Nu står det klart – Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum

Under onsdagsförmiddagen invigdes det nya torget och resecentrumet i Guldsmedshyttan under strålande solsken.  Representanter från kommunstyrelsen, samarbetspartners och en hel del besökare fanns på plats för att delta i festligheterna.

Projektet med ombyggnationen av torg och resecentrum är en satsning från Lindesbergs kommun i samarbete med Region Örebro län för att dels öka säkerheten kring kollektivtrafiken och även öka Guldsmedshyttans attraktivitet som bostadsort. Torget är tänkt att vara en trevlig mötesplats för boende i bygden och även kunna ge plats för torghandel.

Bengt Storbacka höll invigningstal. Foto: Jennie Einarsson

Invigningen inleddes med ett tal av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S), där han berättade om projektet och dess betydelse för Guldsmedshyttan:

”Lindesbergs kommun är en fantastisk kommun med flera orter och på det här sättet kan vi lyfta Guldsmedshyttan, det här ökar attraktiviteten som ort.
Vi har en fantastisk industri här, Baettr som gör naven i vindkraftsverk, vi har Ingo bensinstation, pizzeria och Ica som har funnits här i många år. På plats idag finns Linde Energi, som har gjort en fantastisk soffa, här kan man sitta om man blir kall om rumpan. Här finns också SBB, projektledare och gamla goa Karlskogingar som har lagt marksten, så det finns mycket folk här idag som har varit inblandade i det här. Det är väldigt roligt att få inviga det här tillsammans. Det är även Ukrainas frihetsdag idag, därför har vi hissat Ukrainas flagga utanför kommunhuset och Lindesberg Arena. Jag tycker vi hurrar för väntplatsen i Guldsmedshyttan och för ett fritt Ukraina. Ett fyrfaldigt leve för det.”

Anders och Anki Larsson från Guldsmedshyttan samt Agneta Norberg och Jorma Keski-Saari från Storå gillade den nya säkrare busshållsplatsen och det fina torget. Däremot tyckte man att parkeringen blivit något trång. Foto: Jennie Einarsson

Efter den sedvanliga bandklippningen bjöds det på korv, glass och mingel på torget. Sten och Lena Eriksson från Fanthyttan som är regelbundna kunder hos ICA-butiken vid torget var väldigt positiva till förändringen.

– Det är stor skillnad mot hur det såg ut tidigare, det ser trevligt ut och vi hoppas att det får vara så här fint i fortsättningen också. Det här blir bra tror vi!

Sten och Lena Eriksson från Fanthyttan provsitter de nya bänkarna vid torget. foto: Jennie Einarsson

Även kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka var väldigt nöjd med resultatet.

– Vi har haft väldigt bra dialoger med handlarna och företagen här kring torget, det har varit mycket delaktighet. Det här blir verkligen ett lyft för orten. Sedan är det så otroligt viktigt också att få till det här med kollektivtrafiken, vi har ett projekt som vi arbetar med nu så vi kan utöka den, förklarar Storbacka.

 

Det nya resecentrumet vid torget gör det säkrare för resenärer att åka med kollektivtrafiken. foto: Jennie Einarsson

Flera representanter från ledningsgruppen vid Linde Energi fanns på plats, däribland verkställande direktör Jens Isemo.

– Vi har lagt markvärme här under gången som leder från parkeringen nästan hela vägen upp till ICA-butiken. Marken är alltså uppvärmd av spillvärme som kommer från fjärrvärmenätet, så här kommer det vara isfritt året runt. Sedan har vi tillsammans med Baettr satt upp den här uppvärmda bänken, den har vi gemensamt bekostat.
Det blev jättefint, det är ordning och reda här. Eftersom vi jobbar mycket med Baettr då vi levererar fjärrvärme till fastigheter här ute så känns det känns jättekul att få göra det här projektet gemensamt, berättar Jens Isemo.

Fredrik Klingvall och Jens Isemo från Linde Energi. foto: Jennie Einarsson

Mia Glaad, personalchef på Baettr och Per-Eric Nord, projektchef på Baettr fanns på plats för att bland annat visa upp hur delarna till vindkraftverken som de tillverkar ser ut med hjälp av miniatyrer.

Per-Eric Nord och Mia Glaad visade upp miniatyrer av de delar som de tillverkar vid Baettr. foto: Jennie Einarsson

– Vi samarbetar med Linde Energi och levererar vår spillvärme från våra ugnar. Dels för fjärrvärme till samhället här i Guldsmedhyttan, ner till Storåskolan samt Grönbodahemmet och även till vår egen uppvärmning. Värmebänken som Linde Energi har satt upp här värms också upp med fjärrvärme från oss, förklarar Per-Eric Nord.

I solskenet sitter kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S), Greger Nilsson, ordförande i styrelsen för Linde Energi samt Jari Mehtäläinen (SD). Foto: Jennie Einarsson

Jari Mehtäläinen (SD) från Storå vilade benen en liten stund tillsammans med Bengt Storbacka och Greger Nilsson.

– Det ser fräschare ut, och det är viktigt eftersom det är en genomfartsled där det stannar mycket turister. Det är bra reklam för Lindesberg som helhet. Jag tycker att det är ett litet steg mot att tänka på de norra kommundelarna, konstaterade Jari.

Publicerad 24 augusti 2022 klockan 18:03

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons
Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på ...

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.

24 november 2023 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.

22 november 2023 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider
I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte att sprida extra glädje i jultider. Målet är...
21 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd
Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tä...
21 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler ...
20 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar

Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.

16 november 2023 klockan 12:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi. Foto: Linde energi.

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.

15 november 2023 klockan 14:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten...

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ljusmanifestation den kommande helgen för att uppmana till fred och hedra de rasande krigens offer.
– Förra helgen så hedrade vi våra nära och kära genom att tända ljus på kyrkogårdarna och nu vill vi tända ljus i Flugparken för de som lider på båda sidor i konflikten Mellanöstern och folket i Ukraina, förklarar Bengt Storbacka (S), oppositionsråd.

9 november 2023 klockan 11:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. ...

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt ...

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande

Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där ...

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran

INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna ...

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa

I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av ...

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida

Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in ...

Jonas Trolle. Foto: Jennie Einarsson

Han satte ”Kapten Klänning” bakom galler – nu jagar han våldsbejakande extremister

Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om skolattacker och våldsbejakande extremism. Bland föreläsarna fanns ingen mindre än Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) och Skolsäkerhetsutredningen, som delade med sig av sina erfarenheter.

31 oktober 2023 klockan 14:35 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Martin Almgren släpper ny låt efter pappans bortgång: ”Blev mitt andningshål”
Vid midnatt släpper Martin Almgren sin senaste singel "Days with you", en låt som kom att bli en form av sorgebearbetning för Martin, vars pappa ...
26 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter succén – nu blir Hälsomässan ännu större
Efter succépremiären för Hälsomässan i januari i år, som lockade flera hundra besökare, är man redan nu i startgroparna inför nästa mässa...
25 oktober 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rotary överraskade idrottsförening med välkommet tillskott
Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av Ali Jamal Yassin, ordförande i den nystartade idrottsföreningen Bergslagens IF, som berättade...
23 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-18

2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-11

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

2023-10-06

2023-10-04

2023-09-29

2023-09-28

2023-09-28

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 16:27