Samuel Karlsson, 60 år idag, är entreprenören som älskar sin hembygd och sitt arbete. Från att ha börjat med en Folkvagnsbubbla som såldes 1971 för 300 kronor har han idag 25 procent av nybilsmarknaden i Lindesberg. Därutöver äger Samuel Karlsson 75 fastigheter och är hyresvärd för 300 hyresgäster i kommunen. Och nu är det dags för nya utvecklingsplaner.- Så snart vi får bygglovsbesked stoppar vi spaden i marken och bygger ut bilhallen med 1000 kvm, säger Samuel Karlsson. Det blir mer plats för att ställa ut bilar men också bättre personalutrymmen.
Samuel Karlsson är en lågmäld person som inte vill synas i media i onödan. Istället är det framgångarna i hans ständigt växande företag som får ta plats i nyhetsarkiven. För efter 43 år har Samuel Karlssons Bil och Fastigheter blivit ett stort och uppskattat företag i Lindesberg som väldigt många lindebor har en relation till.
– Det roligaste med jobbet är alla kundkontakter, berättar Samuel Karlsson. Det har hänt mer än en gång att jag har följt flera generationer i en familj och sålt och servat deras bilar. Det känns bra.
Allt började 1971 då unge Samuel Karlsson, som vid denna tid arbetade på Meritor, köpte en Folkvagnsbubbla som han reparerade och fixade till. Den sålde han för 300 kronor och gjorde en liten vinst. Intresset för bilaffärer var då väckt och 1978 bildade Samuel Karlsson sitt bolag och började anställa folk. Idag står Samuel Karlsson Bil AB , som säljer KIA, för 25 procent av nybilsmarknaden i Linde. En siffra som ska bli högre.
– Jag förväntar mig att KIA kommer få en starkare position i framtiden, säger Samuel Karlsson. Vi kan erbjuda sju års nybilsgaranti och detta gör att marknadsandelen växer stadigt.
I början av 1980-talet började Samuel Karlsson intressera sig för hyresfastigheter vid sidan om bilaffärerna. Nu äger han 75 fastigheter och har 300 hyresgäster. Även här pågår utveckling då exempelvis tomma, outhyrda, butikslokaler i Lindesbergs byggs om till nya lägenheter. Inflyttningen har redan börjat.
– Vi har lång kö till våra lägenheter, förklarar Samuel Karlsson. Bostadsbristen gör att det lönar sig att transformera lokaler på detta vis. Men i förlängningen är jag lite bekymrad över att butikslokaler försvinner i Lindesberg. En utvecklad handel behövs hos oss.
– Lindesberg är min hembygd som jag älskar. Jag är glad över allt positivt som hänt de sista tio åren med bra vägar, Arenabygget och den fina anda som folk har här.
60-åriga Samuel Karlsson har aldrig lämnat det Lindesberg han föddes och växte upp i under enkla förhållanden. Han bor nu på landet tillsammans med sin sambo. På fritiden försöker han få tid till att jaga på sina egna marker. Fast det händer inte så ofta som han skulle önska.
– I över 40 år har jag arbetat sex dagar i veckan, säger Samuel Karlsson. Jobbet är en livsstil och jag har så väldigt roligt. Den dag jag slår i kull hoppas jag att arbetsinsatsen bidragit till Lindesberg till exempel genom bättre boendemiljö eller till gamla bilägare som minns bra affärer.
Samuel Karlsson Bil på nätet
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.
Vanligtvis är gjuteriet Baettr i Guldsmedshyttan en stängd anläggning omgärdat av höga stängsel, men i lördags öppnade man upp grindarna för allmänheten som fick en spännande dag på industriområdet. Till härliga toner av Guldsmedshyttans Musikkår bjöds det på fika, tipspromenad, fiskdamm och kanske det mest uppskattade av besökarna – en spektakulär uppvisning av gjutning.
– Det är många som bor här i området och passerar på vägen där man ser bara grindarna, man ser inte verksamheten som finns här bakom så idag vill vi visa upp vad vi gör, förklarar Torbjörn Lanz, VD för Baettr.
I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors pappersbruksmuseum. Under en stämningsfull ceremoni på museet mottog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt gjutjärnsplaketten.
– Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför, sade Mikael Tiderman.
Tiden för överklagan gällande bevarandet av Michelsonska huset i centrala Lindesberg gick ut i början av augusti, och enligt Victoria Holmgren press- och kriskommunikatör på Länsstyrelsen Örebro har ingen sådan inkommit. Därmed har Länsstyrelsens beslut om att häva rivningslovet från Bygg- och miljönämnden vunnit laga kraft och huset får stå kvar. Nu ställer Lindesbergs Hembygdsförening krav på kommunen att bland annat avkräva fastighetsägaren en renoveringsplan innan årets slut.
– Vi tycker också att politikerna är medskyldiga till det här, därför att man borde ha ingripit betydligt tidigare för att stoppa förfallet av framförallt Michelsonska huset, säger föreningens ordförande Göran Karlsson.
Efter en sommar som dominerats av svalt och ostadigt väder så sammanfattas säsongen ändå som lyckad för turistbåten.
– Det har varit en bra sommar med mycket turister vilket är jättekul. Regnet har inte spelat så stor roll för oss, det är ju tak på båten så folk åker med ändå, förklarar Agnetha Johnsson, ordförande för Lindesbergs Turistbåtförening som äger M/S Råsvalen.