Här bygger MA Bygg ut ordentligt för Lindesberg Bilskadecenter. Planerad inflytt - maj nästa år. Foto: Hans Andersson

Miljonbygge på Bilskadecenter

Utan att du har en tanke på det. När du minst anar det kan du hamna på Lindesbergs Bilskadecenter. Du är inte ensam. Varje månad tar de hand om ca 160 fordon. Just nu har de mycket att göra – och de bygger ut också.

Det är bråda tider på Lindesbergs Bilskadecenter. Det är mycket viltolyckor, nu när det börjar mörkna under hösten och har du fått fronten tillknycklad kan du få vänta uppemot en månad att få bilen fixad.

Peter Larsson ser fram emot att kunna ge alla anställda en bättre arbetsmiljö, när utbyggnaden är färdig i vår. Foto: Hans Andersson
Peter Larsson ser fram emot att kunna ge alla anställda en bättre arbetsmiljö, när utbyggnaden är färdig i vår. Foto: Hans Andersson

– Det inträffar mycket större skador – t ex viltolyckor – här än  i Örebro eller andra städer. Där är det mindre skador – ofta parkeringsskador. Men för oss är det bättre med en stor skada än tio små som tillsammans tar mer tid om du ska räkna in t ex kundkontakter, säger Peter Larsson, en av tre ägare till Lindesbergs Bilskadecenter.

Här tar de hand om plåt-, plast- och lackskador. De lackförseglar, tvättar och polerar. Det handlar om stenskott och att byta rutor. På hemsidan skriver de: ”På Lindesbergs Bilskadecenter reparerar vi ditt fordon enligt tillverkarens och generalagentens krav, så att fordonets garantier fortsätter att gälla, även efter skadan”.

Det här är en verksamhet som inte går på en höft utan allt ska vara noga planerat och försäkringsbolagen vet precis vilka ledtider de kan kräva av en verkstad och genomsnittligt handlar det om fyra och en halv dag. Mindre skador hanteras förstås fortare, men Peter Larsson berättar om stora jobb som kan ta flera veckor och det kan handla om bilar på halvmiljonen. ”Vi har haft jobb på 120 timmar”.

bilskade02
När Emil Lovén (närmast kameran) är klar med bilen, kan man spegla sig i den. Företaget sysslar också med rekonditionering. Foto: Hans Andersson

– Reparationerna ska vara säkra och görs av kunnig personal. Vi har nära kontakt med försäkringsbolagen och kraven har blivit allt högre. Vi kan laga, men är inte certifierade på, alla märken och vi har fyra olika företag som kontrollerar oss. Vi är verkligen en ”kontrollerad skadeverkstad”. Ibland kan man tycka att det är litet väl mycket, säger Peter Larsson.

Han pratar gärna om miljön – både den utanför huset – och arbetsmiljön och han visar två Nitrotherm-apparater som de investerat i som har en metod för att omvandla vanlig tryckluft till kvävgas som tillåter lackering under lägre tryck – bättre arbetsmiljö, högre kvalitet och mindre förbrukning av färg.

Lindesbergs kommun lämnar sina bilar hit och Lindesbergs Bilskadecenter har avtal med flera av bilföretagen i Lindesberg som låter dem ta hand om krockade bilar. 97 procent av jobben handlar om reparationer.  Här kan man också få sina bil uppfräschad – rekonditionerad – utan att den varit med om någon olycka eller skada.  Idag är man 19 anställda inklusive de tre delägarna Peter Larsson, Håkan Pettersson och Henrik Carlsson. Nästa år kommer det en till anställd.

Just nu håller MA Byggnads AB på med grund- och markarbeten för en stor ny hall bakom det nuvarande – i och för sig stora  – huset som har blivit litet för trångt för en del av arbeten som görs här.

Plats, plåt, glas, lack. Det är många sorts material som en bilskadeverkstad hanterar. Foto: Hans Andersson
Plats, plåt, glas, lack. Det är många sorts material som en bilskadeverkstad hanterar. Foto: Hans Andersson

– Det är en god stämning bland personalen, så det går utan något större gnissel, men det är ett pusslande för att man inte ska vara i vägen för varandra, när det är många olika delar på en krockskadad bil som ska fixas, säger Peter Larsson. Nu får vi utrymme för att ställa bilar åt sidan utan att de står i vägen. Vi kommer också lättare kunna ta hand om husbilar och husvagnar.

De nya lokalerna blir anpassade till dagens miljökrav och ligger i linje med den miljöprofil som Peter gärna framhåller. Miljöförvaltningen är inkopplad under planeringen och han säger att ”det tvättvatten som kommer ut från den nya tvätthallen kan man dricka”. 10-12 milj. beräknas det kosta.

Det är inte vilken bottenplatta som helst som gjuts för den nya hallen utan här ska det till nedsänkningar i golvet för att besiktningsarbete ska kunna göras och byggarna använder hundrakilos armeringsmattor för förstärkning. I maj nästa år räknar Peter Larsson med att det är slut med trångboddheten och utbyggnaden på Tennisgatan 4 är klar. Det är något att fira – och inte bara det. Nästa år är det tio år sedan Lindesbergs Bilskadecenter startade.

Publicerad 10 november 2015 klockan 08:24

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Grafik: Svenskt Näringsliv

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det Ljusnarsberg som sticker ut ordentligt när det kommer till företagsklimatet och den årliga rankingen som idag presenteras av Svenskt Näringsliv. I årets ranking är man inte bara stark etta i norrkvartetten – utan också i hela regionen.
– Ljusnarsberg har under många år tagit små steg i rätt riktning i vår undersökning och är den kommun i landet som utvecklats bäst sett över 10 år, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv Örebro.

22 september 2021 klockan 09:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsVännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”

Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska ...

Björn Persson siktar fram emot en förhoppningsvis ljusare höst och vinter. Foto: Camilla Lagerman

Makarna Persson firar ett år med Lindegården

Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det ett år som präglades av coronapandemins framfart och de hårda restriktioner som följde i kölvattnet av densamma. Nu blickar man, om än försiktigt, framåt mot en förhoppningsvis ljusare höst och vinter.

31 augusti 2021 klockan 15:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Entreprenören Samuel Karlsson framför den nya lokalen på Tennisgatan 5. Foto: Jennie Larsson

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning

Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på Tennisgatan 5 i Lindesberg. I den stora lokalen på 1700 kvadratmeter huserar bolaget Samuel Karlsson Motor och Fritid tillsammans med samtliga företagsverksamheter som tidigare har varit utspridda på olika platser i Lindesberg. 
– Det känns väldigt bra att alla 18 medarbetare som arbetar i både fastighetsbolagen och med husbilsförsäljningen är samlade på ett och samma ställe, berättar Samuel Karlsson.

27 augusti 2021 klockan 16:06 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse
För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt ...
25 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall
Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiäröppning och mycket ska hinna färdigställas...
24 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”
Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets största enskilda investering sedan fjärrvärmenätet byggdes mellan Frövi och ...
24 augusti 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

De fyra representanterna framför den nya skolan. Från vänster: Jonas Bernström från Falab, kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka, tillväxtnämndens ordförande Magnus Storm och ordförande för barn- och utbildningsnämnden Linda Svahn. Foto: Timmy Lundegård.

Nya Lindbackaskolan öppnar för skolstart!

Det är skolstart på den nya och färdigställda Lindbackaskolan. I samband med att eleverna gör sina första skoldagar på den nya skolan, samlades tre talespersoner från Kommunhuset samt Jonas Bernström från Falab, för att ge sin syn på den nybyggda högstadieskolan.

18 augusti 2021 klockan 14:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

AnnonsSkådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlä...

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro

I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där...

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp

Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje ...

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något ...

Urban Lindqvist kan nu även titulera sig som ägare till sin egen herrklädesbutik. Foto: Camilla Lagerman

Premiär för Urbans Herrkläder: ”Jag hoppas på det här”

De flesta i Lindesberg känner igen honom som glasmästare, men nu utökar Urban Lindqvist med ytterligare en sträng på sin lyra när han öppnar sin egen klädbutik.
– Det här är en helt ny bransch för mig, men går det så går det, säger Urban och ler.

1 juli 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mejkbutiken i Lindesberg byter ägare efter 24 år
Efter 24 framgångsrika år väljer nuvarande ägare Magnus Krantz och Johan Eriksson att sälja verksamheten. De nya ägarna är Tjodolf Sommestad, ...
28 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lokal saluhall kan bli verklighet i Nya Snickerifabriken
När Lindesbergs Fastigheter köpte Nya Snickerifabriken i slutet av förra året var det en fastighet utan hyresgäst man tog över. Sedan dess har ...
24 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete
För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten till Lindesberg. Efter midsommar f...
22 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-18

2021-06-17

2021-06-16

2021-06-15

2021-06-14

2021-06-08

2021-06-04

2021-06-03

2021-05-28

2021-05-28

2021-05-24

2021-05-15

2021-05-06

2021-05-05

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-09-26 15:27