Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

Bakom satsningen står Neoen, ett bolag som grundades 2008 och är den ledande franska oberoende producenten av förnybar energi. I detta ingår både solkraftsparker, vindkraftsparker och batterilager. Under 2020 registrerade man det svenska dotterbolaget Neoen Renewables Sweden AB och har sedan dess flera projekt i rullning i Sverige. Nyligen har man bland annat fått tillstånd för att uppföra sin första solcellsanläggning i Sverige med läge i Hultsfred vilket dessutom kan komma att bli den största solcellsparken i Sverige.

– Vi förbereder just nu inför byggfasen av en solcellspark som vi utvecklar tillsammans med Alight i Hultsfred på en flygplats där Hennes & Mauritz har tecknat ett elköpsavtal med oss. Som jag känner till kommer det att bli den största solcellsparken i Sverige, med en kapacitet på omkring 90 MWp, förklarar Kristian Lilliesköld, projektledare för Neoen.

Projektledare Kristian Lilliesköld. Foto: Neoen

Även solcellsparken i Frövi beräknas att bli en av de största i Sverige med en kapacitet på hela 70 MWp (Megawatt peak). Måttenhet anger den maximala effekten man kan producera beroende på solljusets styrka. Detta skulle ge en elproduktion på cirka 60 GWh per år och motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor som vardera förbrukar 20 000 kwh per år.

– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, det är mer än tre gånger så stort som den idag största parken, den ligger på omkring 20 MWp, menar Kristian.

Anläggningen planeras på en arrenderad skogsmark väster om Billerud i Frövi med en yta om 75 ha. Kristian förklarar att det är flera olika faktorer som ligger till grund för att man valt att placera anläggningen på just denna plats, bland annat har det att göra med att en stor förbrukare av el finns i närheten – Billerud.

– Anledningen till att vi vill bygga på området är bland annat att det finns en elnätanslutning i närheten av marken som vi arrenderar, tidiga indikationer från Vattenfall visar också på att det går att ansluta till ledningen. En annan anledning är att området ligger nära en industri som förbrukar mycket el och ur samhällsekonomiskt perspektiv är det bra att anlägga produktion nära konsumtion, konstaterar Kristian och förklarar att elektronerna inte behöver färdas långt innan de förbrukas i Billerud.

Efter att ha utfört naturinventeringar och utredningar av marken befinner man sig just nu i samrådsfasen av projektet. Som en del i detta har man nu tagit kontakt med boende i området som eventuellt skulle kunna beröras av projektet.

– I dagsläget inväntar vi svar från Länsstyrelsen på samrådsanmälan som krävs när det gäller etablering av solcellsparker. Vi har även börjat informera närboende för att ta in deras synpunkter på etableringen. Vi kommer att lämna vegetation runt parken som ett insynsskydd, men eftersom skogen avverkas så kommer den såklart inte längre bli tillgänglig för svamp- och bärplockning, det skulle jag säga är den största påverkan som det skulle få för boende i området. Vi har efter genomförda utredningar minskat ner storleken på solcellparken till ungefär hälften av den ursprungligt undersökta och arrenderade ytan. Detta ger oss möjlighet att vidta kompenserande biodiversitetsåtgärder i dessa icke använda områden, förklarar Kristian.

När byggnationen av solcellsparken kan väntas dra igång är ännu oklart då man är beroende av hur lång tid tillståndsprocessen tar men även av att elbolaget godkänner anslutningen.

– Skulle vi få alla tillstånd klara till sommaren så dröjer det ungefär ett och ett halvt år tills vi kan ha en byggstart, i början av 2025 eventuellt. Sedan borde inte byggnationen ta mer än två år, avslutar Kristian.

 

Faktaruta:

Uppskattad elproduktion är cirka 60 000 000 kWh per år (60 GWh/år), vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för cirka 3 000 villor eller 12 000 lägenheter. Antag en elförbrukning för villa 20 000 kWh/år och för lägenhet 5 000 kWh/år

Området har en yta om 75 ha beläget cirka 3,5 kilometer nordväst om Frövi tätort. Fastighetsbetäckning: Fryggesboda 1:30

Neoen är en kraftproducent som uteslutande arbetar med förnybara energikällor med fokus på solkraft, vindkraft och batterilager. Bolaget grundades 2008 i Frankrike och finns idag i 16 länder spritt över 4 kontinenter där Frankrike, Australien och Finland är de tre största marknaderna. I Sverige har Neoen funnits sedan hösten 2020.

Solpanelerna är av typen ”bifacial” vilket innebär att även indirekt ljus på baksidan av panelerna kan nyttjas för elproduktion.

Publicerad 23 februari 2023 klockan 15:43

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Max Unosson, Max Wendelstam och Melwin Borgshed vann årets pitchtävling med sitt företag Socksy. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.

29 mars 2023 klockan 18:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsBild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Foto: Fredrik Norman / Jennie Einarsson

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.

16 mars 2023 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linde energis Peter Ström diskuterade vattenkraft med Per Bolund (MP). Foto: Linde energi

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.

14 mars 2023 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
13 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
6 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Stor kulturhelg nu ännu större – Vinterspår fortsätter att växa
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga...
2 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb

Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.

1 mars 2023 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin besökte tillsammans med partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg Solvallen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”

I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas Mikael Damberg och Tobias Baudin hälsade på under onsdagen.
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare, säger Mikael Damberg till LindeNytt.

22 februari 2023 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen

Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds ...

Föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO trots misstro från flera håll

I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande...

Rekrytering – en utmaning för nye kårchefen

Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson ...

AnnonsJens Isemo, vd Linde energi. Foto: Camilla Lagerman

Efter kundernas ilska: ”Vi borde varit bättre på att beskriva i vår marknadsföring”

När Linde energis kunder fick sin elräkning under förra veckan utbröt en minst sagt hätsk diskussion på sociala medier. Detta gällde främst de kunder som hade bolagets avtal Linde Smart, där man köper el till ett förvaltat pris. Efter en mängd otrevliga samtal, mail och påhälsningar, väljer man nu att förklara orsaken till hur priserna påverkas, samt att erkänna att man borde varit tydligare i sin marknadsföring.
– Vi kommer se över vårt marknadsmaterial och säkerställa att kunden verkligen har förstått när den gör sitt val av elhandelsavtal, säger vd Jens Isemo.

15 februari 2023 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Satsa på hållbar arbetsmiljö – vi har inte råd att låta bli

INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet ...

Beslut idag: Klartecken att riva Michelsonska huset

Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsfö...

Stort intresse från allmänheten när ”bibblan” ska byta namn

Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under ...

Tre föreningar går ihop och skapar aktiviteter på sportlovet

Idrottsföreningarna LIF Lindesberg, Frövi Judo och Stråssa GF går ihop och förvandlar ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande ...

Innovationer och hållbarhet i fokus när Innovation Day genomfördes. Foto: Linde energi

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer

Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.

2 februari 2023 klockan 14:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med...
2 februari 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...
1 februari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fritidsbanken i Lindesberg firade femårsjubileum
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med ...
1 februari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-02-01

2023-01-30

2023-01-26

2023-01-25

2023-01-24

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-31 07:41