Här bygger MA Bygg ut ordentligt för Lindesberg Bilskadecenter. Planerad inflytt - maj nästa år. Foto: Hans Andersson

Miljonbygge på Bilskadecenter

Utan att du har en tanke på det. När du minst anar det kan du hamna på Lindesbergs Bilskadecenter. Du är inte ensam. Varje månad tar de hand om ca 160 fordon. Just nu har de mycket att göra – och de bygger ut också.

Det är bråda tider på Lindesbergs Bilskadecenter. Det är mycket viltolyckor, nu när det börjar mörkna under hösten och har du fått fronten tillknycklad kan du få vänta uppemot en månad att få bilen fixad.

Peter Larsson ser fram emot att kunna ge alla anställda en bättre arbetsmiljö, när utbyggnaden är färdig i vår. Foto: Hans Andersson
Peter Larsson ser fram emot att kunna ge alla anställda en bättre arbetsmiljö, när utbyggnaden är färdig i vår. Foto: Hans Andersson

– Det inträffar mycket större skador – t ex viltolyckor – här än  i Örebro eller andra städer. Där är det mindre skador – ofta parkeringsskador. Men för oss är det bättre med en stor skada än tio små som tillsammans tar mer tid om du ska räkna in t ex kundkontakter, säger Peter Larsson, en av tre ägare till Lindesbergs Bilskadecenter.

Här tar de hand om plåt-, plast- och lackskador. De lackförseglar, tvättar och polerar. Det handlar om stenskott och att byta rutor. På hemsidan skriver de: ”På Lindesbergs Bilskadecenter reparerar vi ditt fordon enligt tillverkarens och generalagentens krav, så att fordonets garantier fortsätter att gälla, även efter skadan”.

Det här är en verksamhet som inte går på en höft utan allt ska vara noga planerat och försäkringsbolagen vet precis vilka ledtider de kan kräva av en verkstad och genomsnittligt handlar det om fyra och en halv dag. Mindre skador hanteras förstås fortare, men Peter Larsson berättar om stora jobb som kan ta flera veckor och det kan handla om bilar på halvmiljonen. ”Vi har haft jobb på 120 timmar”.

bilskade02
När Emil Lovén (närmast kameran) är klar med bilen, kan man spegla sig i den. Företaget sysslar också med rekonditionering. Foto: Hans Andersson

– Reparationerna ska vara säkra och görs av kunnig personal. Vi har nära kontakt med försäkringsbolagen och kraven har blivit allt högre. Vi kan laga, men är inte certifierade på, alla märken och vi har fyra olika företag som kontrollerar oss. Vi är verkligen en ”kontrollerad skadeverkstad”. Ibland kan man tycka att det är litet väl mycket, säger Peter Larsson.

Han pratar gärna om miljön – både den utanför huset – och arbetsmiljön och han visar två Nitrotherm-apparater som de investerat i som har en metod för att omvandla vanlig tryckluft till kvävgas som tillåter lackering under lägre tryck – bättre arbetsmiljö, högre kvalitet och mindre förbrukning av färg.

Lindesbergs kommun lämnar sina bilar hit och Lindesbergs Bilskadecenter har avtal med flera av bilföretagen i Lindesberg som låter dem ta hand om krockade bilar. 97 procent av jobben handlar om reparationer.  Här kan man också få sina bil uppfräschad – rekonditionerad – utan att den varit med om någon olycka eller skada.  Idag är man 19 anställda inklusive de tre delägarna Peter Larsson, Håkan Pettersson och Henrik Carlsson. Nästa år kommer det en till anställd.

Just nu håller MA Byggnads AB på med grund- och markarbeten för en stor ny hall bakom det nuvarande – i och för sig stora  – huset som har blivit litet för trångt för en del av arbeten som görs här.

Plats, plåt, glas, lack. Det är många sorts material som en bilskadeverkstad hanterar. Foto: Hans Andersson
Plats, plåt, glas, lack. Det är många sorts material som en bilskadeverkstad hanterar. Foto: Hans Andersson

– Det är en god stämning bland personalen, så det går utan något större gnissel, men det är ett pusslande för att man inte ska vara i vägen för varandra, när det är många olika delar på en krockskadad bil som ska fixas, säger Peter Larsson. Nu får vi utrymme för att ställa bilar åt sidan utan att de står i vägen. Vi kommer också lättare kunna ta hand om husbilar och husvagnar.

De nya lokalerna blir anpassade till dagens miljökrav och ligger i linje med den miljöprofil som Peter gärna framhåller. Miljöförvaltningen är inkopplad under planeringen och han säger att ”det tvättvatten som kommer ut från den nya tvätthallen kan man dricka”. 10-12 milj. beräknas det kosta.

Det är inte vilken bottenplatta som helst som gjuts för den nya hallen utan här ska det till nedsänkningar i golvet för att besiktningsarbete ska kunna göras och byggarna använder hundrakilos armeringsmattor för förstärkning. I maj nästa år räknar Peter Larsson med att det är slut med trångboddheten och utbyggnaden på Tennisgatan 4 är klar. Det är något att fira – och inte bara det. Nästa år är det tio år sedan Lindesbergs Bilskadecenter startade.

Publicerad 10 november 2015 klockan 08:24

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-15 20:04