Idag, den 1 juli träder en rad nya lagar i kraft, däribland den omdebatterade tobakslagen, som bland annat innebär att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, och att det krävs tillstånd för att sälja tobaksvaror. Men vad innebär den egentligen?
Den 1 juni 2005 infördes rökförbud inomhus på alla serveringsställen i Sverige, idag 14 år senare träder en ny tobakslag i kraft som innebär att det blir rökförbud på fler platser än tidigare, bland annat på uteserveringar, entréer till rökfria lokaler, perronger, busskurer och liknande, inhägnade idrottsområden och lekplatser. Förbudet kommer även att gälla elektroniska cigaretter, påfyllningsbehållare och örtprodukter för rökning.
– Tanken är att förbudet ska upprätthållas genom tydliga skyltar, tillsägelser och i slutändan en rätt att avvisa den som bryter mot det, säger polismästaren och rättschefen Hans-Olof Sandén, vid polismyndigheten i region väst.
Den nya tobakslagen påverkar även alla krögare, som enligt den nya förordningen är ansvariga för att lagen efterföljs på sina restauranger och krogar.
– Det är för tidigt att säga hur det kommer att påverka oss, men vi hoppas att allt ska gå bra, säger Tina Ekholm på Lasse Maja Bar & Kök, och fortsätter:
– Vi har köpt skyltar som jag håller på att sätta upp nu, vi gör allt vi kan för att vara så tydliga som möjligt. Visst blir det bättre arbetsmiljö, men det viktigaste var förbudet inomhus. Jag tycker det är lite tråkigt att ska behöva bli en lag på det, det belastar ju oss krögare. Men jag hoppas att gästerna förstår och att de inte slutar dyka upp för att det blir jobbigt på något sätt.
Här får du inte röka:
• På uteserveringar.
• I lokaler där barn och unga vistas regelbundet, även skolgårdar och lekplatser på fritidshem och förskolor omfattas.
• På perronger och busskurer utomhus.
• Vid entréer där allmänheten har tillträde. Du får till exempel inte röka utanför en affär eller lokaler för hälso- och sjukvård
• På inhägnade idrottsplatser, på läktaren, eller vid fotbollsplanen.
En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i dvala även i år, men motorklubben SHRA har nya planer för sommaren, nämligen två stycken race man kort och gott kallar för ”Bergslagens Snabbaste”.
– Alla bilar kan vara med och vi riktar oss till alla bilentusiaster i Lindesbergs kommun och runtikring, säger tävlingsansvarige Mikael ”Blomman” Blomberg.
Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden efter har knappast varit lugn för makarna Persson, snarare tvärtom. Genom sitt nya företag, Lilla Logen, har Malin fullt upp med att servera nylagade luncher till sina kunder utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Det är jätteroligt, verkligen över förväntan, säger Malin Persson glatt.
Med start klockan 10.00 på måndag drar LIBOs aktivitetsvecka igång på Björkhyttevägen i Lindesberg. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet.
– Vi bjuder inte bara in våra hyresgästers barn, eftersom det är så många andra som har behov och som kanske inte kommer iväg på semester och liknande. Man ska känna sig välkommen även om man inte bor hos oss, berättar Annelie Bergkvist, marknadsansvarig på LIBO.
På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.
Lindesberg har en riktig musiksommar att vänta, då stora namn som Thomas Järvheden, Mikael Rickfors och Jan Johansen kommer till Riff Musikbar inom kort, där även Martin Almgren gör ett stopp med sin egen sommarturné.
– Vi kommer ha galet mycket spelningar på Riff i sommar. Det blir quizkvällar, trubadurkvällar och band varje vecka efter midsommar, säger Johan Eriksson på Riff.
I september 2020 rasade en kraftig brand som förstörde flera av byggnaderna vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Redan sommaren 2021 hade man byggt upp anläggningen på nytt med ideella krafter från föreningen Ramsberg – En Bygd i Bergslagen i samarbete med Lindesbergs kommun. På grund av pandemin så sköt man på invigningen, men på måndagen kunde man äntligen klippa bandet och genomföra en officiell invigning.