Peter Jilke var en av de första att provsmaka den nya ölen Ort 12. Foto: Jennie Einarsson
Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson påminner om nordbayersk pilsner.
– Det är vårt ideal när det gäller öl, förklarar han.
Historien om Stripabryggeriet startade egentligen redan 1979 när forskaren Jeff Irvine från USA anlände till Stripa med anledning av ett forskningsprojekt och träffade i samband med detta på bröderna Magnusson. På den tiden fanns det inte många som bryggde öl hemma och bröderna fick chansen att ta del av Jeffs bryggerikunskaper.
– Han lärde oss att brygga öl enligt hans sätt att göra det på och på den vägen är det. Vi har bryggt hemma under många år, berättar delägare Ove Magnusson.
Trion som står bakom Stripabryggeriet är Ove Magnusson, hans bror Jan Magnusson och Mats Jönsson.
Bröderna Jan och Ove Magnusson. Foto: Jennie Einarsson
– För några år sedan träffade vi på Mats Jönsson. Det var han som tyckte att vi skulle göra något mer av det här, och då slog vi till! Vi började att brygga öl mer kommersiellt, berättar Ove.
Sedan tidigare har trion tagit fram en egen Ale med namnet Rirum Tilt, vars namn kommer från en gammal rostig skylt som sitter på en port utanför bryggeriet.
– Thomas Rydén gjorde en akvarell med ett utsnitt från skylten där det står ”MOTORMASKINERIRUM OBEHÖRIGA ÄGA EJ TILLTRÄDE”. Utsnittet blev då Rirum Tilt på akvarellen, och det tyckte vi passade väldigt bra på våran Ale. Det är vår tanke att ha anknytning till gruvan, förklarar Ove.
Skylten som givit namn åt den första ölen Rirum Tilt sitter på en gammal port utanför Stripabryggeriet. Foto: Jennie Einarsson
I samband med fredagens pubkväll på Stripabryggeriet så släppte man ytterligare en egen öl med namnet Ort 12, även detta öl har fått sitt namn från en skylt från svunnen tid i Stripagruvan.
– Nu har vi tagit fram en ny pilsner som bådar gott, det passar ju bra med just pilsner till sommaren. Vi är väldigt glada över den här ölen, vi alla gillar den väldigt mycket, konstaterar Ove.
Namnet på den nya pilsnern har man tagit från den gamla skylten som letat sig upp ovan jord. Foto: Jennie Einarsson
Namnet Ort 12 är tagen från en skylt med namnet från en av de många gruvorter som finns under mark i Stripa. En gruvort är en bergstunnel, dessa namngavs för att man lättare skulle kunna orientera sig när man befinner sig i gångarna.
– På något sätt har den här skylten hamnat här ovan jord istället så vi skruvade upp den på väggen. Vi tycker det är ett bra namn av olika anledningar, ofta talar man om stamvörtstyrka i öl. Åker man till Tjeckien och dricker en god pilsner så har de ofta en stamvörtstyrka på 12%. Vi försöker ju göra bra pilsner och då passar Ort 12 väldigt bra, förklarar Ove.
Jan Magnusson hänger upp skylten utanför bryggeriet. Foto: Jennie Einarsson
– Det är en typ av öl som vi tycker om själva, den påminner om nordbayersk pilsner med dragningar åt Tjeckien och det är vårt ideal när det gäller öl. Jag kan rekommendera folk att komma hit och prova den. Tycker de som jag så kommer de vara nöjda, det är en sak som är säker, avslutar delägaren Jan Magnusson.
Ort 12 går för tillfället endast att köpa på plats på Stripabryggeriet. För den som vill testa så har Stripabryggeriet öppet fredag och lördag under hela sommaren, med undantag för midsommarhelgen.
Här kan du hitta mer information om evenemang och öppettider hos Stripabryggeriet.
När tidningen Aktuell Hållbarhet under tisdagen släppte sin årliga granskning av kommunernas miljöarbete, stod det klart att Lindesberg har klättrat rejält – från plats 178 till 49.
– Vi gratulerar Lindesberg till den fina placeringen 49 i årets rankning, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet i ett pressmeddelande.
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas upp med det mesta man kan tänka sig på en skördemarknad, men utöver detta även försäljning och utställning av tavlor skapade av skådespelaren Mikael Persbrandt.
– De flesta vet vem Persbrandt är, så det kan vara intressant att se honom från en annan sida, menar Kerstin Birath, initiativtagare till evenemanget.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.
Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.
Roine Viklund från Svenska Industriminnesföreningen överräckte priset för Årets industriminne till museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt. Foto: Jennie Einarsson
I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors pappersbruksmuseum. Under en stämningsfull ceremoni på museet mottog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt gjutjärnsplaketten.
– Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför, sade Mikael Tiderman.
Anders Södergren, Kenth Persson och Håkan Einarsson från Vasselhyttans Taxi & Buss tar initiativ att ännu en gång bjuda på bussresan. Foto: Jennie Einarsson
Under Lions möte i förra veckan spikades de sista detaljerna inför årets Lindemarken och precis som i fjol blir det vid Charlottenlunds Handelsområde man håller marknaden. Detta uppmärksammades snabbt av Vasselhyttans Taxi & Buss som ännu en gång beslutade sig för att erbjuda besökare en möjlighet att åka med deras buss kostnadsfritt under hela dagen upp till marknadsområdet.
– Vi kände direkt att det här är något vi måste göra igen, det får bli en favorit i repris, säger Anders Södergren från Vasselhyttans Taxi & Buss.
Bilälskare firar att MG fyller 100 år
Vid 11-tiden rullade det in flertalet klassiska bilar från den södra infarten. Det brittiska bilmärket MG fyller 100 år under 2023 och även om ...