Johan Eriksson och Magnus Krantz på LÅGPRISVARUHUSET MEJK

MEJK firar 15 år

Ingen bank ville ge dem lån. Nu har de en omsättning på 33 miljoner. Många tyckte att de var galna som sade upp sig från fasta tjänster för att starta eget. I dag har företaget 17 heltidsanställda. Ingenting är omöjligt, bara omöjligt billigt. Möt Johan Eriksson och Magnus Krantz som på torsdag firar LÅGPRISVARUHUSET MEJKS 15-årsjubileum.

– Vi lärde känna varandra på elprogrammet på Lindeskolan. Efter studenten började vi båda på Volvo, nuvarande Meritor. I tre år byggde vi bakaxlar men funderade samtidigt på om det verkligen var vad vi ville göra, säger Magnus Krantz.

Vi sitter uppe på kontoret som Johan och Magnus lite skämtsamt presenterade som flygledartornet. Genom de tonade rutorna är utsikten god över de 2000 kvadratmetrarna där 10 000 olika produkter samsas i ställ och på hyllor.

– Vi ville framåt. Det var ungefär så mycket vi visste. Det var egentligen inget fel på jobbet i sig, men vi ville någonting annat, säger Johan Eriksson.
På ett nattskift kläcktes idén.
– Vi startar ett lågprisvaruhus!
När Magnus återger sitt utbristande hörs en smittsam entusiasm. En entusiasm som måste ha varit drivkraften under de senaste 16 åren. Inte minst det där första året då all planering gjordes inför butiksstarten.

Intensiv planering och bankmöten
– Vi bodde trappuppgångarna bredvid varandra och jobbade ju på samma jobb, så vi kunde träffas mycket. När vi jobbade olika skift hittade vi andra luckor på dygnet att planera, berättar Johan.

Det första halvåret blev en intensiv förberedelse. All ledig tid lades på planering. Cirka 6-8 timmar om dygnet. En affärsplan växte fram och så kom dagen då den skulle presenteras för banken.
– Det blev en totalsågning. Man kan säga att de trodde 0 procent på vår idé, säger Johan.
På en bank fick Johan och Magnus höra att ingen skulle vilja besöka ett lågprisvaruhus. Att det var pinsamt och att folk skulle skämmas över att synas i en sådan butik.

Idén kunde ha dött där och då. Så mycket slit och sedan få nobben. Situationen diskuterades under en tung joggingrunda. Skulle de lägga ner?

Hjälp av föräldrarna
Magnus och Johan beslöt sig för att be sina föräldrar om hjälp.
– Det kändes inte jättekul att behöva gå till dem och be om hjälp, det var ju jag som trodde på idén, inte mina föräldrar, säger Johan.

Och en viss skepsis fanns i de egna familjerna. Men samtidigt ett stort stöd.
– Våra fäder har varit på Volvo i alla år. Att vi ville lämna det för att kasta oss in i ett sånt här projekt var så klart svårsmält, säger Magnus.
Ändå valde föräldrarna att gå i borgen för sina söner, som på så vis till slut fick loss ett startkapital på 500 000.
– Så snart det löste sig sade vi upp oss, säger Johan.
Det var i augusti 1997. I november samma år öppnade LÅGPRISVARUHUSET MEJK.

Första dagen var succén ett faktum
En starta eget-kurs genom Almia och en bokföringskurs genom Öhrlings. Det var den företagsskolning Johan Eriksson och Magnus Krantz hade. Första dagen drog butiken in lika mycket som de hade prognoserat för hela första månaden.
– Vi hade hört mycket negativt men nu såg vi att det fungerade. Det var en oerhörd lättnad. För oss, men kanske mest för våra föräldrar, säger Magnus.

Nu var de ”pojkarna på Mejk”. Och det var ganska bokstavligt, för den största delen av deras vakna tid befann de sig just på Mejk, som då låg på Kungsgatan.
– Det var arbete dygnet runt. Livet bestod i att sova och jobba, minns Johan.
Och familjerna fortsatte att stötta. Butiken blev en mötespunkt för hela släkten som hjälpte till så fort det fanns tillfälle.

Snabbt trångbodda
Butiken med sina 225 kvadratmeter blev snabbt för liten. Det billiga och breda sortimentet gick hem hos Lindesbergsborna och plats behövdes för fler produkter.
Men någon större och passande lokal var svår att hitta. En nödlösning blev i stället att öppna ytterligare en butik: CURRY. I den butiken valde man att satsa på inredningssortiment och även den gick bra.

Men lösningen var ineffektiv och personalkrävande.
– Jag minns hur det var att stå och äta sin lunchlåda i gången till lagret för att hela tiden ha uppsikt om det kom kunder. Och att sköta kassa och packa upp varor samtidigt, säger Johan.

Så det planerades för flytt och ihopflytt. Flygblad och annonser gick ut. Nu var det utförsäljning, dags att flytta. Men det som skulle bli ytterligare en höjdpunkt i företagssagan blev något av en mardröm.

Hade inte tillstånd
Samma dag som utförsäljningen skulle börja informerade stadsarkitekten om att det var förbjudet att bedriva handel i den nya butikslokalen.

Så där stod de. Med lokaler som var uppsagda och en ny lokal som inte fick nyttjas som butik. Det var bara att krypa tillbaka till den gamla hyresvärden.
Det blev många tunga dagar och många vändor i olika instanser innan genombrottet kom i form av ett tillfälligt tillstånd.
– Vi var naiva. Vi såg att det bedrevs handel runt omkring i området och tog för givet att det inte var något problem i detta. Vi gick fel väg, men vi lärde oss mycket av det, säger Johan.

”Jobbigt men samtidigt roligt”
Att lågprisvaruhuset Mejk ligger på Bandygatan 2 känns i dag nog självklart och naturligt för de flesta Lindesbergsbor. Där har man funnits sedan 2002 och också byggt ut i två omgångar.

– Det hade inte gått att göra samma sak i dag, som vi har gjort de här åren. Nu är vi nere på normal arbetstid och har tid för våra egna familjer. Framför allt de fem första åren var väldigt krävande, säger Magnus.
– Ibland kan jag tänka att vad skönt det skulle vara att vara anställd och slippa tänka på butiken dygnet runt. Kunna vara lite ledig. Fast så ångrar jag mig. Visst är det jobbigt många gånger, men samtidigt väldigt roligt. Det är lite som att vara gift med företaget. Och dagarna går väldigt fort när man driver eget, säger Johan.

På torsdag har 15 år gått sedan Lågprisvaruhuset Mejk slog upp portarna för första gången. ”Pojkarna på Mejk” är inte längre pojkar utan chefer för ett företag med 17 anställda och en omsättning som ökat varje år och nu ligger på 33 miljoner.
– Från att ha gjort allt i butiken så sköter vi numera mest inköpsbiten. Annars jobbar de flesta här med att packa upp varor. Kassan är en liten del av det totala jobbet, även om den så klart är viktig, säger Magnus.

Firar hela veckan – särskilt på torsdag
Expansionsplanerna just nu består i att göra butiken bättre och bättre.
– Vi är våra egna största kritiker. Detaljer är viktiga och tills den dag då alla avdelningar är perfekta har vi jobb kvar att göra, säger Johan.
– Det ska vara roligt att komma till Mejk, man ska tycka att vi har ett både bra och billigt utbud, säger Magnus.

Och billigt är det.
LÅGPRISVARUHUSET MEJK firar sitt jubileum hela veckan, bland annat med särskilda erbjudanden. På torsdag, som är den exakta dagen för jubileet, firar de genom att sätta ned alla varor 15 procent. Omöjligt billigt.

Publicerad 5 november 2012 klockan 08:10

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-19 02:57