Johanna Halvarsson, Markus Andreasson, Catrin Pernros Eriksson och Dan Johansson ligger bakom satsningen Lindesteget. Foto: Camilla Lagerman

Ny satsning ska ge industrierna personal med rätt utbildning

Under många år har industriföretagen Linde Maskiner och Meritor/Cummins upplevt svårigheter med att rekrytera anställda med en adekvat utbildning. När Industritekniska programmet försvann från Lindeskolans programkatalog från hösten 2021, tvingades man tänka om – och nytt. Nu tar man saken i egna händer och lanserar en helt ny form av anställning med kombinerad utbildning, som man kallar Lindesteget, något som man tagit fram tillsammans med Lindesbergs kommun och Masugnen.
– Man behöver ha rätt människor på rätt plats, i Lindesberg och i Sverige som allmänhet har vi misslyckats med att få människor med rätt typ av bakgrund till industrin, förklarar Dan Johansson, vd för Linde Maskiner.

Problematiken med att rekrytera personal med relevant utbildning inom industrisektorn är något som är utbrett över hela landet, och beskrivs som något av ett samhällsproblem från arbetsgivarnas sida.

– Vi ser att vi har misslyckats kapitalt, då väldigt få av de vi anställer har rätt utbildning. Det gör att vi tvingas utbilda, något som kostar både kvalitet och produktivitet samtidigt som det skapar en stor frustration hos de människor som kommer hit när de inser att de har en så dålig bas. Där har vi ett jätteproblem, förklarar Dan Johansson.

Svårigheterna är framförallt att lyckas fånga ungdomars intresse för industrin, något man ser som problematiskt då en stor del av arbetstillfällena finns just där.

– På Lindeskolan har de t ex två ekonomiklasser med 60 elever per årskurs, vilket såklart är bra. Men tittar man på exempelvis Linde Maskiner så har vi 130 anställda varav en ekonom, och här på Meritor/Cummins har man runt 1000 anställda varav fyra ekonomer. Men det är noll personer som utbildar sig till att jobba inom produktionen på en industri. Sedan har vi ju full förståelse för att skolan inte vill ha ett program med noll sökande. Men nu står vi i en situation där vi är hotade lite grann inom industrins framtid för att vi inte har rätt personal och vi har en massa ungdomar som inte får rätt typ av jobb som de är utbildade för, säger Dan.

Meritor/Cummins är en av arbetsgivarna bakom Lindesteget. Foto: Camilla Lagerman

De två största industrierna i Lindesberg slog helt enkelt sina kloka huvuden ihop och tog hjälp av Lindesbergs kommun och Masugnen för att skapa en helt ny typ av anställning där personen får adekvat utbildning under tiden.

– Det här är bara en liten lösning, och långt ifrån en helhetslösning. Vi gick samman med kommunen och skolan och konstaterade att vi får göra det vi kan just nu, och det är att satsa på de som kanske inte har något jobb alls, ingen utbildning, eller fel utbildning, så att dessa ska kunna komma in på industrin, säger Markus Andreasson platschef på Meritor/Cummins.

Lindesteget som det kallas, innebär att man får en ettårig anställning hos antingen Linde Maskiner eller Meritor/Cummins, där man varannan vecka jobbar på sin arbetsplats och varannan vecka går en teoretisk utbildning på Masugnen. Kraven för att söka till Lindesteget är bland annat att man är mellan 18-24 år och inskriven på Arbetsförmedlingen.

Linde Maskiner är den andra arbetsplatsen i utbildningen. Foto: Camilla Lagerman

– Det här är en utbildning som är betald av företagen så man kan byta inriktning, och den är framtagen tillsammans med de här två industrierna för att kunna ge eleverna den utbildningen som arbetsgivarna efterfrågar, förklarar Catrin Pernros Eriksson som är rektor för vuxenutbildningen på Masugnen.

– Den första pilotkullen ska vara på fem elever har vi tänkt, och urvalet kommer bygga på att man har ett intresse för att börja jobba inom industrin, säger Johanna Halvarsson, HR-generalist på Meritor/Cummins.

De första eleverna kommer ta sin examen runt jul 2023, en tidpunkt man valt medvetet eftersom orderuppgångarna brukar komma då, och efter avslutad utbildning finns stora möjligheter till fortsatt arbete.

– Ska man ha jobb i Lindesbergs kommun, då ska man med stor sannolikhet utbilda sig inom vård och omsorg eller industri, då har man väldigt stor chans att få jobb. Det är något som borde vara viktigt att fundera på för ungdomar som ska söka till gymnasiet till exempel. Vi hoppas att fler företag vill vara med på sikt, då blir det lättare att utöka antalet elever också, vi har ju exempelvis Baettr och Billerud med fantastiska resurser och fina jobb, säger Dan Johansson.

Även om Lindesteget inte är någon helhetslösning på problematiken, så hoppas man kunna väcka ett intresse kring industriarbetet hos fler människor med hjälp av det.

– Synen på industrin är nog i många fall väldigt förlegad, den är inte alls som den var förr, numera är den till stor del automatiserad och digitaliserad, säger Markus Andreasson.

– De flesta jobb vi har är ganska vanliga och oglamorösa, men ändå väldigt trevliga, avslutar Dan.

Publicerad 21 oktober 2022 klockan 15:01

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Karzan Kader har nu öppnat sitt efterlängtade Mama Rosa. Foto: Camilla Lagerman

Karzan gjorde verklighet av sin dröm – nu är Mama Rosa öppet

Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en restaurang i Mama Rosas gamla lokaler, och att den skulle bära samma namn som förr i tiden. Nu har han gjort verklighet av sin vision, och han hoppas kunna skapa samma känsla av gemenskap som fanns då.
– Jag själv var för ung för att komma in, men jag har fått höra historier om hur det var på den tiden, med långa köer och fullsatta kvällar, säger han med ett leende.

14 juni 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Lars-Åke ”Pinnen” Johansson tillsammans med nye ägaren Rickard Bädicker. Foto: Camilla Lagerman

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ägare från den 28 juni är Rickard Bädicker från Kumla, en maskiningenjör som brinner för bowling.
– Jag är ganska stolt över att ha blivit en ”Cobring”, skrattar Rickard.

11 juni 2024 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström ...

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.

1 juni 2024 klockan 21:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Daniel Ekström och Oliver Lindberg ligger inte på latsidan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning

Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i Lindesberg. På sina 12 månader har duon hunnit med en hel del, allt från skumparty, Halloweenfest och quiz till studentfester och räkfrossor. Paret är dock inte nöjda där, med start fredagen den 7 juni öppnar man dörrarna till sin nya satsning som blir en förlängning av den befintliga verksamheten.
– Vi tänker att vi testar oss fram för att se vad folk gillar, säger Oliver.

31 maj 2024 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år
Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ordentligt kalas. Butiksbakad jordgubbstårta dukades ...
31 maj 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya ...
30 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan
Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till ...
24 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Majoriteten som föll. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet.
– Jag har inte pratat med dem personligen än, Anders ringde när jag var upptagen så jag skickade ett meddelande att jag skulle ringa upp. Då fick jag ett sms där han förklarade att de tänker kliva av, säger Tomas Klockars (M).

16 maj 2024 klockan 17:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikä...

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...
Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Foto: Jennie Einarsson

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Detta meddelar det kommunala bolaget Linde energi, som har sett en fördubbling av anslutna fjärrvärmeanläggningar under 2023.
– Det är väldigt kul att vi har ett gott rykte och att kunderna tror på den produkten vi levererar, säger Mathias Hedblad, distributionsansvarig för fjärrvärme på Linde energi.

2 april 2024 klockan 14:40 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-22

2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-03-05

2024-03-05

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-27

2024-06-16 01:28