Nu finns det ett nytt förslag till flyglar vid den ombyggda Strandskolan i Lindesberg. 21 lägenheter är planerade och om allt rullar på utan några större fördröjningar så räknar Libo:s VD Roger Sixtensson att det kan bli inflyttning under våren 2017.- Vi har nu ett förslag som både passar in och sticker ut, säger han.
Det är en nöjd VD för kommunala Lindesbergsbostäder, Libo, Roger Sixtensson som kan visa det förslag, som han säger vunnit alla inblandade parters gillande. Efter åren av överklagande och beslut som upphävts gräver han ner gamla stridsyxor.
– Nu blir det av! Vi har samlats alla runt samma bord – fastighetsägare, miljö- och byggförvaltningen med stadsarkitekten och länsstyrelsen – och kommit överens om hur vi ska göra. Arkitekter som har särskild erfarenhet av känsliga kulturmiljöer har bjudits in att komma med förslag och vi plockade ut de två bästa och har nu valt arkitekten Tina Wik.
Tina Wik med en professur i träbyggandets arkitektur vid Tekniska Högskolan och i restaureringskonst vid Konsthögskolan i Stockholm, med en gästprofessur vid Högskolan Dalarna, är den som ritat det aktuella förslaget.
– Flyglarna läggs, så att man utnyttjar det som är den här sjöstadens styrka. Att det vackra ljuset från sjön passerar fritt upp genom gränderna. Samtidigt kommer de som har balkonger i Strandskolan att ha sjöutsikt och husen är inte högre än skolbyggnaden och taken blir lägre än skolans, säger hon.
Högskolan i Dalarna har en särskild inriktning på alternativ energi och hållbara materiel, något som kommer att märkas i husen vid Strandskolan. De byggs med stommar i trä och en del av ytterpanelerna i trä. Med en skärpning av byggnormerna enligt Libos uttalade mål kommer husen inte att förbruka så mycket energi. Eventuellt blir det även solpaneler på taken. Husen ansluts till fjärrvärmen.
Husen blir fyra våningar, men det är bara de tre översta som har lägenheter – totalt 21 i båda husen – mest 2 – 3:or men också några ettor och fyror. Det blir inglasade loftgångar. Bottenplanen kan inte användas för boende pga närheten till vattnet och översvämningsrisken. Men vattnet kommer att kunna användas av de boende – de erbjuds båtplatser vid en planerad lång brygga och bad från en ny terrasserad strandbrygga. Tina Wik säger att hon har lagt stor vikt vid att alla boende, även de i den ombyggda Strandskolan, ska få ta del av den fantastiska utsikten över vattnet.
– Här på gården mellan husen vill jag skapa olika rumsliga områden med buskar och planteringar och t ex lekplats för dem som bor här, säger Tina Wik. Jag utnyttjar färgen på Strandskolans vita hörnstenar för ett samspel med flyglarnas väggar mot innergården, som får samma färg. Skolans lejongula färg kommer också att återfinnas – liksom det gröna runt fönstren – på flyglarna.
Vad kostar då kalaset ? Hur mycket bygget exakt kommer att kosta vet man inte nu, men Roger Sixtensson säger att förslaget klarar både produktionsbudgeten och uthyrningsekonomin bra. Upphandlingen sätts inte igång förrän ” en ny detaljplan är välsignad”. ( Det förra anbudet låg på runt 40 milj. kr). I Strandskolan är hyran idag ca 1 300 kr per kvadratmeter och år. I flyglarna blir det litet dyrare – runt 1 400 kr/kvm/år.
Processen att ta fram en ny detaljplan och få den godkänd brukar ta tio, tolv månader. Roger Sixtensson hoppas det kan gå litet fortare nu med tanke på det arbete som lagts ner innan det stoppades förra gången. Sedan kan det bli överklaganden, men Roger Sixtensson, säger att den här gången ska man informera mer än vad planprocessen kräver:
– De som bor i Strandskolan har hela tiden vetat om att vi planerar flyglar. De som bor i husen runtomkring kommer BMB att informera enligt formalia. Men därutöver kommer vi i LIBO att bjuda in till en informell träff.
Arkitekten Tina Wik har redan kopplingar till länet. Det är hon som ritat Nora Församlingshem och hon är slottsarkitekt för Örebro slott och har under många år ansvarat för restaureringar av slottet.