PRESSMEDDELANDE Forskare från Örebro universitet och fyra energiföretag i regionen samverkar genom ett treårigt forskningsprojekt för att möta framtidens kundbehov.
Hur ska den etablerade energibranschen ändra sina affärsmodeller för att möta framtidens förutsättningar? Den frågan har forskare vid Handelshögskolan på Örebro universitet och fyra energibolag i regionen gått samman för att undersöka. Företagen, som bidrar med kompetens i form av en extern expertgrupp, är Linde Energi AB, Jämtkraft AB, Karlskoga Energi och Miljö AB och KumBro Utveckling AB.
– Ett regionalt samarbete stärker vår konkurrenskraft och rustar oss för att bättre bemöta våra kunders framtida behov på elmarknaden, säger Jens Isemo, vd på Linde Energi AB.
Syftet med forskningsprojektet är att även att hitta nya lösningar och koncept som företagen kan lansera själva eller tillsammans. Ytterligare en positiv effekt av projektet är att företagen skapar sin egen utveckling, med hjälp av samarbetet med Örebro universitet. Lärosätets forskare kommer bland annat göra jämförande studier med andra branscher och hur energiföretagen arbetar.
Örebro universitet har ansökt och fått finansiering av projektet från KK-stiftelsen. KK-stiftelsens uppdrag är att stärka konkurrenskraften i Sverige, genom bland annat stöd till forskning i samverkan mellan lärosäten och företag.
Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.