Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

Bakom satsningen står Neoen, ett bolag som grundades 2008 och är den ledande franska oberoende producenten av förnybar energi. I detta ingår både solkraftsparker, vindkraftsparker och batterilager. Under 2020 registrerade man det svenska dotterbolaget Neoen Renewables Sweden AB och har sedan dess flera projekt i rullning i Sverige. Nyligen har man bland annat fått tillstånd för att uppföra sin första solcellsanläggning i Sverige med läge i Hultsfred vilket dessutom kan komma att bli den största solcellsparken i Sverige.

– Vi förbereder just nu inför byggfasen av en solcellspark som vi utvecklar tillsammans med Alight i Hultsfred på en flygplats där Hennes & Mauritz har tecknat ett elköpsavtal med oss. Som jag känner till kommer det att bli den största solcellsparken i Sverige, med en kapacitet på omkring 90 MWp, förklarar Kristian Lilliesköld, projektledare för Neoen.

Projektledare Kristian Lilliesköld. Foto: Neoen

Även solcellsparken i Frövi beräknas att bli en av de största i Sverige med en kapacitet på hela 70 MWp (Megawatt peak). Måttenhet anger den maximala effekten man kan producera beroende på solljusets styrka. Detta skulle ge en elproduktion på cirka 60 GWh per år och motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor som vardera förbrukar 20 000 kwh per år.

– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, det är mer än tre gånger så stort som den idag största parken, den ligger på omkring 20 MWp, menar Kristian.

Anläggningen planeras på en arrenderad skogsmark väster om Billerud i Frövi med en yta om 75 ha. Kristian förklarar att det är flera olika faktorer som ligger till grund för att man valt att placera anläggningen på just denna plats, bland annat har det att göra med att en stor förbrukare av el finns i närheten – Billerud.

– Anledningen till att vi vill bygga på området är bland annat att det finns en elnätanslutning i närheten av marken som vi arrenderar, tidiga indikationer från Vattenfall visar också på att det går att ansluta till ledningen. En annan anledning är att området ligger nära en industri som förbrukar mycket el och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det bra att anlägga produktion nära konsumtion, konstaterar Kristian och förklarar att elektronerna inte behöver färdas långt innan de förbrukas i Billerud.

BillerudKorsnäs kartongbruk Frövi. Bild: Bergslagsbild AB

Efter att ha utfört naturinventeringar och utredningar av marken befinner man sig just nu i samrådsfasen av projektet. Som en del i detta har man nu tagit kontakt med boende i området som eventuellt skulle kunna beröras av projektet.

– I dagsläget inväntar vi svar från Länsstyrelsen på samrådsanmälan som krävs när det gäller etablering av solcellsparker. Vi har även börjat informera närboende för att ta in deras synpunkter på etableringen. Vi kommer att lämna vegetation runt parken som ett insynsskydd, men eftersom skogen avverkas så kommer den såklart inte längre bli tillgänglig för svamp- och bärplockning, det skulle jag säga är den största påverkan som det skulle få för boende i området. Vi har efter genomförda utredningar minskat ner storleken på solcellparken till ungefär hälften av den ursprungligt undersökta och arrenderade ytan. Detta ger oss möjlighet att vidta kompenserande biodiversitetsåtgärder i dessa icke använda områden, förklarar Kristian.

När byggnationen av solcellsparken kan väntas dra igång är ännu oklart då man är beroende av hur lång tid tillståndsprocessen tar men även av att elbolaget godkänner anslutningen.

– Skulle vi få alla tillstånd klara till sommaren så dröjer det ungefär ett och ett halvt år tills vi kan ha en byggstart, i början av 2025 eventuellt. Sedan borde inte byggnationen ta mer än två år, avslutar Kristian.

 

Faktaruta:

Uppskattad elproduktion är cirka 60 000 000 kWh per år (60 GWh/år), vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 3 000 villor eller 12 000 lägenheter. Antag en elförbrukning för villa 20 000 kWh/år och för lägenhet 5 000 kWh/år

Området har en yta om 75 ha beläget cirka 3,5 kilometer nordväst om Frövi tätort. Fastighetsbetäckning: Fryggesboda 1:30

Neoen är en kraftproducent som uteslutande arbetar med förnybara energikällor med fokus på solkraft, vindkraft och batterilager. Bolaget grundades 2008 i Frankrike och finns idag i 16 länder spritt över 4 kontinenter där Frankrike, Australien och Finland är de tre största marknaderna. I Sverige har Neoen funnits sedan hösten 2020.

Solpanelerna är av typen ”bifacial” vilket innebär att även indirekt ljus på baksidan av panelerna kan nyttjas för elproduktion.

Publicerad 23 februari 2023 klockan 15:43

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

8 juli 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drö...

Hugo Öhman, digital specialist på Tormek hoppas på en succé för andra upplagan av Sharp Makers. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bland Harry Potter-kvastar och andra vassa konstverk

Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.

18 juni 2024 klockan 12:11 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Karzan Kader har nu öppnat sitt efterlängtade Mama Rosa. Foto: Camilla Lagerman

Karzan gjorde verklighet av sin dröm – nu är Mama Rosa öppet

Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en restaurang i Mama Rosas gamla lokaler, och att den skulle bära samma namn som förr i tiden. Nu har han gjort verklighet av sin vision, och han hoppas kunna skapa samma känsla av gemenskap som fanns då.
– Jag själv var för ung för att komma in, men jag har fått höra historier om hur det var på den tiden, med långa köer och fullsatta kvällar, säger han med ett leende.

14 juni 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ä...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt
Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström Byggproduktion - blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan...
10 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln
Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett ...
6 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten med Martin Almgren att göra comeback. Datumet är satt till lördagen den 3 augusti, klockan 18:00, och precis som tidigare kommer man hålla till ute på Råsvalens vatten i höjd med Lövåsen.

5 juni 2024 klockan 08:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.

1 juni 2024 klockan 21:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning

Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till ...

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år

Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ...

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt h...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-06

2024-04-04

2024-04-02

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-07-22 00:01