Mekanisk verkstad med gamla anor

I år blir Linde Maskiner 160 år. Sverige har förändrats mycket sedan 1850-talet och Linde Maskiners utveckling har följt med det övriga samhällets. Vägen har gått från produktion av jordbruksmaskiner, via försvarsmateriel till att i dag vara inriktat på fordonsindustrin. 

– På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var jordbruket en stor näring. Till följd hade alla mekaniska verkstäder den inriktningen. Företaget hette till och med AB Linde Kvarnmaskiner under en period, berättar Dan Johansson, VD på företaget.

Flera namnbyten och produktionsinriktningar senare är Linde Maskiner vad de är i dag. Underleverantör till fordonsindustrin med 143 anställda. De flesta arbetar direkt med produktionen och är svetsare, truckförare och pressoperatörer.
– I dag handlar verksamheten om att pressa plåt. Från någon millimeter tjock till 20-25 millimeter. Plåten som pressas är både planplåt och på rulle och de färdiga plåtprodukterna väger alltifrån några gram till 50 kilo. Fler än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa innehåller delar från oss, berättar Dan Johansson.

Dan Johansson har varit VD för Linde Maskiner i två och ett halvt åt. Tidigare har han bland annat varit platschef på Meritor i 10 år. I likhet med Meritor innebär Linde Maskiners starka koppling till fordonsindustrin en viss sårbarhet. Enligt Dan Johansson undersöker man möjligheten att leverera även till andra branscher. Kunder utanför fordonsindustrin finns redan i dag men volymmässigt är de inte så stora.

– Förra räkenskapsåret omsatte vi kring 250 miljoner. I år blir det mindre men glädjande nog verkar marknaden har stabiliserats något, säger Dan Johansson som så sent som i höstas tvingades att minska personalstyrkan på grund av den svaga konjunkturen.
– Men vår ambition är att växa i volym. Att få ännu bättre flyt i verkstaden och att hitta fler kunder också utanför fordonsindustrin. Olika kundsegment som följer olika cykler skulle säkra ett jämnare flöde för oss, säger Dan Johansson.

Inne i verkstaden
– Jag uppskattar kontrasterna i mitt arbete. Att i ena stunden sitta på kontoret och diskutera resultatprognoser och i andra stunden vara ute och hjälpa till i verkstaden, säger Dan Johansson.

Han visar runt i verkstaden som minst sagt går under betäckningen bullrig miljö.
– Ja, plåt bullrar mycket och det mesta av jobbet är ganska tungt. Plåt är som ett levande material vilket gör att många moment är svåra att automatisera. Det blir alltså mycket manuellt plock, säger Dan Johansson.

Varje år passerar cirka 9000 ton plåt Linde Maskiners lokaler. Det innebär mellan en och två fullastande lastbilar in per dag. Ut från fabriken, när plåten är formad och mer skrymmande, går fyra lastbilar.
– Som du ser så finns många sorters maskiner här i verkstaden. Det är ett 20-tal stora pressar och ett 10-tal mindre. Varje år tillverkar vi tusentals olika plåtartiklar. Vissa tillverkas varje dag och i antal av miljoner, andra görs kanske någon gång per år och bara i tio exemplar, berättar Dan Johansson.

Själva pressverktygen som byts ut när produktionen ställs om till ny produkt kan kosta alltifrån 50 000 upp till flera miljoner kronor. Vid en av de större pressarna står Agnetha Svensson och pressar ljudplåtar till Volvo, och hon är inte ensam om att vara kvinna på sin arbetsplats.
– Omkring en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor. Vi har heller ingen direkt personalomsättning utan folk verkar trivas. Vi tillbringar ju i princip en tredjedel av vår vakna tid på jobbet och då är det ju toppen om man trivs och har kul på sitt jobb, säger Dan Johansson.

Uppvärdering av yrke och bransch
– Verkstadsindustrin dras tyvärr med dåligt rykte. Visst, det är en tuff och tung miljö, men det fysiska utseendet på arbetsplatsen är inte alltid så viktigt. Där tror jag att faktorer som gemenskap och trivsel kan väga upp. Vi inom verkstadsindustrin behöver bli bättre på att skapa en attraktionskraft. Vilket vi också behöver hjälp med av samhälle och skola. Få läser verkstadstekniskt i dag och det är mycket tråkigt. Det här är en industri som är viktig för Sveriges välfärd, säger Dan Johansson.

Linde Maskiner har haft verksamhet sedan 1853, och att företaget har en framtid, det tror Dan Johansson absolut på.
– Trots automatiseringar så behövs det folk till branschen och vi vill vara en attraktiv arbetsplats. Man ska komma ihåg att många moment i vår produktion är mycket avancerade och de manuella delarna är riktigt hantverksgöra som kräver erfarenhet, känsla och finess. Det finns all anledning till att ha en yrkesstolthet när man jobbar inom verkstadsindustrin.

Hemsida http://www.lindemaskiner.se/

Publicerad 28 februari 2013 klockan 08:11

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Simon Westerholm, Juvan Zaki och Mirlinda Isufi står redo att ta emot beställningar. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 100 portioner julmat till behövande

Under onsdag och torsdag står personalen på Grillköket i Lindesberg redo att dela ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av god mat och lite extra uppmuntran under högtiden. Totalt 100 jultallrikar ska delas ut, och det enda man behöver göra är att beställa och hämta sin måltid.
– Vi har haft ett bra år, men vi vet att det har varit tufft för många, så det här är vårt sätt att ge tillbaka, berättar Alan Dino.

20 december 2021 klockan 10:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Gåshud och skrattattacker när julfesten gick av stapeln

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson blev precis den succé som duon hade ...

Drömjobbet firar 10 år

Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. ...

Ny information om vaccinpass till julfesten: ”Vi är otroligt ledsna”

Med bara dagar kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren ...

Ett hundratal invånare samlades för att delta i den manifestation som PRO och Företagarna i norra Örebro län anordnat. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Fackeltågsmanifestation som tack för räddad akutmottagning

Ett hundratal invånare tog sig ut i snön under söndagseftermiddagen för att delta i den manifestation som PRO tillsammans med Företagarna i norra Örebro län anordnade för att tacka för allt stöd de fått i sin kamp för att bevara akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Med tända facklor tågade sällskapet från Flugparken till Stadshotellet där en stunds underhållning väntade.
– Jag vill ifrån PRO framföra vårt varma tack för det stöd som vi känt från invånarna i norra delen av regionen, sade Reidar Johansson.

12 december 2021 klockan 19:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trygg Vuxens Sara Aspling, Kim Ryynänen, Nikolija Zlatkovic och Conrad Birgersson delade ut julklappar under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trygg Vuxen fick förstärkning – av jultomten

Den 1 december blev Trygg Vuxens grundare Sara Aspling en av sex eldsjälar som fick dela på Linde Energis pris ”Energiklappen”, där 25 000 kronor fördelades bland pristagarna. För Saras del var det aldrig någon fråga om hur hon skulle spendera pengarna, något hon visade under fredagskvällen då Trygg Vuxen hade julklappsutdelning bland kommunens ungdomar.
– Det är ju det här jag brinner för, säger hon.

11 december 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart dags för julfesten – det här behöver du veta
Med knappt en vecka kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson pågår repetitionerna för fullt. Allt för ...
9 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Klart för padelspel hos Lindesbergs Fastigheter
I slutet av mars kunde LindeNytt berätta att två nya padelhallar planerades längs industrirakan i Lindesberg. Nästan åtta månader senare står ...
8 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”
Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man ...
3 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Annons

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, ...

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören ...

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg ...

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja ...

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen
Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att ...
27 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg
Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas ...
26 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor
Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-06

2021-10-06

2021-09-22

2021-09-15

2021-09-09

2021-09-07

2021-09-03

2021-08-31

2021-08-27

2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2022-01-27 00:06