Mekanisk verkstad med gamla anor

I år blir Linde Maskiner 160 år. Sverige har förändrats mycket sedan 1850-talet och Linde Maskiners utveckling har följt med det övriga samhällets. Vägen har gått från produktion av jordbruksmaskiner, via försvarsmateriel till att i dag vara inriktat på fordonsindustrin. 

– På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var jordbruket en stor näring. Till följd hade alla mekaniska verkstäder den inriktningen. Företaget hette till och med AB Linde Kvarnmaskiner under en period, berättar Dan Johansson, VD på företaget.

Flera namnbyten och produktionsinriktningar senare är Linde Maskiner vad de är i dag. Underleverantör till fordonsindustrin med 143 anställda. De flesta arbetar direkt med produktionen och är svetsare, truckförare och pressoperatörer.
– I dag handlar verksamheten om att pressa plåt. Från någon millimeter tjock till 20-25 millimeter. Plåten som pressas är både planplåt och på rulle och de färdiga plåtprodukterna väger alltifrån några gram till 50 kilo. Fler än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa innehåller delar från oss, berättar Dan Johansson.

Dan Johansson har varit VD för Linde Maskiner i två och ett halvt åt. Tidigare har han bland annat varit platschef på Meritor i 10 år. I likhet med Meritor innebär Linde Maskiners starka koppling till fordonsindustrin en viss sårbarhet. Enligt Dan Johansson undersöker man möjligheten att leverera även till andra branscher. Kunder utanför fordonsindustrin finns redan i dag men volymmässigt är de inte så stora.

– Förra räkenskapsåret omsatte vi kring 250 miljoner. I år blir det mindre men glädjande nog verkar marknaden har stabiliserats något, säger Dan Johansson som så sent som i höstas tvingades att minska personalstyrkan på grund av den svaga konjunkturen.
– Men vår ambition är att växa i volym. Att få ännu bättre flyt i verkstaden och att hitta fler kunder också utanför fordonsindustrin. Olika kundsegment som följer olika cykler skulle säkra ett jämnare flöde för oss, säger Dan Johansson.

Inne i verkstaden
– Jag uppskattar kontrasterna i mitt arbete. Att i ena stunden sitta på kontoret och diskutera resultatprognoser och i andra stunden vara ute och hjälpa till i verkstaden, säger Dan Johansson.

Han visar runt i verkstaden som minst sagt går under betäckningen bullrig miljö.
– Ja, plåt bullrar mycket och det mesta av jobbet är ganska tungt. Plåt är som ett levande material vilket gör att många moment är svåra att automatisera. Det blir alltså mycket manuellt plock, säger Dan Johansson.

Varje år passerar cirka 9000 ton plåt Linde Maskiners lokaler. Det innebär mellan en och två fullastande lastbilar in per dag. Ut från fabriken, när plåten är formad och mer skrymmande, går fyra lastbilar.
– Som du ser så finns många sorters maskiner här i verkstaden. Det är ett 20-tal stora pressar och ett 10-tal mindre. Varje år tillverkar vi tusentals olika plåtartiklar. Vissa tillverkas varje dag och i antal av miljoner, andra görs kanske någon gång per år och bara i tio exemplar, berättar Dan Johansson.

Själva pressverktygen som byts ut när produktionen ställs om till ny produkt kan kosta alltifrån 50 000 upp till flera miljoner kronor. Vid en av de större pressarna står Agnetha Svensson och pressar ljudplåtar till Volvo, och hon är inte ensam om att vara kvinna på sin arbetsplats.
– Omkring en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor. Vi har heller ingen direkt personalomsättning utan folk verkar trivas. Vi tillbringar ju i princip en tredjedel av vår vakna tid på jobbet och då är det ju toppen om man trivs och har kul på sitt jobb, säger Dan Johansson.

Uppvärdering av yrke och bransch
– Verkstadsindustrin dras tyvärr med dåligt rykte. Visst, det är en tuff och tung miljö, men det fysiska utseendet på arbetsplatsen är inte alltid så viktigt. Där tror jag att faktorer som gemenskap och trivsel kan väga upp. Vi inom verkstadsindustrin behöver bli bättre på att skapa en attraktionskraft. Vilket vi också behöver hjälp med av samhälle och skola. Få läser verkstadstekniskt i dag och det är mycket tråkigt. Det här är en industri som är viktig för Sveriges välfärd, säger Dan Johansson.

Linde Maskiner har haft verksamhet sedan 1853, och att företaget har en framtid, det tror Dan Johansson absolut på.
– Trots automatiseringar så behövs det folk till branschen och vi vill vara en attraktiv arbetsplats. Man ska komma ihåg att många moment i vår produktion är mycket avancerade och de manuella delarna är riktigt hantverksgöra som kräver erfarenhet, känsla och finess. Det finns all anledning till att ha en yrkesstolthet när man jobbar inom verkstadsindustrin.

Hemsida http://www.lindemaskiner.se/

Publicerad 28 februari 2013 klockan 08:11

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Det har varit en slitsam tid för familjen Karaosmanovic, som under lördagen inviger sitt nya café. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att få de sista detaljerna på plats.
– Vi öppnar klockan 10.00 imorgon och vi kommer nog hålla på här ända fram tills dess, skrattar Elvis Karaosmanovic.

30 april 2021 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

BergslagsBurgers kock, Mattias, med årets nyhet: Jätten. Foto: Privat

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till Lindesberg. Under sommaren 2021 introducerar man också flera smaskiga nyheter för sina gäster, bland annat en riktig bjässe.
– Det är något för den hungriga, säger Alexander Scharnke med ett finurligt leende.

27 april 2021 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Annons

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för fö...

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor ...

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommun...
9 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-04

2021-03-04

2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-05-16 04:00