Mekanisk verkstad med gamla anor

I år blir Linde Maskiner 160 år. Sverige har förändrats mycket sedan 1850-talet och Linde Maskiners utveckling har följt med det övriga samhällets. Vägen har gått från produktion av jordbruksmaskiner, via försvarsmateriel till att i dag vara inriktat på fordonsindustrin. 

– På 1800-talet och en bit in på 1900-talet var jordbruket en stor näring. Till följd hade alla mekaniska verkstäder den inriktningen. Företaget hette till och med AB Linde Kvarnmaskiner under en period, berättar Dan Johansson, VD på företaget.

Flera namnbyten och produktionsinriktningar senare är Linde Maskiner vad de är i dag. Underleverantör till fordonsindustrin med 143 anställda. De flesta arbetar direkt med produktionen och är svetsare, truckförare och pressoperatörer.
– I dag handlar verksamheten om att pressa plåt. Från någon millimeter tjock till 20-25 millimeter. Plåten som pressas är både planplåt och på rulle och de färdiga plåtprodukterna väger alltifrån några gram till 50 kilo. Fler än hälften av alla tunga lastvagnar som tillverkas i Europa innehåller delar från oss, berättar Dan Johansson.

Dan Johansson har varit VD för Linde Maskiner i två och ett halvt åt. Tidigare har han bland annat varit platschef på Meritor i 10 år. I likhet med Meritor innebär Linde Maskiners starka koppling till fordonsindustrin en viss sårbarhet. Enligt Dan Johansson undersöker man möjligheten att leverera även till andra branscher. Kunder utanför fordonsindustrin finns redan i dag men volymmässigt är de inte så stora.

– Förra räkenskapsåret omsatte vi kring 250 miljoner. I år blir det mindre men glädjande nog verkar marknaden har stabiliserats något, säger Dan Johansson som så sent som i höstas tvingades att minska personalstyrkan på grund av den svaga konjunkturen.
– Men vår ambition är att växa i volym. Att få ännu bättre flyt i verkstaden och att hitta fler kunder också utanför fordonsindustrin. Olika kundsegment som följer olika cykler skulle säkra ett jämnare flöde för oss, säger Dan Johansson.

Inne i verkstaden
– Jag uppskattar kontrasterna i mitt arbete. Att i ena stunden sitta på kontoret och diskutera resultatprognoser och i andra stunden vara ute och hjälpa till i verkstaden, säger Dan Johansson.

Han visar runt i verkstaden som minst sagt går under betäckningen bullrig miljö.
– Ja, plåt bullrar mycket och det mesta av jobbet är ganska tungt. Plåt är som ett levande material vilket gör att många moment är svåra att automatisera. Det blir alltså mycket manuellt plock, säger Dan Johansson.

Varje år passerar cirka 9000 ton plåt Linde Maskiners lokaler. Det innebär mellan en och två fullastande lastbilar in per dag. Ut från fabriken, när plåten är formad och mer skrymmande, går fyra lastbilar.
– Som du ser så finns många sorters maskiner här i verkstaden. Det är ett 20-tal stora pressar och ett 10-tal mindre. Varje år tillverkar vi tusentals olika plåtartiklar. Vissa tillverkas varje dag och i antal av miljoner, andra görs kanske någon gång per år och bara i tio exemplar, berättar Dan Johansson.

Själva pressverktygen som byts ut när produktionen ställs om till ny produkt kan kosta alltifrån 50 000 upp till flera miljoner kronor. Vid en av de större pressarna står Agnetha Svensson och pressar ljudplåtar till Volvo, och hon är inte ensam om att vara kvinna på sin arbetsplats.
– Omkring en fjärdedel av personalstyrkan är kvinnor. Vi har heller ingen direkt personalomsättning utan folk verkar trivas. Vi tillbringar ju i princip en tredjedel av vår vakna tid på jobbet och då är det ju toppen om man trivs och har kul på sitt jobb, säger Dan Johansson.

Uppvärdering av yrke och bransch
– Verkstadsindustrin dras tyvärr med dåligt rykte. Visst, det är en tuff och tung miljö, men det fysiska utseendet på arbetsplatsen är inte alltid så viktigt. Där tror jag att faktorer som gemenskap och trivsel kan väga upp. Vi inom verkstadsindustrin behöver bli bättre på att skapa en attraktionskraft. Vilket vi också behöver hjälp med av samhälle och skola. Få läser verkstadstekniskt i dag och det är mycket tråkigt. Det här är en industri som är viktig för Sveriges välfärd, säger Dan Johansson.

Linde Maskiner har haft verksamhet sedan 1853, och att företaget har en framtid, det tror Dan Johansson absolut på.
– Trots automatiseringar så behövs det folk till branschen och vi vill vara en attraktiv arbetsplats. Man ska komma ihåg att många moment i vår produktion är mycket avancerade och de manuella delarna är riktigt hantverksgöra som kräver erfarenhet, känsla och finess. Det finns all anledning till att ha en yrkesstolthet när man jobbar inom verkstadsindustrin.

Hemsida http://www.lindemaskiner.se/

Publicerad 28 februari 2013 klockan 08:11

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får...

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressbild: Byggmax

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren

Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.

9 februari 2021 klockan 09:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till ...
2 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Titikarn (th) och dottern Thanatcha Thongchai kommer att sköta ruljangsen på restaurangen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.

1 februari 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund är trion bakom mest gym i Stråssa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats Funck hade det 25 medlemmar som tränade regelbundet. Nu, knappt två år senare, är antalet uppe i över 100, och trots den envisa pandemin ser man positivt på framtiden.

29 januari 2021 klockan 13:37 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Fr...

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i ...

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Annons

Den rädda lilla missen gömmer sig på Granngårdens lager. Foto: Granngården

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager, där en lurvig och vilsen katt numera huserar. Den är dock väldigt skygg, och man har nu tagit hjälp av föreningen Hemlösa Tassar i hopp om att kunna återförena missen med sina ägare.
– Den är väldigt, väldigt rädd och har många ställen att gömma sig på, säger Maria Sundh.

25 januari 2021 klockan 12:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ...

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik

Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar ...

Butiksägaren Daniel Larsson var på plats för att ta emot kunder i den nya lokalen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken

Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.

30 december 2020 klockan 14:53 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Fem får dela på Energiklappen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in ...
21 december 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället ...
18 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ersätter luftburna ledningar med jordkabel i drabbat område
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strö...
17 december 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2020-11-20

2020-11-19

2020-11-17

2020-11-11

2020-11-06

2021-02-26 02:36