Idag, den 1 juli träder en rad nya lagar i kraft, däribland den omdebatterade tobakslagen, som bland annat innebär att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, och att det krävs tillstånd för att sälja tobaksvaror. Men vad innebär den egentligen?
Den 1 juni 2005 infördes rökförbud inomhus på alla serveringsställen i Sverige, idag 14 år senare träder en ny tobakslag i kraft som innebär att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, bland annat på uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, perronger, busskurer och liknande, inhägnade idrottsområden och lekplatser. Förbudet kommer även att gälla elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare och örtprodukter för rökning.
– Tanken är att förbudet ska upprätthållas genom tydliga skyltar, tillsägelser och i slutändan en rätt att avvisa den som bryter mot det, säger polismästaren och rättschefen Hans-Olof Sandén, vid polismyndigheten i region väst.
Den nya tobakslagen påverkar även alla krögare, som enligt den nya förordningen är ansvariga för att lagen efterföljs på sina restauranger och krogar.
– Det är för tidigt att säga hur det kommer att påverka oss, men vi hoppas att allt ska gå bra, säger Tina Ekholm på Lasse Maja Bar & Kök, och fortsätter:
– Vi har köpt skyltar som jag håller på att sätta upp nu, vi gör allt vi kan för att vara så tydliga som möjligt. Visst blir det bättre arbetsmiljö, men det viktigaste var förbudet inomhus. Jag tycker det är lite tråkigt att ska behöva bli en lag på det, det belastar ju oss krögare. Men jag hoppas att gästerna förstår och att de inte slutar dyka upp för att det blir jobbigt på något sätt.
Här får du inte röka:
• På uteserveringar.
• I lokaler där barn och unga vistas regelbundet, även skolgårdar och lekplatser på fritidshem och förskolor omfattas.
• På perronger och busskurer utomhus.
• Vid entréer där allmänheten har tillträde. Du får till exempel inte röka utanför en affär eller lokaler för hälso- och sjukvård
• På inhägnade idrottsplatser, på läktaren, eller vid fotbollsplanen.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.
Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB – Tommy Allström Byggproduktion – blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan även rikstäckande. Med stora logistikfastigheter har man tagit sig an en ny marknad under de senaste åren och omsätter idag otroliga 1,7 miljarder kronor om året.
– Jag är nog inte den som är rädd för att ta lite risker här och var, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, säger Tommy Allström.