Politisk enighet och ett aktivt deltagande från näringsliv och organisationer ska skapa grunden för positiv utveckling av Lindesberg som tätort och kommun.- Alla av oss verkande i kommunen inser ju vikten av att kommunen måste gå vidare. Vi måste gå i takt. Vi måste få saker att hända. Vi måste alla ha Lindesbergs bästa för våra ögon, säger Sture Åtterås, representant för industrin i kommunens referensgrupp.
Under tisdagen samlade kommunen till presskonferens där man tillsammans med representanter från näringslivet presenterade ett åtgärdsprogram som man har förhoppningar om ska leda till en positiv utveckling för Lindesberg som tätort och kommun.
Utgångspunkten för åtgärderna är Utvecklingsprogram 2012 – 2015 som fastställdes av kommunstyrelsen i december förra året. Och alla inblandande politiska partier, näringsliv och organisationer är överens om att målet måste vara inflyttning, etablering av nya företag och ökad handel.
Målen och behovet av förändring är ju inget nytt. Det nya och som skapar styrkan i möjligheterna att lyckas är de gemensamma ansträngningar man nu visar upp mellan de inblandade intressegrupperna. Näringslivet har aktivt deltagit i arbetet med att ta fram Utvecklingsprogram 2012 – 2015 och här kommer det nära samarbetet fortsätta. Tanken är att styrande politiker och näringslivsrepresentanter ska träffas en gång i månaden för att diskutera vidare om aktiva insatser som ska driva på och sätta fart på nödvändiga utvecklingsprocesser.
– Ett arbete för en positiv utveckling av Lindesberg är inte partiskiljande. Vi måste gemensamt ta ansvar för att röja hinder, administrativa och praktiska, betonar Pär-Ove Lindqvist (M).
Anders Ceder (S) menar att det viktigaste just nu är att bostadsbyggandet kommer igång. Och för det krävs att man ligger före med detaljplaneringen. Kommunen har därför skjutit till extra pengar och gett BMB uppdraget att snabba på med att ta fram detaljplaner för prioriterade områden.
– Vi tappar skattekraft om vi inte kan erbjuda tomter i attraktiva delar av kommunen, säger Ceder.
Åtgärdsprogram punkt för punkt
- Klart med bygglov för 25 lägenheter, men där är Strandskolan stoppat tills vidare. I Frövi är plan klar och ny plan för Ålkilsplan är under arbete.
- Mark i Vibyn i Frövi är inköpt från KorsnäsBillerud och byggnation kan påbörjas under 2014.
- Trafikutredning om nytt resecentrum i Lindesberg har påbörjats. Frågan om på vilken sida av järnvägen Resecentrum ska placeras är en viktig del av beslutet.
- Plan över infarten till Lindesberg via Fotbollsgatan håller på att tas fram. Rondell vid riksväg 50 är en del av planeringen.
- Säker buss- och trafikplats invid rondellen i Guldsmedshyttan utreds.
- Arbetet med Lokala utvecklingsplaner är klart.
- Företagsbesök för politiker har påbörjats och kan snabbas på nu när man hittat ett system för hur de ska genomföras.
- Beslut om en befintlig stadsnära camping är nära. Exakt område inte beslutat men ett förslag är att använda grönytorna väster om Lindeskolan och Arenan.
- Utredning pågår om hur Lindesbergs centrum ska se ut. Läs vidare tidigare artikel.
- Ny brandstation kommer att byggas på grönytan mellan Meritor och Helix. Byggstart 2014. Huvudspåret för den gamla är att riva och bygga bostäder.
- 100 parkeringsplatser utefter Banvägen är klara. Asfaltering sker när nya pengar finns.
- Bergslagens Sparbank har tagit initiativ till bildandet av ett riskkapitalbolag. Kommunen skulle kunna vara en av delägarna tillsammans med övriga kommuner inom bankens verksamhetsområde. Bolaget ska kunna medverka vid finansiering av nyföretagande och utveckling av småföretag.
- Skyltning vid Fritidsbyn över Norra Industriområdet är på plats.
- Arbetet med detaljplaner för Sörlunda och Lindesby har påbörjats.
- Åtgärder för en resultatförbättring inom skolan har påbörjats och ett samarbete mellan skola och näringsliv pågår. Per Egeryd betonar vikten av ett kontinuerligt samarbete mellan skolan och näringslivet för att nå utveckling i framtiden.
– Styrkan i ett utvecklingsarbete är att många intressenter samarbetar och att man pratar sig samman för att hitta en gemensam syn, understryker Anders Ceder. Och nämner vidare kommunen, näringslivet, Uppdrag Lindesberg, Linde City och Upplev Lindesberg som några av de intressenter som aktivt kan delta i och medverka till en positiv utveckling och framtid för Lindesberg.
Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.