Johan Barvaeus och Jonas Trolle. Foto: Camilla Lagerman

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida

Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in två för kvällen mycket speciella föreläsare. Bland åhörarna satt förutom Rotarys medlemmar, även medarbetare från polisen, Lindesbergs kommun samt skolan, för att lyssna till Johan Barvaeus, lokalpolisområdeschef för Lindesberg och Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE).

Ämnet för måndagens Rotarymöte var ett mycket allvarsamt sådant, där man bland annat berättade om våldsbejakande extremism, gängkriminalitet och skolattacker. Johan Barvaeus inledde eftermiddagens föreläsning med att berätta om kriser, hur de kan leda till utveckling, och hur man tillsammans kan arbeta förbyggande innan krisen drabbar.

– Jag kan konstatera att efter 28 år som polis har man varit med om en hel del omvälvande saker, som gjort att vi i grunden har fått förändra vårt mindset och vårt sätt att hantera de utmaningar som vi står inför, säger Johan.

Bland de händelser som Johan menar har omformat polisens arbetssätt fundamentalt nämner han som första punkt Stureplansmorden 1994 då tre unga män tömmer ett magasin rakt in i nattklubben Sturekompaniet, i syfte att skjuta dörrvakten som nekat dem tillträde. 4 människor dog och 20 skadades .

– För mig var det första gången som heder och avvisande fick en enorm effekt på samhället, berättar Johan.

Därefter vidrör han de oerhört tragiska polismorden i Malexander 1999, de våldsamma kravallerna i Göteborg 2001 och slutligen självmordsbombaren i Stockholm 2010, ett dåd som hade kunnat bli så otroligt mycket blodigare än det i slutändan blev.

– Det här blev återigen ett uppvaknande för svensk polis, något som visade sig väldigt bra 2017 på Drottninggatan. Då hade vi poliser som var mentalt förberedda på att göra skillnad, att ställa sig mellan en terrorist och medborgarna. Men vi har en del stora utmaningar framför oss, som påverkar säkerhetsläget i Sverige, bland annat Rysslands krig i Ukraina, koranbränningarna, LVU-kampanjen och konflikten i Israel, förklarar Johan.

Foto: Camilla Lagerman

Föreläsningens andra talare är Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE), som inleder med att prata om gängkriminaliteten och den våldsvåg som Sverige nu upplever. Bara hittills under 2023 har det inträffat 314 skjutningar som krävt 47 människoliv och skadat ytterligare 90 personer. Dessutom har 138 sprängningar genomförts, och därutöver 300 försök till sprängdåd.

– Det här är det allvarligaste problemet vi har i samhället just nu. Våldsbejakande extremism, risken för terror och förhöjt terrorhotnivå, det är ett problem och något vi måste förhålla oss till, men det här är det största problemet just nu, säger Trolle.

17 augusti höjdes höjdes terrorhotsnivån i Sverige från en 3 till en 4 på en 5-gradig skala, och Jonas förklarar bakgrunden till beslutet.

– I normala fall finns det ett konkret hot, här var det inte så, utan det var en massa olika samverkande händelser, som koranbränningar, LVU-kampanjer, uttalade hot mot Sverige utomlands och i landet som var bakgrunden till den höjda nivån, förklarar Jonas.

De tre största våldsbejakande miljöerna beskrivs vara den islamistiska, högerextrema samt den vänsterextrema, där de två förstnämnda är i majoritet. I dagsläget bedöms den största risken vara ensamagerande gärningspersoner som ofta radikaliseras online, och agerar på en uppfattad uppmaning från en organisation.

– De är de värsta, det är mycket bättre när de tillhör en organisation, då har man koll på folk. Den viktigaste arenan är den digitala, där man även gärna försöker påverka nästa generation, det vill säga ungdomar, via olika chattprogram och spel, berättar Jonas.

Jonas nämner även andra former av extremism, bland annat våldsbejakande djurrättsaktivism men även misogyni (kvinnohat) som även den till stor del är en onlinekultur, driven av incels.

– Vi har människor i världen och i landet som är beredda att kullkasta vår demokratiskt beslutade samhällsordning, och använda våld eller andra påtryckningsmetoder. Man får vara extremist, man får tycka saker, men man får inte ta till våld, berättar Jonas Trolle.

När det gäller skolsäkerheten och arbetet med att minska risken för skolattacker i Sverige, berättar Jonas att man arbetat fram ett förslag som beslutande politiker ska ta ställning till.

– Vi har en skolsäkerhetsutredning som har pågått sedan förra sommaren, och jag är chef för den utredningen. Bland våra förslag finns att det ska finnas möjlighet att kunna genomföra lättare former av visitation, anmälningsskyldighet för skolpersonal när det gäller vissa typer av brott, samt att stärka upp för att skolan ska vara stängd för obehöriga, berättar Jonas och avslutar:

– Vi har haft skoldåd i Sverige sedan 1961, i Trollhättan 2015 var det en attack, och vi hade även några mycket uppmärksammade dåd under 2021-2022. Det här är en form av våldsbejakande extremism menar vi, och det är så pass förekommande på förberedelse- och försöksstadiet, framförallt förberedelse, så man kan prata om det här som en egen idé. Vi kan se att det finns en ökning och en inspiration från USA, där det tyvärr har pågått under många år.

Publicerad 31 oktober 2023 klockan 17:24

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Lars-Åke ”Pinnen” Johansson tillsammans med nye ägaren Rickard Bädicker. Foto: Camilla Lagerman

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer

Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ägare från den 28 juni är Rickard Bädicker från Kumla, en maskiningenjör som brinner för bowling.
– Jag är ganska stolt över att ha blivit en ”Cobring”, skrattar Rickard.

11 juni 2024 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Tommy Allström har tagit sig an sitt största projekt någonsin. Foto: Jennie Einarsson

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt

Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB – Tommy Allström Byggproduktion – blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan även rikstäckande. Med stora logistikfastigheter har man tagit sig an en ny marknad under de senaste åren och omsätter idag otroliga 1,7 miljarder kronor om året.
– Jag är nog inte den som är rädd för att ta lite risker här och var, det kanske inte är alla som skulle ge sig på de här stora projekten, men för mig har det bara varit en välkommen utmaning, säger Tommy Allström.

10 juni 2024 klockan 14:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln

Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av ...

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten ...

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den ...

Daniel Ekström och Oliver Lindberg ligger inte på latsidan. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning

Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i Lindesberg. På sina 12 månader har duon hunnit med en hel del, allt från skumparty, Halloweenfest och quiz till studentfester och räkfrossor. Paret är dock inte nöjda där, med start fredagen den 7 juni öppnar man dörrarna till sin nya satsning som blir en förlängning av den befintliga verksamheten.
– Vi tänker att vi testar oss fram för att se vad folk gillar, säger Oliver.

31 maj 2024 klockan 15:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två generationer ICA-handlare: Kent Söderström och mamma Berit Söderström. Foto: Jennie Einarsson

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år

Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ordentligt kalas. Butiksbakad jordgubbstårta dukades fram och stämningen var på topp när gamla och nya kunder samlades för att delta i festligheterna.

31 maj 2024 klockan 14:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya ...
30 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan
Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till ...
24 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”
Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet under torsdagen att man lämnar samarbetet. - Jag har...
16 maj 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kalle Söderlund och Anders Persson, LPo, lämnar nu majoriteten. Foto: Camilla Lagerman

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i kras. Under torsdagseftermiddagen meddelade LPO att man avslutar samarbetet med de övriga partierna, och intar istället en vågmästarroll.
– Vi i partiet har sedan en tid tillbaka haft diskussioner angående en fortsättning i majoriteten, och efter diverse överläggningar har vi kommit fram till att vi kliver av, berättar Anders Persson, LPO.

16 maj 2024 klockan 16:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Feelgood-bandet 2 Blyga Läppar blir dragplåster under den första upplagan av Lindesberg Stadsfest. Foto: Pressbild

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett evenemang som man hoppas ska få stan att gunga rejält. Bakom initiativet står krögarduon Oliver Lindberg och Daniel Ekström samt bröderna Mats och Johan Eriksson på JME Music som nu har slagit sina kreativa huvuden ihop för att skapa en stadsfest värd namnet.
– Det ska vara något som får hela stan att leva, förklarar Oliver.

9 maj 2024 klockan 11:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev ...

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden bes...

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet

Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort ...

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”
Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort...
26 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-03-05

2024-03-05

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-28

2024-02-27

2024-02-21

2024-06-14 04:32