Meritor startar produktionen igen – förlänger samtidigt permitteringarna fram till höst
Efter tre veckors produktionsstopp kommer Meritor under nästa vecka att köra igång produktionen igen. Samtidigt uppger Kent Blom, platschef och VD för Meritor i Lindesberg, att man förlänger korttidspermitteringarna fram till vecka 39 i september månad.
– Vi rullar igång i nästa vecka och kommer att ligga på ungefär 20 procent av vår normala kapacitet vid uppstarten, säger Blom i en kommentar till LindeNytt på torsdagen.
Sedan den 23:e mars har cirka 850 anställda på fabriken varit permitterade till 60 procent. Detta med anledning av coronapandemin i världen och konsekvenserna detta har medfört för bland annat fordonsindustrin. Under de senaste tre veckorna har Meritor i Lindesberg haft produktionen helt stängd. Planen nu är att man från och med måndag 27 april kommer att återuppta produktionen igen.
Enligt Kent Blom, som är platschef och VD för Meritorfabriken i Lindesberg, har det varit en prövning för personalen, som han tveklöst ger en mycket stor eloge för deras insatser under svåra omständigheter.
– Det här är ju nytt för oss alla, men personalen har ställt upp på ett fantastiskt sätt och har fått det att fungera så bra det bara går, konstaterar Blom.
Meritorfabriken i Lindesberg. Foto: Meritor
När man i nästa vecka öppnar fabriken igen, så är det naturligtvis sparlåga som gäller i inledningskedet. Ännu är det långt kvar innan man är tillbaka på normala nivåer såväl i Lindesberg som hela kedjan av fabriker i världen man är beroende av.
– Vi rullar igång i nästa vecka och kommer att ligga på ungefär 20 procent av vår normala kapacitet vid uppstarten. Sedan får vi avvakta och se hur det här utvecklas och i vilken takt vi kan återgå till vår normala kapacitet. Just nu är det väldigt svårt att säga hur det ser ut framöver, menar Kent Blom.
Korttidspermitteringarna förlängs nu fram till hösten.
– Vi förlänger korttidspermitteringarna fram till vecka 39, avslutar Blom.
För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
Marina fångar historiens vingslag i Stripa
Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del av ett nytt internationellt ...
Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden efter har knappast varit lugn för makarna Persson, snarare tvärtom. Genom sitt nya företag, Lilla Logen, har Malin fullt upp med att servera nylagade luncher till sina kunder utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Det är jätteroligt, verkligen över förväntan, säger Malin Persson glatt.
Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Magnus Storm (C) och ordförande Kirstine Andersson (S) presenterade delar av budgeten för 2023. Foto: Jennie Einarsson
Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda delar av sin budget för 2023. Det man främst flaggade för var de satsningar som man kommer att genomföra på förebyggande åtgärder. Man talade även om den dialog som inletts kring att eventuellt införa slumpvisa drogtester och att använda sig av narkotikahund på Lindeskolan i Lindesberg.
– Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjligheten att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger, förklarar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.
Det fullkomligt sprudlade av skaparglädje när Lindesnickarn bjöd in en grupp kursdeltagare till en hel helg fullspäckad med snickeri av alla dess slag. Björn Samuelsson från Linköping provade på att sammanfoga trä för att göra en tv-bänk av träslaget alm.
– Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig, berättade han och visade upp ett benpar till bänken.