Nu har produktionen i den nedlagda Por-Pac-fabriken startat upp igen, men under nytt namn, ledning och ett nytt bolag. Fabriken går nu under namnet LindePac.
– Vi har redan nu fått tillbaka gamla Por-Pac-kunder, som är väldigt glada över att produktionen i Lindesberg är igång igen. Det här känns väldigt roligt, kommenterar VD Jonas Norell.
För ett år sedan försattes Por-Pac AB i konkurs. Bara ett par månader senare klev BEWi Group AB fram och köpte upp bolaget med löftet om att produktionen och jobben skulle räddas kvar i Lindesberg. Dessa ord kunde man inte leva upp till och bara tre månader senare kom nådastöten, när man informerade att produktionen läggs ner och flyttas till företagets andra enheter. I ungefär samma stund stod det klart att själva fabriken, industrilokalen inkl. samtliga maskiner, hade köpts av Brodallinde AB, ett nybildat dotterbolag till Mandevo Affärsledning AB i Nacka. VD Jonas Norell gav tidigt besked att ambitionen var att skapa nya arbetstillfällen i Lindesberg genom fabriksköpet. Så har det nu blivit också.
Sedan i torsdags 1 februari går maskinerna igen och detta via det nya bolaget LindePac AB, som startats av fabriksägaren.
VD Jonas Norell berättar för LindeNytt att man redan nu i uppstarten kunnat anställa nio personer, som tidigare arbetat i fabriken under Por-Pac-eran.
– Det känns naturligtvis jätteroligt. Fastigheten och tillhörande maskinpark är i stort sett intakt. Nio personer ur den tidigare Por-Pac-styrkan har anställts, vilket säkerställer att vi har kunnande, kompetens och lång erfarenhet att luta oss tillbaka på, kommenterar Norell.
– Efter en inledande inkörningsperiod på ett par veckor kommer verksamheten att på nytt producera förpackningsmaterial och formgjuten plast till den marknad och kunder som så önskar, tillägger han.
Redan nu har responsen ute i landet varit god. Flera företag, som tidigare varit kund hos Por-Pac AB, har uttryckt stor glädje över utveklingen i Lindesberg.
– Vi har redan nu fått tillbaka gamla Por-Pac-kunder, som är väldigt glada över att produktionen i Lindesberg är igång igen, avslutar Jonas Norell.
Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya föreskrifterna gäller bland annat inomhuslokaler för gym, idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser, där man nu inför ett maxantal för besökare.
Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby och sitt bilintresse till sitt arbete. För bara några dagar sedan slog hon upp de nyinsatta garageportarna till sin helt egna bilvårdsfirma.
– Andra tjejer kanske gillar diamanter, men jag föredrar en ren bil, skrattar Elin.
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strömavbrott genom åren. Arbetet beräknas vara färdigt under sommaren 2021 och kostnaden landar på strax över fem miljoner kronor. Detta uppger Linde energi i ett pressmeddelande.
Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.
Lindesbergs i särklass äldsta och kvarvarande butik är nu till salu. Detta meddelar ägarduon Olle och Per Nelzén på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg vars ambition är att avsluta det kapitel man har skrivit på i över 30 års tid.
– Det har varit många år av väldigt hårt arbete, så nu skall det bli skönt att få kunna känna sig ledig och få tid att uppleva mer av livet, menar Olle Nelzén.
Den nya handelsplatsen på industriområdet, där Lågprisvaruhuset Mejk och Team Sportia med flera huserar, har nu fått ett officiellt namn.
Nu stänger det kommunala bolaget, Besök Linde, flera anläggningar för allmänheten. Stängningen rör Lindesberg Arena, biografen, badhuset Energikällan och gymmet Actic som finns i samma anläggning. Anledningen är de nya och lokala råden som införts i länet på grund av coronaläget.