Under 2009 återupptog Lars Pettersson en gammal tradition i Prästtorpet när han som fjärde generation började tillverkningen av träskor. Nu tar han nästa steg och kliver ut på internet och med sitt nya varumärke försöker slå sig in på den europeiska marknaden.- Jag har registrerat varumärket Bergslagstofflen – Swedish Clogs där älgen har en central placering i logotypen. Tyskarna är ju tokiga i älgar, säger Lars Pettersson.
Numer kan alltså Lars Pettersson i Prästtorpet också titulera sig som ”skofabrikör”, precis som sin far, farfar och farsfars far. När Lars på våren 2009 köpte en begagnad utrustning för tillverkning av träskor blev han den fjärde generationen i släkten som tillverkat skor.
– Jag fick ett tips om att utrustningen var till salu i Borås på fredagen. Jag ringde direkt och på söndagen åkte jag dit och köpte allt på stående fot.
Annars är ju Prästtorpet mest känd som en trevlig och gemytlig skoaffär, kanske något udda beläget där den ligger mellan ett gärde och skogen några kilometer väster om Lindesberg. Men den som tror att det är en butik med enkla och billiga skor i dålig kvalitet, bara för att den ligger där den ligger, har nog aldrig varit ända framme. Här finns flera kända varumärken, och ett av de senaste är alltså det egna träskomärket, Prästtorpets Clogs. En kvalitetssko i modernt snitt och fräsch design.
I början tillverkade Lars främst arbetsskor med stålhätta men sedan våren 2012 är tillverkningen helt inriktad mot designade träskor. Idag finns tio–tolv olika modeller i sortimentet och fler är på gång. Lars designar inte sina träskor själv utan har överlåtit den delen till en skodesigner i Halmstad.
– Att hela tiden komma med nya fräscha modeller är nödvändigt för att hänga med. Och då är det bra att ha kontakt med en välutbildad skodesigner med lång erfarenhet, betonar Lars.
Hantverksmässig tillverkning
Efter att träskon fått sin design tillverkas en eller flera schabloner i stål beroende på hur många detaljer träskon ska ha. De olika schablonerna används sedan för att stansa ut de olika skinndetaljerna som ska användas. Träbotten som skon byggs upp på finns i olika höjder och är oftast svarade av lind eller al. När alla skinnstycken är stansade och rätt träbotten framtagen börjar själva hantverket.
– Att tillverka en träsko kan verka simpelt, men det är verkligen ett hantverk i flera moment, säger Lars.
Skinnet som används vid tillverkningen har givetvis en stor betydelse för kvaliteten. Det ska vara jämt och mjukt. Men hur sömmarna är spikade är ändå det bästa kvalitetsmåttet på hur väl skon är tillverkad, menar Lars. Sömmarna ska sitta rakt med jämna mellanrum mellan varje söm. Och från samma avstånd från kanten. Detsamma gäller för kantsömmar och kantband.

Därefter mjukas skinnet genom värme och ånga innan skolästen kommer på plats. Det är den som ger skon sin storlek och form. Efter cirka sex timmar i en torkugn får skon stå ytterligare tolv timmar för att kallna och torka helt. Därefter är den klar för leverans till någon av de drygt tjugo butiker, främst i Stockholm och på ostkusten, som idag saluför Prästtorpets träsko.
Mässa och exportförsäljning
Nu är det dags för Lars att ta nästa steg. I augusti kommer Lars för första gången presentera sitt varumärke på en skomässa i Stockholm. Där hoppas han kunna knyta till sig fler återförsäljare runt om i landet. Efter att efterfrågan på träskor under flera år varit svag märks nu att trenden har vänt, främst när det gäller designade damträskor.
– Det är en tradition att tillverka träskor här i Prästtorpet och det är kul att hålla på. Så nu när trenderna är positiva vill jag utveckla det jag påbörjat.

Efter lanseringen på skomässan i augusti är det tänkt att också introducera det nya varumärket Bergslagstoffeln via internet. Främst för att möta en efterfrågan i Tyskland. Via nätet kommer Lars Pettersson marknadsföra flera av sina nuvarande modeller, men också introducera några helt nydesignade. Bland annat hoppas han kunna presentera flera modeller med handmålad design.
– Jag jobbar för att till hösten börja med internethandel, främst med inriktningen mot den tyska marknaden, avslutar Lars Pettersson.
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas upp med det mesta man kan tänka sig på en skördemarknad, men utöver detta även försäljning och utställning av tavlor skapade av skådespelaren Mikael Persbrandt.
– De flesta vet vem Persbrandt är, så det kan vara intressant att se honom från en annan sida, menar Kerstin Birath, initiativtagare till evenemanget.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.
Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.
September är den internationella barncancermånaden, då människor världen över kraftsamlar i kampen mot barncancer. Hos Grillköket i Lindesberg fattade man beslutet att skänka en del av sina intäkter till Barncancerfonden, för att stötta deras arbete.
– Vi har alla barn, och vi vill kunna hjälpa till på det sättet vi kan, förklarar Walat Dino.
Med alla tillstånd i hand står det nu klart att Lindemarken går av stapeln 22 september och precis som i fjol blir det vid Charlottenlunds Handelsområde man håller marknaden, detta på grund av att man fortfarande saknar en plats för ett tivoli i anslutning till centrala Lindesberg.
– Vi på Lions hade helst haft Lindemarken i centrum, men det går inte att få ekonomi i det hela om vi inte har ett tivoli, förklarar Arne Eriksson, Lions president i Lindesberg.