Småföretagarna tror på bättre konjunkturer

Den konjunkturuppgång som småföretagarna i Sverige förutspådde i våras har infriats även om uppgången inte blivit lika stor som förväntan. Det visar sig när höstens Småföretagarbarometer presenterats. Även inom Örebro län har småföretagarna sett en förbättring av konjunkturerna under sommaren och hösten, så pass bra att länet placerar sig på tredje plats i hela landet.

Småföretagarbarometern är en undersökning som redovisar hur Sveriges småföretagare uppfattar konjunkturen, tillväxtfaktorer och vilka förväntningar man har om den närmaste framtiden. Undersökningen bygger på närmare 4 500 telefonintervjuer och redovisas två gånger per år. Småföretagarbarometern har funnits sedan 1985.

Konjunkturutveckling
För Sverige visar konjunkturindikatorn en förbättring från 31 i våras till 54 i höst. Landets småföretagare räknar med en fortsatt uppgång kommande år och indikatorn förväntas stiga till 85, vilket historiskt sett skulle öka tillväxten för landets ekonomi.

Också småföretagen i Örebro län har haft en förbättrad konjunktur sedan i våras. Här har indikatorn ökat från 36 till 73, vilket lägger länet på en tredjeplats i landet tillsammans med Västernorrland men efter Uppsala och Jämtland. Förväntningarna bland länets småföretag om utvecklingen under nästa år är dock något lägre än för landet i övrigt, då indikatorn stannar på 80 jämfört med landets 85.

Det är ingen skillnad mellan hur landets industri och tjänstesektor upplever konjunkturförbättringen. Båda sektorerna ser också positivt på tillväxten nästa år.

Sysselsättning
Behovet bland småföretagare att nyanställa har varit låg de senaste åren. Höstens undersökning visar dock på en försiktig optimism och fler tecken antyder att småföretagarna har börjat nyanställa. Var fjärde småföretag räknar med att nyanställa nästa år, störst är anställningsplanerna inom tjänstesektorn.

Tillväxttakten inom sysselsättningen är något högre i länet än i riket som helhet. Den är dock fortfarande negativ inom industrin men ökar desto mer inom tjänstesektorn. Framtiden spås dock tvärtom där industrin ser en ökad tillväxttakt medan tjänsteföretagen tror på en liten avmattning.

Orderingången
Orderingången bland de svenska småföretagen har påtagligt förbättrats sedan i våras. Ökningen från 12 till 27 i höstens barometer är den största uppgången sedan 2010. Starkast har ordertillväxten varit inom tjänstesektorn med inom industrin märks ett trendbrott sedan mätningen i våras.

Länet uppvisar den fjärde högsta tillväxten i landet efter att indikatorindex ökade från 22 till 37. Även i länet är det tjänstesektorn som har ökat mest men industrin är på väg ikapp efter en nedgång i våras. Länets småföretagare är dock mer pessimistiska än landet i övrigt när det gäller utvecklingen nästa år då man bedömer att orderingången minskar till index 27, jämfört med snittet i landet som tror på en förbättring till 31.

Hinder för expansion
I undersökningen får också småföretagen ange vilket tillväxthinder man anser vara det största hinder för att växa. Här avviker småföretagen i Örebro län från landet i övrigt när 22 procent av de tillfrågade småföretagen anger ”vill inte växa” som främsta hinder för expansion. Motsvarande siffra för landet är 14 procent. Brist på lämplig arbetskraft (19 procent) och svag efterfrågan (17 procent) är två andra avgörande hinder man anger som orsak till en utebliven expansion.

Fotnot
Närmare 4 500 småföretagare i landet intervjuas och deras uppfattning om konjunkturläget redovisas som ett index som sedan kan jämföras över tid. I höstens undersökning deltog närmare 4 500 småföretagare i landet, alla med 1 – 49 anställda. Intervjuerna genomförs av TNS Sifo. I undersökningen är det småföretagarnas egen uppfattning om konjunkturen, expansionsmöjligheter och tillväxthinder som kommer fram. Småföretagarbarometern tas fram två gånger per år av Företagarna, Swedbank och landets Sparbanker. Ett syfte med undersökningen är att sprida kunskap om småföretagens betydelse för den svenska ekonomin. Småföretagarbarometern är landets största konjunkturindikator som är inriktad mot konjunkturen för småföretag.

Publicerad 11 december 2013 klockan 13:54

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Den fotbollsälskande trion i Fotboll för alla vill genomföra ett event för barn, liknande disco ball night fast med fotboll. Om Sveriges match mot Spanien säger trion: För lite anfall! Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom anordnades en minimässa där de unga företagarna fick chansen att visa upp sina produkter och tjänster för övriga elever och lärare på skolan.
– Det här är en dag som är tänkt att peppa lite extra, då det ibland kan vara lite svårt att komma igång med sina UF-projekt, berättar rektor Andreas Blom.

16 november 2021 klockan 16:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”
Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, Lindeskolans aula för att hålla en föreläsning som ...
12 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022
Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören satt ett datum för när 2022 års ...
8 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mattias och Mattias står redo i köket när LindeGastro öppnar upp för lunchservering igen
LindeGasto var en av många restauranger som drabbades mycket hårt på grund av pandemin och dess efterföljande restriktioner. Från årsskiftet ...
6 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Dags för flytt om några månader. Från vänster; Andreas Hansson som hjälper till att bygga den nya lokalen, Per Sander, Rosemarie Rudenvall och Mattias Rudenvall. Foto: Camilla Lagerman

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg huserat elektronikbutiker av olika slag. Men från och med april nästa år går en epok i graven då Elon Ljud & Bild flyttar från det gröna stenhuset. Flytten går dock inte speciellt långt, närmare bestämt cirka 50 meter söderut till Sparbankens gamla lokaler.
– Från Sparbank till powerbank, säger Rosemarie glatt.

4 november 2021 klockan 15:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trollrallyt var så mycket mer än bara en lådbilstävling, det utvecklades snabbt till en folkfest. Det hoppas arrangörerna att kunna återskapa den 21 maj 2022. Foto: Bergslagsposten

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja konstruera en vinnande farkost, då tävlingen Trollrallyt arrangeras igen, 40 år efter den ursprungliga premiären. Tävlingsplatsen är densamma som vid starten 1982, nämligen Lindeskolans parkeringsplats, och datumet är satt till den 21 maj 2022.

3 november 2021 klockan 15:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så ...

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från ...

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Annons

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Axels show "Bränd" kommer till Lindesberg senare i år. Foto: Pressfoto

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”

Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lärde känna Martin Almgren, och en genuin vänskap växte fram dem emellan. Nu kommer Axel Schylström till Lindesberg med sin show Bränd, en insipirationsshow som handlar om motivation, självkänsla och att hitta mental styrka när livet är som allra svårast.
– För att kunna överleva måste man välja att göra det, och det gjorde jag, säger han.

3 september 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Makarna Persson firar ett år med Lindegården
Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det...
31 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning
Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på ...
27 augusti 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse
För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt ...
25 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2021-07-16

2021-07-15

2021-07-14

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-02

2021-07-02

2021-12-02 13:00