Bygget av ishallen skapade tidningsrubriker.

”Simishallen” blev Lindehov efter rekordinsamling

Det hade inte blivit någon ishall om inte så många människor lagt ner så mycket tid. Inte bara på bygget utan också för att få pengar till Lindehov. Innan bygget kunde börja gällde det att samla in 250 000 kr som en grundplåt.

Diskussionerna om en ishall hade förts länge i Lindlöven. Uterinken anlades redan 1962 – den första konstfrusna rinken i distriktet. Det började byggas ishallar runt om i landet. När sedan Guldsmedshyttan byggt Råsshallen blev ishallsfrågan än mer angelägen i centralorten Lindesberg. Redan 1980 hade man satt av pengar för att byta kylsystem på den konstfrusna utomhusrinken så att den skulle fungera med en överbyggnad.

Men idén från början var en kombinerad sim- och ishall på Stadsskogsvallen. Överskottsvärme från kylaggregaten skulle värma simmarnas vatten. Lindlöven och Lindesbergs Simsällskap inledde ett samarbete hösten 1982.  En allians – ALS, Alliansen för Lindesbergs Simhall –  bildades för ”simishallen” som redan våren 1983 visades som modell på Bergslagsmässan. Men ett halvår senare tvärdog projektet, när kommunen sade att man inte tänkte bygga någon ishall utan bara spara ihop till en simhall under ett antal år.
Efter alla turer – ibland med högt tonläge – så gav till slut Lindlöven upp och Per Karlsson i U-sektionen sade i maj 1984 att föreningen i egen regi skulle se till att en ishall var på plats i september 1985.

Bantad borgen
Lindlövens IF började på en gång att räkna på vad en ishall skulle kosta och prislappen blev 2,5 miljoner kr. Föreningen står för 750 000 kr – en halv miljon i eget arbete och 250 000 kr skulle samlas in. Insamlingen startade i maj 1984 och knappt ett år senare var man uppe i 140 000kr. Ordförande P G Petterson trodde att klubben skulle klara det. Kontrakt skrevs med STT Svensk Träbyggnadsteknik som skulle leverera stommen och kommunen gick i borgen med 1,5 milj. kr.
Det var runt 300 000 kr mindre än vad som behövdes och det ledde till oro, skriverier och politiska debatter. När fullmäktige röstade 27 för och 23 emot det lägre borgensbeloppet, så gick luften ur i föreningen – för ett tag. ”Hallbygget är allvarligt hotat”, sade Lindlövens ordförande PG Pettersson. Medan politikerna beskylldes för bypolitik, varnade andra för föreningsbyggda ishallar. Till slut ställde Volvo Komponenter upp med 300 000 kr som bidrag resp lån och bygget kunde börja. Fredag den 19 april 1985 tog fritidschefen och föreningsordföranden tillsammans det första gemensamma spadtaget.

Lindesbergarna skänkte pengar
När insamlingen satte igång låg ribban högt – så många hushåll som möjligt skulle få påhälsning. Supportrar gick runt och fick folk att lova ge ett bidrag varje vecka. De stora insamlarna var Lennart Tapper och Hans Olov Haraldzon som gjorde ett fantastsikt arbete. Målet för insamlingen var 250 000 kr. Men insamlingen nådde inte målet – det blev 227 359 kr inför den första säsongen med den nya ishallen och klubben fick skjuta till drygt 18 000 kr för att klara budgeten. En ekonomisk ansträngning när man hade kostnader på närmare en halv miljon för de 156 spelare som då använde hallen. Nu gällde det att hyra ut hallen – såväl vinter som sommar – och sälja lotter. Supporterklubben sålde lotter för 75 kr i ”Isoleringslotteriet” för att isolera Lindehov. Sommaren 1986 isolerades Lindehov och publiken, som man hoppades skulle bli större, kunde stå varmt första hemmamatchen 1986.

Ett annat sätt att få in pengar var att hyra ut ishallen och ganska omedelbart hölls en sport- och fritidsmässa och LO-sektionen ordnade utställningen ”Lindesberg en produktiv bygd” som drog in pengar. Danserna kom igång snabbt. På valborgsmässoafton 1986 kunde danshugade ta sig ”en svängom på hockeyrinken”. D.v.s. det var ”mogendans” till Zeerix orkester.

Gert Rydelius var med i bygget av ishallen. Han satt i styrelsen för Lindlöven – ett tag som ordförande – och var med och arrangerade danser på Lindehov.
– Vi hade dansgolv av billigaste material – plywood-  som vi tejpade ihop. I början gav danserna pengar och ibland kunde det bli ett rejält netto – nåt år runt 50 000 kr berättar han. Som mest kunde det bli 13 – 14 danser under en säsong och det höll på fem, sex år, säger han. Och det var nåt år då det knappt gick ihop.

Bygget fortsatte
För att hålla nere kostnaderna och sprida dem över flera år, så fortsatte byggarbeten flera år efter det att de första skären tagits i mitten av september och hallen invigts officiellt den 29 december 1985. Först hade man en kiosk utomhus, men under hösten 1985 byggdes Maxim – inomhuskafeterian för 75 personer som var klar till invigningen.  Ett sextiotal företag hade varit med och förverkligat Café Maxim som kunde hålla öppet tack vare de hundratalet föräldrar i Lindlövens Föräldraförening som bildades redan 1979.

En period pågick det spikande uppe på taket, samtidigt som det åktes skridskor på rinken under. Den första tiden var läktaren provisorisk, men1989 byggdes den permanenta samtidigt som man satte panel på väggarna..
-Jag minns hur vi några år efter invigningen byggde en ny läktare – långa plankor lackades nere vid fabriksbyggnaden på Banvägen, där återvinningen nu ligger, och fraktades på släp efter traktorer upp till ishallen, berättar Anders Klack, som då spelade i Lindlöven och som är son till Göran Klack, en av de absolut mest drivande i ishallsbygget.
Under 1992 byggdes ett nytt materialförråd under läktaren. Alla lag fick egna materialbodar. Fem år senare byggdes ett styrketräningsrum.

Publicerad 24 november 2015 klockan 15:19

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman

Efter ett guldkantat yrkesliv har Jerrys passion för hantverk fortsatt hemma i villan

Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.

30 juni 2025 klockan 16:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons



Tormek bjuder på en sommarutställning utöver det vanliga. Foto: Jennie Einarsson

Internationella träkonstnärer ställer ut hos Tormek

Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.

30 juni 2025 klockan 09:23 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Mobilbutik i Marieberg Galleria öppnar filial i Lindesberg

Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när...

Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar

För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ...

Bergslagens Snabbaste vrålar in sommaren: ”Väldigt efterlängtat”

Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Arenarestaurangen begärs i konkurs: ”Med stor sorg”

Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.

26 juni 2025 klockan 13:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 lvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson

Gåvoboden utan lokal – öppnar tillfälligt i en trädgård

Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.

24 juni 2025 klockan 09:28 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dåligt väder sätter käppar i hjulen för Trollrallyt
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock f...
3 juni 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Wajihs gåva till studenterna – ett riktigt klipp: ”Blir så himla glada”
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, ...
30 maj 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade till nyfikenhet och skratt
Under en klarblå himmel och strålande sol flockades nyfikna besökare till årets upplaga av Hyrmaskinsdagen under onsdagen. Flera leverantörer ...
28 maj 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mahmut Cakir firar 20-årsjubileum som ägare av Pizzeria Milano. Foto: Camilla Lagerman

Pizzeria Milano firar storslaget jubileum med party

I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.

23 maj 2025 klockan 15:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elin Olofsson söker ny lokal till Gåvoboden i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Nu flyttar Gåvoboden – men saknar lokal att flytta till

I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.

23 maj 2025 klockan 13:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Kommunen presenterade sin nya framtidsvision: ”Med ett jäklar anamma”

Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att ...

Lindesberg i den absoluta botten när företagare sagt sitt

I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att ...

LindeDagen skjuts fram på grund av dåligt väder

En illavarslande väderprognos som spår stora regnmängder och låga temperaturer har fått Lindesbergs ...

Mikael Kihlberg blir ny VD för FALAB/LIBO. Foto: Camilla Lagerman

Han blir ny VD för FALAB/LIBO: ”Nu börjar ett nytt kapitel”

I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.

13 maj 2025 klockan 14:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Bildspel: Vårfesten blev en stor succé

Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The ...

bildspel Folkfest när Vårmönstringens cruising mullrade fram

Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala ...

Vårfesten vädersäkras med 300 kvadratmeter stort tält

Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar ...

Juryn föll för Voldemars fällstege i Ungdoms-SM

Med flinka fingrar och hög precision tog Voldemars Lasmanis hem guldet i Ungdoms-SM i CAD-konstruktion. Hans ...

Två vinnare av biljetter till Vårfesten är utsedda

Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten ...

Tävling: Vinn biljetter till Vårfesten i Lindesberg

I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på ...

Foto: Tåg i Bergslagen

Beskedet: ”Tydlig förbättring av tågtrafiken i år”

Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.

10 april 2025 klockan 15:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Preliminär tidsplan satt – då kan Storå vårdcentral övertas
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna ...
5 april 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Nya planer på att återstarta industritekniska programmet på Lindeskolan
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som...
4 april 2025 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu växer samarbetet mellan biblioteken i länet
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till ...
3 april 2025 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2025-03-28

2025-03-27

2025-03-26

2025-03-20

2025-03-19

2025-03-18

2025-03-13

2025-03-13

2025-03-11

2025-03-07

2025-02-27

2025-02-25

2025-02-23

2025-02-21

Evenemangstips
RSS
Polishändelser i Örebro län
2025-07-02 04:30