Med 80 miljoner i återbäring förra året kan man med fog säga Länsförsäkringar Bergslagen går bra. Kontoret i Lindesberg ligger i fronten och växer på en tuff marknad. Ett bevis är nyutlåningen som idag har en marknadsandel på femton procent. Förklaringarna är flera där närheten till kunderna är huvudorsaken,-Vi erbjuder ju en helhetslösning för människors privatekonomi. Då andra försäkringsbolag, ett efter ett, stängt sina kontor i Lindesberg finns vi kvar, säger Anneli Karlsson, försäkringssäljare. Kunderna känner oss och vi dem och vi kan ge en personlig service.
Länsförsäkringar är ett mycket gammalt bolag som en gång startades igenom att bönderna gick ihop om gemensamma, solidariska, försäkringar. 170 år senare lever tanken kvar om att kunderna äger sitt eget försäkringsbolag men nu har även bank- och fastighetsförmedling lagts till utbudet. Idag finns 23 fristående bolag i landet inom ramen för Länsförsäkringar och alla ägs av försäkringskunderna. Länsförsäkringar Bergslagen har 200 000 kunder som alltså är delägare. Förra året betalade Länsförsäkringar Bergslagen ut 80 miljoner kronor tillbaka till sina ägare.
– Vår affärsidé är att erbjuda ekonomisk trygghet för kunden, förklarar Maria Ridman, försäljningschef för banken. Försäkringar, privatekonomi, hus och huslån hör ihop och då kan vi erbjuda väldigt fina helhetslösningar.
Länsförsäkringar i Lindesberg har funnits på plats i många år och för fyra år sedan flyttade banken in och därefter fastighetsförmedlingen. Länsförsäkringar förmedlar årligen runt 80-100 objekt vilket är ungefär en fjärdedel av marknaden runt Lindesberg. Idag arbetar sju personer på det centralt belägna kontoret. Just kontorets placering och utformning är en av framgångsfaktorerna, menar Erik Wijkström, fastighetsmäklare och ansvarig för fastighetsförmedlingen.
– Men viktigast är att vi, genom att ha ett kontor här i stan, kan ge en personlig service, säger Erik Wijkström. Vi engagerar oss också lokalt i kommunens idrottsliv och sponsrar bland annat handbollen och volleybollen.
Länsförsäkringar Bergslagen sponsrar genom Bergslagslyftet projekt och satsningar som riktar sig till barn och ungdomar. Det kan handla om idrott, kultur eller andra goda samhällsaktiviteter som skapar en aktiv fritid för våra barn- och ungdomar.
– Vi arrangerar också regelbundet kundträffar som syftar till att lära kunderna att förebygga skador, berättar Anneli Karlsson. Exempelvis delade vi för någon månad ut västar,reflexer och cykelljus och snart ska har vi en kundträff om våtrumsskador.
Åtta av tio lantbrukare och tre av tio företagare har Länsförsäkringar Bergslagen som sitt försäkringsbolag och närmare var fjärde privatperson har sin bostad försäkrad i bolaget. Maria Ridman tror att traditionen med att kunderna själva står för ägandet av bolaget är en viktig faktor för att Länsförsäkringar står sig så bra även i tuffa ekonomiska tider.
– Vi märker att det finns ett genuint förtroendekapital hos kunderna. De vet var pengarna i bolaget tar vägen och de uppskattar att de erbjuds att vara med och påverka bolagets framtid.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.
Vanligtvis är gjuteriet Baettr i Guldsmedshyttan en stängd anläggning omgärdat av höga stängsel, men i lördags öppnade man upp grindarna för allmänheten som fick en spännande dag på industriområdet. Till härliga toner av Guldsmedshyttans Musikkår bjöds det på fika, tipspromenad, fiskdamm och kanske det mest uppskattade av besökarna – en spektakulär uppvisning av gjutning.
– Det är många som bor här i området och passerar på vägen där man ser bara grindarna, man ser inte verksamheten som finns här bakom så idag vill vi visa upp vad vi gör, förklarar Torbjörn Lanz, VD för Baettr.
I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors pappersbruksmuseum. Under en stämningsfull ceremoni på museet mottog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt gjutjärnsplaketten.
– Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför, sade Mikael Tiderman.
Tiden för överklagan gällande bevarandet av Michelsonska huset i centrala Lindesberg gick ut i början av augusti, och enligt Victoria Holmgren press- och kriskommunikatör på Länsstyrelsen Örebro har ingen sådan inkommit. Därmed har Länsstyrelsens beslut om att häva rivningslovet från Bygg- och miljönämnden vunnit laga kraft och huset får stå kvar. Nu ställer Lindesbergs Hembygdsförening krav på kommunen att bland annat avkräva fastighetsägaren en renoveringsplan innan årets slut.
– Vi tycker också att politikerna är medskyldiga till det här, därför att man borde ha ingripit betydligt tidigare för att stoppa förfallet av framförallt Michelsonska huset, säger föreningens ordförande Göran Karlsson.
Efter en sommar som dominerats av svalt och ostadigt väder så sammanfattas säsongen ändå som lyckad för turistbåten.
– Det har varit en bra sommar med mycket turister vilket är jättekul. Regnet har inte spelat så stor roll för oss, det är ju tak på båten så folk åker med ändå, förklarar Agnetha Johnsson, ordförande för Lindesbergs Turistbåtförening som äger M/S Råsvalen.