”Por-Pac-fabriken” i Lindesberg har fått ny ägare. Det är det nystartade bolaget Brodallinde AB som idag formellt äger industrifastigheten med tillhörande industrimaskiner. I lokalerna huserar fortfarande BEWi Group, som övertog produktionen sedan Por-Pac försattes i konkurs i början av året. Inom kort kommer BEWi lämna fabriken sedan man beslutat att flytta produktionen till deras övriga anläggningar i Skandinavien. Den nya fabriksägaren vill nu skapa nya arbetstillfällen när de tidigare upphör.
– Vår ambition är att få igång någon typ av verksamhet här och vi tittar mycket brett på olika scenarier, säger Jonas Norell.
I februari 2017 försattes Por-Pac AB i konkurs. En månad senare köptes bolaget upp av den skandinaviska plastjätten BEWi Group AB, vars ambition sades vara att driva verksamheten vidare i Lindesberg. För en kort tid sedan flaggade dock den nya ägaren för att man nu har för avsikt att flytta produktionen från Lindesberg till deras andra anläggningar.
Vid konkurstillfället arbetade cirka 45 personer i fabriken. När BEWi tog över bantades delar av personalen bort i hopp om att komma till rätta med ekonomin och få lönsamhet i verksamheten. Detta misslyckades dock och beslutet om att flytta produktionen kom som ett hårt slag för de nu 30-talet drabbade som fortfarande arbetade här, som visserligen erbjöds nya arbeten i företagets övriga anläggningar.
När Por-Pac gick i konkurs ägdes fabriken (industrifastigheten inkl. alla maskiner) av ett dotterbolag till moderbolaget Por-Pac AB. Nu har den köpts av det nystartade bolaget Brodallinde AB, ett dotterbolag till Mandevo Affärsledning AB i Nacka vars VD Jonas Norell har ett förflutet i Lindesberg – och i Por-Pac-fabriken.
Verksamheten i Lindesberg är välbekant för Jonas Norell sedan han genom Mandevo Affärsledning AB agerat långivare åt Por-Pac. Samarbetet inleddes 2011. Under de kommande åren fortsatte han att engagera sig i Lindesbergsfabriken, för att försöka hjälpa den på rätt köl ekonomiskt.
– Jag har till och med arbetat som platschef i fabriken. Jag kom in för att försöka finna en lösning på de ekonomiska problemen, men tyvärr kom jag in för sent. Man hade redan då likviditetsproblem och det inte gick att finna en väg ur den situationen, förklarar Jonas Norell.
Nu har alltså Jonas Norell, genom bolaget Brodallinde AB, övertagit hela fabriksfastigheten. Företagets ambition är att skapa nya arbetstillfällen när BEWi lämnar Lindesberg. Jonas är tydlig med att man tittar mycket brett på vad industrifastigheten kan bli aktuell för.
– Vi har ju en fungerande fabrik, så självklart tittar vi även på om den kan drivas vidare, men jag vill inte ge någon falska förhoppningar, det är viktigt att påpeka att detta bara är ett av många tänkbara scenarier. Vi ser mycket brett på det här och är öppna för mycket, säger Norell.
Något Jonas Norell dock är mycket tydlig med, är att ambitionen är att få igång någon slags verksamhet som ger Lindesberg nya arbetstillfällen när de tidigare upphör.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Det är en märkbar kontrast att kliva in hemma hos Sara Lönnström i Lövåsen. Från det mörka och kalla ute i novembermörkret, till självaste Bahamas inomhus. I hennes stämningsfullt inredda solrum kan man nämligen avnjuta solens värmande strålar året runt.
– Varsågod att slå dig ned och känn lugnet infinna sig. Välkommen till Bahamas, säger Sara och visar in LindeNytts reporter i solrummet.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?