Industrin i Lindesberg behöver energieffektivisera sin produktion för att behålla sin framtida konkurrenskraft. Det menar Miljöpartiet de gröna i Lindesberg som idag presenterade partiets syn på Lindesbergs utveckling vid Rotarys lunchträff. Bengt Evertsson säger att kommunens energibolag, Linde energi, gör ett utmärkt arbete som stöttar olika lokala industrier med att minska sitt beroende av fossila bränslen.- Därutöver stöder vi det arbetet som nu inletts med att skapa en-dörr-in för företagen till kommunen, säger Bengt Evertsson. Det ska inte vara så att företagen ska bli slussade hit och dit till flera olika personer när man har en fråga. Kommunens representanter måste också ha en grundläggande kompetens och helhetssyn när man servar näringslivet.
Som sista parti ut, i raden av samtliga lokala politiska partier, framträdde idag Agneta Nilsdotter och Bengt Evertsson från Miljöpartiet vid Rotarys lunchmöte. Båda företrädarna sitter idag i kommunfullmäktige där Miljöpartiet just nu inneha två mandat. Partiet samverkar i majoritet med socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Inför nästa mandatperiod kommer partiet att bland annat trycka på områden som miljö, näringsliv, skola och äldreomsorg.
– För oss är en positiv utveckling av skolan viktig, säger Bengt Evertsson. Nyckeln, som vi ser det, är lärarnas viktiga roll och därför vill vi stötta deras kompetensutveckling. Vi vill också inrätta en tjänst som ungdomssamordnare i kommunen som kan underlätta för ungdomar att delta i och påverka kommunpolitiken.
Agneta Nilsdotter poängterade att partiet också sedan tidigare har drivit fram ett beslut om ekologisk mat i förskolan. Dessutom jobbar Miljöpartiet på att få en långsiktig lösning på frågan om framtiden för skolorna i Ramsberg och Rockhammar.
Äldreomsorgen är viktig för Miljöpartiet som motsätter sig de arbetsvillkor som idag finns för personalen.
– Det är helt orimligt att vi fortfarande har delade turer i kommunen, menar Agneta Nilsdotter. Detta sliter ut personalen och skapar en stress som inte gynnar verksamheten.
Agneta Nilsdotter och Bengt Evertsson avslutade sitt föredrag med en diskussion om vikten av att behålla åkermark i kommunen för framtidens matproduktion och att samtidigt balansera dessa kommande behov med kommunens akuta bostadsbrist.
– Att vi kommer att bli tvungna att odla upp åkermarken står helt klart, menar Agneta Nilsdotter. Oljan kommer att ta slut och transporterna blir då extremt dyra. Därför ska vi vara försiktiga när vi nu står inför ett ökat byggande i kommunen. Vi vill gärna förtäta Lindesbergs stad och driver att kommunen går före när det gäller utbyggnad av service i exempelvis Sörlunda.
– Vi ser också en framtid där livsmedelsproduktion kan bli en framgångsfaktor för en modern kommun, säger Bengt Evertsson. Här kan kommunen vara med och planera i god tid och stötta en sådan kommande utveckling för näringslivet.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats Funck hade det 25 medlemmar som tränade regelbundet. Nu, knappt två år senare, är antalet uppe i över 100, och trots den envisa pandemin ser man positivt på framtiden.
Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager, där en lurvig och vilsen katt numera huserar. Den är dock väldigt skygg, och man har nu tagit hjälp av föreningen Hemlösa Tassar i hopp om att kunna återförena missen med sina ägare.
– Den är väldigt, väldigt rädd och har många ställen att gömma sig på, säger Maria Sundh.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.