Små kommuner behöver stå på tå och engagera sig för att ta del av de tillväxtresurser som Regionförbundet Örebro arbetar med. Det var ett av budskapen som utvecklingsledare Cecilia Sundin framförde vid dagens Rotarylunch i Lindesberg. Förbundet har till uppdrag att arbeta för en hållbar tillväxt i hela länet och satsar bland annat på att stödja innovationer och entreprenörskap.
I våras presenterades en rapport som beskrev näringslivsklimatet i Örebro län. Där kunde konstateras att de flesta kommuner i länet har en bra position även om de små kommunerna är sårbara i sin näringsstruktur. Vid dagens Rotarylunch beskrev Cecilia Sundin hur Regionförbundet, som består av kommunerna och landstinget, arbetar med att stödja kommunerna och näringslivet för att kunna få en större tillväxt.
– Näringslivet står inte ensam på en öde ö, menar Cecilia Sundin. För att en kommun ska vara intressant för företagsetableringar behövs lediga bostäder och platsen ska vara attraktiv ur besökssynpunkt.
Regionförbundet har i uppdrag av regeringen att verka för hållbar tillväxt. De övergripande målen sätts av EU men varje region gör egna handlingsplaner utefter de lokala förutsättningarna. I östra Mellansverige finns det mycket resurser att hämta i projektmedel för både enskilda entreprenörer men också för engagerade kommuner. EU har i år skickat med 600 miljoner kronor som smörjmedel för nya innovationer och entreprenörskap.
– Genom att också bli bättre på att samverka med andra regioner och näringskluster kan vi optimera företagens utvecklingsmöjligheter, menar Cecilia Sundin. Just nu har vi exempelvis inlett samverkan med Östergötlands region och Linköpings universitet.
Från och med 2015 kommer Landstinget och Regionförbundet att slås samman i Region Örebro. De regionala tillväxtfrågorna kommer att, i den nya organisationen, få en egen politisk nämnd och den regionala utvecklingsplanen ska omprövas. Syftet med regionbildningen är att samla kompetenser och resurser och därigenom skapa en starkare politisk organisation, med ett bredare och tydligare ansvar för regionens utveckling och tillväxt.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.
Efter att cirkulärbutiken i Nya Snickerifabriken fått en kanonstart breddar ägarduon Rebecca Persson och Matilda Persson nu verksamheten till glädje för alla matälskare. Man gör nämligen en satsning på att lyfta fram det lokala mathantverket med en matmarknad på övervåningen – Pop-up en trappa upp.
– Vi har pratat om att göra det här ända sedan vi öppnade i oktober eftersom vi båda tycker det är intressant, det finns så mycket producenter i vårt område, förklarar de när LindeNytt kommer på besök.
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla både sig själva och sina affärsidéer, samtidigt som man får ett startkapital av banken.
Under den senaste tiden har det rapporterats om höga vattenflöden i sjöar och vattendrag i vårt område, men nu kommer äntligen glädjande besked från det lokala energibolaget. I ett pressmeddelande skriver Linde Energi att ”kulmen är nådd” och riktar ett stort tack till såväl boende i området som egen personal som bidragit till att det inte uppstått några större incidenter.
– Läget är under kontroll, nivåer och flöden har kulminerat i Lindessjön och Väringen hälsar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.
På fredagen samlades den nya styrande majoriteten i Lindesbergs kommun för att gemensamt underteckna deras politiska plattform som ska utgöra grundstommen för det politiska arbetet under mandatperioden.
– Viljeinriktningen i plattformen speglar vår gemensamma politik, den bygger på ordning och reda, trygghet, likvärdighet och demokrati, säger kommunstyrelsens nye ordförande Tomas Klockars (M).
Efter 11 år som vd för det kommunägda energibolaget Linde energi lämnar Jens Isemo sin post vid kommande halvårsskifte, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
– Det här är det roligaste jobb jag haft i mitt yrkesliv men nu är det dags för ett nytt kapitel i mitt yrkesliv. Jag har passerat 60 år och nu vill jag frigöra tid för andra spännande uppdrag, säger Isemo.
Lördagen den 13 maj är det dags för 2023 års upplaga av den omåttligt populära folkfesten Vårmönstringen, där tusentals bilentusiaster vallfärdar till Lindesberg för att beundra fina bilar och cruisa längs stadens gator. Nästa år blir tillställningen extra festlig, då JME Music tillsammans med Kajsa & Pinnens bowling, arrangerar en stor utomhusfestival med öltält, mat och livemusik.
– Vi ser fram emot det och det känns roligt med ett lokalt samarbete, vi tror på att hjälpas åt istället för att stå ensam, säger Johan Eriksson på JME Music.