Johan Barvaeus och Jonas Trolle. Foto: Camilla Lagerman

Rotarymöte kastade ljus över samhällets mörka sida

Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in två för kvällen mycket speciella föreläsare. Bland åhörarna satt förutom Rotarys medlemmar, även medarbetare från polisen, Lindesbergs kommun samt skolan, för att lyssna till Johan Barvaeus, lokalpolisområdeschef för Lindesberg och Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE).

Ämnet för måndagens Rotarymöte var ett mycket allvarsamt sådant, där man bland annat berättade om våldsbejakande extremism, gängkriminalitet och skolattacker. Johan Barvaeus inledde eftermiddagens föreläsning med att berätta om kriser, hur de kan leda till utveckling, och hur man tillsammans kan arbeta förbyggande innan krisen drabbar.

– Jag kan konstatera att efter 28 år som polis har man varit med om en hel del omvälvande saker, som gjort att vi i grunden har fått förändra vårt mindset och vårt sätt att hantera de utmaningar som vi står inför, säger Johan.

Bland de händelser som Johan menar har omformat polisens arbetssätt fundamentalt nämner han som första punkt Stureplansmorden 1994 då tre unga män tömmer ett magasin rakt in i nattklubben Sturekompaniet, i syfte att skjuta dörrvakten som nekat dem tillträde. 4 människor dog och 20 skadades .

– För mig var det första gången som heder och avvisande fick en enorm effekt på samhället, berättar Johan.

Därefter vidrör han de oerhört tragiska polismorden i Malexander 1999, de våldsamma kravallerna i Göteborg 2001 och slutligen självmordsbombaren i Stockholm 2010, ett dåd som hade kunnat bli så otroligt mycket blodigare än det i slutändan blev.

– Det här blev återigen ett uppvaknande för svensk polis, något som visade sig väldigt bra 2017 på Drottninggatan. Då hade vi poliser som var mentalt förberedda på att göra skillnad, att ställa sig mellan en terrorist och medborgarna. Men vi har en del stora utmaningar framför oss, som påverkar säkerhetsläget i Sverige, bland annat Rysslands krig i Ukraina, koranbränningarna, LVU-kampanjen och konflikten i Israel, förklarar Johan.

Foto: Camilla Lagerman

Föreläsningens andra talare är Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE), som inleder med att prata om gängkriminaliteten och den våldsvåg som Sverige nu upplever. Bara hittills under 2023 har det inträffat 314 skjutningar som krävt 47 människoliv och skadat ytterligare 90 personer. Dessutom har 138 sprängningar genomförts, och därutöver 300 försök till sprängdåd.

– Det här är det allvarligaste problemet vi har i samhället just nu. Våldsbejakande extremism, risken för terror och förhöjt terrorhotnivå, det är ett problem och något vi måste förhålla oss till, men det här är det största problemet just nu, säger Trolle.

17 augusti höjdes höjdes terrorhotsnivån i Sverige från en 3 till en 4 på en 5-gradig skala, och Jonas förklarar bakgrunden till beslutet.

– I normala fall finns det ett konkret hot, här var det inte så, utan det var en massa olika samverkande händelser, som koranbränningar, LVU-kampanjer, uttalade hot mot Sverige utomlands och i landet som var bakgrunden till den höjda nivån, förklarar Jonas.

De tre största våldsbejakande miljöerna beskrivs vara den islamistiska, högerextrema samt den vänsterextrema, där de två förstnämnda är i majoritet. I dagsläget bedöms den största risken vara ensamagerande gärningspersoner som ofta radikaliseras online, och agerar på en uppfattad uppmaning från en organisation.

– De är de värsta, det är mycket bättre när de tillhör en organisation, då har man koll på folk. Den viktigaste arenan är den digitala, där man även gärna försöker påverka nästa generation, det vill säga ungdomar, via olika chattprogram och spel, berättar Jonas.

Jonas nämner även andra former av extremism, bland annat våldsbejakande djurrättsaktivism men även misogyni (kvinnohat) som även den till stor del är en onlinekultur, driven av incels.

– Vi har människor i världen och i landet som är beredda att kullkasta vår demokratiskt beslutade samhällsordning, och använda våld eller andra påtryckningsmetoder. Man får vara extremist, man får tycka saker, men man får inte ta till våld, berättar Jonas Trolle.

När det gäller skolsäkerheten och arbetet med att minska risken för skolattacker i Sverige, berättar Jonas att man arbetat fram ett förslag som beslutande politiker ska ta ställning till.

– Vi har en skolsäkerhetsutredning som har pågått sedan förra sommaren, och jag är chef för den utredningen. Bland våra förslag finns att det ska finnas möjlighet att kunna genomföra lättare former av visitation, anmälningsskyldighet för skolpersonal när det gäller vissa typer av brott, samt att stärka upp för att skolan ska vara stängd för obehöriga, berättar Jonas och avslutar:

– Vi har haft skoldåd i Sverige sedan 1961, i Trollhättan 2015 var det en attack, och vi hade även några mycket uppmärksammade dåd under 2021-2022. Det här är en form av våldsbejakande extremism menar vi, och det är så pass förekommande på förberedelse- och försöksstadiet, framförallt förberedelse, så man kan prata om det här som en egen idé. Vi kan se att det finns en ökning och en inspiration från USA, där det tyvärr har pågått under många år.

Publicerad 31 oktober 2023 klockan 17:24

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons
Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott

Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på ...

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik

Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar ...

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer

För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.

24 november 2023 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.

22 november 2023 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider
I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte att sprida extra glädje i jultider. Målet är...
21 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd
Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya Snickerifabriken stod på spel. Trots den korta tä...
21 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler ...
20 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar

Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.

16 november 2023 klockan 12:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi. Foto: Linde energi.

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.

15 november 2023 klockan 14:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten...

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ljusmanifestation den kommande helgen för att uppmana till fred och hedra de rasande krigens offer.
– Förra helgen så hedrade vi våra nära och kära genom att tända ljus på kyrkogårdarna och nu vill vi tända ljus i Flugparken för de som lider på båda sidor i konflikten Mellanöstern och folket i Ukraina, förklarar Bengt Storbacka (S), oppositionsråd.

9 november 2023 klockan 11:26 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. ...

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt ...

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande

Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där ...

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran

INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna ...

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa

I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av ...

Foto: Pressbild

Martin Almgren släpper ny låt efter pappans bortgång: ”Blev mitt andningshål”

Vid midnatt släpper Martin Almgren sin senaste singel ”Days with you”, en låt som kom att bli en form av sorgebearbetning för Martin, vars pappa gick bort i somras efter en kort tids sjukdom.
– Jag har verkligen fått släppa ut vad jag känner, det har jag mycket lättare för att göra genom musiken än när jag ska prata, så det blev mitt andningshål, berättar Martin för LindeNytt.

26 oktober 2023 klockan 18:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter succén – nu blir Hälsomässan ännu större
Efter succépremiären för Hälsomässan i januari i år, som lockade flera hundra besökare, är man redan nu i startgroparna inför nästa mässa...
25 oktober 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Rotary överraskade idrottsförening med välkommet tillskott
Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av Ali Jamal Yassin, ordförande i den nystartade idrottsföreningen Bergslagens IF, som berättade...
23 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fonus förbereder för årets ljuständning: ”Varmt i hjärtat”
För femte året i rad hjälper Fonus i Lindesberg anhöriga att tända ljus vid deras nära och käras gravar inför Alla helgons dag. Intresset för...
18 oktober 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-11

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

2023-10-06

2023-10-04

2023-09-29

2023-09-28

2023-09-28

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-02 16:11