Förra året klättrade Lindesbergs kommun i den årliga rankingen av landets kommuner och dess företagsklimat. Visserligen lite blygsamt från plats 285 av landets 290 kommuner till plats 273 – men det var ändå en indikation på att strävan går åt rätt håll. I årets ranking har Lindesberg dock fallit tillbaka nästan lika mycket som fjolårets stigning. Lindesbergs kommun hittas nu på plats 284.
Den samlade synen från de lokala företagare som har deltagit i enkäten, som ligger till grund för rankingen, är att mycket kan förbättras. Deras erfarenheter ger år efter år en mycket tydlig signal i Svenskt Näringslivs ranking.
I ett uttalande via kommunens hemsida, ger näringslivschef Wilhelm Magnusson sin syn på läget och vad som bör göras.
− Lindesbergs kommun ska vara bra på att vara kommun, i det arbetet ingår bland annat att skapa förutsättningar för näringslivet. Det är viktigt att vi är öppna med vad som behöver förbättras såväl som att vi tillsammans lyfter fram det vi är stolta över. För att förbättra det gemensamma företagsklimatet vill vi också sträcka ut en hand till de som vill vara med på resan att stå upp för de goda värden som finns i kommunen, säger Wilhelm Magnusson, näringslivschef på Lindesbergs kommun.
Han punktar upp följande saker som måste jobbas mer intensivt med:
Bemötande och attityd
Tjänstepersoners och politikers bemötande och attityd ska förbättras.
Effektivitet
Kommunen ska effektivisera de processer den är en del av. Förutsägbarhet och upplevelsen av otydlighet i tidsplaner och rutiner är exempel på förbättringsområden.
Kommunikation och dialog
Kommunen behöver förbättra sin kommunikation, det vill säga att berätta om vilka satsningar som görs av kommunen såväl som tillsammans med näringslivet. Det är av största vikt att den vardagliga dialogen via telefon, mejl och fysiska möten fungerar.
Det är på just dessa områden som även Svenskt Näringsliv sätter fingret på vad som är tre av fyra norrkommuners svagheter i rankingen.
”Kompetensförsörjningen, service, dialog och attityden från lokalpolitiker är några av de parametrar som företagarna inte är nöjda med och där förbättringar behöver ske”, skriver Svenskt Näringsliv i analysen för norrkommunerna Hällefors, Lindesberg och Nora.
Kommundirektör Henrik Arenvang menar att enkätsvaren pekar på att man står inför utmaningar. Samtidigt är han hoppfull.
− Lindesbergs kommun är mitt uppe i en struktur- och organisationsförändring där arbetsprocesser och ansvar behöver ses över. Förhoppningen är att interna förändringar i organisation och struktur även leder till en betydligt bättre tydlighet externt. Enkätsvaren pekar på utmaningar för kommunen, men visar även på hur vissa delar påverkas av andra faktorer än kommunens arbete, säger Henrik Arenvang, kommundirektör på Lindesbergs kommun.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.
På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ljusmanifestation den kommande helgen för att uppmana till fred och hedra de rasande krigens offer.
– Förra helgen så hedrade vi våra nära och kära genom att tända ljus på kyrkogårdarna och nu vill vi tända ljus i Flugparken för de som lider på båda sidor i konflikten Mellanöstern och folket i Ukraina, förklarar Bengt Storbacka (S), oppositionsråd.
Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om skolattacker och våldsbejakande extremism. Bland föreläsarna fanns ingen mindre än Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) och Skolsäkerhetsutredningen, som delade med sig av sina erfarenheter.