Trots att tidigare chef för Näringslivsavdelningen och Tillväxtförvaltningen, Merit Israelsson, redan i januari i år flaggade för att hon skulle gå i pension sex månader senare, har Lindesbergs kommun inte lyckats rekrytera hennes efterträdare ännu. Kritiska röster menar att man haft dålig framförhållning, men på kommunledningskontoret menar man att det inte alls handlar om detta. Istället handlar det om att man måste söka två chefer – inte en – och därav förseningen.
Merit Israelsson anställdes som näringslivschef i Lindesberg hösten 2013. Senare blev hon även chef för Tillväxtförvaltningen. Det är den här kombon av tunga befattningar som under processen har kommit upp för diskussion och sedermera dragit ut på tiden. Kommunchef Christer Lenke uppger att man nu kommer att sära på de två posterna – och därför gör en omstart av rekryteringen.
– Vi började rekryteringsprocessen tidigt, men då sökte vi bara efter en person, som skulle kunna ta över efter Merit och vara både näringslivschef och förvaltningschef. Senare kom det att diskuteras om vi skulle sära på dessa tjänster, så har det också blivit nu och därför går vi ut med ny annons och söker två personer istället, en näringslivschef och en förvaltningschef, förklarar Lenke.
På kommunledningskontoret menar man att det har konstaterats, att det inte är särskilt lämpligt att sätta en och samma person på två så viktiga poster. Det skapar inte den effektivitet som eftersträvas.
Kommunchefens förhoppning är att man skall kunna tillsätta de två nya cheferna efter årsskiftet.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.