Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur en skrivelse från branschorganisationen Maskinleverantörerna, med anledning av nedläggningshotet på tunga fordon. Detta medgav dock inte ordförande Arnold Bengtsson (S), då det endast är frågor som ska ställas. LindeNytt kan dock publicera skrivelsen i sin helhet.
Angående maskinmekanikerutbildningen på Lindeskolan
Jag skriver till er med stor oro och bekymmer angående det eventuella beslutet att lägga ner maskin- och lastbilsmekanikerinriktningen inom fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan. Det vore högst olyckligt om detta skulle inträffa, då denna utbildning är en av få i regionen.
Maskinbranschen lider av ett väldigt stort underskott av mekaniker på arbetsmarknaden. Det är av yttersta vikt att antalet utbildade och kvalificerade mekaniker ökar för att möta efterfrågan och hålla branschen i gång. Genom att tillhandahålla mekanikerutbildning på Lindeskolan kan vi bidra till att vi möter behovet av duktiga mekaniker i regionen och på så sätt även bidra till en stabil och sund arbetsmarknad.
Vad som gör Lindeskolan ännu mer betydelsefull är dess status av att vara en av de 13 utvalda gymnasieskolorna i landet som får särskilt stöd från MaskinLeverantörerna och branschen. Denna utmärkelse bekräftar skolans höga kvalitet och dess betydelse för branschutvecklingen. Vi stöttar Lindeskolan bland annat genom att tillhandahålla moderna maskiner och teknologi för att hålla nere kostnaderna för utbildningen och säkerställa att eleverna får den bästa och mest aktuella utbildningen. Genom detta samarbete förser branschföretagen Wirtgen och Komatsu Forest inriktningen maskinmekaniker med bl.a. moderna maskiner och tar emot eleverna på APL platser under utbildningen. Sverigecheferna, Mattias Johansson på Wirtgen och Ulf Nordström på Komatsu Forest, har båda läst denna skrivelse och står bakom den.
Om maskinmekanikerutbildningen läggs ned skulle det innebära ett stort bakslag inte bara för eleverna och deras möjligheter att utbilda sig i denna viktiga bransch, utan också för regionens ekonomi och arbetsmarknad. Det skulle vara både ofördelaktigt och kontraproduktivt att minska tillgången av högkvalificerade mekaniker när branschen desperat behöver fler.
Jag vädjar till er att noga överväga konsekvenserna av att lägga ner denna inriktning och tänka på de möjligheter och framtida sysselsättningsalternativ som det erbjuder eleverna. Vi ber er att omvärdera detta beslut och se till att maskinmekanikerinriktningen vid Lindeskolan får fortsätta sin viktiga verksamhet för att säkerställa framgångsrika karriärer för våra elever och tillgodose branschens behov.
Lina Hallman
Vd, MaskinLeverantörerna
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
Söndagen den 6 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för tredje året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det här är jätteviktigt för oss. Av en tragisk händelse gör vi en bra sak och kan hjälpa andra, säger Aleksander Lazarevic.
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.
Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken beräknas slå upp portarna under hösten 2025, och kommer innebära ett 15-tal nya arbetstillfällen lokalt.
– Vi är jätteglada över att komma till Lindesberg och kunna ge lindesbergarna lite närmare till ett Rustavaruhus, säger Fredrik Ingemarsson, Sverigechef på Rusta.
I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Drygt tre år senare har bolaget begärts i konkurs, och framtiden är nu oviss för samtliga filialer inom Sveas, inklusive Lindesberg.
– I det korta perspektivet innebär konkursen att Svea bageri och konditori inte kommer fortsätta leva så att säga, utan att någon annan ägare måste ta vid här, säger konkursförvaltare Erik Lingsell.
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ägare från den 28 juni är Rickard Bädicker från Kumla, en maskiningenjör som brinner för bowling.
– Jag är ganska stolt över att ha blivit en ”Cobring”, skrattar Rickard.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. Redan under torsdagskvällen får de nya hyresgästerna hämta sina nycklar, och dagen efter är byggnaden redo för inflyttning. LindeNytt fick en rundtur i de nybyggda lägenheterna, med sina enorma fönster och fantastiska utsikt.
– Det är jätteroligt att det är färdigt, men det känns samtidigt lite konstigt, säger Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter.