Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

Bakom satsningen står Neoen, ett bolag som grundades 2008 och är den ledande franska oberoende producenten av förnybar energi. I detta ingår både solkraftsparker, vindkraftsparker och batterilager. Under 2020 registrerade man det svenska dotterbolaget Neoen Renewables Sweden AB och har sedan dess flera projekt i rullning i Sverige. Nyligen har man bland annat fått tillstånd för att uppföra sin första solcellsanläggning i Sverige med läge i Hultsfred vilket dessutom kan komma att bli den största solcellsparken i Sverige.

– Vi förbereder just nu inför byggfasen av en solcellspark som vi utvecklar tillsammans med Alight i Hultsfred på en flygplats där Hennes & Mauritz har tecknat ett elköpsavtal med oss. Som jag känner till kommer det att bli den största solcellsparken i Sverige, med en kapacitet på omkring 90 MWp, förklarar Kristian Lilliesköld, projektledare för Neoen.

Projektledare Kristian Lilliesköld. Foto: Neoen

Även solcellsparken i Frövi beräknas att bli en av de största i Sverige med en kapacitet på hela 70 MWp (Megawatt peak). Måttenhet anger den maximala effekten man kan producera beroende på solljusets styrka. Detta skulle ge en elproduktion på cirka 60 GWh per år och motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor som vardera förbrukar 20 000 kwh per år.

– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, det är mer än tre gånger så stort som den idag största parken, den ligger på omkring 20 MWp, menar Kristian.

Anläggningen planeras på en arrenderad skogsmark väster om Billerud i Frövi med en yta om 75 ha. Kristian förklarar att det är flera olika faktorer som ligger till grund för att man valt att placera anläggningen på just denna plats, bland annat har det att göra med att en stor förbrukare av el finns i närheten – Billerud.

– Anledningen till att vi vill bygga på området är bland annat att det finns en elnätanslutning i närheten av marken som vi arrenderar, tidiga indikationer från Vattenfall visar också på att det går att ansluta till ledningen. En annan anledning är att området ligger nära en industri som förbrukar mycket el och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det bra att anlägga produktion nära konsumtion, konstaterar Kristian och förklarar att elektronerna inte behöver färdas långt innan de förbrukas i Billerud.

Efter att ha utfört naturinventeringar och utredningar av marken befinner man sig just nu i samrådsfasen av projektet. Som en del i detta har man nu tagit kontakt med boende i området som eventuellt skulle kunna beröras av projektet.

– I dagsläget inväntar vi svar från Länsstyrelsen på samrådsanmälan som krävs när det gäller etablering av solcellsparker. Vi har även börjat informera närboende för att ta in deras synpunkter på etableringen. Vi kommer att lämna vegetation runt parken som ett insynsskydd, men eftersom skogen avverkas så kommer den såklart inte längre bli tillgänglig för svamp- och bärplockning, det skulle jag säga är den största påverkan som det skulle få för boende i området. Vi har efter genomförda utredningar minskat ner storleken på solcellparken till ungefär hälften av den ursprungligt undersökta och arrenderade ytan. Detta ger oss möjlighet att vidta kompenserande biodiversitetsåtgärder i dessa icke använda områden, förklarar Kristian.

När byggnationen av solcellsparken kan väntas dra igång är ännu oklart då man är beroende av hur lång tid tillståndsprocessen tar men även av att elbolaget godkänner anslutningen.

– Skulle vi få alla tillstånd klara till sommaren så dröjer det ungefär ett och ett halvt år tills vi kan ha en byggstart, i början av 2025 eventuellt. Sedan borde inte byggnationen ta mer än två år, avslutar Kristian.

 

Faktaruta:

Uppskattad elproduktion är cirka 60 000 000 kWh per år (60 GWh/år), vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 3 000 villor eller 12 000 lägenheter. Antag en elförbrukning för villa 20 000 kWh/år och för lägenhet 5 000 kWh/år

Området har en yta om 75 ha beläget cirka 3,5 kilometer nordväst om Frövi tätort. Fastighetsbetäckning: Fryggesboda 1:30

Neoen är en kraftproducent som uteslutande arbetar med förnybara energikällor med fokus på solkraft, vindkraft och batterilager. Bolaget grundades 2008 i Frankrike och finns idag i 16 länder spritt över 4 kontinenter där Frankrike, Australien och Finland är de tre största marknaderna. I Sverige har Neoen funnits sedan hösten 2020.

Solpanelerna är av typen ”bifacial” vilket innebär att även indirekt ljus på baksidan av panelerna kan nyttjas för elproduktion.

Publicerad 23 februari 2023 klockan 15:43

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson

Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken

Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.

22 september 2023 klockan 19:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Jonas Norin sålde naturgodis, remmar och glutenfri marknadsnougat. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken

Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.

22 september 2023 klockan 16:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Antalet intensivvårdsplatser på Lindesbergs lasarett halveras

De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att ...

Nu stängs mellersta infarten

På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan ...

Lindesberg bottenrankad – igen

Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjol...

Mira Malmlöf fick in en riktigt snyggt slag under dagens golfäventyr. Foto: Jennie Einarsson

Nu slås ett slag för att motverka ensamhet för personer med NPF-diagnoser

Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.

14 september 2023 klockan 15:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

I februari överlämnade pojklaget 13 000 kronor till Barncancerfonden Mellansverige, efter förra årets cup. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Benjamins minne spelas för andra året: ”Det här är stort”

Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.

12 september 2023 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter sparförslaget: ”Besviken och förbannad”
Efter fredagens besked att sjukvårdsdirektör Jonas Claesson lagt fram ett sparförslag som innebär att akutkirurgin samt specialistmottagningarna p...
11 september 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Helgjutet intresse från allmänheten när Baettr öppnade dörrarna
Vanligtvis är gjuteriet Baettr i Guldsmedshyttan en stängd anläggning omgärdat av höga stängsel, men i lördags öppnade man upp grindarna för ...
11 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Pappersbruksmuseet prisades under pompa och ståt: ”Stolt och glad”
I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors ...
10 september 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Grillköket sluter upp i kampen mot barncancer

September är den internationella barncancermånaden, då människor världen över kraftsamlar i kampen mot barncancer. Hos Grillköket i Lindesberg fattade man beslutet att skänka en del av sina intäkter till Barncancerfonden, för att stötta deras arbete.
– Vi har alla barn, och vi vill kunna hjälpa till på det sättet vi kan, förklarar Walat Dino.

7 september 2023 klockan 15:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gunilla Didriksson är aktuell med sin andra bok om Bergslagens fascinerande historia. Foto: Jennie Einarsson

Efter två års forskande i arkiven – nu släpper Gunilla ny bok om lokal industrihistoria

Nu är Lindesbergsförfattaren Gunilla Didriksson aktuell med en uppföljare av sin första bok om gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs bergslag. Denna gång har Gunilla tagit fokus på järnets väg och släpper på lördag boken ”Hammare och Bruk i Fellingsbro och Näsby socknar”.
– Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat ana att organisationen i Fellingsbro var så omfattande. Jag upplever att historien som jag har kommit fram till är helt annorlunda än vad man har trott, berättar Gunilla Didriksson.

7 september 2023 klockan 10:15 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Hon hoppas kunna inspirera barn med bok om tjejen som kan nästan allt

Cattrin Hurtig från Lindesberg är en tjej med många järn i elden. Vid sidan av sin ...

Hembygdsföreningen ställer krav på kommunen gällande Michelsonska huset

Tiden för överklagan gällande bevarandet av Michelsonska huset i centrala ...

Johan och Pernilla – ett av många stopp i årets gastronomiska resa i länet

För femte året i rad stundar den årligen återkommande Matresan i Örebro ...

Annons


Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Begränsa all alkoholförsäljning till Systembolaget!

INSÄNDARE/DEBATT: UNF:s har under 25 år kontrollerat livsmedelsbutikernas förmåga att förhindra olaglig alkoholförsäljning. Resultaten visar på en tydlig nonchalans från såväl de stora livsmedelskedjorna som från många enskilda butiker. Därför är det hög tid att begränsa all försäljning av alkoholhaltiga produkter över 2,25% till Systembolaget.

31 augusti 2023 klockan 13:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Repris för uppskattad marknadsbuss

Under Lions möte i förra veckan spikades de sista detaljerna inför årets Lindemarken och precis som i fjol blir det vid ...

Spikat: Lindemarken 2023 återvänder till handelsområdet

Med alla tillstånd i hand står det nu klart att Lindemarken går av stapeln 22 september och precis...

bildspel Bilälskare firar att MG fyller 100 år

Vid 11-tiden rullade det in flertalet klassiska bilar från den södra infarten. Det brittiska bilmärket MG fyller 100...

Inga orosmoln för turistbåten trots regnig sommar: ”Mycket turister”

Efter en sommar som dominerats av svalt och ostadigt väder så sammanfattas s...

Fotbollsyra inledde första skoldagen på Brotorpsskolan

På onsdagsmorgonen välkomnade skolorna i Lindesbergs kommun sina elever tillbaka efter ett långt ...

Vid badplatsen Sågviken i sjön Råsvalen har det det höga vattenståndet orsakat att bryggor hamnat under vatten. Foto: Jennie Einarsson

Vattennivån stiger en decimeter per dygn

Den senaste tidens stora regnmängder har orsakat höga vattenflöden på flera platser i Lindesbergs kommun och ännu är inte kulmen nådd.
– Det kommer troligtvis att fortsätta stiga de kommande dygnen, så jag skulle vilja uppmana allmänheten att vara försiktiga kring vattendrag för tillfället, säger Linus Söderman, chef Elproduktion på kommunägda energibolaget Linde energi.

14 augusti 2023 klockan 12:41 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kixon utsett till Årets Företagare i Lindesberg
Det var en mycket överraskad och förvånad Jonas Kanebo som på fredagsmorgonen fick besök av Företagarnas representanter Gunilla Pöchhacker och ...
11 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Brödernas restaurang har lämnat orten – ny verksamhet tar vid i höst
Under vintern 2021 öppnade restaurangkedjan Brödernas sin nya etablering på Stafettgatan i Lindesberg. Satsningen blev dock inte långvarig, då ...
10 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tusentals besökare väntas när SM i bruks och mondioring avgörs i Lindesberg
Den sista helgen i augusti avgörs SM i bruks och mondioring i Fritidsbyn i Lindesberg. Ett mästerskap som lockar tusentals besökare från hela ...
9 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-07-28

2023-07-27

2023-07-25

2023-07-24

2023-07-21

2023-07-20

2023-07-17

2023-07-12

2023-07-10

2023-07-07

2023-07-04

2023-06-30

2023-06-29

2023-06-26

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-09-24 01:40