Just nu pågår den spännande och viktiga ”Batterijakten”. Tävlingen är för Sveriges alla fjärdeklassare och det gäller att samla in så många batterier som det bara går. Björkhagaskolan i Lindesberg är med och deltar och har hittills samlat in två stora, och väldigt tunga, kartonger; men än är det inte försent att fylla på. Kanske har du batterier som ligger och skräpar? Björkhagas fyror tar mer än gärna hand om dem åt dig.
”Batterijakten” är en tävling för fjärdeklassare, där eleverna på ett roligt sätt får lära sig mer om återvinning, hur miljön påverkas och framförallt ska man samla in alla batterier man bara kan hitta. Björkhagaskolans fyror är med i tävlingen och satsar järnet.
– Det var några elever som kom till mig och sa att de hört talas om Batterijakten, så jag kollade upp det. Jag hade hört talas om det eftersom det gått ett år tidigare, och så anmälde jag oss. Det är jättebra, inte bara priset, utan att de får lära sig om miljön. Vi har sett en film om hur man återvinner och själva kretsloppet. Vi har pratat lite om hushållsbatterier och varför man inte bara ska slänga dem i soptunnan. De får lära sig på ett kreativt och bra sätt och hjälpa till med miljön, de blir jätteengagerade, berättar lärare Mariella Wall Persson.
När tävlingen avslutas slår man ut den totala vikten på antal elever i klassen. Vinnarna belönas med en surfplatta till varje elev (max trettiofem stycken), samt tårtkalas. Självfallet lockar en seger, men Malin Larsson tycker ändå inte att det är det viktigaste:
– Det som räknas är att hjälpa miljön, konstaterar hon.
Klassen får hjälpas åt att fästa små klisterlappar över batteriets pluspol för att minimera brandrisk. Batterierna har eleverna samlat ihop lite varstans ifrån:
– Hemma, frågat grannar, föräldrarnas kollegor, knackat dörr. Jag och en kompis har gått runt i kvarteret och frågat. När vi var ute och gick träffade vi några äldre som vi fick hörapparatsbatterier av. De blev glada att de fick slippa dem, de blir oftast glada om de slipper gå, säger Elina Brogren.
Victor Åberg inflikar:
– Från släkt och från min egen batteriholk!
Eleverna har också lärt sig ett och annat om miljön. Noah Nyberg berättar:
– Jag har lärt mig att till exempel en del batterier läcker ut kvicksilver och det är jättedåligt för naturen.
– Man får inte slänga dem i naturen för då kan giftet sprida och hamna i vattendrag, informerar Kalle Nyberg.
Tävlingen pågår fram till den tjugofemte mars, och är det någon som har ett, två eller en hel hög med batterier liggandes, tar Björkhagaskolans fyror gärna hand om dem.
– Vi vill jättegärna ha dem, säger Elina Brogren, vilket Mariella håller med om:
– Vi tar jättegärna emot alla bidrag som finns att få. Om det finns några snälla själar som kan tänka sig att bidra så får man kontakta Björkhagaskolan!
Batterijakten är ett samarbete mellan ”Håll Sverige Rent”, ”VARTA” och ”Clas Ohlson”. Hittills har Sveriges deltagande fjärdeklassare samlat ihop över femtio ton batterier.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.
Lördagen den 14 december dedikerar Salong Diem i Lindesberg hela arbetsdagen till Barncancerfonden. Mellan klockan 10-14 kommer Wajih Daoud arbeta hårt för att göra folk julfina inför den stundande högtiden, samtidigt som alla intäkter under dagen oavkortat går till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Decembers allra första dag firades in med en stämningsfull julmarknad på Brasserie All In i Lindesberg. Ett femtontal försäljare dukade fram allt från handarbeten till smycken och choklad. Det hela blev en stor succé, då Lindesbergarna verkade gå man ur huse för att besöka tillställningen. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från söndagens marknad.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.