Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”
När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.
– Det var mest ungskog på min mark, så det är inget jag kommer hinna avverka utan mest bara gallra. Så då började jag fundera på vad man skulle kunna hitta på istället, och kom fram till att berget kunde användas, berättar Klas.
Klas anlitade konsultfirman Geopro och skickade 2015 in sin ansökan om att starta sin egen bergtäkt, en process som skulle visa sig ta betydligt längre tid än vad han hade trott. Först under våren 2020 fick han besked om att ansökan var beviljad.
– Vi fick gå igenom miljödomstolar och överdomstolar, men det är ju visserligen bra för då vet vi att det är ordentligt gjort, säger han.
För Klas som under många år legat ute på jobb är drömmen om att kunna arbeta närmare hemmet levande i allra högsta grad.
– När man har småbarn är det ju roligare att kunna vara hemma. Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här så småningom, men det kommer nog ta ett tag att komma igång, så de kanske hinner bli tonåringar, säger han och ler.
Foto: Camilla Lagerman
Strax innan jul krossades de första 25 tonen grus som nu ligger och väntar på att vintern ska bli något mildare innan de förhoppningsvis kan komma till användning i närområdet.
– Transporter är ju dyrt idag och företagen vill kunna köpa material nära sina byggen. Det ska byggas en hel del bortåt Frövi inom kort så jag hoppas kunna leverera lite dit. Det är väldigt bra kvalitet på berget fick jag veta när ansökan gick igenom, så det duger till både asfalt och betongindustrin. Så nu hoppas jag att vintern blir mild så att byggena kan komma igång, berättar Klas.
I dagsläget har han avverkat cirka 3 hektar av sin mark, och det återstår ungefär 10-11 hektar till innan det tar stopp.
– Jag får leverera max 100 000 ton per år, men några sådan stora volymer tror jag inte att jag kommer upp i. Men man kan ju alltid sikta mot stjärnorna, avslutar han glatt.
I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.
Som så många år tidigare anordnas byaloppis och marknad med ett stort varierande utbud när Kerstin Birath anordnar nationaldagsfirande i Gusselby. Dessutom blir det stor premiär för Zoé Mauger som debuterar med sina franska bakverk.
– Det är första gången som jag står och säljer på ett event. Jag känner mig väldigt förväntansfull inför dagen, säger Zoé glatt.
Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.
Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.
Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål
Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i...
ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden
Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef ...
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram starten av ombyggnationen av Kristinavägen.
För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och SHRA en gemensam bilträff utanför bion under onsdagskvällen. Ett 15-tal utvalda fordon radade upp sig i solskenet, men en bil drog onekligen allra mest blickar till sig, nämligen Youtube-kändisen Felix Erikssons ombyggda Volvo 745.
– Jag följer honom på Instagram, den här bilen är helt sjuk! säger Albin Kemperyd som tillsammans med vännen Liam Corcoran passar på att fotografera bilen.
På tisdagen fick Cummins Meritor ett något oväntat besök – från Australien. Det var på morgonen när en anställd på logistikavdelningen tog emot gods som han gjorde den synnerligen ovanliga upptäckten, att en fripassagerare följt med i emballaget – nämligen en orm. Turligt nog kunde man konstatera att den långväga gästen var en reptil av ofarlig art, nämligen någon typ av pytonorm.
– Vi ville inte att den skulle vakna till liv och sticka iväg in i fabriken, men den höll sig utanför så det gick väldigt lugnt till. Hade den varit där inne så hade det nog blivit mer panik, skrattar Robert Sohlman, HSE Manager på Cummins Meritor.