I lördags stod Galleri Vilan – Konst för hem & trädgård, klar för intresserade att komma förbi för ett besök. Det är Mattias Rudenvall som har startat igång och driver verksamheten, och förutom sina egna fotograferade alster, hjälper också hans fru Rosemarie att fylla ut galleriet med sina konstverk.
I Sällinge, mittemot den före detta tågstationen, bor det konstnärliga paret Mattias och Rosemarie Rudenvall med två döttrar. I mars flyttade dem dit då Mattias fick ta över sitt barndomshem och tanken om ett eget galleri på gården kunde äntligen komma att bli verklighet. Paret har sedan tidigare ställt ut sina alster på både julmarknaden på Frövifors och under Vinterspår, och när Mattias insåg att det fanns fler än mamma och pappa som tyckte att hans fotografier var vackra nog att pryda någons vägg, fanns sporren att fortsätta.
– Det är ju absolut en kick för självförtroendet att någon är beredd att hänga den här tavlan hemma hos sig, säger Mattias leende vars fotointresse fick fart för 20 år sedan.
Så Mattias skred till verket och under den gångna helgen hade Galleri Vilan i Sällinge premiäröppning. I den mysiga lilla byggnaden fyller Mattias naturnära fotografier delar av väggarna, tillsammans med Rosemaries inramade foton och målningar. Därtill finns även chokladtryffel, prydnadssaker såsom änglar, ljusstakar och dekorerade ljus, samt presentartiklar och teer. Utanför boden finns konst för trädgården, som kanske inte finns på andra konstgallerier.
– Rosemarie är ju väldigt bred i sitt konstnärliga, medan jag kör med fotografering, säger Mattias och tillägger:
– Vi vill inte heller att det ska bli någon massproduktion, så vi har bestämt att vi inte säljer mer än tio upplagor av varje. Den här med bron i Lindesberg, till exempel, den tror jag är uppe i åtta stycken, så nu kan jag snart inte sälja fler av den. Så då blir man ju motiverad att komma ut och fotografera. Men det är klart, under åren har ju intresset gått uppochner och ibland har kameran nästan legat på hyllan.
Men oavsett vilken hylla Mattias haft kameran på har den varit nära tillhands för de många ögonblicksbilder han fångat, däribland på en nyfiken räv och solstrålar som smugit sig in bland grenar och genererat det perfekta ljuset.
Mattias är för många ett bekant ansikte, om inte från nuvarande Audio Video, där han från och till jobbat de senaste femton åren och även arbetar nu sedan tre år tillbaka, kanske man förr sprungit på honom i butiken i Vedevåg, ”Handlarn”, som han och Rosemarie startade upp 2010.
– Jag har alltid varit intresserad av försäljning och kundmöten, så det växer ihop med mitt egna intresse. Galleri Vilan växte inte fram för att vara vinstdrivande i första hand, utan som en kombination av vår hobby och träffa människor som uppskattar konst i alla former!, berättar Mattias.
– Galleri Vilan kommer också ha andra utställare och konstnärer, för att locka besökare och få konsten levande på landsbygden.
Galleri Vilan planeras att vara öppet på söndagarna mellan klockan 11-15, med undantag för helgen 21-22 november då Frövifors håller sin julmarknad. Men under Vinterspår kommer Rudenvall för första gången ställa ut på hemmaplan. HÄR! kan du läsa mer.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.