Karin Björnsbacka släpper sin debutroman under nästa vecka. Foto: Privat
Karin Björnsbacka romandebuterar med en kuslig berättelse
Under nästa vecka släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn. En kuslig berättelse som utspelar sig kring en påhittad ort baserad på hennes egna hemstad Lindesberg.
– Är man från Lindesberg så kan man kanske känna igen sig i vissa stycken i boken, berättar Karin Björnsbacka.
Skrivande är något som Karin Björnsbacka verkligen brinner för, både på fritiden och i sitt arbete som transkribent i eget företag. Drömmen om att få ge ut en egen bok alltid funnits, men det var först när hon fick sitt första barn och gick på mammaledighet som hon gjorde slag i saken och bestämde sig för att satsa mer på sin egen bok.
– Jag har alltid älskat att skriva och har gjort det sedan jag var barn. När jag var liten skrev jag små berättelser som handlade om tomtar och troll och andra övernaturliga väsen och med tiden så blev det lite längre noveller så man kan säga att skrivandet har följt mig genom hela livet. Jag började skissa på den här bokidén för några år sedan, men det var först när jag blev mammaledig till vårt första barn som jag verkligen tog tag i att skriva den här romanen på allvar kan man säga, berättar Karin.
Inspirationen till debutromanen är hämtad delvis från hennes egna liv. Hon är uppvuxen på en gård på landet utanför Lindesberg och precis som huvudkaraktären i boken så har hon själv bott några år i Stockholm.
– Det utspelar sig på en påhittad ort som är baserad på Lindesberg. Är man från Lindesberg så kan man kanske känna igen sig i vissa stycken i boken, till exempel i beskrivningen av hur hon åker i i samhället som ligger vid en sjö. Däremot är karaktärerna och händelserna helt påhittade, berättar hon.
Karin har varit med och designat bokomslaget i samråd med bokförlaget Lava förlag.
Boken är en spänningsroman som handlar om Liv, en ung kvinna som bor i Stockholm. Efter att hennes pappa nyligen gått bort så ärver Liv sin gamla barndomsgård som ligger ensligt belägen någonstans i Bergslagen. Hon bestämmer sig för att sälja gården och åker dit helt ensam för att rensa ur. När hon först kommer fram så möts hon av en helt öde gårdsplan men snart så börjar det hända läskiga saker och frågan är om hon verkligen är helt ensam på gården. Karin själv beskriver det som en kuslig historia.
– Jag har ju en förkärlek för skräck, jag tittar mycket på skräckfilmer och tycker om spökhistorier. Själv läser jag gärna spänningsromaner med lite övernaturliga inslag. Den är skriven för vuxna och passar både dem som gillar läskiga och kusliga berättelser men även de som gillar deckare och spänningsromaner, menar Karin.
Karin avslöjar att hon redan nu arbetar för fullt med en bok i samma genre.
– Jag har börjat skriva på nästa bok, som också är tänkt att bli en spänningsroman och jag hoppas att kunna ge ut fler böcker i framtiden, avslutar Karin.
Boken släpps 20 maj via Lava förlag och kommer bland annat att finnas till försäljning på Blombergska bokhandeln i Lindesberg.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen – hela 154 stycken. Däremot upplevde utställare besöksantalet som något blygsammare.
– Det börjar komma lite mer folk nu när Vasaloppet har slutat, det skulle kunna vara en förklaring, menade Ute Brauer från Ladies of Art som trots detta haft en lyckad helg.
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.
Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade...
Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges st...
Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder – det krävdes nämligen en ändring av detaljplanen för området. Efter en långdragen process har nu både detaljplan och bygglov blivit godkända till stor lättnad för Per, som återigen kunde slå upp dörrarna till padelhallen under måndagen.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan få öppna igen, förklarar han när LindeNytt kommer på besök.
I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).
Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsförening att rädda huset, så har majoritetsstyret i Lindesbergs kommun nu fattat beslut om att Michelsonska huset på Kristinavägen skall tillåtas att rivas.
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet var 8,67 procent. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning med 4,4 procent, en höjning som börjar gälla från och med 1 januari 2023.
Lyckad premiäröppning av 37:an Regnbågen
Klockan 08:00 på onsdagsmorgonen slog 37:an upp dörrarna till sitt nya café på Lindesbergs lasarett, som under de senaste dagarna genomgått en f...