Klas Pettersson bidrar med den sista finishen före besiktning och inflyttning. Foto: Hans Andersson.

Klart för inflyttning: Idrottselever bor med sjöutsikt

Klockan 9.04. Klas Pettersson putsar färdigt det sista på grunden. 9.08 Arne Larsson från fastighetsägaren LIBO går igenom tidplanen för dagens slutbesiktning. Kl 9.12. Elektrikerna och byggledaren Fredrik Wadsten konfererar om de allra sista åtgärderna.  9.15 Rektor Per Sundelius visar var sängen ska stå i ett av elevrummen. 9.21 kör en traktor förbi. Ikväll kommer det första släpet med bohag till en av de 14 elever som ska bo här.


Det har gått med rasande fart att bygga det nya elevhemmet. Den 15 februari ska eleverna ha valt vilken linje de vill gå på gymnasiet. Det stod snart klart att det var fler elever än tidigare som skulle komma till hösten från andra orter än Lindesberg. Per Sundelius är glad att Lindeskolan står sig så väl i konkurrensen om de idrottsintresserade eleverna. Han tog kontakt med LIBO, som raskt satte igång, ROOF Arkitekter ritade, J Anderbert Bygg tog totalentreprenaden och sedan föll bit för bit på plats – och Per Sundelius har varit på plats – ofta:

– Jag har ibland känt mig mer som fastighetsförvaltare än pedagogisk ledare, säger han, något som han inte verkar ha haft något emot i det här fallet. Hela processen har varit lösningsfokuserad, säger han.

Per Sundelius konfererar med fastighetsägaren LIBOs Arne Larsson om tidplanen för dagens slutbesiktning. Och det har varit kommunikation och anpassning åt alla håll. Han har mejlat med elever och familjer om hur de vill ha det. Det har bl a lett till att trinettkök har kompletterats med ugn så att man kan baka, och större frysutrymme. Hur ska man göra med säng när eleven har mamma, pappa eller annan på besök? Våningssängar åker ut och andra lösningar kommer i stället.


På dryga 20 kvadratmeter finns det som är viktigast för eleverna som ska bo här – rektor Per Sundelius bollar önskemål med elever, föräldrar, byggare och fastighetsägare. Foto: Hans Andersson. 

– Det märks att det finns en ”lindesbergsanda”. Det sitter inte fast, utan tillsammans löser vi saker vartefter de dyker upp, säger Per Sundelius. Hur gör vi med städmaterial – ska de dela på det? Ska vi sätta upp duschdraperier i alla fjorton lägenheter – eller ska de fixa det själva?

Det är 150 elever som går på idrottscollege på Lindeskolan. Vid sidan av de vanliga ämnena som finns på det program de valt, så ägnar de sig åt judo, volleyboll, rytmisk gymnastik, fotboll, ishockey och innebandy. Judon är riksintag och gymnastiken och volleybollen har kommit till det här läsåret. Det är riksintag för judoeleverna, medan andra sporter är nationella program eller lokala alternativ. Hittills har 33 elever haft rum i det campus som ligger vid Lindesby, väster om Lindeskolan – resten bor hemma eller hyr på stan. Nu finns det inackordering för 47 elever.

– Det finns en fördel – och en trygghet – för elever och föräldrar att bo tillsammans nära skolan, med tillsyn, med kamratskap och rent praktiskt när man ibland ska vara på plats och igång redan halv åtta på morgonen, säger Per Sundelius. De här fjorton elevbostäderna behövs, när vi nu får fler långväga elever.

Ekonomiskt är det också en fördel. De allra flesta får inackorderingsbidrag av hemkommunen, men en tusenlapp i månaden får de stå för själva och de hyr rummen så länge de är elever på skolan – alltså även över sommar- och andra lov.


– Några timmar kvar och allt ska fungera, säger byggledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg. Foto: Hans Andersson.
Arbetsledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg verkar lugn bland grushögar, elkablar och hantverkare från olika underentreprenörer som är igång in i det sista. Bygget började direkt efter midsommaren och skulle enligt plan varit klart förra veckan, men eleverna har fått husera tillfälligt i det permanenta elevhemmet. Nu vidtar det sista för att det ska bli inflyttningsklart – med byggarnas egenkontroller, med att klara av att få godkända kvalitetsdokument som t ex Säkert Vatten. Det handlar om brandsäkerhet, el-installationer, toaletter och va, medan några saker får vänta några dagar till. Bl a måste man ordna, så att eleverna inte blir blöta om fötterna – det sker genom dränering, lutning åt rätt håll, gatubrunn och asfaltering. Den korta byggtiden underlättades av att det redan var ledningar o dyl framdragna till platsen till den barack som låg här tidigare.

– Fördelen med det vi bygger nu är att varje elevbostad är en enskild modul – fristående med ett luftschakt emellan. Man kan alltså flytta en eller flera – eller alla, när de inte längre behövs här, säger Fredrik Wadsten.

LIBO har ett tillfälligt bygglov, men skolan räknar med att huset står kvar åtminstone tre år. Några av eleverna går faktiskt fyra år på idrottscollege.

Publicerad 20 augusti 2014 klockan 11:55

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. ...
16 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten
Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i...
9 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

Annons

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får...

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

2021-01-07

2020-12-30

2021-04-11 12:18