Idag, den 1 juli träder en rad nya lagar i kraft, däribland den omdebatterade tobakslagen, som bland annat innebär att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, och att det krävs tillstånd för att sälja tobaksvaror. Men vad innebär den egentligen?
Den 1 juni 2005 infördes rökförbud inomhus på alla serveringsställen i Sverige, idag 14 år senare träder en ny tobakslag i kraft som innebär att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, bland annat på uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, perronger, busskurer och liknande, inhägnade idrottsområden och lekplatser. Förbudet kommer även att gälla elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare och örtprodukter för rökning.
– Tanken är att förbudet ska upprätthållas genom tydliga skyltar, tillsägelser och i slutändan en rätt att avvisa den som bryter mot det, säger polismästaren och rättschefen Hans-Olof Sandén, vid polismyndigheten i region väst.
Den nya tobakslagen påverkar även alla krögare, som enligt den nya förordningen är ansvariga för att lagen efterföljs på sina restauranger och krogar.
– Det är för tidigt att säga hur det kommer att påverka oss, men vi hoppas att allt ska gå bra, säger Tina Ekholm på Lasse Maja Bar & Kök, och fortsätter:
– Vi har köpt skyltar som jag håller på att sätta upp nu, vi gör allt vi kan för att vara så tydliga som möjligt. Visst blir det bättre arbetsmiljö, men det viktigaste var förbudet inomhus. Jag tycker det är lite tråkigt att ska behöva bli en lag på det, det belastar ju oss krögare. Men jag hoppas att gästerna förstår och att de inte slutar dyka upp för att det blir jobbigt på något sätt.
Här får du inte röka:
• På uteserveringar.
• I lokaler där barn och unga vistas regelbundet, även skolgårdar och lekplatser på fritidshem och förskolor omfattas.
• På perronger och busskurer utomhus.
• Vid entréer där allmänheten har tillträde. Du får till exempel inte röka utanför en affär eller lokaler för hälso- och sjukvård
• På inhägnade idrottsplatser, på läktaren, eller vid fotbollsplanen.
Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.
Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga förarna fram av publiken längs banan innan de slutligen gick i mål. Snackisen från 80-talet är här för att stanna, åtminstone om man ska tro förarna i startfältet.
Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök för att lära sig lackera bilar.
– Det gäller att börja i tid, skrattar Peter Larsson och förser barnen med varsin flaska sprayfärg.
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.
Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanström då han gästar Hyrmaskiners återkommande event ”Proffsdag”. Håkan, som i dagsläget kanske är mest känd för sin medverkan i TV4:s storsatsning Marko & Irma, har under många år hjälpt personer som drabbats av oseriösa hantverkare, och på så vis har vägarna fört honom till Lindesberg.
– Jag lärde känna Byggbetjänten och Gäre Bygg när vi hjälpte en familj i Varnhem, som råkat ut för en riktig byggskojare. De var en viktig del i projektet, och sedan dess har vi hållit kontakten, berättar Håkan.
Sedan 1995 har utmärkelsen Årets industriminne delats ut av Svenska industriminnesföreningen med syfte att ”uppmärksamma vårt industriella kulturarv och viktiga insatser som görs för att vårda och förmedla detta”. Nu står det klart att årets pris går till Frövifors pappersbruksmuseum.
– Vi är väldigt glada för den här utmärkelsen, det laddar på våra batterier litegrann när vi fortsätter att kämpa för den här fantastiska miljön, säger Mikael Tiderman, museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum.
På tisdagen fick Cummins Meritor ett något oväntat besök – från Australien. Det var på morgonen när en anställd på logistikavdelningen tog emot gods som han gjorde den synnerligen ovanliga upptäckten, att en fripassagerare följt med i emballaget – nämligen en orm. Turligt nog kunde man konstatera att den långväga gästen var en reptil av ofarlig art, nämligen någon typ av pytonorm.
– Vi ville inte att den skulle vakna till liv och sticka iväg in i fabriken, men den höll sig utanför så det gick väldigt lugnt till. Hade den varit där inne så hade det nog blivit mer panik, skrattar Robert Sohlman, HSE Manager på Cummins Meritor.
INSÄNDARE/DEBATT: I dag finns bara en matvaruaffär i Frövi och orten är under utveckling med nya industrier och en ökad befolkning. Det betyder en bristande konkurrens och ett högre prisläge än nödvändigt.