i lokalen på Kungsgatan 35 i Lindesberg.
– Det känns jättespännande! säger Maysaa Chaaban som nu tar klivet från sitt arbete som tolk till att bli egen företagare.

10 juni 2020 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kotten & Co söker ny husse och matte när företaget läggs ut till försäljning
Det har gått nio år sedan Sara Lindlöf startade Kotten & Co, ett företag som ständigt utvecklats under årens gång och som under 2018 flyttade ...
4 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag öppnar Café Oscar – som året runt-restaurang
Även då det bara har gått två veckor sedan den lokale restaurangägaren Shavan Zakholi övertog Café Oscar från Stadshotellet, så är han nu ...
3 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

ICA-Per ny ägare till Göransonska Gården
Från och med 1 juni har 1700-talsfastigheten Göransonska Gården i centrala Lindesberg ny ägare. Det kommunala fastighetsbolaget, FALAB, har valt ...
1 juni 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kommunstyrelsens ordförande, Irja Gustafsson. Foto: Camilla Lagerman

Lindesbergs kommun tidigarelägger investeringar för att gynna företagen

PRESSMEDDELANDE: Tidigt beslut om budget för att kunna påbörja större underhållsarbeten är en lösning från Lindesbergs kommun. Därmed kan företagen gynnas och få det lättare att klara av att hålla i och hålla ut.

27 maj 2020 klockan 14:40 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Den gamla vårdcentralen byggs om till bostäder. Foto: Fredrik Norman

bildspel Miljonhopp mellan anbuden på bostadsbygge förvånar

Det står nu klart vilken byggfirma det blir som skall omvandla den gamla vårdcentralen till ett nytt flerfamiljshus med tolv lägenheter totalt. Sex anbud har inkommit under upphandlingstiden – och det visade sig bli ovanligt stora skillnader i prisbilden bland de som räknat på jobbet.
– Jag har aldrig varit med om att det är sådan spridning på priset, det var väldigt överraskande, säger Roger Sixtensson, VD FALAB/LIBO.

26 maj 2020 klockan 10:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vårdagar blir Våryra

Det efterlängtade och fullspäckade vårjippot Linde Vårdagar kommer tyvärr inte att kunna genomföras i år så som det brukar, detta ...

Sommargåva till personalen ger klirr i kassan för den lokala handeln

Kommunens cirka 3000 medarbetare kommer att få en sommargåva lagom till semestern som ...

Restaurang Krydda lämnar arenan

Efter nästan fem år på Lindesberg arena väljer Restaurang Krydda att tacka för sig och istället satsa fullt ut på det ny...

Annons

Fredrik Klingvall hämtade varor från flera av dagens medverkande företag, här från Harparboda Gård. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Bergslagen fick sin första Reko-ring

Att suget efter närproducerade råvaror var stort rådde det ingen tvekan om när Reko-ring Bergslagen hade premiär under onsdagskvällen, och initiativtagarna var mer än nöjda.
– Det här blev ju succé! utbrast Björn Johansson som tillverkar fårglassen En får tacka.

13 maj 2020 klockan 21:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordår för Drömjobbet

Årets Drömjobbare är nu utsedda, och bland de rekordmånga sökande blev det totalt sju drivna ungdomar som får chansen att pröva...

Stängningen av Café Oscar stoppad – drivs nu vidare av restaurangägare

För bara ett par veckor sedan rapporterade LindeNytt att det uppskattade kaféet...

LindeDagen 2020 ställs in

Arbetsgruppen för LindeDagen och styrelsen för Lindesbergs Rotaryklubb har efter diskussioner med Region Örebro län, Lindesbergs ...

Bergslagens Sparbank avsätter en extra miljon i föreningsstöd

Många föreningar har drabbats hårt av coronapandemins sviter, något som fått Bergslagens ...

Slutet för Café Oscar: ”Har planer på annan verksamhet där”

Säsongskaféet Café Oscar, som drivs av Lindesbergs Stadshotell, kommer inte att ö...

Kommunen satsar en miljon på gratis sommarlovsaktiviteter

Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till ...

Näringslivschef Wilhelm Magnusson informerade om vilka insatser man gör för näringslivet. Foto: Camilla Lagerman

Gemensamt ansvar att hålla handeln levande

Näringslivet genomgår just nu en tuff prövning till följd av coronaviruset, och för företagen i Lindesbergs kommun är det inget undantag.
– Det är svårt, komplext och ledsamt, berättade näringslivschef Wilhelm Magnusson under torsdagens pressträff.

24 april 2020 klockan 07:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor startar produktionen igen – förlänger samtidigt permitteringarna fram till höst
Efter tre veckors produktionsstopp kommer Meritor under nästa vecka att köra igång produktionen igen. Samtidigt uppger Kent Blom, platschef och VD ...
23 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Företagarna ger Samhällsbyggnad ris och ros
PRESSMEDDELANDE: Nöjd-Kund-Index (NKI) är ett mått som Sveriges kommuner och regioner använder för att mäta kundnöjdhet angående myndighetsut...
22 april 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Coronakrisen: Lindeföretag kan få fram stora mängder skyddsvisir till vården
Lindesbergsföretaget Bildmakarna - som numera även har säte i Västerås - har tillsammans med sin samarbetspartner i Danmark, LaserTryk.dk, bö...
20 april 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-04-15

2020-04-09

2020-04-09

2020-04-03

2020-04-01

2020-03-30

2020-03-27

2020-03-26

2020-03-25

2020-03-25

2020-03-24

2020-03-24

2020-03-21

2020-03-20

2020-07-04 09:11