Nye Nordea-chefen Daniel Enbäck är nyfiken på Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Ny chef vill träffa kunder via nätet – och på kontoret

– Det vi är riktigt bra på, det är rådgivning. Från barn och hela vägen genom livet. Det säger Daniel Enbäck, som gjort sitt första kvartal som kontorschef för Nordea i Lindesberg. Han berättar om Ekonomipejl – kursen för unga i vardagsekonomi och om planerade besök hos eleverna på Lindeskolan.

Nordea har sitt kontor väl synligt mitt i centrum – vid Flugparken. De är fem anställda stationerade här och sedan brukar det komma nästan lika många till som har djupa specialkunskaper. Det kan gälla företagsrådgivning eller pensionssparande.

– Vi ger också råd till dem som ska köpa hus eller annat boende, säger Daniel Enbäck. Men vi ställer höga krav, för man ska ju inte bara bo. Det ska finnas pengar över till annat, så vi brukar räkna på en ränta på 8 procent och amorteringstid på 50 år. Det var ju inte så länge sedan räntorna låg på 4 – 6 procent.

Idag är Riksbankens styrränta negativ och Nordeas boräntor ligger på 2 – 3 procent. Daniel Enbäck ger blivande bo-köpare ett tips. Testa att ”provbo”. Vik lika mycket per månad som en framtida boendekostnad är. När du betalat din/er nuvarande boendekostnad/hyra, sätt in ”överskottet” på ett konto och se om du/ni vill leva så.

– Jag provade det själv ett tag, innan jag och min fru byggde det hus som vi bor i nu. Det var min fru som ritade huset – hon är byggnadsingenjör, säger Daniel Enbäck.

Han har varit Nordea trogen i tio år och kom vid årsskiftet till jobbet i Lindesberg från en tjänst som rådgivare på kontoret i Västerås, där han också bor – numera tillsammans också med en nyfödd familjemedlem.

Som det brukar vara, är banksekretessen total på Nordea-kontoret. Det går inte att få veta vilka etableringar, företagsinvesteringar som gjorts i bergslagstrakterna. Nordea har, som en av Nordens största banker ( största ägaren är finska försäkringsbolaget Sampo), inte riktigt samma lokala förankring som en sparbank brukar ha. Men Daniel Enbäck visar på foton på lokala idrottslag som fått bidrag. Annars är nog Nordea mest synligt under OS och stora golftävlingar. Men Nordea syns på kursen på Masugnen, Lindeskolan och i maj är banken med på bomässan och evenemanget med att sätta Lindesberg i rörelse runt Lindessjön.

Vad har han för nyheter att bjuda på? Precis som kollegorna på andra banker, så är han förtjust i att banken blir allt mer tillgänglig genom digitala lösningar. Nordea har börjat med en ny mobil-app med Kundpost, så att man på ett säkert sätt snabbt kan diskutera med kunderna. Kunderna kan hemifrån chatta via datorn. Att swisha – dvs betala omedelbart med mobiltelefonen – är inte längre en nyhet – utan självklart. Kontanthanteringen försvann för drygt två månader sedan.

–  Vi skyndade på det efter ett dramatiskt och hotfullt rån på kontoret i Sala. Men sedan lång tid har vi märkt att antalet kontantkunder har minskat ordentligt, säger Daniel Enbäck.

” Under de kommande åren ska vi säkerställa att vi också på sikt kan förse våra kunder med mer personanpassade och bekväma lösningar” skriver Sverige-chefen Lennart Jacobsen på Nordeas hemsida. Daniel Enbäck utvecklar det:

– Vi ska skräddarsy personliga lösningar och vi ska utveckla vår verksamhet på internet.


Foto: Hans Andersson

Han betraktar sig som Nordeas ambassadör i Lindesberg och han är det också, om man tar upp den vanliga diskussionen om att ”vanliga kunder inte får en krona i ränta, medan miljarder går till ägarna”. För Daniel Enbäck är det självklart att ägarna får utdelning på sitt kapital om banken vill ha dem med. Han tycker också att man ska komma ihåg att 60 procent av ägandet i Nordea står pensionsfonder för.

Han menar också att det är vettigt att hålla nere kostnaderna för de anställda och för kontoren och visar på sina två mobiltelefoner – den privata litet dyrare smartphone och den billigare tjänstemobilen. De dyra mobilräkningarna, togs upp i ett internt meddelande från koncernchefen för något år sedan, något som uppmärksammades i media.

Publicerad 10 april 2015 klockan 08:03

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Succén kommer tillbaka även den här sommaren. Foto: Per Sander

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten med Martin Almgren ute på sjön Råsvalen. Även i år är det eldsjälen Per Sander som står för arrangemanget, där hans enorma flotte återigen agerar scen för konserten.
– Tanken har alltid varit att vi skulle köra i år igen, så det känns jättekul, säger Per.

8 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Timmy Lundegård

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan

Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 glasmästerier inom branschens största kedja, Glaskedjan. Logotypen kommer att ändras, annars kommer allt att vara sig likt för det klassiska företaget som har funnits med sedan 1940-talet.
– Jag tycker att det känns väldigt positivt, säger Urban Lindqvist.

4 juni 2021 klockan 12:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Upplagt för solig loppisfest i Gusselby på nationaldagen

Med start klockan 11.00 på nationaldagen bjuder Gusselby Hembygdsförening in till byaloppis i ...

bildspel Premiär för Stadshotellets Bubbelbar

Efter ett tufft coronaår öppnar nu Lindesbergs Stadshotell sitt nya koncept, Bubbelbaren, där både hotellgäster och ...

Hur låter Linde energi: ”ett soundtrack för Bergslagen”

Den som trodde att Linde energi endast arbetar med att leverera el och värme får nog tä...

Foto: Camilla Lagerman

Produktionen når sitt max – nu anställer Meritor personal

2020 var ett år som präglades av korttidspermitteringar och storvarsel i spåren av coronapandemin. Nu – ett år senare – är situationen raka motsatsen på Meritorfabriken i Lindesberg. Inför sommar- och höstperioden kommer tillverkning att gå för högvarv och för att klara dessa volymer kommer fabriken behöva förstärka på personalsidan – på flera avdelningar.
– Vi kommer att behöva ett 30-tal visstidsanställda, kommenterar Kent Blom, platschef och VD på Meritor i Lindesberg.

24 maj 2021 klockan 14:47 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån
Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag ...
6 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering
Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nä...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare
För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda ...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på våren, vilket är ett initiativ för att stötta den lokala handeln i tuffa tider. Värdechecken gäller återigen ända fram till den 30 september, det betyder att personer som är sjuka eller tillhör en riskgrupp kan vänta med att handla tills de frisknat till, vaccinerat sig fullt ut eller tills smittorisken minskat.

3 maj 2021 klockan 09:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Det har varit en slitsam tid för familjen Karaosmanovic, som under lördagen inviger sitt nya café. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att få de sista detaljerna på plats.
– Vi öppnar klockan 10.00 imorgon och vi kommer nog hålla på här ända fram tills dess, skrattar Elvis Karaosmanovic.

30 april 2021 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang ...

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när ...

Annons

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Kent Blom, platschef och VD på Meritor. Foto: Camilla Lagerman

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ser Meritor i Lindesberg en markant orderminskning i närtid. Företaget och de fackliga klubbarna har därför enats om ett avtal om korttidspermittering under april månad, informerar Meritors VD, Kent Blom, i ett pressmeddelande på torsdagen.

25 mars 2021 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-16

2021-03-09

2021-03-09

2021-03-09

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-04

2021-03-04

2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-06-13 22:43