Småföretagarna tror på bättre konjunkturer

Den konjunkturuppgång som småföretagarna i Sverige förutspådde i våras har infriats även om uppgången inte blivit lika stor som förväntan. Det visar sig när höstens Småföretagarbarometer presenterats. Även inom Örebro län har småföretagarna sett en förbättring av konjunkturerna under sommaren och hösten, så pass bra att länet placerar sig på tredje plats i hela landet.

Småföretagarbarometern är en undersökning som redovisar hur Sveriges småföretagare uppfattar konjunkturen, tillväxtfaktorer och vilka förväntningar man har om den närmaste framtiden. Undersökningen bygger på närmare 4 500 telefonintervjuer och redovisas två gånger per år. Småföretagarbarometern har funnits sedan 1985.

Konjunkturutveckling
För Sverige visar konjunkturindikatorn en förbättring från 31 i våras till 54 i höst. Landets småföretagare räknar med en fortsatt uppgång kommande år och indikatorn förväntas stiga till 85, vilket historiskt sett skulle öka tillväxten för landets ekonomi.

Också småföretagen i Örebro län har haft en förbättrad konjunktur sedan i våras. Här har indikatorn ökat från 36 till 73, vilket lägger länet på en tredjeplats i landet tillsammans med Västernorrland men efter Uppsala och Jämtland. Förväntningarna bland länets småföretag om utvecklingen under nästa år är dock något lägre än för landet i övrigt, då indikatorn stannar på 80 jämfört med landets 85.

Det är ingen skillnad mellan hur landets industri och tjänstesektor upplever konjunkturförbättringen. Båda sektorerna ser också positivt på tillväxten nästa år.

Sysselsättning
Behovet bland småföretagare att nyanställa har varit låg de senaste åren. Höstens undersökning visar dock på en försiktig optimism och fler tecken antyder att småföretagarna har börjat nyanställa. Var fjärde småföretag räknar med att nyanställa nästa år, störst är anställningsplanerna inom tjänstesektorn.

Tillväxttakten inom sysselsättningen är något högre i länet än i riket som helhet. Den är dock fortfarande negativ inom industrin men ökar desto mer inom tjänstesektorn. Framtiden spås dock tvärtom där industrin ser en ökad tillväxttakt medan tjänsteföretagen tror på en liten avmattning.

Orderingången
Orderingången bland de svenska småföretagen har påtagligt förbättrats sedan i våras. Ökningen från 12 till 27 i höstens barometer är den största uppgången sedan 2010. Starkast har ordertillväxten varit inom tjänstesektorn med inom industrin märks ett trendbrott sedan mätningen i våras.

Länet uppvisar den fjärde högsta tillväxten i landet efter att indikatorindex ökade från 22 till 37. Även i länet är det tjänstesektorn som har ökat mest men industrin är på väg ikapp efter en nedgång i våras. Länets småföretagare är dock mer pessimistiska än landet i övrigt när det gäller utvecklingen nästa år då man bedömer att orderingången minskar till index 27, jämfört med snittet i landet som tror på en förbättring till 31.

Hinder för expansion
I undersökningen får också småföretagen ange vilket tillväxthinder man anser vara det största hinder för att växa. Här avviker småföretagen i Örebro län från landet i övrigt när 22 procent av de tillfrågade småföretagen anger ”vill inte växa” som främsta hinder för expansion. Motsvarande siffra för landet är 14 procent. Brist på lämplig arbetskraft (19 procent) och svag efterfrågan (17 procent) är två andra avgörande hinder man anger som orsak till en utebliven expansion.

Fotnot
Närmare 4 500 småföretagare i landet intervjuas och deras uppfattning om konjunkturläget redovisas som ett index som sedan kan jämföras över tid. I höstens undersökning deltog närmare 4 500 småföretagare i landet, alla med 1 – 49 anställda. Intervjuerna genomförs av TNS Sifo. I undersökningen är det småföretagarnas egen uppfattning om konjunkturen, expansionsmöjligheter och tillväxthinder som kommer fram. Småföretagarbarometern tas fram två gånger per år av Företagarna, Swedbank och landets Sparbanker. Ett syfte med undersökningen är att sprida kunskap om småföretagens betydelse för den svenska ekonomin. Småföretagarbarometern är landets största konjunkturindikator som är inriktad mot konjunkturen för småföretag.

Publicerad 11 december 2013 klockan 13:54

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-19 20:02