Företagen i Lindesberg behöver kunna få snabba svar från kommunen när de söker det. Det anser Kristdemokraterna som vid Rotarys lunchmöte idag deklarerade att man kommer att arbeta för en så kallad ”Företagsgaranti”. – Denna service är viktig för att vi ska kunna behålla näringslivet, menar Ingrid Åberg, ordförande i Kristdemokraterna i Lindesberg. Vi vill också att fler företag etablerar sig i hela kommunen –utan företag blir det inga jobb.
Under Rotarys lunchmöte idag var det Kristdemokraternas tur att hålla ett föredrag om partiets syn på Lindesbergs kommande utveckling. Ingrid Åberg, som också sitter i kommunstyrelsen och fullmäktige, hade med sig en lång lista med hjärtefrågor vilka KD kommer att verka för de närmaste åren.
Den röda tråden för Kristdemokraternas valprogram är att hela kommunen ska uppmärksammas och utvecklas. Därför finns en rad förslag på utveckling även för de mindre orterna.
– Vi får inte glömma de mindre orterna i vår kommun, säger Ingrid Åberg. Jag har flera gånger träffat boende i småorter som inte känner samhörighet med Lindesberg och som anser att deras ort är bortglömd av kommunen.
– Exempelvis vill vi verka för att det blir ett tågstopp i Vedevåg, så att människor där ska kunna pendla. Badet i Fellingsbro behöver rustas och biblioteket i Ramsberg ska vara kvar om än i andra lokaler. Vi vill också ha familjecentraler samt mötesplatser för äldre spridda ut över hela kommunen. Pensionärer borde få åka gratis i kollektivtrafiken under dagtid vilket uppmuntrar dem till att vara aktiva.
Precis som de flesta andra partier i Lindesbergs kommun är Kristdemokraterna mycket bekymrade över den rådande bostadssituationen i kommunen. Här menar partiet dock att man nu också måste hitta byggklara tomter för företag och bostäder även på fler orter än själva Lindesberg.
– För oss är det viktigt att peka på att det också behövs fler äldreboenden och fler ungdomsboenden, säger Ingrid Åberg. Därför jobbar vi aktivt tillsammans med de andra partierna i arbetet med översiktsplaneringen och försöker påverka så att verkligen hela kommunen får utvecklas.
Nästa parti i Rotarys föredragsserie är Sverigedemokraterna som kommer till lunchmötet den 2 juni.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.