Lions i Lindesberg kan nu presentera en överenskommelse mellan kommunen och Lions, som enligt Lions, innebär att man anser sig ha tillgång till de ytor som är nödvändiga för att kunna genomföra Lindemarken precis som tidigare år. Överenskommelsen är undertecknad i december 2011 och sträcker sig fram till sista december 2016.- Vi hoppas det här ska ge ljus åt hela händelsen och samtidigt ge Lions upprättelse i hur det här har gått till, säger Arne Eriksson, president i Lions, Lindesberg.
Bakgrunden är som tidigare rapporterats att det funnits en viss otydlighet om vem som under veckan för Lindemarken disponerar ytorna efter Kungsgatan där uteserveringarna ligger. Lions, kommunen eller näringsidkarna? De tre näringsidkare som berörs har var och en under våren ansökt och fått nödvändiga tillstånd beviljade av Polisen för sina uteserveringar. Tillstånden gäller fram till sista september. Dess för innan har kommunens Näringslivs- och Utvecklingsenhet yttrat sig om respektive ansökan och därefter sanktionerat. Detta innebär, menar Lions, att de aktuella ytorna godkänts för annan verksamhet under Lindemarken, vilket då skulle strida mot den skriftliga överenskommelse som finns.
Lions hade inte tillgång till överenskommelsen förrän i början av denna vecka då kommunen lämnade över en kopia till företrädare för Lions. Överenskommelsen är undertecknad i november/december 2011 och ska gälla fram till och med kalenderåret 2016. I överenskommelsen går att läsa om vilka rättigheter och åtaganden som respektive part, kommunen, BKT och Lions har gentemot varandra. Det mesta i överenskommelsen reglerar praktiska detaljer kring arrangemanget; vem som ska städa, fixa med marknadsstånden och vem som ska betala för elskåp etc.
Den del av överenskommelsen som Lions hänvisar till berör kommunens rättighet ”att efter hörande med Lions besluta var marknaden skall förläggas samt omfattning av de ytor som kommunen upplåter”.
– Man borde från kommunen ha haft en kontakt med Lions innan man yttrade sig i tillståndsärendena, säger Bengt-Göran Karlsson, ansvarig hos Lions för Lindemarken.
Lionspresidenten Arne Eriksson betonar att Lions inte på något sätt är emot uteserveringarna men menar att det hade varit på sin plats att Lions hade fått informationen i ett tidigare skede. Något som han menar ska ske om man följer överenskommelsen.
Lions är samtidigt besvikna över att man, som man tycker, fått utstå mycket orättvist kritik. Nu hoppas man nu att överenskommelsen som finns ska övertyga också kommunföreträdarna om att ärendet inte skötts på bästa sätt av kommunen. Och att ingen skugga därmed ska falla över Lions.
I det läge som uppstått vill inte president Arne Eriksson klandra Bengt-Göran Karlsson över hur det hela har skötts, utan ger honom sitt fulla stöd åt.
– Styrelsen och marknadskommittén har hela tiden stått bakom Bengt-Göran i den här situationen.
På kommunens näringslivsenhet vill man inte uttala sig specifikt i det här ärendet, utan näringslivschef Peter Bring menar att det i alla sammanhang är bättre med dialog.
– Jag har inga kommentarer till detta. En diskussion ska inte föras via media, utan istället direkt mellan de inblandade, säger Bring.
Läs överenskommelsen
https://www.lindenytt.com/app/uploads/2015/04/lindemarken.pdf
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.