Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer att genomlysas i jakten på besparingar. Många pratar om ”Politiskt mod”, vi LPO pratar om sunt förnuft!

Just nu är alla strålkastare riktade mot Lindeskolan efter det sista nämndmötet (Barn och utbildningsnämnden) med tillhörande beslut. Majoriteten i nämnden där LPO är representerade röstade för beslutet om att pausa omvårdnadsprogrammet, skjuta på ett eventuellt beslut om nedläggning av inriktning ”Lastbilar och tunga maskiner” samt att även invänta antalet sökanden på det estetiska programmet (för att se om programmet är ekonomiskt försvarbart). LPO:s inställning är att vi är mot alla nedläggningar av inriktningar och program och ser sådana omstruktureringar som en sista utväg. Vi anser att vi inte är där än och att det kan finnas andra sätt att nå de besparingskrav som ligger på gymnasiet.

När det gäller ”Lastbilar och tunga maskiner” så har nu förvaltningen fått i uppdrag att komma med ytterligare underlag då det under januari framkom att man förutom att lägga ned inriktningen eller bygga ut en ny lokal även kanske kan lösa det hela genom en upprustning av befintliga lokaler. Vi är övertygade om att det sistnämnda är den bästa lösningen då den lösningen även kan ge programmet möjligheten att ta emot fler elever och på så sätt rädda ekonomin. Där kommer vi att få mer information på nästa möte i BUN. Kort och gott kan man säga att vårt förslag går ut på att vi satsar lite och vinner otroligt mycket.

När det gäller det Estetiska programmet så är vi förhoppningsfulla att det kommer att söka så pass många elever att vi inte behöver avveckla det programmet heller. Vi kommer även där att få mer information om antalet sökanden vid nästa möte i BUN.

När det gäller omvårdnadsprogrammet så lyssnar vi på förvaltningen som där säger att de inte är nöjda med antalet elever som tar examen eller hur programmet fungerar. Planen är nu att vi pausar det programmet för att få tid till att arbeta fram en plan på hur vi kan få programmet att fungera bättre och även locka fler elever. Vi vet att vi behöver fler inom vården men det får inte ske på bekostnad av kvaliteten.

När det gäller oppositionens motförslag som i stort baseras på att gå ur lokaler för att på så sätt spara pengar så är LPO inne på samma linje. LPO vill förutom att se över möjligheten att gå ur lokaler även se över hyreskostnaden per kvadratmeter. Sedan får man väl även säga att det är märkligt att oppositionen kommer med detta förslag nu och inte för ca 3-4 år sedan när de fick rapporten de pratar om i handen. Varför vänta med åtgärder som direkt sparar pengar, varför låta det år med onödiga kostnader? Även märkligt att man inte har lyft frågan om dessa lokaler vid fordonsprogrammet och löst dem efter alla dessa år. Hur som helst, att sänka hyran kanske inte är så enkelt som det låter men vi anser att det är en betydligt säkrare väg att gå då man enkelt kan se vad konsekvenserna blir, till skillnad från nedläggning av ett program/inriktning. Vi står dock fast i att pausa omvårdnadsprogrammet då det är mycket som måste lösas där som inte hinns med till hösten.

Så kortfattat är LPO mot dessa omstruktureringar men vi har ett samarbete med övriga majoritetspartier vilket gör att vi ibland måste stödja förslag vi inte gillar. Vårt förslag var/är att fokusera på hyran på gymnasiet och utreda den som en potentiell lösning på problemet med ekonomin men vi lyckades inte att övertala en majoritet av samarbetspartier….tyvärr!

När vi klev på denna mandatperiod kunde vi inte drömma om hur svag/tight ekonomin var i kommunen. Efter år av högkonjunktur har man i princip inte sparat en krona för tuffare tider, tider som nu är här. Man har fortsatt med nybyggnationer och höjt kommunens driftkostnader så att man nu har det tufft att klara av kärnverksamheterna. Vi, alla, måste hjälpas åt att få budgeten i balans, i hela kommunen, stora som små. LPO har till exempel lagt ett förslag där vi politiker visar vägen genom att kraftigt sänka våra partistöd. Det handlar inte om några stora summor som räddar kommunen men det är dessa små steg som måste tas, små steg där vi politiker måste leva som vi lär och visa vägen. Det är även otroligt viktigt att i tider med sparkrav måna om vår glesbygd i kommunen. Det vi menar med det är att om det blir tal om besparingar så skall det inte bara handla om nedskärningar utanför vår ”huvudstad” utan dessa besparingar skall fördelas lika över hela kommunen… Alla måste hjälpa till!

Vi kämpar vidare med att få det sunda förnuftet att vinna men det är svårt när det blåser motvind!

Kalle Söderlund Landsbygdspartiet Oberoende Lindesberg.

Publicerad 20 februari 2024 klockan 17:44

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sanna Jansson (L), Markus Lundin, (KD), Anders Persson (LPO), Tomas Klockars (M) och Tom Persson (SD) redovisade 2023 års bokslut. Foto: Camilla Lagerman

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort en tomtaffär som inbringade 10 miljoner kronor samt en reavinst på försäljning av bilar på 1,3 miljoner kronor.
– Vi kommer vända på varenda krona, konstaterar Anders Persson (LPO).

26 mars 2024 klockan 14:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-04-25 13:44