På uppdrag av Linde City har handelsprogrammet, årskurs 1 på Lindeskolan under våren genomfört en marknadsundersökning om Lindesbergsbornas köpvanor. Resultatet visar entydigt att det främst är sortimentet som avgör var vi handlar. Priset har också stor betydelse inom de flesta branscher.
Linde City var intresserade av köpvanorna hos de som bor i tätorten Lindesberg. Samtidigt ville man veta vad invånarna saknade, utöver dagens utbud. Dessutom innehöll undersökningen frågor om tidningen Upplev Lindesberg.
Undersökningen genomfördes under veckorna 15, 16 och 17 då 617 Lindesbergare fick svara på ett antal frågor i en enkät. Svaren har eleverna sedan på ett förtjänstfullt sätt sammanställt i en rapport som under tisdagen redovisades för Linde Citys styrelse. Svaren är sammanställda så att man kan utläsa svaren utifrån bransch men också hur man svarat inom olika åldersintervall.
Tydligast visar undersökningen att det oavsett bransch är sortimentet som är avgörande var vi handlar. Påtagligast blir det för de butiker som säljer kläder eller skor. Här har 53 procent av de tillfrågade svarat att det är sortimentet som avgör. Restauranger och kaféer är den bransch som avviker från mönstret, här tycker 64 procent att det är pris och service som är viktigast.
Det är knappast någon överraskning för någon att det är till Örebro man åker för att handla, när det inte sker i Lindesberg. Den trenden är tydligast hos de yngre där nästan alla i åldersintervalet 15 – 24 år svarar att de alltid handlar sin kläder i Örebro. Det som mer överraskar är att hela 72 procent i åldersintervallet 35 – 44 år har svarat att man handlar sina sport och fritidsartiklar i Örebro.
Kläder är också det som de tillfrågade önskar att det fanns mer av i Lindesberg. I intervallet 25 – 44 år har man till och med varit så tydliga att man angivit H&M som det alternativ man vill få tillgängligt i staden.
Köplojaliteten hos Lindesbergaren hittar man annars hos de som är över 55 år. Och när man handlar livsmedel, det anger drygt 60 procent att man alltid gör i Lindesberg.
Ungefär 42 procent av de tillfrågade hade vid något tillfälle läst tidningen Upplev Lindesberg. Bäst har tidningen tagits emot av personer i åldern 55 – 64 år. Tidningen hade vid tillfället för undersökningen endast kommit ut med två nummer så ställt mot detta faktum måste de ansvariga för tidningen vara tämligen nöjda.
LindeNytt frågade Christer Andersson, ordförande i Linde City om en kommentar kring eleverna undersökning.
Hur kommer ni nu att gå vidare?
– Vi är jättenöjda med elevernas arbete och nu får marknadsgruppen inom Linde City fördjupa sig i deras rapport. Där pågår redan ett arbete inför hösten och då kommer resultatet av undersökningen var till stor hjälp.
Vi som gjorde undersökningen
Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.