47 meter lång och 28 år på nacken. Nu ersätts den ursprungliga vattenrutschbanan med en ny, som garanterar högre säkerhet för de badgäster som söker äventyret i badhuset Energikällan.
– Det här innebär att äventyrsbadet är stängt fram till veckan efter midsommarhelgen, berättar badhuschef Åsa Jönsson-Carlsson.
Motionsbassängen öppethållande påverkas inte av arbetet.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan 1989, då badhuset i Lindesberg invigdes. Under åren har flera större renoveringar, ombyggnationer och nysatsningar gjorts av anläggningen, men trots detta finns fortfarande en kvarleva från premiären: den 47 meter långa vattenrutschbanan i äventyrsbassängen.
– Det enda som har gjorts med den under åren, är att trappan har bytts ut, så det är ju jättebra att den ersätts med en helt ny nu. Det är ju helt andra säkerhetsföreskrifter idag än när vattenrutschbanan öppnades för snart 30 år sedan, så det här innebär att anläggningen blir säkrare också, berättar Åsa Jönsson-Carlsson.
Själva banans formgivning är identisk med den ursprungliga. Den enda skillnaden är det som väntar i slutet av den blöta resan.
– Man kommer inte löpa risk att göra sig illa, för nu kommer man att bromsas upp i slutet av banan och flyger inte rakt ut i vattnet som tidigare. Det är alltså ingen risk att slå tänderna i kaklet längre, påpekar Åsa.
Arbetet i äventyrsbadet har påbörjats och därmed hålls den avdelningen stängd. Enligt beräkningarna skall allt vara färdigt till midsommarhelgen.
– Så vi öppnar äventyrsbadet igen direkt efter midsommarhelgen, säger Åsa Jönsson-Carlsson.
Badhuset hänvisar till hemsidan där man under arbetets gång kommer gå ut med information om det senaste i projektet.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Det är en märkbar kontrast att kliva in hemma hos Sara Lönnström i Lövåsen. Från det mörka och kalla ute i novembermörkret, till självaste Bahamas inomhus. I hennes stämningsfullt inredda solrum kan man nämligen avnjuta solens värmande strålar året runt.
– Varsågod att slå dig ned och känn lugnet infinna sig. Välkommen till Bahamas, säger Sara och visar in LindeNytts reporter i solrummet.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?