Johanna Halvarsson, Markus Andreasson, Catrin Pernros Eriksson och Dan Johansson ligger bakom satsningen Lindesteget. Foto: Camilla Lagerman

Ny satsning ska ge industrierna personal med rätt utbildning

Under många år har industriföretagen Linde Maskiner och Meritor/Cummins upplevt svårigheter med att rekrytera anställda med en adekvat utbildning. När Industritekniska programmet försvann från Lindeskolans programkatalog från hösten 2021, tvingades man tänka om – och nytt. Nu tar man saken i egna händer och lanserar en helt ny form av anställning med kombinerad utbildning, som man kallar Lindesteget, något som man tagit fram tillsammans med Lindesbergs kommun och Masugnen.
– Man behöver ha rätt människor på rätt plats, i Lindesberg och i Sverige som allmänhet har vi misslyckats med att få människor med rätt typ av bakgrund till industrin, förklarar Dan Johansson, vd för Linde Maskiner.

Problematiken med att rekrytera personal med relevant utbildning inom industrisektorn är något som är utbrett över hela landet, och beskrivs som något av ett samhällsproblem från arbetsgivarnas sida.

– Vi ser att vi har misslyckats kapitalt, då väldigt få av de vi anställer har rätt utbildning. Det gör att vi tvingas utbilda, något som kostar både kvalitet och produktivitet samtidigt som det skapar en stor frustration hos de människor som kommer hit när de inser att de har en så dålig bas. Där har vi ett jätteproblem, förklarar Dan Johansson.

Svårigheterna är framförallt att lyckas fånga ungdomars intresse för industrin, något man ser som problematiskt då en stor del av arbetstillfällena finns just där.

– På Lindeskolan har de t ex två ekonomiklasser med 60 elever per årskurs, vilket såklart är bra. Men tittar man på exempelvis Linde Maskiner så har vi 130 anställda varav en ekonom, och här på Meritor/Cummins har man runt 1000 anställda varav fyra ekonomer. Men det är noll personer som utbildar sig till att jobba inom produktionen på en industri. Sedan har vi ju full förståelse för att skolan inte vill ha ett program med noll sökande. Men nu står vi i en situation där vi är hotade lite grann inom industrins framtid för att vi inte har rätt personal och vi har en massa ungdomar som inte får rätt typ av jobb som de är utbildade för, säger Dan.

Meritor/Cummins är en av arbetsgivarna bakom Lindesteget. Foto: Camilla Lagerman

De två största industrierna i Lindesberg slog helt enkelt sina kloka huvuden ihop och tog hjälp av Lindesbergs kommun och Masugnen för att skapa en helt ny typ av anställning där personen får adekvat utbildning under tiden.

– Det här är bara en liten lösning, och långt ifrån en helhetslösning. Vi gick samman med kommunen och skolan och konstaterade att vi får göra det vi kan just nu, och det är att satsa på de som kanske inte har något jobb alls, ingen utbildning, eller fel utbildning, så att dessa ska kunna komma in på industrin, säger Markus Andreasson platschef på Meritor/Cummins.

Lindesteget som det kallas, innebär att man får en ettårig anställning hos antingen Linde Maskiner eller Meritor/Cummins, där man varannan vecka jobbar på sin arbetsplats och varannan vecka går en teoretisk utbildning på Masugnen. Kraven för att söka till Lindesteget är bland annat att man är mellan 18-24 år och inskriven på Arbetsförmedlingen.

Linde Maskiner är den andra arbetsplatsen i utbildningen. Foto: Camilla Lagerman

– Det här är en utbildning som är betald av företagen så man kan byta inriktning, och den är framtagen tillsammans med de här två industrierna för att kunna ge eleverna den utbildningen som arbetsgivarna efterfrågar, förklarar Catrin Pernros Eriksson som är rektor för vuxenutbildningen på Masugnen.

– Den första pilotkullen ska vara på fem elever har vi tänkt, och urvalet kommer bygga på att man har ett intresse för att börja jobba inom industrin, säger Johanna Halvarsson, HR-generalist på Meritor/Cummins.

De första eleverna kommer ta sin examen runt jul 2023, en tidpunkt man valt medvetet eftersom orderuppgångarna brukar komma då, och efter avslutad utbildning finns stora möjligheter till fortsatt arbete.

– Ska man ha jobb i Lindesbergs kommun, då ska man med stor sannolikhet utbilda sig inom vård och omsorg eller industri, då har man väldigt stor chans att få jobb. Det är något som borde vara viktigt att fundera på för ungdomar som ska söka till gymnasiet till exempel. Vi hoppas att fler företag vill vara med på sikt, då blir det lättare att utöka antalet elever också, vi har ju exempelvis Baettr och Billerud med fantastiska resurser och fina jobb, säger Dan Johansson.

Även om Lindesteget inte är någon helhetslösning på problematiken, så hoppas man kunna väcka ett intresse kring industriarbetet hos fler människor med hjälp av det.

– Synen på industrin är nog i många fall väldigt förlegad, den är inte alls som den var förr, numera är den till stor del automatiserad och digitaliserad, säger Markus Andreasson.

– De flesta jobb vi har är ganska vanliga och oglamorösa, men ändå väldigt trevliga, avslutar Dan.

Publicerad 21 oktober 2022 klockan 15:01

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arne Eriksson och Sune Larsson från Lions överlämnade årets gåva till diakonerna Ronald Henriksson och Anna Andersson. Foto: Camilla Lagerman

Lions gåva sprider värme till behövande i juletid

Lions årliga julgåva till Linde bergslags församling överlämnades under tisdagen, för närmare 40:e året i ordningen. I år är julgåvan på många sätt viktigare än någonsin, med tanke på hushållens allt dyrare utgifter.
– Man pratar gärna om nöden långt borta, men nöden i vårt närområde är mycket stor, säger diakon Ronald Henriksson.

6 december 2022 klockan 12:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

VD Cecilia Jeffner. Foto: Rolf Karlsson/Bildmakarna

Bergslagens Sparbank stöttar Musikhjälpens insamling till barn på flykt från krig

Måndagen den 12 december drar årets upplaga av Musikhjälpen igång, ett evenemang som varje år får privatpersoner och företag runt om i landet att gå samman för att samla in pengar till ett utvalt ändamål. För andra året i rad utmanas sparbankerna i Sverige att delta i insamlingen, en utmaning som Bergslagens Sparbank antog direkt.
– Att vi är med även i år är en självklarhet. Bergslagens Sparbank är en lokal bank för alla som bor och verkar i Bergslagen och genom vårt deltagande i Musikhjälpen vill vi visa att vårt lokala engagemang kan få ringar på vattnet och påverka i än större utsträckning, säger Åsa Wittander, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank i ett pressmeddelande.

5 december 2022 klockan 15:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Träning och välmående i fokus för hundälskande trio

Charlotte Lundell, Gunilla Pöchhacker och Linda Berglund är tre drivna och företagsamma kvinnor med ...

Salong Diem sprider julkänsla till förmån för Barncancerfonden

Bröderna Wajih och Elie Daoud på Salong Diem i Lindesberg slår på stort inför julen, en h...

Foto: Fredrik Norman

Bedragare utger sig arbeta för lokal VVS-firma – för att komma åt dess kunder

Under de senaste dagarna har flera personer i Lindesberg blivit kontaktade och erbjudna tjänster i form av spolning av avloppssystem. Personen som kontaktat ”kunden” utger sig arbeta för den lokala VVS-firman Lindesbergs VVS/EL – vilket inte alls stämmer. Nu varnar man därför för den bedragare som utger sig representera företaget.
– Vi kontaktar aldrig våra kunder via telefon på det här sättet, är man i behov av att rensa avloppet så är det alltid kunden som tar kontakt med oss, förklarar Kim Nydén, VD för Lindesbergs VVS.

1 december 2022 klockan 13:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Ett dussin vackra katter fanns på plats hos Kotten & Co under söndagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kattens egen dag firades med pompa och ståt

Det var inte bara första advent som firades under söndagen, hos Kotten & Co i Lindesberg uppmärksammade man också en helt annan högtid, nämligen kattens dag. 12 oerhört ståtliga katter från olika håll i länet tävlade under dagen om att bli utsedd till den allra vackraste.

28 november 2022 klockan 14:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Industrilokal gjordes om till butik: ”En häftig lokal som vi trivs i”
Den första november slog Skyddsgrossisten i Lindesberg upp dörrarna till sin nya och större lokal på Bandygatan 3. Efter ett par månaders rejäl ...
28 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Guldregn över Peter och Ann-Christin när Postkodlotteriet kom på besök
Bilskadecenters Peter Larsson fick sig en rejäl överraskning i tisdags, när självaste Daniel Paris dök upp på hans arbetsplats. Med sig hade han...
25 november 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mäklaren: Risk för missförstånd när storstadsmarknaden jämförs med landsbygd
I media har det den senaste tiden rapporterats om stora prisras på bostadsmarknaden och flera storbanker som bland annat SEB och SBAB förutspår i ...
25 november 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Alexander Scharnke och Johan Fransson jobbar hårt inför lördagens öppna hus. Foto: Camilla Lagerman

Lindegym firar 6 år med öppet hus och nya satsningar

Det har gått sex år sedan Alexander Scharnke, Victoria Karlsson, Sia Östlind och Johan Fransson tog över ägarskapet av LindeGym. Numera är verksamheten mer av ett träningscenter, där man erbjuder en rad olika aktiviteter, något man planerar att visa prov på under sitt öppna hus på lördag.
– Det är så mycket mer än ett gym, nu är vi mer ett center för träning, säger Alexander Scharnke.

24 november 2022 klockan 15:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nicklas Jansson, Nicklas Dahlgren och Markus Åsland i Stew, spelar i Lindesberg på lördag. Foto: Camilla Lagerman

Stew och Stockholmsbandet Wooden Fields gör gemensam spelning i Lindesberg

Det utlovas rykande färsk 70-talsinspirerad bluesrock med heta gitarriff när Lindesbergsbaserade bandet Stew gör sin andra spelning på hemmaplan under lördagen. Med sig har de det stockholmsbaserade bandet Wooden Fields, som släppte sitt debutalbum under 2021.
– Det är alltid kul att lira ihop med folk man tycker om, säger Nicklas Jansson.

23 november 2022 klockan 14:53 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Spelföreningen välkomnar till ny lokal på Hillstreet

I dagarna flyttade spelföreningen Lucky till nya lokaler i den stora tegelbyggnaden på Hillstreet i ...

bildspel Kristinaskolans lägenheter färdiga för inflytt sommaren 2024

Strax efter nyår påbörjas det omfattande arbetet med att förvandla Kristinaskolan i ...

Linde Energi satsar på ny kostnadseffektiv laddning för personalens elbilar

Som en del av Linde Energis satsning på laddning av elfordon har man med hjälp av...

Annons

Arne Evertsson, Ingrid Nilsson och Konstgruppen The non existent Center är årets stipendiater. Foto: Bergslagens Sparbank

Ingrid Nilsson en av Sparbankens pristagare

Under fredagen höll Bergslagens Sparbank, tillsammans med sin ägarstiftelse, sin årliga stipendieutdelning. Tre stipendiater fick emotta varsin check om 20 000 kronor samt blommor och diplom under den festliga tillställningen på Bryggerikrogen i Nora. Frövi Judos Ingrid Nilsson prisades för sitt genombrott i världseliten inom judo 2022, och utsågs till årets idrottstalang.

15 november 2022 klockan 14:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Linde Energi varnar för elräkningsbedrägeri

I samband med att det beslutade stödet för höga elpriser ska betalas ut till elanvändare har det uppdagats en ...

I helgen går startskottet – här är årets julmarknader

Med rask takt närmar vi oss tomtetider och på många platser runt om i Lindesbergs kommun ...

Hos Birgitta möts energier: ”Mystiken lockar”

Birgitta Fagerhill har varit aktiv som medium sedan 2015, då hon tog emot klienter i sin lilla stuga ...

MEJK firar 25 år med en fullspäckad jubileumsvecka

Det har hunnit gå 25 år sedan Johan Eriksson och Magnus Krantz för första gången slog upp dörrarna ...

Kreativiteten flödar i Pernillas nya lokal

Det har hunnit gå 5 år sedan Pernilla Eriksson senast hade en lokal i Lindesberg. Efter att ha arbetat hemifrån ...

Slöjdarnas populära Hantverksmässa är tillbaka

Efter ett par års uppehåll på grund av pandemin återupptar Bergslagens Slöjdare sin årligen å...

Tilia, 10 år, höll på att skrämma slag på häxan med sin utstyrsel. Hon lyckades dessutom fånga en av rymlingarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glada vinnare i LindeNytts Hallovinn

LindeNytts förvirrade gamla häxa fick finfin hjälp av traktens ungdomar i jakten på hennes förrymda spindlar. Det hela blev en betydligt smidigare historia än den numera berömda jakten på Sir Vääs från Skansen, då samtliga sju spindlar fångades in på mindre än två timmar. Nu vilar häxan och hennes små vänner ut efter måndagens spännande äventyr.

31 oktober 2022 klockan 19:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Festlig invigning av nya curlinghallen
Det var med stor stolthet som Lindesbergs Curlingklubb, tillsammans med det kommunala fastighetsbolaget LIBO/FALAB, förklarade den sprillans nya ...
29 oktober 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Bild och film: Se när den nya bron lyftes på plats
Många nyfikna samlades under torsdagen för att beskåda när Västra Loppholmsbron slutligen lyftes på plats efter ett omfattande transportarbete ...
27 oktober 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rikspolischefen besökte polisstationen i Lindesberg
Under måndagen fick polisstationen i Lindesberg ett besök utöver det vanliga när självaste rikspolischefen Anders Thornberg närvarande under en ...
25 oktober 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-10-19

2022-10-17

2022-10-14

2022-10-14

2022-10-13

2022-10-12

2022-10-11

2022-10-09

2022-10-06

2022-10-05

2022-10-04

2022-10-02

2022-10-01

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-12-06 19:45