Johanna Halvarsson, Markus Andreasson, Catrin Pernros Eriksson och Dan Johansson ligger bakom satsningen Lindesteget. Foto: Camilla Lagerman

Ny satsning ska ge industrierna personal med rätt utbildning

Under många år har industriföretagen Linde Maskiner och Meritor/Cummins upplevt svårigheter med att rekrytera anställda med en adekvat utbildning. När Industritekniska programmet försvann från Lindeskolans programkatalog från hösten 2021, tvingades man tänka om – och nytt. Nu tar man saken i egna händer och lanserar en helt ny form av anställning med kombinerad utbildning, som man kallar Lindesteget, något som man tagit fram tillsammans med Lindesbergs kommun och Masugnen.
– Man behöver ha rätt människor på rätt plats, i Lindesberg och i Sverige som allmänhet har vi misslyckats med att få människor med rätt typ av bakgrund till industrin, förklarar Dan Johansson, vd för Linde Maskiner.

Problematiken med att rekrytera personal med relevant utbildning inom industrisektorn är något som är utbrett över hela landet, och beskrivs som något av ett samhällsproblem från arbetsgivarnas sida.

– Vi ser att vi har misslyckats kapitalt, då väldigt få av de vi anställer har rätt utbildning. Det gör att vi tvingas utbilda, något som kostar både kvalitet och produktivitet samtidigt som det skapar en stor frustration hos de människor som kommer hit när de inser att de har en så dålig bas. Där har vi ett jätteproblem, förklarar Dan Johansson.

Svårigheterna är framförallt att lyckas fånga ungdomars intresse för industrin, något man ser som problematiskt då en stor del av arbetstillfällena finns just där.

– På Lindeskolan har de t ex två ekonomiklasser med 60 elever per årskurs, vilket såklart är bra. Men tittar man på exempelvis Linde Maskiner så har vi 130 anställda varav en ekonom, och här på Meritor/Cummins har man runt 1000 anställda varav fyra ekonomer. Men det är noll personer som utbildar sig till att jobba inom produktionen på en industri. Sedan har vi ju full förståelse för att skolan inte vill ha ett program med noll sökande. Men nu står vi i en situation där vi är hotade lite grann inom industrins framtid för att vi inte har rätt personal och vi har en massa ungdomar som inte får rätt typ av jobb som de är utbildade för, säger Dan.

Meritor/Cummins är en av arbetsgivarna bakom Lindesteget. Foto: Camilla Lagerman

De två största industrierna i Lindesberg slog helt enkelt sina kloka huvuden ihop och tog hjälp av Lindesbergs kommun och Masugnen för att skapa en helt ny typ av anställning där personen får adekvat utbildning under tiden.

– Det här är bara en liten lösning, och långt ifrån en helhetslösning. Vi gick samman med kommunen och skolan och konstaterade att vi får göra det vi kan just nu, och det är att satsa på de som kanske inte har något jobb alls, ingen utbildning, eller fel utbildning, så att dessa ska kunna komma in på industrin, säger Markus Andreasson platschef på Meritor/Cummins.

Lindesteget som det kallas, innebär att man får en ettårig anställning hos antingen Linde Maskiner eller Meritor/Cummins, där man varannan vecka jobbar på sin arbetsplats och varannan vecka går en teoretisk utbildning på Masugnen. Kraven för att söka till Lindesteget är bland annat att man är mellan 18-24 år och inskriven på Arbetsförmedlingen.

Linde Maskiner är den andra arbetsplatsen i utbildningen. Foto: Camilla Lagerman

– Det här är en utbildning som är betald av företagen så man kan byta inriktning, och den är framtagen tillsammans med de här två industrierna för att kunna ge eleverna den utbildningen som arbetsgivarna efterfrågar, förklarar Catrin Pernros Eriksson som är rektor för vuxenutbildningen på Masugnen.

– Den första pilotkullen ska vara på fem elever har vi tänkt, och urvalet kommer bygga på att man har ett intresse för att börja jobba inom industrin, säger Johanna Halvarsson, HR-generalist på Meritor/Cummins.

De första eleverna kommer ta sin examen runt jul 2023, en tidpunkt man valt medvetet eftersom orderuppgångarna brukar komma då, och efter avslutad utbildning finns stora möjligheter till fortsatt arbete.

– Ska man ha jobb i Lindesbergs kommun, då ska man med stor sannolikhet utbilda sig inom vård och omsorg eller industri, då har man väldigt stor chans att få jobb. Det är något som borde vara viktigt att fundera på för ungdomar som ska söka till gymnasiet till exempel. Vi hoppas att fler företag vill vara med på sikt, då blir det lättare att utöka antalet elever också, vi har ju exempelvis Baettr och Billerud med fantastiska resurser och fina jobb, säger Dan Johansson.

Även om Lindesteget inte är någon helhetslösning på problematiken, så hoppas man kunna väcka ett intresse kring industriarbetet hos fler människor med hjälp av det.

– Synen på industrin är nog i många fall väldigt förlegad, den är inte alls som den var förr, numera är den till stor del automatiserad och digitaliserad, säger Markus Andreasson.

– De flesta jobb vi har är ganska vanliga och oglamorösa, men ändå väldigt trevliga, avslutar Dan.

Publicerad 21 oktober 2022 klockan 15:01

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Imorgon, torsdag, slår Brasserie All In upp portarna. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några glimtar inifrån stans nya restaurang och nattklubb.
– På torsdag smäller det! säger Oliver Lindberg med ett stort leende.

31 maj 2023 klockan 13:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Bergslagens Sparbank

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar Sparbanken Bergslagen AB. Därmed blir man Sveriges nionde största sparbank med en affärsvolym på drygt 40 miljarder, 63 000 kunder och verksamhetsområde i sju kommuner.

30 maj 2023 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till ...

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt...

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden

Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i ...

Hos Bergslagens Sparbank kunde man utmana varandra i duell. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé

Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att spekulera i, men det man med säkerhet kan fastslå är att LindeDagen 2023 blev en riktig dundersuccé! LindeNytt kan här bjuda på en bildspecial från den soliga folkfesten.

25 maj 2023 klockan 09:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pressbild

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas

PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram starten av ombyggnationen av Kristinavägen.

24 maj 2023 klockan 09:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök ...
23 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen - anordnas för ...
23 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet
I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk...
19 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Felix Eriksson körde från Hällefors med sin ombyggda Volvo för att närvara vid premiären av Fast X. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och SHRA en gemensam bilträff utanför bion under onsdagskvällen. Ett 15-tal utvalda fordon radade upp sig i solskenet, men en bil drog onekligen allra mest blickar till sig, nämligen Youtube-kändisen Felix Erikssons ombyggda Volvo 745.
– Jag följer honom på Instagram, den här bilen är helt sjuk! säger Albin Kemperyd som tillsammans med vännen Liam Corcoran passar på att fotografera bilen.

18 maj 2023 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Niklas Eilegård från Milwaukee Tool visade upp en elsåg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska Hyrmaskiners proffsdag under onsdagen. Förutom diverse nyheter inom verktyg och säkerhet kunde man även testa sina färdigheter inom hockey eller utmana kollegorna i ett radiobilsrace.

17 maj 2023 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg

Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanstr...

Festivalbygget är i full gång: ”Alla är taggade”

På lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar ...

Annons


Förra året utsågs lådbilen "Petter" till den mest kreativa bilen, och den kommer att ställa upp även i år. Foto: Camilla Lagerman

Flera nyheter utlovas vid årets Trollrally

Förra årets nypremiär av lådbilstävlingen Trollrallyt blev en dundersuccé, och lördagen den 27 maj är det dags för årets upplaga, där arrangörerna utlovar några spännande nyheter.
– För de lite äldre barnen kommer det bli en lite mer utmanande bana att köra, det kanske kommer vara något hinder man ska ta sig förbi till exempel, avslöjar Matilda Persson på Lindeportalen.

9 maj 2023 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu är det klippt för Solvallen

På fredagen invigdes Linde energis solcellsanläggning, Solvallen, i Vässlingby utanför Fellingsbro. Under en strålande sol ...

Cummins Meritor fick pytonorm i leveransen: ”Man blev lite ställd”

På tisdagen fick Cummins Meritor ett något oväntat besök - från Australien. ...

Lindesbergs Handelsträdgård firar 10 år med pompa och ståt

Den 1 maj har det gått hela 10 år sedan Lindesbergs Handelsträdgård slog upp portarna för ...

Anrika krogen får nytt liv när Brasserie All In öppnar: ”Så taggad!”

Efter sex år inom restaurangbranschen i Stockholm återvänder nu Oliver ...

Rekordmånga utställare inför LindeDagen: ”Fortsätter att öka”

Med över 160 utställare blir den sjunde upplagan av LindeDagen större än nå...

Rotary överraskade Kristinakyrkan med välkommet tillskott

Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av pastor David Fiske och Gun Andersson från ...

Tomas Molins besök i ödebyn utanför Lindesberg har dokumenterats i hans nya bok. Foto: privat

Övergivna hus och människors öden samlat i ny bok

Tomas Molin heter författaren som på torsdag släpper sin andra spännande bok om ödehus. Denna gång gör han bland annat ett besök i ödebyn Bromsjöbodar beläget söder om Mårdshyttan och strax norr om Norra Brunnsjön, som övergavs helt på 40-talet då man snöpligt blev utan den ack så viktiga anslutningen till kraftledningen i området.
– Det gjorde att byn hastigt började avbefolkas, berättar Tomas.

18 april 2023 klockan 09:55 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Andreas Weise och The Mamas satte magisk stämning på Capricen
Den 38:e upplagan av Manskören Harmonis Caprice blev en riktig publikfest, där det bjöds på musik och underhållning av världsklass. Vinnarna av ...
15 april 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Socialdemokraterna vill se fler matvaruaffärer i Frövi
INSÄNDARE/DEBATT: I dag finns bara en matvaruaffär i Frövi och orten är under utveckling med nya industrier och en ökad befolkning. Det betyder ...
14 april 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Anstalten Hinseberg nu även ett häkte – för både kvinnor och män
Om en dryg vecka är det dags för det nya restriktionshäktetet vid anstalten Hinseberg att ta emot sina allra första klienter. Häktet som för fö...
13 april 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-04-11

2023-04-06

2023-04-03

2023-03-29

2023-03-28

2023-03-24

2023-03-23

2023-03-21

2023-03-16

2023-03-14

2023-03-13

2023-03-06

2023-03-02

2023-03-01

2023-05-31 18:18