Cecilia Jeffner och Christer Trägårdh nöjda efter nytt rekordår.

Nytt rekordår för Bergslagens Sparbank

När Bergslagens Sparbank år 2011 slog nytt vinstrekord och blev utsedda till Årets bank av Dagens Industri var det inte många som trodde att det skulle kunna upprepas. Utom möjligen de i ledningen för banken. När nu böckerna är stängda och bokslutet för 2012 är klart, kan man konstatera att det tidigare rekordet bara blev ett år gammalt. 61,2 miljoner kronor i rörelseresultat för 2012 är en miljon kronor bättre än året före.

VD Christer Trägårdh och ekonomichef Cecilia Jeffner strålar i kapp med solen när de talar om de nya rekordsiffrorna. Men de är också tydliga med att fortsatta vinstnivåer över 60 miljoner kronor om året inte är tillfälligheter, utan istället en absolut nödvändighet för att banken kunna vara kvar som en egen fristående bank.

– Målet är att ligga kvar på en resultatnivå över 60 miljoner kronor för att på sikt kapitalisera banken och på det sättet skaffa oss ett starkt eget kapital. Vi behöver muskler som garanterar vår överlevnad och samtidigt möjliggör en fortsatt expansion, säger Trägårdh.

I bankbranschen talas det mycket om kapitaltäckningsgrad, som enkelt uttryckt är det tal som anger förhållandet mellan den egna utlåningen och det egna kapitalet. I grunden är det EU som bestämt nivån på kapitaltäckningen och i Sverige innebär den att ingen bank under några omständigheter får understiga åtta procent. Bergslagens Sparbank har efter bokslutet 2012 en kapitaltäckning på 17 procent.

– Vi vill fortsätta att expandera verksamheten och öka utlåningsvolymerna i vår region, vilket innebär att också det egna kapitalet måste öka för varje år. Vår ambition är att aldrig hamna under 16 procent, säger Jeffner.

Utlåningsvolymerna ökade under 2012 jämfört med året före med 14 procent till drygt 2,5 miljard kronor. Trots den allt högre utlåningsvolymen så lyckas banken hålla kreditförlusterna i schack. 2012 års kreditförluster stannade på 2,7 miljoner kronor vilket är 0,1 procent av utlåningsvolymen. Ett förhållande som är väl i nivå med det som anses normalt för branschen.

– Volymtillväxten vi haft ligger främst på privatsidan, så någon akut risk för ökade kreditförluster finns inte, säger Christer Trägårdh.

Att det finns en större risk i en utlåningsexpansion inom företagssidan är banken väl medveten om, men Trägårdh menar att riskerna i vårt område ändå inte är så stora som många tror.

– De flesta företag i vårt område är välskötta så det finns inget hinder för en kontrollerad expansion även på företagssidan, fortsätter Trägårdh.

Som orsaker till att det gått så här bra anges främst den delegerade beslutsordningen i banken, där kontoren idag är mer självständiga och har ett betydligt större mandat än tidigare. En annan starkt bidragande orsak till framgångarna är ett mer proaktiv arbetssätt. Man träffar fler kunder idag och man försöker jobba betydligt närmare kunden.

– Att vi flyttat ut affären helt och hållet till kontoren och att vi möter fler kunder oftare, är de två absolut viktigaste faktorerna för ökade volymer och en ökad merförsäljning. Det är den enkla förklaringen, säger Trägårdh.

Cecilia Jeffner tillägger också att kraftigt minskade kreditförluster i kombination med betydligt lägre kostnader än tidigare också starkt bidragit till att vinstnivån ökat så snabbt.

Hur ser prognosen ut för 2013? Håller banken målnivån 60 miljoner kronor?

– Ja absolut. Vårt första kvartal slutade med en vinst på 16 miljoner kronor och med oförändrade förutsättningar så ligger årsprognosen på cirka 64 miljoner kronor, säger Jeffner.

– Och fortsätter vi att takta samma resultatutveckling under året är det möjligt att vi också kommer att nyanställa fler rådgivare. Inga nyanställningar till huvudkontoret är aktuella, men väl på kontoren där vi möter kunderna, avslutar Christer Trägårdh.

Publicerad 3 maj 2013 klockan 15:51

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Det har varit en slitsam tid för familjen Karaosmanovic, som under lördagen inviger sitt nya café. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att få de sista detaljerna på plats.
– Vi öppnar klockan 10.00 imorgon och vi kommer nog hålla på här ända fram tills dess, skrattar Elvis Karaosmanovic.

30 april 2021 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

BergslagsBurgers kock, Mattias, med årets nyhet: Jätten. Foto: Privat

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till Lindesberg. Under sommaren 2021 introducerar man också flera smaskiga nyheter för sina gäster, bland annat en riktig bjässe.
– Det är något för den hungriga, säger Alexander Scharnke med ett finurligt leende.

27 april 2021 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Annons

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för fö...

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor ...

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommun...
9 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-04

2021-03-04

2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-05-15 20:01