PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och reservkraft, när spillvärmen från BillerudKorsnäs inte räcker till i fjärrvärmesystemet. En klimatåtgärd som innebär att fossil eldningsolja nu ersätts med förnybar bioolja och som tar det kommunägda bolagets värmeproduktion ytterligare ett steg mot att vara helt fossilfri till år 2025.
Under kalla vinterdagar och vid driftstörningar i leveransen av spillvärme från BillerudKorsnäs använder Linde energi spets- och reservkraft, vid huvudanläggningen i Lindesberg bland annat genom eldning av fossil olja. Men de dagarna är förbi.
Lagom till vintern har den fossila eldningsoljan ersatts med en förnybar bioolja, vilket är resultatet av ett långsiktigt medvetet arbete mot att bli helt fossilfria år 2025.
– Spillvärmen står för 90-95 procent av vår värmeproduktion. Att nu kunna justera ytterligare några procent mot en helt fossilfri värmeproduktion känns helt fantastiskt, säger Fredrik Jansson, chef Värme på Linde energi.
Samtliga fyra oljepannor vid Linde energis huvudanläggning ska på sikt konverteras till fossilfria eldningsalternativ. Den nyinvigda biooljepannan prioriteras i spetsproduktionen och företagets förhoppning är att man inte behöver starta övriga oljepannor mer än i yttersta nödfall.
– Vår beräknade årsförbrukning är cirka 100 kubikmeter eldningsolja. Omställningen från fossil till biobaserad olja ger 270 ton minskade koldioxidutsläpp varje år, säger Ylva Gjetrang, EHS-ansvarig på Linde energi.
Den förnybara biooljan framställs av restprodukter och är 100 procent fri från palmolja. Den transporteras dessutom till Linde energi med en lastbil som går på HVO-bränsle.
Spets- och reservkraft i Linde energis värmeproduktion i Frövi, Lindesberg och Vedevåg:
• Skrinnargatan, Lindesberg – förnybar bioolja, ackumulatortank, elpanna och vid behov fossil eldningsolja
• Hagaberg, Lindesberg – pellets
• Vedevåg – RME-olja
• Frövi – fossil eldningsolja
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.
När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats Funck hade det 25 medlemmar som tränade regelbundet. Nu, knappt två år senare, är antalet uppe i över 100, och trots den envisa pandemin ser man positivt på framtiden.
PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Frövi bruk. Syftet med investeringen är att säkerställa långsiktig verksamhet vid produktionsanläggningen. Den nya sodapannan innebär att produktionen i Frövi blir stabilare, effektivare och mer hållbar.
Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför arbetslivet, något som Tillväxtnämnden i Lindesberg vill råda bot på genom ett nytt förslag som presenterades under torsdagens webbsända pressträff.
– De måste få en chans att få vara med, och få ett socialt umgänge och gemenskap, säger nämndens ordförande Magnus Storm (C).
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.