Politisk enighet och ett aktivt deltagande från näringsliv och organisationer ska skapa grunden för positiv utveckling av Lindesberg som tätort och kommun.- Alla av oss verkande i kommunen inser ju vikten av att kommunen måste gå vidare. Vi måste gå i takt. Vi måste få saker att hända. Vi måste alla ha Lindesbergs bästa för våra ögon, säger Sture Åtterås, representant för industrin i kommunens referensgrupp.
Under tisdagen samlade kommunen till presskonferens där man tillsammans med representanter från näringslivet presenterade ett åtgärdsprogram som man har förhoppningar om ska leda till en positiv utveckling för Lindesberg som tätort och kommun.
Utgångspunkten för åtgärderna är Utvecklingsprogram 2012 – 2015 som fastställdes av kommunstyrelsen i december förra året. Och alla inblandande politiska partier, näringsliv och organisationer är överens om att målet måste vara inflyttning, etablering av nya företag och ökad handel.
Målen och behovet av förändring är ju inget nytt. Det nya och som skapar styrkan i möjligheterna att lyckas är de gemensamma ansträngningar man nu visar upp mellan de inblandade intressegrupperna. Näringslivet har aktivt deltagit i arbetet med att ta fram Utvecklingsprogram 2012 – 2015 och här kommer det nära samarbetet fortsätta. Tanken är att styrande politiker och näringslivsrepresentanter ska träffas en gång i månaden för att diskutera vidare om aktiva insatser som ska driva på och sätta fart på nödvändiga utvecklingsprocesser.
– Ett arbete för en positiv utveckling av Lindesberg är inte partiskiljande. Vi måste gemensamt ta ansvar för att röja hinder, administrativa och praktiska, betonar Pär-Ove Lindqvist (M).
Anders Ceder (S) menar att det viktigaste just nu är att bostadsbyggandet kommer igång. Och för det krävs att man ligger före med detaljplaneringen. Kommunen har därför skjutit till extra pengar och gett BMB uppdraget att snabba på med att ta fram detaljplaner för prioriterade områden.
– Vi tappar skattekraft om vi inte kan erbjuda tomter i attraktiva delar av kommunen, säger Ceder.
Åtgärdsprogram punkt för punkt
- Klart med bygglov för 25 lägenheter, men där är Strandskolan stoppat tills vidare. I Frövi är plan klar och ny plan för Ålkilsplan är under arbete.
- Mark i Vibyn i Frövi är inköpt från KorsnäsBillerud och byggnation kan påbörjas under 2014.
- Trafikutredning om nytt resecentrum i Lindesberg har påbörjats. Frågan om på vilken sida av järnvägen Resecentrum ska placeras är en viktig del av beslutet.
- Plan över infarten till Lindesberg via Fotbollsgatan håller på att tas fram. Rondell vid riksväg 50 är en del av planeringen.
- Säker buss- och trafikplats invid rondellen i Guldsmedshyttan utreds.
- Arbetet med Lokala utvecklingsplaner är klart.
- Företagsbesök för politiker har påbörjats och kan snabbas på nu när man hittat ett system för hur de ska genomföras.
- Beslut om en befintlig stadsnära camping är nära. Exakt område inte beslutat men ett förslag är att använda grönytorna väster om Lindeskolan och Arenan.
- Utredning pågår om hur Lindesbergs centrum ska se ut. Läs vidare tidigare artikel.
- Ny brandstation kommer att byggas på grönytan mellan Meritor och Helix. Byggstart 2014. Huvudspåret för den gamla är att riva och bygga bostäder.
- 100 parkeringsplatser utefter Banvägen är klara. Asfaltering sker när nya pengar finns.
- Bergslagens Sparbank har tagit initiativ till bildandet av ett riskkapitalbolag. Kommunen skulle kunna vara en av delägarna tillsammans med övriga kommuner inom bankens verksamhetsområde. Bolaget ska kunna medverka vid finansiering av nyföretagande och utveckling av småföretag.
- Skyltning vid Fritidsbyn över Norra Industriområdet är på plats.
- Arbetet med detaljplaner för Sörlunda och Lindesby har påbörjats.
- Åtgärder för en resultatförbättring inom skolan har påbörjats och ett samarbete mellan skola och näringsliv pågår. Per Egeryd betonar vikten av ett kontinuerligt samarbete mellan skolan och näringslivet för att nå utveckling i framtiden.
– Styrkan i ett utvecklingsarbete är att många intressenter samarbetar och att man pratar sig samman för att hitta en gemensam syn, understryker Anders Ceder. Och nämner vidare kommunen, näringslivet, Uppdrag Lindesberg, Linde City och Upplev Lindesberg som några av de intressenter som aktivt kan delta i och medverka till en positiv utveckling och framtid för Lindesberg.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.