Peter Jilke var en av de första att provsmaka den nya ölen Ort 12. Foto: Jennie Einarsson

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner

I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson påminner om nordbayersk pilsner.
– Det är vårt ideal när det gäller öl, förklarar han.

Historien om Stripabryggeriet startade egentligen redan 1979 när forskaren Jeff Irvine från USA anlände till Stripa med anledning av ett forskningsprojekt och träffade i samband med detta på bröderna Magnusson. På den tiden fanns det inte många som bryggde öl hemma och bröderna fick chansen att ta del av Jeffs bryggerikunskaper.

– Han lärde oss att brygga öl enligt hans sätt att göra det på och på den vägen är det. Vi har bryggt hemma under många år, berättar delägare Ove Magnusson.

Trion som står bakom Stripabryggeriet är Ove Magnusson, hans bror Jan Magnusson och Mats Jönsson.

Bröderna Jan och Ove Magnusson. Foto: Jennie Einarsson

– För några år sedan träffade vi på Mats Jönsson. Det var han som tyckte att vi skulle göra något mer av det här, och då slog vi till! Vi började att brygga öl mer kommersiellt, berättar Ove.

Sedan tidigare har trion tagit fram en egen Ale med namnet Rirum Tilt, vars namn kommer från en gammal rostig skylt som sitter på en port utanför bryggeriet.

– Thomas Rydén gjorde en akvarell med ett utsnitt från skylten där det står ”MOTORMASKINERIRUM OBEHÖRIGA ÄGA EJ TILLTRÄDE”. Utsnittet blev då Rirum Tilt på akvarellen, och det tyckte vi passade väldigt bra på våran Ale. Det är vår tanke att ha anknytning till gruvan, förklarar Ove.

Skylten som givit namn åt den första ölen Rirum Tilt sitter på en gammal port utanför Stripabryggeriet. Foto: Jennie Einarsson

I samband med fredagens pubkväll på Stripabryggeriet så släppte man ytterligare en egen öl med namnet Ort 12, även detta öl har fått sitt namn från en skylt från svunnen tid i Stripagruvan.

– Nu har vi tagit fram en ny pilsner som bådar gott, det passar ju bra med just pilsner till sommaren. Vi är väldigt glada över den här ölen, vi alla gillar den väldigt mycket, konstaterar Ove.

Namnet på den nya pilsnern har man tagit från den gamla skylten som letat sig upp ovan jord. Foto: Jennie Einarsson

Namnet Ort 12 är tagen från en skylt med namnet från en av de många gruvorter som finns under mark i Stripa. En gruvort är en bergstunnel, dessa namngavs för att man lättare skulle kunna orientera sig när man befinner sig i gångarna.

– På något sätt har den här skylten hamnat här ovan jord istället så vi skruvade upp den på väggen. Vi tycker det är ett bra namn av olika anledningar, ofta talar man om stamvörtstyrka i öl. Åker man till Tjeckien och dricker en god pilsner så har de ofta en stamvörtstyrka på 12%. Vi försöker ju göra bra pilsner och då passar Ort 12 väldigt bra, förklarar Ove.

Jan Magnusson hänger upp skylten utanför bryggeriet. Foto: Jennie Einarsson

– Det är en typ av öl som vi tycker om själva, den påminner om nordbayersk pilsner med dragningar åt Tjeckien och det är vårt ideal när det gäller öl. Jag kan rekommendera folk att komma hit och prova den. Tycker de som jag så kommer de vara nöjda, det är en sak som är säker, avslutar delägaren Jan Magnusson.

Ort 12 går för tillfället endast att köpa på plats på Stripabryggeriet. För den som vill testa så har Stripabryggeriet öppet fredag och lördag under hela sommaren, med undantag för midsommarhelgen.

Här kan du hitta mer information om evenemang och öppettider hos Stripabryggeriet.

 

Publicerad 11 juni 2022 klockan 15:58

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets framtid på dagordningen. Förslaget att lägga ner programmet har mötts av skarp kritik från flera håll, men efter dagens möte står det klart att estetiska får fortsätta sin kreativa bana på Lindeskolan.
– Jag skulle vilja påstå att det var en driven opposition som fick estetiska programmet att vara kvar, säger Magnus Storm (C).

18 mars 2024 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den politiska arena som utgör kommunfullmäktige. Under den viktiga budgetdebatten i juni 2023, hade ordföranden i BUN valt att inte närvara. De viktiga diskussionerna om besparingarna på Lindeskolan kunde därför inte komma igång.

5 mars 2024 klockan 11:47 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Privat/Instagram

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stötta upp den så viktiga transportbranschen. Ca 1000 tunga lastbilar med gods passerar på Rv 50 dagligen. 40% av svensk exportinkomst transporteras på tåg eller lastbil genom Bergslagen där även en stor del produceras. För industrier som Baettr, Cummins, Billerud, Lindemaskiner mfl är frågan om att snabbt föra ut gods i världen mycket viktig. Alla strävar efter gröna transporter via järnväg och vägtransporter är en mycket viktig kugge i detta. Men det saknas yrkesförare.

5 mars 2024 klockan 11:35 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Är ekonomin så bra som S och C påstår?
INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. ...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning
INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26...
28 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Läraren Per-Anton Olsson hade med sig en skrivelse från MaskinLeverantörerna. Foto: Camilla Lagerman

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.

27 februari 2024 klockan 13:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med den agrivoltaiska tekniken går det att kombinera solpark och jordbruk. Foto: Linde Energi

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom Linde Energi och det privata företaget Solisten David Larsson AB, lyckats knipa dubbla nomineringar till de prestigefyllda utmärkelserna.
– Det är jätteroligt att av de totalt 16 nominerade i Sverige på kategorierna mark och byggnad, så går två av dem till Lindesberg. Det känns som att det säger någonting om att vi ligger lite i framkant på det här området i Lindesberg, säger Simon Tullstedt, marknads- och kommunikationschef på Linde Energi.

21 februari 2024 klockan 20:46 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar dä...

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor

Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan...

Ambulanschef Mikael Jansson, Lars Andersson och Lars-Olov Green från Lions, Eva Idstam från Lions Kristina och ambulanssjuksköterska Torbjörn Bergvall. Foto: Jennie Einarsson

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen

Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare – i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club Lindesberg och Lions Kristina, som krokat arm för att se till att barn ska få tröst och lugn av en liten kramvänlig nalle när de råkar ut för något som kan kännas skrämmande.
– Det här är väldigt uppskattat, nästan alla barn som åker i ambulans vill ha en nalle, säger Mikael Jansson, ambulanschef för norra länsdelen.

14 februari 2024 klockan 14:56 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan

Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att...

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på ...

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson ...

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att ...

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier

Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, ...

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma g...

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är tillbaka med ny energi efter några veckors ledighet. Arkivfoto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten

UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny energi är Oliver Lindberg och Daniel Ekström redo att ta sig an den nalkande våren.
– Nu får det räcka med ledighet, nu vill vi komma igång, skrattar Oliver.

30 januari 2024 klockan 10:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler
På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde välkomna sina kunder in i sin nya, fräscha...
29 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen
Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare fick tycka till om Lindesbergs kommun. Dock valde ...
24 januari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Så påverkas resenärer av rådande störningar i tågtrafiken
På grund av omfattande störningar i tågtrafiken, vilket har drabbat många resenärer den senaste tiden, går nu Tåg i Bergslagen ut med ...
17 januari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-01-15

2024-01-12

2024-01-10

2024-01-09

2024-01-05

2023-12-27

2023-12-21

2023-12-20

2023-12-20

2023-12-19

2023-12-19

2023-12-18

2023-12-18

2023-12-15

2024-03-19 08:50