Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh nöjda efter nytt rekordår.

Nytt rekordår för Bergslagens Sparbank

När Bergslagens Sparbank år 2011 slog nytt vinstrekord och blev utsedda till Årets bank av Dagens Industri var det inte många som trodde att det skulle kunna upprepas. Utom möjligen de i ledningen för banken. När nu böckerna är stängda och bokslutet för 2012 är klart, kan man konstatera att det tidigare rekordet bara blev ett år gammalt. 61,2 miljoner kronor i rörelseresultat för 2012 är en miljon kronor bättre än året före.

VD Christer Trägårdh och ekonomichef Cecilia Jeffner strålar i kapp med solen när de talar om de nya rekordsiffrorna. Men de är också tydliga med att fortsatta vinstnivåer över 60 miljoner kronor om året inte är tillfälligheter, utan istället en absolut nödvändighet för att banken kunna vara kvar som en egen fristående bank.

– Målet är att ligga kvar på en resultatnivå över 60 miljoner kronor för att på sikt kapitalisera banken och på det sättet skaffa oss ett starkt eget kapital. Vi behöver muskler som garanterar vår överlevnad och samtidigt möjliggör en fortsatt expansion, säger Trägårdh.

I bankbranschen talas det mycket om kapitaltäckningsgrad, som enkelt uttryckt är det tal som anger förhållandet mellan den egna utlåningen och det egna kapitalet. I grunden är det EU som bestämt nivån på kapitaltäckningen och i Sverige innebär den att ingen bank under några omständigheter får understiga åtta procent. Bergslagens Sparbank har efter bokslutet 2012 en kapitaltäckning på 17 procent.

– Vi vill fortsätta att expandera verksamheten och öka utlåningsvolymerna i vår region, vilket innebär att också det egna kapitalet måste öka för varje år. Vår ambition är att aldrig hamna under 16 procent, säger Jeffner.

Utlåningsvolymerna ökade under 2012 jämfört med året före med 14 procent till drygt 2,5 miljard kronor. Trots den allt högre utlåningsvolymen så lyckas banken hålla kreditförlusterna i schack. 2012 års kreditförluster stannade på 2,7 miljoner kronor vilket är 0,1 procent av utlåningsvolymen. Ett förhållande som är väl i nivå med det som anses normalt för branschen.

– Volymtillväxten vi haft ligger främst på privatsidan, så någon akut risk för ökade kreditförluster finns inte, säger Christer Trägårdh.

Att det finns en större risk i en utlåningsexpansion inom företagssidan är banken väl medveten om, men Trägårdh menar att riskerna i vårt område ändå inte är så stora som många tror.

– De flesta företag i vårt område är välskötta så det finns inget hinder för en kontrollerad expansion även på företagssidan, fortsätter Trägårdh.

Som orsaker till att det gått så här bra anges främst den delegerade beslutsordningen i banken, där kontoren idag är mer självständiga och har ett betydligt större mandat än tidigare. En annan starkt bidragande orsak till framgångarna är ett mer proaktiv arbetssätt. Man träffar fler kunder idag och man försöker jobba betydligt närmare kunden.

– Att vi flyttat ut affären helt och hållet till kontoren och att vi möter fler kunder oftare, är de två absolut viktigaste faktorerna för ökade volymer och en ökad merförsäljning. Det är den enkla förklaringen, säger Trägårdh.

Cecilia Jeffner tillägger också att kraftigt minskade kreditförluster i kombination med betydligt lägre kostnader än tidigare också starkt bidragit till att vinstnivån ökat så snabbt.

Hur ser prognosen ut för 2013? Håller banken målnivån 60 miljoner kronor?

– Ja absolut. Vårt första kvartal slutade med en vinst på 16 miljoner kronor och med oförändrade förutsättningar så ligger årsprognosen på cirka 64 miljoner kronor, säger Jeffner.

– Och fortsätter vi att takta samma resultatutveckling under året är det möjligt att vi också kommer att nyanställa fler rådgivare. Inga nyanställningar till huvudkontoret är aktuella, men väl på kontoren där vi möter kunderna, avslutar Christer Trägårdh.

Publicerad 3 maj 2013 klockan 15:51

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

Kicki Seton är tillbaka i Lindesberg, där hon nu driver sitt egna Bed & Breakfast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den spanska östkusten är hon nu tillbaka i Lindesberg, och har startat ett nytt företag, ett eget Bed & Breakfast.
– Jag trodde inte att det skulle bli företag igen, men det är väl något fel på en, skrattar Kicki.

16 februari 2021 klockan 14:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bröderna Per och Olle Nelzén lämnar nu över verksamheten till Ann Björklund och Christina Orrbo. Foto: Privat

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.

11 februari 2021 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar

Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes parkering även på lördagar mellan 9.00-15.00, något man gör för att det ska finnas parkeringsplatser för de som vill handla och göra ärenden under helgen.

4 februari 2021 klockan 09:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Verksamhetschefen Sandra Emanuelsson är mycket nöjd med måndagens premiär. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär

Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.

2 februari 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis ...

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats ...

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Fr...

Annons

Sandy, Emma, Maryam och Navila tackar nu för sig. Foto: Privat

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Men efter ett tufft 2020 bestämde makarna sig för att sälja, och redan på måndag tar de nya ägarna över rodret.
– Det blev för tufft för oss, när coronan kom blev vi tvungna att dra ner på personal, vilket gjorde att vi fick jobba mycket mer än tidigare, berättar Sandy.

27 januari 2021 klockan 08:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

Det nyöppnade Elins Bilvård huserar på Kullgatan 10 i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby och sitt bilintresse till sitt arbete. För bara några dagar sedan slog hon upp de nyinsatta garageportarna till sin helt egna bilvårdsfirma.
– Andra tjejer kanske gillar diamanter, men jag föredrar en ren bil, skrattar Elin.

8 januari 2021 klockan 13:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara ...
7 januari 2021 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man ...
30 december 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Fem får dela på Energiklappen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in ...
21 december 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-12-18

2020-12-17

2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2020-11-20

2020-11-19

2020-11-17

2021-03-04 14:23