Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”
När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.
– Det var mest ungskog på min mark, så det är inget jag kommer hinna avverka utan mest bara gallra. Så då började jag fundera på vad man skulle kunna hitta på istället, och kom fram till att berget kunde användas, berättar Klas.
Klas anlitade konsultfirman Geopro och skickade 2015 in sin ansökan om att starta sin egen bergtäkt, en process som skulle visa sig ta betydligt längre tid än vad han hade trott. Först under våren 2020 fick han besked om att ansökan var beviljad.
– Vi fick gå igenom miljödomstolar och överdomstolar, men det är ju visserligen bra för då vet vi att det är ordentligt gjort, säger han.
För Klas som under många år legat ute på jobb är drömmen om att kunna arbeta närmare hemmet levande i allra högsta grad.
– När man har småbarn är det ju roligare att kunna vara hemma. Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här så småningom, men det kommer nog ta ett tag att komma igång, så de kanske hinner bli tonåringar, säger han och ler.
Foto: Camilla Lagerman
Strax innan jul krossades de första 25 tonen grus som nu ligger och väntar på att vintern ska bli något mildare innan de förhoppningsvis kan komma till användning i närområdet.
– Transporter är ju dyrt idag och företagen vill kunna köpa material nära sina byggen. Det ska byggas en hel del bortåt Frövi inom kort så jag hoppas kunna leverera lite dit. Det är väldigt bra kvalitet på berget fick jag veta när ansökan gick igenom, så det duger till både asfalt och betongindustrin. Så nu hoppas jag att vintern blir mild så att byggena kan komma igång, berättar Klas.
I dagsläget har han avverkat cirka 3 hektar av sin mark, och det återstår ungefär 10-11 hektar till innan det tar stopp.
– Jag får leverera max 100 000 ton per år, men några sådan stora volymer tror jag inte att jag kommer upp i. Men man kan ju alltid sikta mot stjärnorna, avslutar han glatt.
Bubbeldisco, ansiktsmålning och en clown som delade ut glass var bara några av alla spännande saker som väntade barnen på Tallbackens förskola under torsdagen. Det man firade var den årliga förskolans dag, men också att förskolan faktiskt fyller 50 år, något som givetvis skulle celebreras med en hejdundrande fest.
– Det är klart det ska hyllas, allt vi gör – det gör vi för barnen, berättar Paula Jansson.
Nu är vinnaren utsedd i tävlingen i vilken ett signerat exemplar av Karin Björnsbackas kusliga debutroman ”Sällan viskar jag ditt namn” låg i potten.
Tävlingsdeltagandet var högt och bland alla er som deltagit så har vi nu dragit en vinnare.
Fredrik Klingvall från Linde Energi, Jeanette Andersson från Besök Linde samt Annelie Bergqvist och Malin Sjöholm från FALAB/LIBO planerar det sista inför morgondagens evenemang. Foto: Camilla Lagerman
När LindeDagen går av stapeln för sjätte året i ordningen under onsdagseftermiddagen visar de kommunägda bolagen upp sina styrkor gemensamt för första gången. Förutom streetbasket, lådbilar och livräddning kommer man även kunna njuta av en stunds biomys med popcorn för att vila upp sig inför vidare promenad.
– Vi vill visa att vi gör det här tillsammans för en rolig och hållbar framtid, säger Fredrik Klingvall kommunikationsansvarig på Linde Energi.
Cirka 100 kilo ädelfisk släpptes under torsdagen ut i Svarttjärn strax söder om Lindesberg, där flugfiskeföreningen Nattsländan har sitt fiskevatten. På lördag, den 21 maj, bjuder föreningen in allmänheten till Fiskets dag där man får möjlighet att prova sin fiskelycka.
– Det är egentligen den enda gången man får fiska med annat än flugfiskespön, så det är bara att plocka fram sin fiskeutrustning och komma, säger Jenny Sahlén, vice ordförande.
Tävling: Vinn Karin Björnsbackas debutroman
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med ...
Brandövning överraskades av skarpt läge
Under fredagen höll Linde Energi sin årliga säkerhetsdag, då man noggrant går igenom all utrustning för att säkerställa att den är i bra ...
Kommunstyrelsen meddelade under en pressträff på torsdagen, att man lagt in extra pengar i sin budget till projektstöd för utbyggnad av fiber på landsbygden. Det handlar om totalt sex miljoner kronor fördelat på två miljoner kronor per år under en treårsperiod.
– Detta är ett sätt att stärka tryggheten och servicen på landsbygden, menar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.
Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste åtta åren har dock den mycket populära folkfesten arrangerats på andra ställen i Lindesberg, men i sommar tar den nyblivne hotellägaren Shavan Zakholi tillbaka konceptet, med råge.
– Hela hotellet ska leva som det var förr, med mycket folk, säger han till LindeNytt.
Sedan lindebandet Stew släppte sin EP, Hot, under 2018 har spelningarna avlöst varandra runt om i Europa. Den 25 maj ger sig killarna ut på en miniturné tillsammans med det stockholmsbaserade rockbandet Lugnet, där det första stoppet blir i Lindesberg på nystartade musikbaren Riff.
– Det ska bli skitkul att spela i Linde, det är faktiskt vår första hemmaspelning, säger Nicklas Jansson.
När Fornaboda Travbana slår upp portarna för säsongen den 8 maj, är det med välbekanta ansikten i anläggningens restaurang. Nya travkrögare är nämligen BergslagsBurger, med Alexander Scharnke, Martin Beme och nu även Sarbaz Qader vid rodret.
– Är vädret med oss, och coronan håller sig borta, så tror vi att det här kan bli toppen, säger Alex.