Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg gillar att göra praliner tillsammans. Foto: Hans Andersson

Nu blir det mer praliner från Stripa

Nu satsar Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg helhjärtat på pralinerna. Bergslagspraliner får en ansiktslyftning, investerar i tillverkningen och försäljningen. ”Pralin-gjutarna” är tjänstlediga från lärarjobben för att vara heltid på plats i Stripa gruvmiljö.

Det här är första veckan som Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö har gått ner till heltid. Under de tre uppstartsåren har de jobbat på Björkhagaskolan och Storåskolan samtidigt som de ägnat sig åt hantverket i Stripa. De känner att de vågar satsa, när cheferna på skolan var välvilliga med tjänstledighet, när fastighetsägaren Falab ställer upp så de kan få det finare och bättre för arbetsmiljön i den gamla bruksbyggnaden i Stripa.
– Vi kommer att investera i en tempereringsmaskin som underlättar produktionen och vi behöver inte hålla på att sätta in och ta ut ur mikrovågsugnen. Så kommer vi att få en bättre höjd på den gamla diskbänken, säger de.

Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson
Gunilla Borensjö och Ywonne Lindberg frestar med ett urval läckerheter. Foto: Hans Andersson

Den här veckan sätter också hantverkare in bättre belysning i Stripas gamla matsal, där de brukar ha bokade sittningar – t ex företagsevenemang eller möhippor (se bilden). Här berättar de om produktionen och förstås om produkterna. Vid möhippa får den blivande bruden komma fram och prova på en del av hantverket genom att gjuta praliner.
– Det vi säljer härifrån är verkligen färskvara, så pralinerna hinner aldrig i närheten av bäst före datum. Och det händer att vi säljer slut innan marknaden är avslutad och det är ju inte roligt att behöva packa ihop redan innan, säger Ywonne Lindberg och Gunilla Borensjö. Nu kan vi öka produktionen.

De har marknaden här i Bergslagen och åker också på marknader i närheten. Idag har de två återförsäljare, men nu, när de trappar upp, så söker de fler som kan sälja pralinerna. De gör verkligen skäl för namnet. I sortimentet finns Bergslagspralinen, Rom, Russin, Pecan, Jordgubb eller Whiskey för att nämna några. Naturligtvis måste man nämna den med kola och lingon. Den heter Stripapralin och ser med sin rödsprängda, buktiga form och mörka choklad precis ut som en malmbit från gruvhålet något 100 meter från pralinköket. Det är den randiga blodstensmalmen som gjort att brytning har ägt rum här sedan medeltiden.

Allt det här…..”bara för det är gott” (det är företagets devis). Pralinerna görs i proffsformar från chokladlandet Belgien och formerna är många – som de ska vara i en chokladask. Askarna från Bergslagspraliner brukar innehålla 12 praliner.
– Vi säljer laktosfritt, delvis ekologiskt och närproducerat. När vi har blåbärsmak, så är det riktiga blåbär plockade här, som vi köpt i Guldsmedshyttan, säger Gunilla Borensjö.

Med en skrivare laddad med chokladfärg skapas fotografiskt tjusiga praliner. Foto: Hans Andersson
Med en skrivare, laddad med chokladfärg, skapas praliner som är smaskens för ögat också. Foto: Hans Andersson

Det är verkligen ett hantverk med kanske tio olika handgrepp – från arbetet i bakbunken till avrinningen av chokladen ur de uppochnervända formarna för att få fram chokladskalet som ska omsluta de olika fyllningarna. Det är också ett ”pill-jobb” , som de båda gillar, när pralinen får sin slutliga form. Det ska spritsas och skedas i havtorn eller Bailys.
”Vi är esteter. Det ska bli vackert”, säger de med ett skratt – och det goda humöret verkar vara en del av arbetsmiljön på företaget Bergslagspraliner.

Man kan också beställa hur pralinen ska göras – för privat konsumtion eller som de där pralinerna med ett lindlöv på som ju marknadsför företaget med ”kraft från Bergslagen” – ja, ni vet ju vilket det är. Populärt just nu är praliner med foton(!) på. Det kan vara till dop, bröllop eller studenten. Personliga och litet dyrare. Gunilla Borensjö framställer dem med en skrivare för matlagning som har matlagningspatroner med chokladfärg. Beställaren mejlar bilden, vilken smak som ska vara på tryffeln och om det ska vara 70 procent, ljus eller vit choklad. Minst 16 praliner får man beställa och de levereras 14 dagar efter beställning.

Helgen 27 – 28 juni kan man köpa olika varianter av bergslagspralinerna på Bäcktorps gård strax norr om Löa för då är det årets upplaga av Kulturglimtar – från kl 11.00.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 15:52

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

BergslagsBurgers kock, Mattias, med årets nyhet: Jätten. Foto: Privat

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till Lindesberg. Under sommaren 2021 introducerar man också flera smaskiga nyheter för sina gäster, bland annat en riktig bjässe.
– Det är något för den hungriga, säger Alexander Scharnke med ett finurligt leende.

27 april 2021 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Annons

Kent Blom, platschef och VD på Meritor. Foto: Camilla Lagerman

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ser Meritor i Lindesberg en markant orderminskning i närtid. Företaget och de fackliga klubbarna har därför enats om ett avtal om korttidspermittering under april månad, informerar Meritors VD, Kent Blom, i ett pressmeddelande på torsdagen.

25 mars 2021 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för fö...

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor ...

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya v...
4 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-04

2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-05-13 01:02