I början av 2016 beslutade Regionerna Örebro, Blekinge, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Halland, Gävleborg och Norrbotten att gemensamt upphandla ett nytt digitalt journalsystem för vården. Enligt Konkurrensverket är upphandlingen olaglig, och regionerna riskerar nu att behöva betala tio miljoner kronor vardera i upphandlingsskadeavgift.
De nio regionernas gemensamma upphandling av ett digitalt journalsystem uppskattas ha ett värde om cirka 4,3 miljarder kronor. För region Örebro läns del handlar det om en kostnad på omkring 318 miljoner kronor under en tioårsperiod. Men nu vänder sig Konkurrensverket till domstol, då man anser att upphandlingen i själva verket är olaglig.
I början av 2022 meddelade nämligen leverantören av systemet att en komplett leverans inte skulle kunna ske i enlighet med den tidsplan som var avtalad, och tidigare justerad genom tilläggsavtal, med regionerna. För att bland annat reglera leveransförseningen ingick parterna därför tre ändringsavtal, och det är där Konkurrensverket menar att upphandlingen blev olaglig.
Myndigheten menar att genom ingången av ändringsavtalen har parterna ändrat villkoren för leveransförsening och vite. Leverantören har åtagit sig att ge ekonomisk kompensation för den ändrade tidsplanen, men har också åtagit sig att ersätta regionerna om de skulle bli skyldiga att betala skadestånd eller upphandlingsskadeavgift på grund av ändringsavtalen.
– Upphandlande myndigheter är skyldiga att följa upphandlingsreglerna. Att ändra upphandlade avtal på ett omfattande sätt är inte förenligt med LOU när resultatet av upphandlingen hade kunnat bli annorlunda om ändringarna hade varit kända vid anbudsgivningen. Att upphandlande myndigheter dessutom gör upp med leverantören om att få ersättning för skadestånd eller upphandlingsskadeavgift är allvarligt. Det riskerar i förlängningen att motverka en effektiv efterlevnad av upphandlingslagstiftningen, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.
Konkurrensverket vänder sig nu till domstol och yrkar att samtliga nio regioner ska bli skyldiga att betala 10 miljoner kronor vardera i upphandlingsskadeavgift för att ha genomfört otillåtna direktupphandlingar.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Sedan premiäröppningen 1997 har lågprisvaruhuset Mejk genomgått en rad olika förändringar, nu står man dock inför den allra största – nämligen att satsa på en egen livsmedelsavdelning. Den nya delen, som kommer stå färdig i mars 2025, blir hela 1500 kvadratmeter stor och får en separat entré.
– Det här är den största satsningen hittills i Mejks historia. Det känns som rätt väg att gå och roligt att kunna erbjuda kunderna att handla mat utanför centrum, säger vd Mikael Karlsson.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.
Söndagen den 4 augusti anordnar SHRA Lindesberg Dragracingens dag på Linde Raceway. Förare från olika tävlingsklasser ställer ut sina fordon, samtidigt som man vill manifestera att sporten lever och finns kvar i Lindesberg.
– Vi vill visa att dragracingen lever i Lindesberg, säger Peter Hayden på SHRA.
Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en restaurang i Mama Rosas gamla lokaler, och att den skulle bära samma namn som förr i tiden. Nu har han gjort verklighet av sin vision, och han hoppas kunna skapa samma känsla av gemenskap som fanns då.
– Jag själv var för ung för att komma in, men jag har fått höra historier om hur det var på den tiden, med långa köer och fullsatta kvällar, säger han med ett leende.