Nu står det klart – Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum

Under onsdagsförmiddagen invigdes det nya torget och resecentrumet i Guldsmedshyttan under strålande solsken.  Representanter från kommunstyrelsen, samarbetspartners och en hel del besökare fanns på plats för att delta i festligheterna.

Projektet med ombyggnationen av torg och resecentrum är en satsning från Lindesbergs kommun i samarbete med Region Örebro län för att dels öka säkerheten kring kollektivtrafiken och även öka Guldsmedshyttans attraktivitet som bostadsort. Torget är tänkt att vara en trevlig mötesplats för boende i bygden och även kunna ge plats för torghandel.

Bengt Storbacka höll invigningstal. Foto: Jennie Einarsson

Invigningen inleddes med ett tal av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S), där han berättade om projektet och dess betydelse för Guldsmedshyttan:

”Lindesbergs kommun är en fantastisk kommun med flera orter och på det här sättet kan vi lyfta Guldsmedshyttan, det här ökar attraktiviteten som ort.
Vi har en fantastisk industri här, Baettr som gör naven i vindkraftsverk, vi har Ingo bensinstation, pizzeria och Ica som har funnits här i många år. På plats idag finns Linde Energi, som har gjort en fantastisk soffa, här kan man sitta om man blir kall om rumpan. Här finns också SBB, projektledare och gamla goa Karlskogingar som har lagt marksten, så det finns mycket folk här idag som har varit inblandade i det här. Det är väldigt roligt att få inviga det här tillsammans. Det är även Ukrainas frihetsdag idag, därför har vi hissat Ukrainas flagga utanför kommunhuset och Lindesberg Arena. Jag tycker vi hurrar för väntplatsen i Guldsmedshyttan och för ett fritt Ukraina. Ett fyrfaldigt leve för det.”

Anders och Anki Larsson från Guldsmedshyttan samt Agneta Norberg och Jorma Keski-Saari från Storå gillade den nya säkrare busshållsplatsen och det fina torget. Däremot tyckte man att parkeringen blivit något trång. Foto: Jennie Einarsson

Efter den sedvanliga bandklippningen bjöds det på korv, glass och mingel på torget. Sten och Lena Eriksson från Fanthyttan som är regelbundna kunder hos ICA-butiken vid torget var väldigt positiva till förändringen.

– Det är stor skillnad mot hur det såg ut tidigare, det ser trevligt ut och vi hoppas att det får vara så här fint i fortsättningen också. Det här blir bra tror vi!

Sten och Lena Eriksson från Fanthyttan provsitter de nya bänkarna vid torget. foto: Jennie Einarsson

Även kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka var väldigt nöjd med resultatet.

– Vi har haft väldigt bra dialoger med handlarna och företagen här kring torget, det har varit mycket delaktighet. Det här blir verkligen ett lyft för orten. Sedan är det så otroligt viktigt också att få till det här med kollektivtrafiken, vi har ett projekt som vi arbetar med nu så vi kan utöka den, förklarar Storbacka.

 

Det nya resecentrumet vid torget gör det säkrare för resenärer att åka med kollektivtrafiken. foto: Jennie Einarsson

Flera representanter från ledningsgruppen vid Linde Energi fanns på plats, däribland verkställande direktör Jens Isemo.

– Vi har lagt markvärme här under gången som leder från parkeringen nästan hela vägen upp till ICA-butiken. Marken är alltså uppvärmd av spillvärme som kommer från fjärrvärmenätet, så här kommer det vara isfritt året runt. Sedan har vi tillsammans med Baettr satt upp den här uppvärmda bänken, den har vi gemensamt bekostat.
Det blev jättefint, det är ordning och reda här. Eftersom vi jobbar mycket med Baettr då vi levererar fjärrvärme till fastigheter här ute så känns det känns jättekul att få göra det här projektet gemensamt, berättar Jens Isemo.

Fredrik Klingvall och Jens Isemo från Linde Energi. foto: Jennie Einarsson

Mia Glaad, personalchef på Baettr och Per-Eric Nord, projektchef på Baettr fanns på plats för att bland annat visa upp hur delarna till vindkraftverken som de tillverkar ser ut med hjälp av miniatyrer.

Per-Eric Nord och Mia Glaad visade upp miniatyrer av de delar som de tillverkar vid Baettr. foto: Jennie Einarsson

– Vi samarbetar med Linde Energi och levererar vår spillvärme från våra ugnar. Dels för fjärrvärme till samhället här i Guldsmedhyttan, ner till Storåskolan samt Grönbodahemmet och även till vår egen uppvärmning. Värmebänken som Linde Energi har satt upp här värms också upp med fjärrvärme från oss, förklarar Per-Eric Nord.

I solskenet sitter kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S), Greger Nilsson, ordförande i styrelsen för Linde Energi samt Jari Mehtäläinen (SD). Foto: Jennie Einarsson

Jari Mehtäläinen (SD) från Storå vilade benen en liten stund tillsammans med Bengt Storbacka och Greger Nilsson.

– Det ser fräschare ut, och det är viktigt eftersom det är en genomfartsled där det stannar mycket turister. Det är bra reklam för Lindesberg som helhet. Jag tycker att det är ett litet steg mot att tänka på de norra kommundelarna, konstaterade Jari.

Publicerad 24 augusti 2022 klockan 18:03

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arne Eriksson och Sune Larsson från Lions överlämnade årets gåva till diakonerna Ronald Henriksson och Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva sprider värme till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling överlämnades under tisdagen, för närmare 40:e året i ordningen. I år är julgåvan på många sätt viktigare än någonsin, med tanke på hushållens allt dyrare utgifter.
– Man pratar gärna om nöden långt borta, men nöden i vårt närområde är mycket stor, säger diakon Ronald Henriksson.

6 december 2022 klockan 12:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank stöttar Musikhjälpens insamling till barn på flykt från krig

Måndagen den 12 december drar årets upplaga av Musikhjälpen igång, ett evenemang som varje år får privatpersoner och företag runt om i landet att gå samman för att samla in pengar till ett utvalt ändamål. För andra året i rad utmanas sparbankerna i Sverige att delta i insamlingen, en utmaning som Bergslagens Sparbank antog direkt.
– Att vi är med även i år är en självklarhet. Bergslagens Sparbank är en lokal bank för alla som bor och verkar i Bergslagen och genom vårt deltagande i Musikhjälpen vill vi visa att vårt lokala engagemang kan få ringar på vattnet och påverka i än större utsträckning, säger Åsa Wittander, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank i ett pressmeddelande.

5 december 2022 klockan 15:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Träning och välmående i fokus för hundälskande trio

Charlotte Lundell, Gunilla Pöchhacker och Linda Berglund är tre drivna och företagsamma kvinnor med ...

Salong Diem sprider julkänsla till förmån för Barncancerfonden

Bröderna Wajih och Elie Daoud på Salong Diem i Lindesberg slår på stort inför julen, en h...

Foto: Fredrik Norman

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade och erbjudna tjänster i form av spolning av avloppssystem. Personen som kontaktat ”kunden” utger sig arbeta för den lokala VVS-firman Lindesbergs VVS/EL – vilket inte alls stämmer. Nu varnar man därför för den bedragare som utger sig representera företaget.
– Vi kontaktar aldrig våra kunder via telefon på det här sättet, är man i behov av att rensa avloppet så är det alltid kunden som tar kontakt med oss, förklarar Kim Nydén, VD för Lindesbergs VVS.

1 december 2022 klockan 13:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ett dussin vackra katter fanns på plats hos Kotten & Co under söndagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen kattens dag. 12 oerhört ståtliga katter från olika håll i länet tävlade under dagen om att bli utsedd till den allra vackraste.

28 november 2022 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”
Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl ...
28 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök
Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han...
25 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd
I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i ...
25 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Alexander Scharnke och Johan Fransson jobbar hårt inför lördagens öppna hus. Foto: Camilla Lagerman

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog över ägarskapet av LindeGym. Numera är verksamheten mer av ett träningscenter, där man erbjuder en rad olika aktiviteter, något man planerar att visa prov på under sitt öppna hus på lördag.
– Det är så mycket mer än ett gym, nu är vi mer ett center för träning, säger Alexander Scharnke.

24 november 2022 klockan 15:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nicklas Jansson, Nicklas Dahlgren och Markus Åsland i Stew, spelar i Lindesberg på lördag. Foto: Camilla Lagerman

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när Lindesbergsbaserade bandet Stew gör sin andra spelning på hemmaplan under lördagen. Med sig har de det stockholmsbaserade bandet Wooden Fields, som släppte sitt debutalbum under 2021.
– Det är alltid kul att lira ihop med folk man tycker om, säger Nicklas Jansson.

23 november 2022 klockan 14:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i ...

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar

Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av...

Annons

Arne Evertsson, Ingrid Nilsson och Konstgruppen The non existent Center är årets stipendiater. Foto: Bergslagens Sparbank

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare

Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre stipendiater fick emotta varsin check om 20 000 kronor samt blommor och diplom under den festliga tillställningen på Bryggerikrogen i Nora. Frövi Judos Ingrid Nilsson prisades för sitt genombrott i världseliten inom judo 2022, och utsågs till årets idrottstalang.

15 november 2022 klockan 14:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde Energi varnar för elräkningsbedrägeri

I samband med att det beslutade stödet för höga elpriser ska betalas ut till elanvändare har det uppdagats en ...

I helgen går startskottet – här är årets julmarknader

Med rask takt närmar vi oss tomtetider och på många platser runt om i Lindesbergs kommun ...

Hos Birgitta möts energier: ”Mystiken lockar”

Birgitta Fagerhill har varit aktiv som medium sedan 2015, då hon tog emot klienter i sin lilla stuga ...

MEJK firar 25 år med en fullspäckad jubileumsvecka

Det har hunnit gå 25 år sedan Johan Eriksson och Magnus Krantz för första gången slog upp dörrarna ...

Kreativiteten flödar i Pernillas nya lokal

Det har hunnit gå 5 år sedan Pernilla Eriksson senast hade en lokal i Lindesberg. Efter att ha arbetat hemifrån ...

Slöjdarnas populära Hantverksmässa är tillbaka

Efter ett par års uppehåll på grund av pandemin återupptar Bergslagens Slöjdare sin årligen å...

Tilia, 10 år, höll på att skrämma slag på häxan med sin utstyrsel. Hon lyckades dessutom fånga en av rymlingarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glada vinnare i LindeNytts Hallovinn

LindeNytts förvirrade gamla häxa fick finfin hjälp av traktens ungdomar i jakten på hennes förrymda spindlar. Det hela blev en betydligt smidigare historia än den numera berömda jakten på Sir Vääs från Skansen, då samtliga sju spindlar fångades in på mindre än två timmar. Nu vilar häxan och hennes små vänner ut efter måndagens spännande äventyr.

31 oktober 2022 klockan 19:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Festlig invigning av nya curlinghallen
Det var med stor stolthet som Lindesbergs Curlingklubb, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB, förklarade den sprillans nya ...
29 oktober 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bild och film: Se när den nya bron lyftes på plats
Många nyfikna samlades under torsdagen för att beskåda när Västra Loppholmsbron slutligen lyftes på plats efter ett omfattande transportarbete ...
27 oktober 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rikspolischefen besökte polisstationen i Lindesberg
Under måndagen fick polisstationen i Lindesberg ett besök utöver det vanliga när självaste rikspolischefen Anders Thornberg närvarande under en ...
25 oktober 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-10-21

2022-10-19

2022-10-17

2022-10-14

2022-10-14

2022-10-13

2022-10-12

2022-10-11

2022-10-09

2022-10-06

2022-10-05

2022-10-04

2022-10-02

2022-10-01

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-06 19:57