Här klipps bandet vid Solvallen av landshövding Lena Rådström Baastad. Foto: Linde energi
Nu är det klippt för Solvallen
På fredagen invigdes Linde energis solcellsanläggning, Solvallen, i Vässlingby utanför Fellingsbro. Under en strålande sol fick landshövding Lena Rådström Baastad äran att hålla i saxen.
Foto: Linde energi
Solvallen är, som vi tidigare rapporterat, ett agrivoltaiskt system som innebär att man på samma mark kan kombinera elproduktion med jordbruksverksamhet. Solcellerna är därför placerade vertikalt för att ta mindre mark i anspråk än vad som behövs.
– Det här projektet bidrar till att lösa nationella målkonflikter, nämligen mellan markanvändning för elproduktion och jordbruk. Här kombineras i stället dessa intressen på ett effektivt sätt, menar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi, i ett tidigare uttalande.
Solvallen består av drygt 1300 solpaneler och beräknas producera cirka 650 000 kilowattimmar årligen. Enligt Linde energi är detta tillräckligt för att förse 130 typhushåll med el varje år.
Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.
I höstas kontaktade Linde energi arbetsmarknadsenhetens snickeri i Lindesberg, för att lägga en beställning på ett nytt insektshotell med en specifik utformning, något som inspirerats av den tävling som kommunen tidigare haft. Under måndagen, på Världsmiljödagen, avtäcktes det nya hotellet, föreställande Linde energis enorma silo, som fått sin plats hos just det kommunala energibolaget.
– Det är ett mästerverk som ni har byggt! säger tillträdande vd Joakim Johansson.
Fabrikschef Richard Morén, avdelningschef för massabruket Peter Juntti, programledare Jan-Erik Eriksson och kommunikationsansvarig Sofia Granerfeldt framför den nya fossilfria sodapannan i Billerud. Foto: Camilla Lagerman
På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet med den nya fossilfria sodapannan fortskrider. Ett år efter att ”det första stålet” sattes på plats är den 87 meter höga byggnationen så gott som klar och nu kliver man in i en ny fas av projektet.
– Vi är omkring 90 procent inne i projektet och i dagarna passerar vi en miljon arbetstimmar här på site. Nu håller vi på och lämnar över montaget och går in i en drifttagningsfas, förklarar projektets programledare Jan-Erik Eriksson.
Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.
Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål
Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i...
Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef Anna Tägt har de gett butiken ett rejält ansiktslyft.
– Det här är nog den största renoveringen som vi har gjort på tio år, berättar Kent Söderström.
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.
I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk från Kallernäs Getgård vill råda bot på. Nu drar de med gemensamma krafter igång en helt ny typ av hälsokur som ska ge en chans till en lugn stund och återhämtning i vardagen.
– Jag har inte hört talas om ett sånt här koncept tidigare, det här är vi nog är ensamma om, förklarar Elin.
På tisdagen fick Cummins Meritor ett något oväntat besök – från Australien. Det var på morgonen när en anställd på logistikavdelningen tog emot gods som han gjorde den synnerligen ovanliga upptäckten, att en fripassagerare följt med i emballaget – nämligen en orm. Turligt nog kunde man konstatera att den långväga gästen var en reptil av ofarlig art, nämligen någon typ av pytonorm.
– Vi ville inte att den skulle vakna till liv och sticka iväg in i fabriken, men den höll sig utanför så det gick väldigt lugnt till. Hade den varit där inne så hade det nog blivit mer panik, skrattar Robert Sohlman, HSE Manager på Cummins Meritor.