Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, Animal Health Law. AHL presenterades i våras, där syftet är att det ska vara lättare att kunna spåra smittor vid sjukdomsutbrott.
Från den första oktober ska landets samtliga hästar och hästanläggningar vara registrerade hos Jordbruksverket. Detta enligt den nya EU-förordningen Animal Health Law, som är en djurhälsoförordning som presenterades under mars tidigare i år.
Syftet med ”AHL” är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott. Något som gör det enklare att bekämpa djursjukdomarna.
– Även om jag inte är den största hästmänniskan så tycker jag att anledningen bakom beslutet är bra. Ju mer koll man har inom djurlivet tycker jag är bra, oavsett vilket djur som det gäller. Det känns som att det behövs en viss koll för att allt ska fungera, samtidigt som det kan vara ett bra sätt att undvika fel och missförstånd, säger registreringsansvarige hos Linde Ridskola.
Oavsett om det handlar om ett större hästantal i en stor anläggning eller om en enstaka häst i ett mindre stall, så ska samtliga hästar och hästgårdar registreras. Något som Linde Ridskola själva har jobbat med inför månadsskiftet.
– Vår anläggning är registrerad och även alla våra hästar, utom en som saknar viktiga nummer. Men det kommer att lösa sig inom kort.
– Har man en svenskregistrerad häst så kommer man inte att ha några större problem. Hästens UELN-nummer (identitetsnummer) är det enda som kan vara svårt att hålla koll på, men har man alla uppgifter så tycker jag att det går bra. Det kommer att finnas en del uppgifter gällande anläggningarna som kommer att behövas, men finns de tillgängliga så är inte heller det något problem. I övrigt tycker jag att allt har fungerat klockrent.
Registreringen kan göras genom en blankett. En manuell registrering kan däremot ta längre tid och görs därför enklast genom Jordbruksverkets hemsida.
Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen. Bland annat debatterades möjlighet att kunna ha en fast läkarkontakt, akutmottagningen i Lindesberg och hur man ställer sig till privata vårdgivare.
På lördag gästar en av landets absolut största artister, Ulf Lundell, scenen i Lindesberg Arena. Konserten som är det sista stoppet på hans stora sommarturné kan även komma att bli en av Lundells sista livespelningar, något som eventstrateg Jeanette Andersson hoppas kunna locka storpublik.
– Han har själv sagt att det här är hans absolut sista sommarturné, och vi är det sista stoppet, säger hon till LindeNytt.
Imorgon torsdag slår Amelie Boson och bonusbarnbarnet Emma Nyberg upp dörren till den lummiga innergården på Kungsgatan 16 i Lindesberg där det vankas Eftermiddagskaffe i trädgården med allt vad det innebär. Bland annat så finns det flera olika slags bullar, småkakor och fyra sorters hemmakokt saft redo att serveras till gästerna.
– Jag ser det som en lek, det här gör vi inte för att tjäna pengar utan det är på nöjeskontot helt och hållet, förklarar Amelie.
Sagan om Fornrike är Marika Söderströms debutoman som bjuder på spännande läsning om troll och magi i en fantasivärld. Nu har alla barn chansen att vara med och tävla om ett alldeles eget signerat exemplar av boken, lagom till att läsa under sommarlovet.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show ”Puss & Kram” till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som blir ett av de allra första stoppen på den kommande turnén, hålls på Riff Musik Bar i Lindesberg, som är mycket glada över att välkomna duon på sin scen.
– Vi är superglada att lyckas få hit såhär stora namn med tanke på våran lilla lokal, säger Johan Eriksson.
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson påminner om nordbayersk pilsner.
– Det är vårt ideal när det gäller öl, förklarar han.