Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg gillar att göra praliner tillsammans. Foto: Hans Andersson

Nu blir det mer praliner från Stripa

Nu satsar Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg helhjärtat på pralinerna. Bergslagspraliner får en ansiktslyftning, investerar i tillverkningen och försäljningen. ”Pralin-gjutarna” är tjänstlediga från lärarjobben för att vara heltid på plats i Stripa gruvmiljö.

Det här är första veckan som Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö har gått ner till heltid. Under de tre uppstartsåren har de jobbat på Björkhagaskolan och Storåskolan samtidigt som de ägnat sig åt hantverket i Stripa. De känner att de vågar satsa, när cheferna på skolan var välvilliga med tjänstledighet, när fastighetsägaren Falab ställer upp så de kan få det finare och bättre för arbetsmiljön i den gamla bruksbyggnaden i Stripa.
– Vi kommer att investera i en tempereringsmaskin som underlättar produktionen och vi behöver inte hålla på att sätta in och ta ut ur mikrovågsugnen. Så kommer vi att få en bättre höjd på den gamla diskbänken, säger de.

Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson
Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson

Den här veckan sätter också hantverkare in bättre belysning i Stripas gamla matsal, där de brukar ha bokade sittningar – t ex företagsevenemang eller möhippor (se bilden). Här berättar de om produktionen och förstås om produkterna. Vid möhippa får den blivande bruden komma fram och prova på en del av hantverket genom att gjuta praliner.
– Det vi säljer härifrån är verkligen färskvara, så pralinerna hinner aldrig i närheten av bäst före datum. Och det händer att vi säljer slut innan marknaden är avslutad och det är ju inte roligt att behöva packa ihop redan innan, säger Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö. Nu kan vi öka produktionen.

De har marknaden här i Bergslagen och åker också på marknader i närheten. Idag har de två återförsäljare, men nu, när de trappar upp, så söker de fler som kan sälja pralinerna. De gör verkligen skäl för namnet. I sortimentet finns Bergslagspralinen, Rom, Russin, Pecan, Jordgubb eller Whiskey för att nämna några. Naturligtvis måste man nämna den med kola och lingon. Den heter Stripapralin och ser med sin rödsprängda, buktiga form och mörka choklad precis ut som en malmbit från gruvhålet något 100 meter från pralinköket. Det är den randiga blodstensmalmen som gjort att brytning har ägt rum här sedan medeltiden.

Allt det här…..”bara för det är gott” (det är företagets devis). Pralinerna görs i proffsformar från chokladlandet Belgien och formerna är många – som de ska vara i en chokladask. Askarna från Bergslagspraliner brukar innehålla 12 praliner.
– Vi säljer laktosfritt, delvis ekologiskt och närproducerat. När vi har blåbärsmak, så är det riktiga blåbär plockade här, som vi köpt i Guldsmedshyttan, säger Gunilla Borensjö.

Med en skrivare laddad med chokladfärg skapas fotografiskt tjusiga praliner. Foto: Hans Andersson
Med en skrivare, laddad med chokladfärg, skapas praliner som är smaskens för ögat också. Foto: Hans Andersson

Det är verkligen ett hantverk med kanske tio olika handgrepp – från arbetet i bakbunken till avrinningen av chokladen ur de uppochnervända formarna för att få fram chokladskalet som ska omsluta de olika fyllningarna. Det är också ett ”pill-jobb” , som de båda gillar, när pralinen får sin slutliga form. Det ska spritsas och skedas i havtorn eller Bailys.
”Vi är esteter. Det ska bli vackert”, säger de med ett skratt – och det goda humöret verkar vara en del av arbetsmiljön på företaget Bergslagspraliner.

Man kan också beställa hur pralinen ska göras – för privat konsumtion eller som de där pralinerna med ett lindlöv på som ju marknadsför företaget med ”kraft från Bergslagen” – ja, ni vet ju vilket det är. Populärt just nu är praliner med foton(!) på. Det kan vara till dop, bröllop eller studenten. Personliga och litet dyrare. Gunilla Borensjö framställer dem med en skrivare för matlagning som har matlagningspatroner med chokladfärg. Beställaren mejlar bilden, vilken smak som ska vara på tryffeln och om det ska vara 70 procent, ljus eller vit choklad. Minst 16 praliner får man beställa och de levereras 14 dagar efter beställning.

Helgen 27 – 28 juni kan man köpa olika varianter av bergslagspralinerna på Bäcktorps gård strax norr om Löa för då är det årets upplaga av Kulturglimtar – från kl 11.00.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 15:52

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jocke Saarenpää och hans kollegor sålde den vinstgivande lotten. Foto: ICA Supermarket

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon kronor rikare – direkt på skrapet.
– Det är jätteroligt, det var några år sedan vi hade någon storvinst, säger Jocke Saarenpää på ICA Supermarket.

23 oktober 2020 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Större delen av hyresbostäderna på Hagaberg byggdes på 70-talet. Foto: LIBO

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är att förnya och utveckla bostadsområdet Hagaberg i Lindesberg och skapa en stadsdel som är hållbar ur flera aspekter, både socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Det är det kommunala fastighetsbolaget FALAB med dotterbolaget LIBO i spetsen som tillsammans med Lindesbergs kommun står bakom satsningen.

20 oktober 2020 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg

Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som p...

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya ...

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet

PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför...

Jens Isemo, vd på Linde energi. Foto: Linde energi

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”

PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets resultat publicerats står det klart att det kommunägda bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete, når målet att samtliga utvärderade områden ska vara gröna och därmed står sig ännu bättre i internationell jämförelse.

13 oktober 2020 klockan 10:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Greger Nilsson och Roger Sixtensson medverkade under onsdagens invigning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Utställning om beredskap och omställning invigd i Bergsparken

Utställningen ”Vår beredskap – då och nu” skulle egentligen haft premiär i Grängesberg under sommaren, men coronapandemin ställde till det för föreningen Gruvcentrum Mojsen, som fick tänka om. Under onsdagen kunde man äntligen inviga sin skildring av omställningen och beredskapen på 1940-talet, men nu med Lindesberg som utställningsort.

7 oktober 2020 klockan 15:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesbergs industrijättar protesterar mot neddragningar på akuten: ”Otroligt korkat”
När Volvo etablerade sig i Lindesberg i början av 70-talet var närheten till sjukvård och akutmottagning något som spelade en stor roll i att ...
25 september 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Därför förlänger vi omställningsstödet
INSÄNDARE/DEBATT: Corona har slagit hårt mot många företag och en del branscher är mer drabbade än andra. Vi socialdemokrater kommer att göra ...
25 september 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Företagsklimatet: Fortsatt långt efter andra kommuner – men ”det går åt rätt håll”
Samtidigt som grannkommunen Ljusnarsberg likt en raket skjuter i höjden, är Lindesberg fortsatt kvar i bottenskiktet när Svenskt Näringsliv rankar...
23 september 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Andreas Svahn och Karin Sundin. Foto: Region Örebro Län

FRAMTIDENS VÅRD FINNS I LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT: En gång i tiden var sjukvård bara förunnat den som bodde nära en doktor, en sjukstuga eller ett sjukhus. Bäst vård fick den som hade råd att betala för sig. Det fanns en tid då all nödvändig medicinsk utrustning rymdes i en läkares väska. Det är länge sedan nu. Det är också länge sedan varje sjukhus kunde inrymma hela bredden av alla medicinska specialiteter.

16 september 2020 klockan 11:43 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Moderaternas Pär-Ove Lindqvist. Arkivfoto: LindeNytt/Lina Hagström

Lindqvist till Sundin: ”Upprörd och besviken”

I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på Lindesbergs lasarett, som innebär att antalet jour- och beredskapslinjer inom ortopedi och kirurgi skall minskas. Beslutet, som fattades för cirka ett år sedan, har skapat stor oro och har idogt kritiserats av lokalpolitiker, företagsledare och befolkningen i norra länsdelen sedan dess. Efter gårdagens besked från Region Örebro län har moderaternas ordförande i Lindesberg, Pär-Ove Lindqvist, i en interpellation riktat fem frågor till regionrådet Karin Sundin.

16 september 2020 klockan 08:34 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Gastropuben är nu redo att ta emot sina gäster

Imorgon, lördag, är det dags för LindeGastro att slå upp portarna till den delen av restaurangen som ...

Hur gick det för årets Drömjobbare?

I maj utsågs årets Drömjobbare, som under sommaren fick prova sina vingar som egna företagare. När nu hösten har ...

Kotten & Co har fått ny ägare

När Sara Lindlöf lade ut Kotten & Co till försäljning i början av sommaren hade hon en önskan om att företaget skulle...

Annons

Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg lägger pralinerna på hyllan efter fem år. Arkivfoto: Hans Andersson

Bergslagspraliner tackar för sig med festlig finalhelg

Efter fem år av kreativt chokladskapande och försäljning av smaskiga praliner i Stripa, lägger nu Bergslagspraliner ned sin verksamhet. Det hela rundas av med en hejdundrande finalhelg som hålls under både lördag och söndag den kommande helgen.

8 september 2020 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi om påstått samarbete med elbolag i Stockholm: ”Rent lurendrejeri”

Det lokala elbolaget Linde energi uppger på måndagen, att "oseriö...

bildspel Snart klart för invigning av LindeGastro

För tre veckor sedan öppnade LindeGastro sin lunchservering med Karin Vidfelt i spetsen, och om bara lite drygt en ...

300 varslades – endast en tredjedel får gå

I juni kom beskedet att Meritor i Lindesberg kan komma att behöva minska personalstyrkan med så många som ...

Vattenskidklubben kunde rusta med hjälp av bankens ägarstiftelse

PRESSMEDDELANDE: Sandigare, säkrare och snyggare. Bad- och båtplatsen där Guldsmedshyttans ...

Pandemin fick Kerstin att tänka om

Coronapandemin slog till hårt mot Kerstin Birath, när både hennes företag och hennes egen hälsa drabbades av virusets ...

bildspel Smygtitta in i den nyrenoverade Lindegården

Makarna Björn och Malin Persson har ägnat många, långa dagar åt att varsamt fräscha upp lokalerna inför premi...

Inom kort kan man lyssna på Lisas böcker. Foto: Privat/Instagram

Lisas romaner släpps som ljudbok – fjärde kontraktet påskrivet

Efter en tuff start på året då hon faktiskt helt slutade skriva under tre månader, har nu Lisa White flera bollar i luften. Redan nästa vecka släpps hennes roman ”Jag är såld på dig” som ljudbok, och hennes fjärde bokkontrakt är nu påskrivet.

21 augusti 2020 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde energi fortsätter minska sin klimatpåverkan – men fler måste göra mer
PRESSMEDDELANDE: Tillsammans med sina kunder bidrog Linde energi till att minska koldioxidutsläppen på jorden med 30 700 ton CO2e förra året, det ...
18 augusti 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Ny aktör öppnar arenarestaurangen
I våras kungjorde Restaurang Krydda att man hade för avsikt att lämna Lindesberg Arena efter knappt fem års huserande i lokalerna. Nu har kommunen...
7 augusti 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Krögarparet tar över Lindegården
Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock ...
10 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-07-10

2020-07-09

2020-07-02

2020-06-30

2020-06-22

2020-06-18

2020-06-17

2020-06-12

2020-06-10

2020-06-04

2020-06-03

2020-06-01

2020-05-27

2020-05-26

2020-10-26 08:46