Eleverna på Lindeskolan fick presentera sina finalbidrag under Innovation day 2024. Foto: Linde Energi
Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2024” på Lindeskolan. Det rådde knappast någon brist på uppfinningsrikedomen hos ungdomarna: smarta äldreboenden, självläkande vägar och återvunnet duschvatten var några av innovationerna som imponerade starkt på juryn. Vinnare blev slutligen en grupp elever som presenterade idén att utveckla en värmeväxlare för vedpannor, som tar tillvara på den spillvärme dessa ger ifrån sig. Istället för att elda för kråkorna, kan värmen komma till nytta för hushållet.
– Vi ville komma på någonting som många kan använda och som är relativt billigt, säger Julia, en av eleverna i den vinnande gruppen i ett pressmeddelande.
Innovation day är ett samarbete mellan Lindeskolan, Linde Energi och Örebro universitet där syftet är att uppmuntra eleverna i teknik- och naturprogrammen att tänka innovativt. Sedan ett par månader tillbaka har elever från Lindeskolan arbetat flitigt med projektet för att ta fram en innovation som förbättrar samhället.
– De utmaningar vi står inför kräver nya sätt att tänka, därför är innovativ förmåga viktig för vår bransch och många andra branscher framöver säger Joakim Johansson VD Linde Energi, i ett pressmeddelande.
Foto: Linde Energi
Under tisdagen fick sju grupper med elever från Lindeskolan presentera sina arbeten i finalen. Uppfinningsrikedomen imponerade starkt på juryn som bestod av gymnasiechef Staffan Hörnberg, forskaren Gabriel Linton, Joakim Johansson, VD Linde Energi och Simon Tullstedt, Marknads- och kommunikationschef Linde Energi.
Bland de innovativa finalbidragen fanns idéer som smarta äldreboenden, självläkande vägar och återvunnet duschvatten men ett bidrag utmärkte sig för juryn.
Foto: Linde Energi
”En grupp hade dock tänkt igenom helheten på ett sätt som utmärkte sig. Deras idé var att komplettera landets 170000 befintliga vedpannor med en modern värmeväxlare som tar vara på överskottsvärmen och använder den till uppvärmning istället för att den inte gör någon nytta.”, skriver Linde Energi.
– Vi ville komma på någonting som många kan använda och som är relativt billigt. Att 40% av värmen från en vedpanna bara går rakt upp i luften känns så onödigt. Men att vi skulle vinna trodde vi inte, säger Julia, en av eleverna i den vinnande gruppen, i ett pressmeddelande.
Foto: Linde Energi
Nu välkomnas vinnarteamet till Örebro universitetet där de bland annat kommer att få besöka labben där det forskas på AI och Robotik.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Drängarna gästar Lindesberg under Vårfesten. Foto: Pressbild
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
Nu står Storå på tur
INSÄNDARE/DEBATT: Den 3 februari 2025 markerar en betydelsefull dag för invånarna i Frövi och Fellingsbro. Det är dagen då Freya vårdcentral ö...