Klas Pettersson bidrar med den sista finishen före besiktning och inflyttning. Foto: Hans Andersson.

Klart för inflyttning: Idrottselever bor med sjöutsikt

Klockan 9.04. Klas Pettersson putsar färdigt det sista på grunden. 9.08 Arne Larsson från fastighetsägaren LIBO går igenom tidplanen för dagens slutbesiktning. Kl 9.12. Elektrikerna och byggledaren Fredrik Wadsten konfererar om de allra sista åtgärderna.  9.15 Rektor Per Sundelius visar var sängen ska stå i ett av elevrummen. 9.21 kör en traktor förbi. Ikväll kommer det första släpet med bohag till en av de 14 elever som ska bo här.


Det har gått med rasande fart att bygga det nya elevhemmet. Den 15 februari ska eleverna ha valt vilken linje de vill gå på gymnasiet. Det stod snart klart att det var fler elever än tidigare som skulle komma till hösten från andra orter än Lindesberg. Per Sundelius är glad att Lindeskolan står sig så väl i konkurrensen om de idrottsintresserade eleverna. Han tog kontakt med LIBO, som raskt satte igång, ROOF Arkitekter ritade, J Anderbert Bygg tog totalentreprenaden och sedan föll bit för bit på plats – och Per Sundelius har varit på plats – ofta:

– Jag har ibland känt mig mer som fastighetsförvaltare än pedagogisk ledare, säger han, något som han inte verkar ha haft något emot i det här fallet. Hela processen har varit lösningsfokuserad, säger han.

Per Sundelius konfererar med fastighetsägaren LIBOs Arne Larsson om tidplanen för dagens slutbesiktning. Och det har varit kommunikation och anpassning åt alla håll. Han har mejlat med elever och familjer om hur de vill ha det. Det har bl a lett till att trinettkök har kompletterats med ugn så att man kan baka, och större frysutrymme. Hur ska man göra med säng när eleven har mamma, pappa eller annan på besök? Våningssängar åker ut och andra lösningar kommer i stället.


På dryga 20 kvadratmeter finns det som är viktigast för eleverna som ska bo här – rektor Per Sundelius bollar önskemål med elever, föräldrar, byggare och fastighetsägare. Foto: Hans Andersson. 

– Det märks att det finns en ”lindesbergsanda”. Det sitter inte fast, utan tillsammans löser vi saker vartefter de dyker upp, säger Per Sundelius. Hur gör vi med städmaterial – ska de dela på det? Ska vi sätta upp duschdraperier i alla fjorton lägenheter – eller ska de fixa det själva?

Det är 150 elever som går på idrottscollege på Lindeskolan. Vid sidan av de vanliga ämnena som finns på det program de valt, så ägnar de sig åt judo, volleyboll, rytmisk gymnastik, fotboll, ishockey och innebandy. Judon är riksintag och gymnastiken och volleybollen har kommit till det här läsåret. Det är riksintag för judoeleverna, medan andra sporter är nationella program eller lokala alternativ. Hittills har 33 elever haft rum i det campus som ligger vid Lindesby, väster om Lindeskolan – resten bor hemma eller hyr på stan. Nu finns det inackordering för 47 elever.

– Det finns en fördel – och en trygghet – för elever och föräldrar att bo tillsammans nära skolan, med tillsyn, med kamratskap och rent praktiskt när man ibland ska vara på plats och igång redan halv åtta på morgonen, säger Per Sundelius. De här fjorton elevbostäderna behövs, när vi nu får fler långväga elever.

Ekonomiskt är det också en fördel. De allra flesta får inackorderingsbidrag av hemkommunen, men en tusenlapp i månaden får de stå för själva och de hyr rummen så länge de är elever på skolan – alltså även över sommar- och andra lov.


– Några timmar kvar och allt ska fungera, säger byggledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg. Foto: Hans Andersson.
Arbetsledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg verkar lugn bland grushögar, elkablar och hantverkare från olika underentreprenörer som är igång in i det sista. Bygget började direkt efter midsommaren och skulle enligt plan varit klart förra veckan, men eleverna har fått husera tillfälligt i det permanenta elevhemmet. Nu vidtar det sista för att det ska bli inflyttningsklart – med byggarnas egenkontroller, med att klara av att få godkända kvalitetsdokument som t ex Säkert Vatten. Det handlar om brandsäkerhet, el-installationer, toaletter och va, medan några saker får vänta några dagar till. Bl a måste man ordna, så att eleverna inte blir blöta om fötterna – det sker genom dränering, lutning åt rätt håll, gatubrunn och asfaltering. Den korta byggtiden underlättades av att det redan var ledningar o dyl framdragna till platsen till den barack som låg här tidigare.

– Fördelen med det vi bygger nu är att varje elevbostad är en enskild modul – fristående med ett luftschakt emellan. Man kan alltså flytta en eller flera – eller alla, när de inte längre behövs här, säger Fredrik Wadsten.

LIBO har ett tillfälligt bygglov, men skolan räknar med att huset står kvar åtminstone tre år. Några av eleverna går faktiskt fyra år på idrottscollege.

Publicerad 20 augusti 2014 klockan 11:55

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Den fotbollsälskande trion i Fotboll för alla vill genomföra ett event för barn, liknande disco ball night fast med fotboll. Om Sveriges match mot Spanien säger trion: För lite anfall! Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom anordnades en minimässa där de unga företagarna fick chansen att visa upp sina produkter och tjänster för övriga elever och lärare på skolan.
– Det här är en dag som är tänkt att peppa lite extra, då det ibland kan vara lite svårt att komma igång med sina UF-projekt, berättar rektor Andreas Blom.

16 november 2021 klockan 16:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”
Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, Lindeskolans aula för att hålla en föreläsning som ...
12 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022
Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören satt ett datum för när 2022 års ...
8 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mattias och Mattias står redo i köket när LindeGastro öppnar upp för lunchservering igen
LindeGasto var en av många restauranger som drabbades mycket hårt på grund av pandemin och dess efterföljande restriktioner. Från årsskiftet ...
6 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Dags för flytt om några månader. Från vänster; Andreas Hansson som hjälper till att bygga den nya lokalen, Per Sander, Rosemarie Rudenvall och Mattias Rudenvall. Foto: Camilla Lagerman

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg huserat elektronikbutiker av olika slag. Men från och med april nästa år går en epok i graven då Elon Ljud & Bild flyttar från det gröna stenhuset. Flytten går dock inte speciellt långt, närmare bestämt cirka 50 meter söderut till Sparbankens gamla lokaler.
– Från Sparbank till powerbank, säger Rosemarie glatt.

4 november 2021 klockan 15:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trollrallyt var så mycket mer än bara en lådbilstävling, det utvecklades snabbt till en folkfest. Det hoppas arrangörerna att kunna återskapa den 21 maj 2022. Foto: Bergslagsposten

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja konstruera en vinnande farkost, då tävlingen Trollrallyt arrangeras igen, 40 år efter den ursprungliga premiären. Tävlingsplatsen är densamma som vid starten 1982, nämligen Lindeskolans parkeringsplats, och datumet är satt till den 21 maj 2022.

3 november 2021 klockan 15:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så ...

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från ...

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Annons

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Axels show "Bränd" kommer till Lindesberg senare i år. Foto: Pressfoto

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”

Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lärde känna Martin Almgren, och en genuin vänskap växte fram dem emellan. Nu kommer Axel Schylström till Lindesberg med sin show Bränd, en insipirationsshow som handlar om motivation, självkänsla och att hitta mental styrka när livet är som allra svårast.
– För att kunna överleva måste man välja att göra det, och det gjorde jag, säger han.

3 september 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Makarna Persson firar ett år med Lindegården
Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det...
31 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning
Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på ...
27 augusti 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse
För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt ...
25 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2021-07-16

2021-07-15

2021-07-14

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-02

2021-07-02

2021-12-01 16:59