Klas Pettersson bidrar med den sista finishen före besiktning och inflyttning. Foto: Hans Andersson.

Klart för inflyttning: Idrottselever bor med sjöutsikt

Klockan 9.04. Klas Pettersson putsar färdigt det sista på grunden. 9.08 Arne Larsson från fastighetsägaren LIBO går igenom tidplanen för dagens slutbesiktning. Kl 9.12. Elektrikerna och byggledaren Fredrik Wadsten konfererar om de allra sista åtgärderna.  9.15 Rektor Per Sundelius visar var sängen ska stå i ett av elevrummen. 9.21 kör en traktor förbi. Ikväll kommer det första släpet med bohag till en av de 14 elever som ska bo här.


Det har gått med rasande fart att bygga det nya elevhemmet. Den 15 februari ska eleverna ha valt vilken linje de vill gå på gymnasiet. Det stod snart klart att det var fler elever än tidigare som skulle komma till hösten från andra orter än Lindesberg. Per Sundelius är glad att Lindeskolan står sig så väl i konkurrensen om de idrottsintresserade eleverna. Han tog kontakt med LIBO, som raskt satte igång, ROOF Arkitekter ritade, J Anderbert Bygg tog totalentreprenaden och sedan föll bit för bit på plats – och Per Sundelius har varit på plats – ofta:

– Jag har ibland känt mig mer som fastighetsförvaltare än pedagogisk ledare, säger han, något som han inte verkar ha haft något emot i det här fallet. Hela processen har varit lösningsfokuserad, säger han.

Per Sundelius konfererar med fastighetsägaren LIBOs Arne Larsson om tidplanen för dagens slutbesiktning. Och det har varit kommunikation och anpassning åt alla håll. Han har mejlat med elever och familjer om hur de vill ha det. Det har bl a lett till att trinettkök har kompletterats med ugn så att man kan baka, och större frysutrymme. Hur ska man göra med säng när eleven har mamma, pappa eller annan på besök? Våningssängar åker ut och andra lösningar kommer i stället.


På dryga 20 kvadratmeter finns det som är viktigast för eleverna som ska bo här – rektor Per Sundelius bollar önskemål med elever, föräldrar, byggare och fastighetsägare. Foto: Hans Andersson. 

– Det märks att det finns en ”lindesbergsanda”. Det sitter inte fast, utan tillsammans löser vi saker vartefter de dyker upp, säger Per Sundelius. Hur gör vi med städmaterial – ska de dela på det? Ska vi sätta upp duschdraperier i alla fjorton lägenheter – eller ska de fixa det själva?

Det är 150 elever som går på idrottscollege på Lindeskolan. Vid sidan av de vanliga ämnena som finns på det program de valt, så ägnar de sig åt judo, volleyboll, rytmisk gymnastik, fotboll, ishockey och innebandy. Judon är riksintag och gymnastiken och volleybollen har kommit till det här läsåret. Det är riksintag för judoeleverna, medan andra sporter är nationella program eller lokala alternativ. Hittills har 33 elever haft rum i det campus som ligger vid Lindesby, väster om Lindeskolan – resten bor hemma eller hyr på stan. Nu finns det inackordering för 47 elever.

– Det finns en fördel – och en trygghet – för elever och föräldrar att bo tillsammans nära skolan, med tillsyn, med kamratskap och rent praktiskt när man ibland ska vara på plats och igång redan halv åtta på morgonen, säger Per Sundelius. De här fjorton elevbostäderna behövs, när vi nu får fler långväga elever.

Ekonomiskt är det också en fördel. De allra flesta får inackorderingsbidrag av hemkommunen, men en tusenlapp i månaden får de stå för själva och de hyr rummen så länge de är elever på skolan – alltså även över sommar- och andra lov.


– Några timmar kvar och allt ska fungera, säger byggledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg. Foto: Hans Andersson.
Arbetsledaren Fredrik Wadsten från J Anderbert Bygg verkar lugn bland grushögar, elkablar och hantverkare från olika underentreprenörer som är igång in i det sista. Bygget började direkt efter midsommaren och skulle enligt plan varit klart förra veckan, men eleverna har fått husera tillfälligt i det permanenta elevhemmet. Nu vidtar det sista för att det ska bli inflyttningsklart – med byggarnas egenkontroller, med att klara av att få godkända kvalitetsdokument som t ex Säkert Vatten. Det handlar om brandsäkerhet, el-installationer, toaletter och va, medan några saker får vänta några dagar till. Bl a måste man ordna, så att eleverna inte blir blöta om fötterna – det sker genom dränering, lutning åt rätt håll, gatubrunn och asfaltering. Den korta byggtiden underlättades av att det redan var ledningar o dyl framdragna till platsen till den barack som låg här tidigare.

– Fördelen med det vi bygger nu är att varje elevbostad är en enskild modul – fristående med ett luftschakt emellan. Man kan alltså flytta en eller flera – eller alla, när de inte längre behövs här, säger Fredrik Wadsten.

LIBO har ett tillfälligt bygglov, men skolan räknar med att huset står kvar åtminstone tre år. Några av eleverna går faktiskt fyra år på idrottscollege.

Publicerad 20 augusti 2014 klockan 11:55

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Kvällens gladaste spelare, Tina Gustavsson, hade längtat efter premiären. Foto: Jennie Larsson

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder för att fylla Råsshallens parkering närmast till bristningsgränsen, och det var tydligt att bingon har varit saknad under uppehållet.
– Sketkul är det, som vi säger i Vänersborg, säger Tina Gustavsson som är en av de mest inbitna spelarna.

8 juli 2021 klockan 11:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gunilla Pöchhacker, ordförande i Företagarna, var med och överraskade Victoria. Foto: Lindesbergs kommun

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.

7 juli 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsföreningar. Nu öppnas möjligheter för restauranger och serveringsställen att hålla öppet längre, och dessutom kan idrottsföreningar släppa in sin efterlängtade publik på matcherna igen.

2 juli 2021 klockan 09:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Urban Lindqvist kan nu även titulera sig som ägare till sin egen herrklädesbutik. Foto: Camilla Lagerman

Premiär för Urbans Herrkläder: ”Jag hoppas på det här”

De flesta i Lindesberg känner igen honom som glasmästare, men nu utökar Urban Lindqvist med ytterligare en sträng på sin lyra när han öppnar sin egen klädbutik.
– Det här är en helt ny bransch för mig, men går det så går det, säger Urban och ler.

1 juli 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mejkbutiken i Lindesberg byter ägare efter 24 år

Efter 24 framgångsrika år väljer nuvarande ägare Magnus Krantz och Johan Eriksson att sälja verksamheten...

Lokal saluhall kan bli verklighet i Nya Snickerifabriken

När Lindesbergs Fastigheter köpte Nya Snickerifabriken i slutet av förra året var det en fastighet ...

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Annons

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten ...

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan

Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 ...

Hos Kerstin Birath är förberedelserna inför helgens loppis i full gång. Foto: Privat

Upplagt för solig loppisfest i Gusselby på nationaldagen

Med start klockan 11.00 på nationaldagen bjuder Gusselby Hembygdsförening in till byaloppis i Gusselby. Ett 15-tal olika säljare kommer finnas på plats, utspridda på ett flertal ställen runt om i byn, dessutom finns chans att kamma hem fina priser i lotteriet som hålls till förmån för Barncancerfonden.
– Vi hoppas att det ska bli en riktigt trevlig dag, med strålande sol och mycket folk, säger hembygdsföreningens ordförande Kerstin Birath.

3 juni 2021 klockan 13:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Premiär för Stadshotellets Bubbelbar
Efter ett tufft coronaår öppnar nu Lindesbergs Stadshotell sitt nya koncept, Bubbelbaren, där både hotellgäster och flanerande Lindesbergare kan ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hur låter Linde energi: ”ett soundtrack för Bergslagen”
Den som trodde att Linde energi endast arbetar med att leverera el och värme får nog tänka om, för numera kan de även titulera sig som ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Produktionen når sitt max – nu anställer Meritor personal
2020 var ett år som präglades av korttidspermitteringar och storvarsel i spåren av coronapandemin. Nu - ett år senare - är situationen raka ...
24 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-15

2021-05-06

2021-05-05

2021-05-05

2021-05-03

2021-04-30

2021-04-27

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-14

2021-04-13

2021-04-13

2021-04-09

2021-03-31

2021-07-31 11:27