Upplyst tisdagkväll, när Rotary tände 500 marschaller i Lindesberg. Foto: Sven Carlsson
Rotarys marschaller gör det möjligt att poliovaccinera 6000 barn
Över 500 marschaller lyste upp vägen till året julkonsert i Lindeskolan – och det gav över 11.000 kronor bidrag till PolioPlus som är ett globalt Rotary-program för att utrota polio.
Lindesbergs Rotaryklubb lyste upp Strandpromenaden och vägen till Lindeskolans aula med marschaller när stadens körer – Manskören Harmoni, Damkören Akvileja och Andra Ord – tillsammans med Linde Symphonic Band sjöng in julen i tisdags kväll.
Anders Svensson. Foto: Sven Carlsson
”Det blev ett mycket lyckat resultat av årets marschallförsäljning”, meddelar Anders Svensson som är ansvarig för projektet inom Lindesbergs Rotaryklubb: ”Försäljningen av marschaller har gett drygt 11.000 kronor – och med bidrag från Bill & Melinda Gates Foundation blir det totalt 33.000 kronor som räcker till att vaccinera över 6000 barn någonstans i världen”.
Foto: Sven Carlsson
Elever på Lindeskolan hjälpte Lindesbergs Rotaryklubb att tända över 500 marschaller innan den stora julkonserten – från Strandpromenaden till Lindeskolans aula.
Kan räcka till 6.000 poliovaccinationer
Försäljningen av marschaller till julkonserten hjälper Rotary att hjälpa PolioPlus – ett globala Rotary-projekt för att utrota polio i världen. Polio kan inte botas, men kan utrotas. Ett fåtal fall har konstaterats i år men vaccinationen måste fortsätta i tre år efter senast konstaterade fall. Slutar vi vaccinera nu så kommer världen att ha minst 200.000 poliofall om tio år och spridda över hela världen.
Lindesbergs Rotaryklubb har fått 500 marschaller av Hemköp och ICA Supermarket i Lindesberg. Försäljningen av dessa gav drygt 11.000 kr som Lindesbergs Rotaryklubb skänker till Rotarys arbete att utrota polion. Bill & Melinda Gates Foundation gillar Rotarys stora hjälpinsats och tredubblar den summan – alltså totalt 33.000 kr som räcker till att vaccinera mer än 6.000 barn någonstans i världen.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager, där en lurvig och vilsen katt numera huserar. Den är dock väldigt skygg, och man har nu tagit hjälp av föreningen Hemlösa Tassar i hopp om att kunna återförena missen med sina ägare.
– Den är väldigt, väldigt rädd och har många ställen att gömma sig på, säger Maria Sundh.
Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya föreskrifterna gäller bland annat inomhuslokaler för gym, idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser, där man nu inför ett maxantal för besökare.
Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby och sitt bilintresse till sitt arbete. För bara några dagar sedan slog hon upp de nyinsatta garageportarna till sin helt egna bilvårdsfirma.
– Andra tjejer kanske gillar diamanter, men jag föredrar en ren bil, skrattar Elin.
Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara ...
Elon slog upp portarna till den nya butiken
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man ...
Fem får dela på Energiklappen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in ...
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strömavbrott genom åren. Arbetet beräknas vara färdigt under sommaren 2021 och kostnaden landar på strax över fem miljoner kronor. Detta uppger Linde energi i ett pressmeddelande.
Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.
LindeGastro, som startade mitt under pandemin, har jobbat hårt för att finna nya lösningar i en tid som inte liknar någon annan. Under onsdagen hade de premiär för sin drive-in utanför Lindesberg arena, och under torsdagens något blåsigare lunchväder visade man att inte ens det kan stoppa dem.
Vem tycker du skall få en ”energiklapp” i jul?
Linde energi instiftar nu Energiklappen som är tänkt att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt. Nu vänder sig energibolaget direkt ...
Linde energi inför sponsringsfönster
PRESSMEDDELANDE: Linde energi brinner för ett levande Bergslagen och vill med sin lokala sponsring bidra till att alla ska kunna uppfylla sina drö...