Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets största enskilda investering sedan fjärrvärmenätet byggdes mellan Frövi och Lindesberg – en satsning som sker i Rånnesta, en plats utanför Örebro som många kanske mest förknippar med den kända fågelsjön Tysslingen och de tusentals sångsvanar som varje vår anländer dit.
Sedan 2015 ansvarar Linde energi för delar av elnätet kring Närkes Kil och nu pågår arbetet med att säkra upp elnätet för framtiden.
– Örebro stad växer och vi måste förbereda oss för expansionen norrut. Genom att bygga en ny mottagningsstation, med ställverk för såväl 40 kV som 10 kV samt två nya transformatorstationer, framtidssäkrar vi elnätet och vår möjlighet att kunna erbjuda trygga och säkra elleveranser, säger Joakim Johansson, chef Affärsområde El på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Den nuvarande mottagarstationen har blivit till åren kommen, förklarar han.
– Nuvarande mottagningsstation är ålderstigen. Den här satsningen innebär även att vi investerar i vår personals arbetsmiljö och säkerhet, fortsätter Joakim Johansson.
Totalt beräknas projektet, som planeras vara klart i slutet av år 2022, kosta omkring 30 miljoner kronor.
– Det är vår största enskilda investering på 20 år. Senast vi genomförde ett projekt i den här digniteten var när vi byggde spillvärmenätet mellan Frövi och Lindesberg, påpekar Joakim Johansson.
Försenad byggstart
Bygget av den nya mottagningsstationen skulle enligt planen ha påbörjats redan för drygt ett år sedan, men en överklagad upphandling satte käppar i hjulen. Efter att ha prövats i Förvaltningsrätten godkändes den ursprungliga upphandlingen och Linde energi kunde skrida till verket, skriver företaget i pressmeddelandet.
– Tyvärr är det lite för enkelt att överklaga upphandlingar utan större insatser för den som överklagar. Vi beräknar att den utdragna processen kostat oss ungefär en miljon extra. Det är så klart viktigt i ett fungerande rättssamhälle att processen går rätt till och att man har chansen att få beslut överprövade, men det känns viktigt att poängtera den här problematiken, menar Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Vi värdesatte och valde långsiktighet, vilket vi är övertygade om gynnar alla i slutändan, avslutar Jens Isemo.
Projektet genomförs i samarbete med den upphandlade totalentreprenören Vattenfall Services Nordic AB.
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock fått arrangörerna, Bergslagens IF, att tänka om i planeringen.
– Eftersom det ska regna hela fredagen har vi bestämt att flytta Trollrallyt till lördagen den 7 juni istället, förklarar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, med en gratis klippning inför den stora dagen.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.