Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg gillar att göra praliner tillsammans. Foto: Hans Andersson

Nu blir det mer praliner från Stripa

Nu satsar Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg helhjärtat på pralinerna. Bergslagspraliner får en ansiktslyftning, investerar i tillverkningen och försäljningen. ”Pralin-gjutarna” är tjänstlediga från lärarjobben för att vara heltid på plats i Stripa gruvmiljö.

Det här är första veckan som Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö har gått ner till heltid. Under de tre uppstartsåren har de jobbat på Björkhagaskolan och Storåskolan samtidigt som de ägnat sig åt hantverket i Stripa. De känner att de vågar satsa, när cheferna på skolan var välvilliga med tjänstledighet, när fastighetsägaren Falab ställer upp så de kan få det finare och bättre för arbetsmiljön i den gamla bruksbyggnaden i Stripa.
– Vi kommer att investera i en tempereringsmaskin som underlättar produktionen och vi behöver inte hålla på att sätta in och ta ut ur mikrovågsugnen. Så kommer vi att få en bättre höjd på den gamla diskbänken, säger de.

Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson
Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson

Den här veckan sätter också hantverkare in bättre belysning i Stripas gamla matsal, där de brukar ha bokade sittningar – t ex företagsevenemang eller möhippor (se bilden). Här berättar de om produktionen och förstås om produkterna. Vid möhippa får den blivande bruden komma fram och prova på en del av hantverket genom att gjuta praliner.
– Det vi säljer härifrån är verkligen färskvara, så pralinerna hinner aldrig i närheten av bäst före datum. Och det händer att vi säljer slut innan marknaden är avslutad och det är ju inte roligt att behöva packa ihop redan innan, säger Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö. Nu kan vi öka produktionen.

De har marknaden här i Bergslagen och åker också på marknader i närheten. Idag har de två återförsäljare, men nu, när de trappar upp, så söker de fler som kan sälja pralinerna. De gör verkligen skäl för namnet. I sortimentet finns Bergslagspralinen, Rom, Russin, Pecan, Jordgubb eller Whiskey för att nämna några. Naturligtvis måste man nämna den med kola och lingon. Den heter Stripapralin och ser med sin rödsprängda, buktiga form och mörka choklad precis ut som en malmbit från gruvhålet något 100 meter från pralinköket. Det är den randiga blodstensmalmen som gjort att brytning har ägt rum här sedan medeltiden.

Allt det här…..”bara för det är gott” (det är företagets devis). Pralinerna görs i proffsformar från chokladlandet Belgien och formerna är många – som de ska vara i en chokladask. Askarna från Bergslagspraliner brukar innehålla 12 praliner.
– Vi säljer laktosfritt, delvis ekologiskt och närproducerat. När vi har blåbärsmak, så är det riktiga blåbär plockade här, som vi köpt i Guldsmedshyttan, säger Gunilla Borensjö.

Med en skrivare laddad med chokladfärg skapas fotografiskt tjusiga praliner. Foto: Hans Andersson
Med en skrivare, laddad med chokladfärg, skapas praliner som är smaskens för ögat också. Foto: Hans Andersson

Det är verkligen ett hantverk med kanske tio olika handgrepp – från arbetet i bakbunken till avrinningen av chokladen ur de uppochnervända formarna för att få fram chokladskalet som ska omsluta de olika fyllningarna. Det är också ett ”pill-jobb” , som de båda gillar, när pralinen får sin slutliga form. Det ska spritsas och skedas i havtorn eller Bailys.
”Vi är esteter. Det ska bli vackert”, säger de med ett skratt – och det goda humöret verkar vara en del av arbetsmiljön på företaget Bergslagspraliner.

Man kan också beställa hur pralinen ska göras – för privat konsumtion eller som de där pralinerna med ett lindlöv på som ju marknadsför företaget med ”kraft från Bergslagen” – ja, ni vet ju vilket det är. Populärt just nu är praliner med foton(!) på. Det kan vara till dop, bröllop eller studenten. Personliga och litet dyrare. Gunilla Borensjö framställer dem med en skrivare för matlagning som har matlagningspatroner med chokladfärg. Beställaren mejlar bilden, vilken smak som ska vara på tryffeln och om det ska vara 70 procent, ljus eller vit choklad. Minst 16 praliner får man beställa och de levereras 14 dagar efter beställning.

Helgen 27 – 28 juni kan man köpa olika varianter av bergslagspralinerna på Bäcktorps gård strax norr om Löa för då är det årets upplaga av Kulturglimtar – från kl 11.00.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 15:52

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Osman och Dalal Agrali välkomnar sina första matgäster under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.

5 mars 2021 klockan 09:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressbild: Byggmax

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren

Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.

9 februari 2021 klockan 09:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de ...

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar

Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. ...

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär

Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori ...

Annons

Titikarn (th) och dottern Thanatcha Thongchai kommer att sköta ruljangsen på restaurangen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.

1 februari 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats ...

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Fr...

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i ...

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energis huvudkontor med den upplysta ackumulatortanken. Foto: Linde energi

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.

19 januari 2021 klockan 08:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet
Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid å...
18 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya pandemilagen – så påverkas du
Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya föreskrifterna gäller bland annat ...
11 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch
Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby...
8 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-07

2020-12-30

2020-12-21

2020-12-18

2020-12-17

2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2021-03-08 21:26