För andra året i Lindesberg genomförs projektet Sommarlovsentreprenörer. Projektet är ett samarbete mellan kommunerna i norra länet, Entreprenörskap i skolan och Leader Bergslagen.
– Tanken är att låta ungdomar mellan 16 – 20 år under sommaren testa hur det är att driva ett eget företag, säger Klas Brynte, projektledare för Entreprenörskap i skolan.
I Lindesberg får ungdomarna välja mellan ett traditionellt feriejobb eller att starta upp ett eget företag, ett så kallat hobbyföretag. Efter en introduktionsvecka är nu sjutton ungdomar i åldern 16 – 20 år rustade för sina första steg som egna företagare. Företagen ska drivas under minst tre veckor. Projektet summeras i slutet av augusti med en aktivitetsdag då också deltagarna får var sitt diplom.
– Företagen ska bygga på enkla och tydliga idéer som snabbt ska gå att verkställa praktiskt och utan stora investeringar, säger Klas Brynte.
Kommunen ger ungdomarna en starthjälp på 2 000 kronor som sedan kan användas om det ändå krävs någon mindre investering. Till exempel kommer fyra stycken flickor baka och sälja somaliskt tacobröd. Och till det krävs ju en del inköp av ingredienser.
Flickorna är förväntansfulla och hoppas att man snabbt ska få en trogen kundkrets runt om i Lindesberg.
– Vi kommer ta upp beställningar ena dagen och leverera dagen efter, säger Fadumo Abdi.
Det är tydligt för den som lyssnar en stund att det finns en stark drivkraft och en stor portion entreprenörskap bland ungdomarna. Och många spännande företagsidéer. Korvkiosk, kafé, trädgårdstjänster och discoarrangemang är bara några av de företagsidéer som nu kommer verkställas i Lindesberg under sommaren.
– Bara det att man aktivt söker sig till att bli en sommarentreprenör visar på vilja och stark drivkraft, säger Johanna Berg, som också är projektledare inom Entreprenörskap i skolan.
Alla är överens om att målet med att driva ett företag är att tjäna pengar, men många uttrycker också att det finns andra värden med en sådan här möjlighet.
Omid Hazara som kom till Sverige för mindre än ett år sedan menar att det för honom betyder så mycket mer än att bara lära sig att driva ett företag.
– Genom Sommarlovsentreprenörerna får jag också lära mig hur samhället fungerar. Och genom att jag träffar så mycket folk så får jag chansen att snabbare lära mig bättre svenska.
Han har inga problem att uttrycka sig trots sin korta tid i Sverige och han är också redan klar med vad han ska göra i framtiden.
-Jag ska driva eget företag i framtiden. Jag vill vara min egen chef, ler Omid.
Affärsidén under sommaren blir att putsa fönster åt butiker och privatpersoner. Han bor i Storå men han kommer också att ta emot kunder i Lindesberg.
– Jag har redan hunnit prata med fyra-fem stycken som jag hoppas blir mina kunder, säger han.
Förra sommaren var det elva stycken som nappade på möjligheten att pröva på som egen företagare. I år är det sjutton.
Hur kommer projektet utvecklas till nästa år?
– Vi har möjlighet att fylla upp till tjugofem platser. Det blir ett av målen. Sedan måste vi sträva efter att nå en långsiktig finansiering och organisation för tiden efter 2014. Då försvinner Leader Bergslagen som delfinansiär. Vi vill gärna se att kommun och näringsliv i Lindesberg tar över ägandeskapet för projektet långsiktigt. Då kan vi fortsätta ge ungdomar möjlighet att testa sina idéer och samtidigt utveckla sig själva, säger Klas Brynte.
Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.