Nye Nordea-chefen Daniel Enbäck är nyfiken på Lindesberg. Foto: Hans Andersson

Ny chef vill träffa kunder via nätet – och på kontoret

– Det vi är riktigt bra på, det är rådgivning. Från barn och hela vägen genom livet. Det säger Daniel Enbäck, som gjort sitt första kvartal som kontorschef för Nordea i Lindesberg. Han berättar om Ekonomipejl – kursen för unga i vardagsekonomi och om planerade besök hos eleverna på Lindeskolan.

Nordea har sitt kontor väl synligt mitt i centrum – vid Flugparken. De är fem anställda stationerade här och sedan brukar det komma nästan lika många till som har djupa specialkunskaper. Det kan gälla företagsrådgivning eller pensionssparande.

– Vi ger också råd till dem som ska köpa hus eller annat boende, säger Daniel Enbäck. Men vi ställer höga krav, för man ska ju inte bara bo. Det ska finnas pengar över till annat, så vi brukar räkna på en ränta på 8 procent och amorteringstid på 50 år. Det var ju inte så länge sedan räntorna låg på 4 – 6 procent.

Idag är Riksbankens styrränta negativ och Nordeas boräntor ligger på 2 – 3 procent. Daniel Enbäck ger blivande bo-köpare ett tips. Testa att ”provbo”. Vik lika mycket per månad som en framtida boendekostnad är. När du betalat din/er nuvarande boendekostnad/hyra, sätt in ”överskottet” på ett konto och se om du/ni vill leva så.

– Jag provade det själv ett tag, innan jag och min fru byggde det hus som vi bor i nu. Det var min fru som ritade huset – hon är byggnadsingenjör, säger Daniel Enbäck.

Han har varit Nordea trogen i tio år och kom vid årsskiftet till jobbet i Lindesberg från en tjänst som rådgivare på kontoret i Västerås, där han också bor – numera tillsammans också med en nyfödd familjemedlem.

Som det brukar vara, är banksekretessen total på Nordea-kontoret. Det går inte att få veta vilka etableringar, företagsinvesteringar som gjorts i bergslagstrakterna. Nordea har, som en av Nordens största banker ( största ägaren är finska försäkringsbolaget Sampo), inte riktigt samma lokala förankring som en sparbank brukar ha. Men Daniel Enbäck visar på foton på lokala idrottslag som fått bidrag. Annars är nog Nordea mest synligt under OS och stora golftävlingar. Men Nordea syns på kursen på Masugnen, Lindeskolan och i maj är banken med på bomässan och evenemanget med att sätta Lindesberg i rörelse runt Lindessjön.

Vad har han för nyheter att bjuda på? Precis som kollegorna på andra banker, så är han förtjust i att banken blir allt mer tillgänglig genom digitala lösningar. Nordea har börjat med en ny mobil-app med Kundpost, så att man på ett säkert sätt snabbt kan diskutera med kunderna. Kunderna kan hemifrån chatta via datorn. Att swisha – dvs betala omedelbart med mobiltelefonen – är inte längre en nyhet – utan självklart. Kontanthanteringen försvann för drygt två månader sedan.

–  Vi skyndade på det efter ett dramatiskt och hotfullt rån på kontoret i Sala. Men sedan lång tid har vi märkt att antalet kontantkunder har minskat ordentligt, säger Daniel Enbäck.

” Under de kommande åren ska vi säkerställa att vi också på sikt kan förse våra kunder med mer personanpassade och bekväma lösningar” skriver Sverige-chefen Lennart Jacobsen på Nordeas hemsida. Daniel Enbäck utvecklar det:

– Vi ska skräddarsy personliga lösningar och vi ska utveckla vår verksamhet på internet.


Foto: Hans Andersson

Han betraktar sig som Nordeas ambassadör i Lindesberg och han är det också, om man tar upp den vanliga diskussionen om att ”vanliga kunder inte får en krona i ränta, medan miljarder går till ägarna”. För Daniel Enbäck är det självklart att ägarna får utdelning på sitt kapital om banken vill ha dem med. Han tycker också att man ska komma ihåg att 60 procent av ägandet i Nordea står pensionsfonder för.

Han menar också att det är vettigt att hålla nere kostnaderna för de anställda och för kontoren och visar på sina två mobiltelefoner – den privata litet dyrare smartphone och den billigare tjänstemobilen. De dyra mobilräkningarna, togs upp i ett internt meddelande från koncernchefen för något år sedan, något som uppmärksammades i media.

Publicerad 10 april 2015 klockan 08:03

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kicki Seton är tillbaka i Lindesberg, där hon nu driver sitt egna Bed & Breakfast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den spanska östkusten är hon nu tillbaka i Lindesberg, och har startat ett nytt företag, ett eget Bed & Breakfast.
– Jag trodde inte att det skulle bli företag igen, men det är väl något fel på en, skrattar Kicki.

16 februari 2021 klockan 14:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Den nya brännaren för bioolja är monterad och driftsatt. Foto: Linde energi

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och reservkraft, när spillvärmen från BillerudKorsnäs inte räcker till i fjärrvärmesystemet. En klimatåtgärd som innebär att fossil eldningsolja nu ersätts med förnybar bioolja och som tar det kommunägda bolagets värmeproduktion ytterligare ett steg mot att vara helt fossilfri till år 2025.

9 februari 2021 klockan 08:33 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar

Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes parkering även på lördagar mellan 9.00-15.00, något man gör för att det ska finnas parkeringsplatser för de som vill handla och göra ärenden under helgen.

4 februari 2021 klockan 09:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär

Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori ...

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis ...

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats ...

Annons

BillerudKorsnäs. Fotograf: Alexander von Sydow

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Frövi bruk. Syftet med investeringen är att säkerställa långsiktig verksamhet vid produktionsanläggningen. Den nya sodapannan innebär att produktionen i Frövi blir stabilare, effektivare och mer hållbar.

29 januari 2021 klockan 08:31 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i ...

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Tydlig skyltning över max antal besökare gäller nu när pandemilagen har trätt i kraft. Foto: Jennie Larsson

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya föreskrifterna gäller bland annat inomhuslokaler för gym, idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser, där man nu inför ett maxantal för besökare.

11 januari 2021 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch
Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby...
8 januari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara ...
7 januari 2021 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man ...
30 december 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-12-21

2020-12-18

2020-12-17

2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2020-11-20

2020-11-19

2021-03-05 05:27