Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg, delar bland annat ut boken om Stig för att hjälpa barn i sorg. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

Att prata med barn om sorg och saknad kan många gånger vara otroligt svårt och känsloladdat, något som gör att många gärna undviker det. Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg menar att man gör sina barn en björntjänst genom att inte förbereda dem inför livets svårigheter.

– Vi som dagligen träffar människor i sorg ser många, framförallt äldre, som berättar att de inte fick vara med på mormors begravning när de var små till exempel. Det är sådana saker som kan ge trauman längre fram i livet och som gör att det blir tabu att prata om sorg. Jag tror att det är jätteviktigt att barnen får ta en naturlig del i begravningar bland annat, säger Monica.

Tillsammans med den erfarna psykoterapeuten Louise Hallin har Fonus tagit fram en guide med olika tips för hur man kan förbereda sina barn för livets kommande tuffa stunder.

– Alla kommer vi drabbas av sorg vid någon tidpunkt i livet, och genom att skapa små ceremonier kring det bekräftar man för barnet att det är okej att sörja. Det kan vara att man har tappat bort sitt bästa gosedjur, och att man har en ceremoni för den, kanske tänder ett ljus och pratar om det så att barnen får vältra ur sig sina känslor och sätta ord på dem, förklarar Monica.

Boken om Stig finns att hämta kostnadsfritt hos Blombergska Bokhandeln hela sommaren. Foto: Camilla Lagerman

LindeNytt fick även en pratstund med Linda, vars man hastigt avled i en olycka för ungefär ett år sedan. Kvar blev hon med deras två små barn och en sorg som stundtals var oerhört svår att hantera.

– Jag har omvärderat flera gånger under året hur jag hanterar det, i början var jag väldigt rädd att göra fel, det är ju så svårt eftersom barnen är så olika också, berättar hon.

Linda berättar att hon försökte göra barnens pappa delaktig i allt de gjorde, men hon märkte samtidigt att hon snarare drog ner energin hos barnen än gav dem fina upplevelser.

– De är ju medvetna om att han är borta, jag behöver inte påminna dem om det. De kunde själva komma på minnen och anekdoter om pappa så det kom naturligt ändå, men när det väl kom kunde jag spinna vidare på det så vi kunde prata om det, men jag är noga med att låta barnen styra, säger hon.

När barnens pappa skulle begravas valde man att inkludera barnen i ceremonin, genom att låta dem skriva hälsningar och måla bilder på kistan, något som även de vuxna tog fasta på.

– Senare på kvällen fyllde vi heliumballonger som vi skrev hälsningar på och släppte upp till pappa i himlen, för det är så de pratar om honom, att han är där uppe, berättar Linda.

Kort efter olyckan var Linda och barnen på besök hos vänner, där barnen lekte tillsammans medan de vuxna försökte stötta varandra. Plötsligt frågar ett av vännernas barn Lindas dotter: ”Har din pappa dött? Vad hände egentligen?”

– Hon vände sig till mig då och frågade vad som hade hänt och jag förklarade att det hade varit en olycka på en bondgård där de hade en massa grisar. Från ingenstans började barnen skratta så de kiknade och helt plötsligt lekte de allihop grisar. Man önskar att man kunde vara så ofiltrerade som dem, säger hon med ett leende.

– Man säger ofta att barns sorg är randig, och det här är ett ypperligt exempel på det. De har också den här bottenlösa sorgen, men i korta stunder, däremellan kan de ta en paus ifrån den, inflikar Monica.

Bara ett par dagar efter den tragiska olyckan valde Linda att låta sina barn gå tillbaka till skolan igen, något hon i efterhand är glad för att hon gjorde.

– Alla kompisar slöt upp runt dem, och eftersom lärarna hade informerat om vad som hade hänt blev det mindre för barnen att berätta själva. De hade ändå riktigt bra dagar i skolan sedan, berättar hon och fortsätter:
Det gäller att försöka hitta på saker, även fast man helst bara vill dra täcket över huvudet. Var det något han hade velat så var det ju att barnen skulle må bra.

– Om vi kan lära våra barn att hantera det här sundare än vad vi gjorde, så kanske vi kan få tryggare vuxna i kommande generationer, avslutar Monica.

Under hela sommaren har Fonus ett bokställ hos Blombergska Bokhandeln, där alla om vill kan gå in och hämta boken om Stig helt kostnadsfritt. Boken om Stig tar upp just barns sorg och hur man kan hantera den.

Fotnot: Linda heter egentligen något annat.

Publicerad 23 juni 2022 klockan 10:15

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer kan komma att behöva lämna sina arbeten längre fram i sommar. Exakt vilka som berörs är ännu för tidigt att säga, då man fortfarande befinner sig i början av processen.
– Personförhandlingarna är inte igång ännu, när de är klara vet vi mer, säger Robin Schough, klubbordförande IF Metall.

19 mars 2024 klockan 10:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva ...

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är avslutade. Efter det nya beslutet av Hyresmarknadskommittén höjs hyrorna med 5,25% från och med 1 januari 2024.

6 mars 2024 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga ...
5 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Privat

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26:e februari pratade Lillemor Bodman om att man måste ha ett helhetsperspektiv när man fattar politiska beslut. Vi som skrivit denna insändare är nio elever som går andra och tredje året på estetiska programmet i Lindesberg. Vi vill diskutera ifall det gynnar hela kommunen att lägga ner estetiska programmet.

28 februari 2024 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest...

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Eleverna på Lindeskolan fick presentera sina finalbidrag under Innovation day 2024. Foto: Linde Energi

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2024” på Lindeskolan. Det rådde knappast någon brist på uppfinningsrikedomen hos ungdomarna: smarta äldreboenden, självläkande vägar och återvunnet duschvatten var några av innovationerna som imponerade starkt på juryn. Vinnare blev slutligen en grupp elever som presenterade idén att utveckla en värmeväxlare för vedpannor, som tar tillvara på den spillvärme dessa ger ifrån sig. Istället för att elda för kråkorna, kan värmen komma till nytta för hushållet.
– Vi ville komma på någonting som många kan använda och som är relativt billigt, säger Julia, en av eleverna i den vinnande gruppen i ett pressmeddelande.

15 februari 2024 klockan 11:42 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. ...

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att ...

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier

Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma gäller kultur!

1 februari 2024 klockan 09:30 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten
UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny ...
30 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler
På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde välkomna sina kunder in i sin nya, fräscha...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen
Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare fick tycka till om Lindesbergs kommun. Dock valde ...
24 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-01-17

2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2023-12-20

2023-12-19

2023-12-19

2023-12-18

2023-12-18

2024-03-19 15:05